Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mincare de gutui

Featured Replies

Dialog in seara asta:

Sotul: ce faci cu aparatul foto in bucatarie ?

Eu: pozez

Sotul: ce pozezi ?

Eu: gutuile

Sotul: Pai ce faci cu pozele ?

Eu: pai le pun pe internet ...

Sotul: da' ce ?! Nu stie lumea cum arata gutuile ? :)

Eu: :drool:

Asa a inceput aventura acestei retete in imagini, cu mincarea mea de gutui, pe care o fac destul de des mai ales in sezonul gutuilor romanesti, dar si cind mai gasesc prin supermarketuri gutui care mai si miros a gutui.

Se achizitioneaza 4-5 gutui, eu am luat 5 convinsa fiind ca voi face mincarea doar din 4 si una o s-o pun intre geamuri. Am uitat ca m-am upgradat la termopane si nu mai am "intre geamuri" :D asa ca le-am pus pe toate 5.

Gutuile, intregi (puteau fi si mai bune, mai zemoase, puteau fi si mai rele - viermanoase - asa ca am zis "Merci!")

284_5547399eeced0b79aa7d9796b28d8973_thumb.jpg

Taiate pentru a fi curatate de cotoare (de coaja NU se curata), intii in jumatate, apoi in sferturi si asa ies foarte usor casutele de seminte cu ajutorul unui cutitas

284_a9fc2bb9c59f7465c900c2519a8ce060_thumb.jpg

Se taie apoi in niste cuburi marisoare, cam asa

284_e3829a063972569b1cc80d2241dee2a0_thumb.jpg

Intr-o tigaie cu ulei se prajesc pe rind bucatile de gutui, nu foarte-foarte tare, cit sa se inmoaie si sa se rumeneasca putin (se vor mai fierbe, de-aia asa de putin)

284_e8ced2d3c3b6b522ea1198d6b09f141e_thumb.jpg

Se scot intr-un castron rind pe rind

Unele sint mai putin prajite

284_86d4f0cdff28cf624f83d7d74e4b54da_thumb.jpg

Urmatoarea tura rumenite ceva mai mult, nu conteaza ca sint diferite

284_f948a40e0d7d908d79d64060640cb61c_thumb.jpg

Se curata, se spala si se sterg de apa niste aripioare de pui (sau copanele, ciocanele, piept de pui, ce va place voua)

284_3ca2b36b53f4d27ef75e0b06e543232f_thumb.jpg

Se pun la prajit in acelasi ulei si in aceeasi tigaie unde ati prajit gutuile

284_211cfbde55d9af35378615138f52acb2_thumb.jpg

Cind sint gata se scot, si tot in aceeasi tigaie, in uleiul ramas, se toarna citeva linguri de faina, cernute printr-o strecuratoare mare, si se lasa sa se prajeasca nitel faina in ulei

284_09c00589da79d5f6494b049e19ce6d8c_thumb.jpg

Se adauga apa si se lasa sa fiarba ca sa iasa ceva de consistenta unei ciulamale, in care, dupa gust, puneti putina sare si citeva linguri de zahar.

284_fd1a99a4d3d8df42e88f8a97dbff23d9_thumb.jpg

• Author

Intr-o cratita pe care putem s-o bagam la cuptor ardem niste zahar, cam o cana

284_3f4376b4efbeaf87a266f446c654e2c9_thumb.jpg

Se amesteca cu ceva, o furculita, ca sa se topeasca uniform.

284_554175e3ced7d113e74e9f87f6bfb6c4_thumb.jpg

Trebuie sa devina lichid, apoi se va intari pe peretii cratitei. Important: ca sa iasa un gust minunat zaharul nu trebuie sa fie doar topit, ci putin ars, dar atit de putin incit sa nu capete gust amar. E un moment foarte scurt in care devine dintr-una alta, asa ca necesita artentie maxima, de-aia n-am putut sa fac nici prea multe poze, ca e chestie de secunde cind trebuie sa iei cratita de pe foc.

284_a747c103a009fef9cac6124796c90f9a_thumb.jpg

Peste acest zahar ars se pune "ciulamaua" fabricata mai devreme in tigaie

284_3cf312a91efa23f8b92b52ea5252b966_thumb.jpg

Se pune pe foc si se incepe amestecarea ca sa se retopeasca zaharul ars, si sa-si lase incet-incet culoarea, gustul si aroma in sosul care tocmai se creeaza :thumleft:

284_80ebc5e77af19f4e8aa95ce4eff43db4_thumb.jpg

Se amesteca in continuare, daca e cazul se mai adauga apa, zahar, si musai puneti citeva cuisoare si o bucatica de scortisoara pe care apoi sa le scoateti, ele doar sa-si lase aroma :tongue3:

284_b66e5030f8d147e8910f5f404ac661c4_thumb.jpg

Cind sinteti multumiti de consistenta, gust, culoare etc, puneti in sos bucatile de gutuie, aripioarele, acoperiti-le cu zeama si bagati-le la cuptor

284_6a0f04d1e3c0ffda589e3b21d590ad60_thumb.jpg

Dupa vreo ora si ceva arata asa

284_2f4e1da1030e8e6b500183044f8866f6_thumb.jpg

Dupa inca aproximativ un sfert de ora gutuile de deasupra erau aproape caramelizate iar mirosul in bucatarie era halucinant

