January 4, 201016 yr comment_13808 Dialog in seara asta: Sotul: ce faci cu aparatul foto in bucatarie ?Eu: pozezSotul: ce pozezi ? Eu: gutuileSotul: Pai ce faci cu pozele ?Eu: pai le pun pe internet ...Sotul: da' ce ?! Nu stie lumea cum arata gutuile ? Eu: Asa a inceput aventura acestei retete in imagini, cu mincarea mea de gutui, pe care o fac destul de des mai ales in sezonul gutuilor romanesti, dar si cind mai gasesc prin supermarketuri gutui care mai si miros a gutui. Se achizitioneaza 4-5 gutui, eu am luat 5 convinsa fiind ca voi face mincarea doar din 4 si una o s-o pun intre geamuri. Am uitat ca m-am upgradat la termopane si nu mai am "intre geamuri" asa ca le-am pus pe toate 5. Gutuile, intregi (puteau fi si mai bune, mai zemoase, puteau fi si mai rele - viermanoase - asa ca am zis "Merci!") Taiate pentru a fi curatate de cotoare (de coaja NU se curata), intii in jumatate, apoi in sferturi si asa ies foarte usor casutele de seminte cu ajutorul unui cutitas Se taie apoi in niste cuburi marisoare, cam asa Intr-o tigaie cu ulei se prajesc pe rind bucatile de gutui, nu foarte-foarte tare, cit sa se inmoaie si sa se rumeneasca putin (se vor mai fierbe, de-aia asa de putin) Se scot intr-un castron rind pe rind Unele sint mai putin prajite Urmatoarea tura rumenite ceva mai mult, nu conteaza ca sint diferite Se curata, se spala si se sterg de apa niste aripioare de pui (sau copanele, ciocanele, piept de pui, ce va place voua) Se pun la prajit in acelasi ulei si in aceeasi tigaie unde ati prajit gutuile Cind sint gata se scot, si tot in aceeasi tigaie, in uleiul ramas, se toarna citeva linguri de faina, cernute printr-o strecuratoare mare, si se lasa sa se prajeasca nitel faina in ulei Se adauga apa si se lasa sa fiarba ca sa iasa ceva de consistenta unei ciulamale, in care, dupa gust, puneti putina sare si citeva linguri de zahar. Report
January 4, 201016 yr Author comment_13816 Intr-o cratita pe care putem s-o bagam la cuptor ardem niste zahar, cam o cana Se amesteca cu ceva, o furculita, ca sa se topeasca uniform. Trebuie sa devina lichid, apoi se va intari pe peretii cratitei. Important: ca sa iasa un gust minunat zaharul nu trebuie sa fie doar topit, ci putin ars, dar atit de putin incit sa nu capete gust amar. E un moment foarte scurt in care devine dintr-una alta, asa ca necesita artentie maxima, de-aia n-am putut sa fac nici prea multe poze, ca e chestie de secunde cind trebuie sa iei cratita de pe foc. Peste acest zahar ars se pune "ciulamaua" fabricata mai devreme in tigaie Se pune pe foc si se incepe amestecarea ca sa se retopeasca zaharul ars, si sa-si lase incet-incet culoarea, gustul si aroma in sosul care tocmai se creeaza Se amesteca in continuare, daca e cazul se mai adauga apa, zahar, si musai puneti citeva cuisoare si o bucatica de scortisoara pe care apoi sa le scoateti, ele doar sa-si lase aroma Cind sinteti multumiti de consistenta, gust, culoare etc, puneti in sos bucatile de gutuie, aripioarele, acoperiti-le cu zeama si bagati-le la cuptor Dupa vreo ora si ceva arata asa Dupa inca aproximativ un sfert de ora gutuile de deasupra erau aproape caramelizate iar mirosul in bucatarie era halucinant Si pusa calda in farfurie doar pentru poza de final Mie imi place s-o maninc cind sosul s-a legat mai tare, prin racire, mai jos aveti poze din turele trecute de mincare de gutui, cind sosul era deja mai tare Cam asta e tot Report
January 4, 201016 yr comment_13817 CARMELLA interesanta reteta tamiar placea sa o incerc nu stiu cat de fan ar fi ai mei acasaam vrut sa fac ceva de gen gand am avut sacosa de 50 kg de gutui in curte si sau strambat ingrozitor asa ca...oricum rezultatul finat arata demential Report
