March 11, 20197 yr comment_250797 urmaresc la Paprika un serial al unui chef polonez, Sa gatim cu Jakubiak, tanar si f haios. te plimba prin toata Polonia si prezinta numai mancaruri si obiceiuri traditionale, f interesant. mi-a dat idei cu o vacanta pe-acolo. frumos, Carmella,restaurantul parca era muzeu cu atatea picturi pe pereti. erau originale, nu? adica nu poze inramate. Da, erau tablouri, nu poze, iar multitudinea lor mi-a creat un sentiment de intimitate. Nu erau niște capodopere, probabil, dar... uite chiar acum m-am gîndit să caut date despre tablourile din restaurant și am găsit chiar pe pagina lor informația că aici este localizată prima galerie privată a artei iudaice, contemporane și vechi din Cracovia, iar în altă aripă s-a făcut o cafenea unde au loc concerte - https://ariel-krakow.pl/o-restauracji/ Hai să mai dau și eu bice să termin postarea cu ce am mai făcut pe-acolo. În același cartier (evreiesc) am vizitat o sinagogă, Vechea Sinagogă. E o clădire impunătoare, dar discretă. Nu aș fi crezut că este nici deschisă la acea oră, și nici că acolo ar fi muzeu, de fapt niciun muzeu nu e chiar ușor de găsit, nu sînt cozi de-alea care dau roată obiectivului ca în alte părți. Sînt văzute des grupuri mari de turiști care stau în jurul ghidului care le explică cîte ceva, dar nu stau la cozi. În fața sinagogii avea loc una dintre reprezentațiile despre care vorbeam mai sus, improvizate de un grup de tineri, ceva trist și lacrimogen, dar n-am înțeles mare lucru, că era în italiană. Am bănuit că pentru fiecare grup joacă în limba respectivilor, ca să-i înțeleagă. După ce s-a terminat reprezentația am văzut că se deschide ușa sinagogii și că e chiar și o placă care anunța că acolo e muzeu. Așa că am intrat și am vizitat-o. Pe lîngă frumusețea construcției, atît la exteriro, dar mai ale la interior, sînt expuse foarte multe obiecte, fotografii, care ilustrau viața evreilor, cu obiceiurile lor și unele ritualuri. Așa arăta pe afară O imagine din interior, departe de frumusețea reală, dar măcar așa să vă faceți o idee. Apropo, pozele sînt făcute cu telefonul, e prima dată în viața mea cînd n-am mai luat aparat de fotografiat separat, ceea ce mi s-a părut cam îngrijorător, în alte dăți umplînd memoria aparatului în 2 zile de excursie. Din întîmplare cele de la exterior au ieșit mulțumitoare, acestea de la interior cam tremurate, dar asta e, nu am făcut nici foarte multe să nu deranjez. Era plin de obiecte care îmi plăceau, soba asta mi-a atras atenția în mod special. O ustensilă pentru executat circumcizii, mie mi s-a părut cam boantă, dar probabil că se mai și ascuțea. Alt obiect care mi-a plăcut Și o clădire din vecinătate. În piața principală a Cracoviei am prins duminică dimineață o paradă militară, toate ”armele” defilînd pe o muzică de fanfară, erau și călare și pe jos, tineri și veterani. Am și o panoramă generată de google photos, nu știu dacă se poate afișa mulțumitor aici, dar încerc. Revin. Report
March 11, 20197 yr comment_250800 Al doilea muzeu pe care l-am vizitat a fost unul subteran, Rynek Underground, sub piața principală, foarte interesant, cu urmele vieții de cu secole în urmă, foarte computerizată, cu proiecții 3D, sunete, chestii interactive. N-am făcut prea multe poze aici, fiind foarte întunecat. Un atelier de fierărie, se auzeau și niște ciocane pe nicovală Un schelețel într-un cimitir... chestii de-astea. Machete ale cetățuilor de prin zona istorică. În poza asta e și originalul mai în spate, fortăreața Barbakan. În spatele Barbakanului era piața Matejko Unde era și hotelul unde am stat, tot Matejko îi zicea Acest Matejko era un pictor, cred că ăsta din tabloul din holul hotelului. Mai am 2 vorbe și 2 poze, dar acum mi-e somn, așa că revin mîine. Edited March 11, 20197 yr by Carmella Report
March 12, 20197 yr comment_250835 Foarte frumos! Imi place pe unde te-ai plimbat, dar cel mai mult acel restaurant-muzeu, o atmosfera speciala... Report
March 12, 20197 yr comment_250874 Mi-a plăcut și mie foarte mult acolo, aș fi făcut și mai multe poze, dar și-așa lumea se uita ciudat că m-am ridicat de la masa mea și m-am plimbat prin toate camerele uitîndu-mă prin toate colțurile. Ce nu se vede în poze e un pervaz uriaș din marmură pe care puteai să pui o pernă să stai să te uiți pe fereastră, adică nu puteai, că nu avea perne pe-acolo, dar eu așa aș fi făcut dacă ar fi fost casa mea Nu am poze de peste tot pe unde am trecut, cred că am intrat în 10 biserici în care se țineau slujbe și cîntau coruri, e iar unul dintre lucrurile care-mi plac mult să le fac în excursiile mele, pe-acasă nu prea intru în biserică. Decît dacă aud muzică, se mai întîmplă în bisericile catolice. Nuște poze cu chestii pe care le-am mai pozat, fiecare casă are cîte o chestiuță care o individualizează, un balcon, o sculptură, o pictură, ceva acolo care să-ți atragă atenția. Nu știu dacă a mai făcut cineva poză de sus în jos balaurului/dragonului care suflă flăcări, un simbol al orașului, dar eu eram deja sus, am văzut că suflă flăcări, dar mi-a fost lene să cobor să-l văd de aproape. Este la poalele castelului Wawel, și pe dragon îl chema tot Wawel. Ultima vizită făcută în Cracovia a fost la sala unde a avut loc concertul, o construcție dintr-un campus universitar, acesta fiind cît un adevărat oraș. Am trecut pe drum către sală pe lîngă foarte multe biblioteci universitare și clădiri impunătoare ale multor facultăți. Era și un mare stadion. Sala foarte originală, nimic finisat, pereții netencuiți, lemnăria nevopsită, scara din beton așa cum a fost turnat, balustrada din fier doar pilit puțin la punctele de sudură, interesant așa. Și ăsta a fost artistul care ne-a făcut să mergem la Cracovia. Oraș pe care oricum aș fi vrut să-l văd, așa că a fost o excursie minunată, care a avut tot ce i-a trebuit: puțină cultură, puțină istorie, puțină gastronomie, muzică, aventură etc. etc. Și un mic moment muzical din concert și gata Pa, Cracovia! Report