284_7996a65193fde0bb944e2c22ed573c48_thumb.jpg

Si pusa calda in farfurie doar pentru poza de final

284_426b932e7e5e52ac2e9c69778b30414f_thumb.jpg

Mie imi place s-o maninc cind sosul s-a legat mai tare, prin racire, mai jos aveti poze din turele trecute de mincare de gutui, cind sosul era deja mai tare

284_f0a4336a8bc85e9e617a61af8c0c7a7a_thumb.jpg

Cam asta e tot :tongue3:

CARMELLA interesanta reteta ta

miar placea sa o incerc

nu stiu cat de fan ar fi ai mei acasa

am vrut sa fac ceva de gen gand am avut sacosa de 50 kg de gutui in curte si sau strambat ingrozitor asa ca...

oricum rezultatul finat arata demential

• Author
Stiu ca multi sint reticenti la asocierea carne - fructe - zahar :tongue3: In ceea ce va priveste pe voi, cei care cititi si faceti mincarurile in casa, nu ma indoiesc ca macar o data veti incerca mincarea asta, pentru ca sinteti constienti ce pierdeti, nu ? Iar in ceea ce-i priveste pe cei pentru care gatiti nu vad de ce le cereti atita parerea :thumleft: Faceti-le-o, serviti-le-o si vedeti apoi reactia :tongue3: La noi in casa n-a existat niciodata problema "cutare nu maninca ceva", tocmai pentru ca la mama acasa se gatea in 7 feluri, pentru fiecare membru altfel, dupa gusturi si preferinte :x

Bunica mea facea mincare de gutui,dar fara carne.Noi eram mici si nu mincam numai tata minca.Acum a-si incerca-o dar bunicuta nu mai e s-o intreb cum o facea...

Si sotu' meu m-o intrebat:''Da ce facem femeie,de-acu' imi pozezi tot ce am in farfurie?'' :thumleft:

Imi aduce aminte de anii gradinitei. La gradi ne dadeau mancare de gutui si imi aduc aminte ca imi placea de numa. Cu prima ocazie o incerc, sa vad daca seamana cu ce mancam eu in gradi.
Waaaw! Am pervazele pline de gutui care ma temeam ca se vor strica! Deci maine mancare de gutui scrie pe mine! Merciii de reteta! :lol: Revin cu poze! Sunt absolut convinsa ca am sa o mananc eu pe toata asa ca nu voi face decat din 3 :D Astia cand aud de dulce cu carne mor nu alta. treaba lor. nu stiu ce pierd :D
  • Author
Bravo, gloxinia! si arata foarte bine, se vede ca sosul ti-a iesit perfect dupa cum se tin picaturile alea risipite in farfurie :floare: gustul sint convinsa ca e minunat daca ai avut gutui frumoase si parfumate. Dar ... doar o portie asa de mica ai mincat, sau e farfuria mare? :pupic:

Apoi a fost o pulpa buna si sos destul :D Am facut 4 portii doar eu am mancat pana acum din ele ;) Sa vedem daca le-o placea si celorlalti sclifositi. Inca nu au incercat, ca nu au fost toti acasa :D Mi-a iesit putin cam dulce zic eu, data viitoare nu mai pun decat zaharul caramelizat. Acum am mai scapat 2 linguri si in sos. La inceputul fierberii a fost ok dar dupa ce a scazut sosul mi se pare putin dulce. Oricum e delicioasa! Am sa o repet cu siguranta! Deja mi-am comandat si alte gutui ! :D ca si la mami stateau doar asa de decor :D

:floare: :pupic: :love7: :D :D :D ;)

ai iai iai! ce bine arata, dar stiu ca si gustul e divin :pupic:

am facut si eu cu foarte multi ani in urma... :D

n-am stiut ca se caramelizeaza zaharul, :roll:

ce bunatate! :floare:

am ras , crede-ma singura de faza cu pozatu...

la mine se fac misto-uri mari pe tema asta , plus ca mai stiu si apropiatii, cum se face cateodata delivery cu mancarea rece :love7:

• 1 year later...
Cu ce garnitura se mananca aceasta mancare de gutui?

Cind sinteti multumiti de consistenta, gust, culoare etc, puneti in sos bucatile de gutuie, aripioarele, acoperiti-le cu zeama si bagati-le la cuptor

Buna Carmella, tocmai ma documentam pentru mancarica de gutui pe care vreau sa o comit deseara si am realizat ca am o nelamurire. Despre care zeama e vorba in citatul de mai sus? Help! :floare:

poza de la mancarica facuta sambata:

post-107-13207531363789_thumb.jpg

impresii:

- mie, socrului si bebelusului ne-a placut de ne-am lins farfuriile si mustatile; sotului si fetei nu le-a placut deloc :)

- eu cu siguranta o sa o mai fac

- nu sunt sigura daca zaharul caramelizat mi-a reusit, era cam amarui, dar la final sosul a avut un gust foarte fain

Multumesc pentru reteta! :)

• 2 weeks later...

am facut-o si eu, delicioasa! :headbang:

Ca sa mai reduc din calorii am aruncat din uleiul de la prajit inainte sa pun faina, am lasat doar cantitatea minima, la fel am facut si cu zaharul :)

http://img16.imageshack.us/img16/2207/p1090374v.jpg

Mai am gutui parfumate, cred ca o fac in varianta cu soia. Sa stii ca e delicioasa si asa. Am mai prestat. :toothy9;

Merci Carmela de idee! :toothy9;