January 4, 201016 yr comment_13822 Si cind ma gindesc ca eu n-am mincat niciodata asa ceva :roll: Report
January 4, 201016 yr Author comment_13824 Stiu ca multi sint reticenti la asocierea carne - fructe - zahar In ceea ce va priveste pe voi, cei care cititi si faceti mincarurile in casa, nu ma indoiesc ca macar o data veti incerca mincarea asta, pentru ca sinteti constienti ce pierdeti, nu ? Iar in ceea ce-i priveste pe cei pentru care gatiti nu vad de ce le cereti atita parerea Faceti-le-o, serviti-le-o si vedeti apoi reactia La noi in casa n-a existat niciodata problema "cutare nu maninca ceva", tocmai pentru ca la mama acasa se gatea in 7 feluri, pentru fiecare membru altfel, dupa gusturi si preferinte :x Report
January 5, 201016 yr comment_13843 Bunica mea facea mincare de gutui,dar fara carne.Noi eram mici si nu mincam numai tata minca.Acum a-si incerca-o dar bunicuta nu mai e s-o intreb cum o facea...Si sotu' meu m-o intrebat:''Da ce facem femeie,de-acu' imi pozezi tot ce am in farfurie?'' Report
January 6, 201016 yr comment_14053 Imi aduce aminte de anii gradinitei. La gradi ne dadeau mancare de gutui si imi aduc aminte ca imi placea de numa. Cu prima ocazie o incerc, sa vad daca seamana cu ce mancam eu in gradi. Report
January 11, 201016 yr comment_14878 Waaaw! Am pervazele pline de gutui care ma temeam ca se vor strica! Deci maine mancare de gutui scrie pe mine! Merciii de reteta! Revin cu poze! Sunt absolut convinsa ca am sa o mananc eu pe toata asa ca nu voi face decat din 3 Astia cand aud de dulce cu carne mor nu alta. treaba lor. nu stiu ce pierd Report
January 12, 201016 yr comment_14981 Am revenit! Deci mancarea a iesit dementialaaaa! Merci de reteta! Report
January 12, 201016 yr Author comment_14985 Bravo, gloxinia! si arata foarte bine, se vede ca sosul ti-a iesit perfect dupa cum se tin picaturile alea risipite in farfurie gustul sint convinsa ca e minunat daca ai avut gutui frumoase si parfumate. Dar ... doar o portie asa de mica ai mincat, sau e farfuria mare? Report
January 12, 201016 yr comment_14990 Apoi a fost o pulpa buna si sos destul Am facut 4 portii doar eu am mancat pana acum din ele Sa vedem daca le-o placea si celorlalti sclifositi. Inca nu au incercat, ca nu au fost toti acasa Mi-a iesit putin cam dulce zic eu, data viitoare nu mai pun decat zaharul caramelizat. Acum am mai scapat 2 linguri si in sos. La inceputul fierberii a fost ok dar dupa ce a scazut sosul mi se pare putin dulce. Oricum e delicioasa! Am sa o repet cu siguranta! Deja mi-am comandat si alte gutui ! ca si la mami stateau doar asa de decor Report
January 12, 201016 yr comment_14997 ai iai iai! ce bine arata, dar stiu ca si gustul e divin am facut si eu cu foarte multi ani in urma... n-am stiut ca se caramelizeaza zaharul, :roll: ce bunatate! am ras , crede-ma singura de faza cu pozatu...la mine se fac misto-uri mari pe tema asta , plus ca mai stiu si apropiatii, cum se face cateodata delivery cu mancarea rece Report
October 27, 201114 yr comment_108591 Ghici ce gatesc pentru cina? Carmella inca o data pupici de reteta! Report
October 29, 201114 yr Author comment_108834 Bravo, Gloxinia, esti o harnica Eu am 3 gutui intr-un cos de vreo 2 saptamini, dar inca nu mam invrednicit sa le fac mincare. Poate acum sa ma mobilizez, ca mi-ai facut pofta Report
October 30, 201114 yr Author comment_108956 Yoyo, nu ii trebuie nicio garnitura, este o mincare completa Report
October 31, 201114 yr comment_109028 Am facut si eu aseara mancarica, dar n-am mancat din ea, ca era mult prea tarziu cand am scos-o din cuptor. De gustat, mi-am bagat mustetile si nu-i rea.... Report
November 4, 201114 yr comment_109542 Cind sinteti multumiti de consistenta, gust, culoare etc, puneti in sos bucatile de gutuie, aripioarele, acoperiti-le cu zeama si bagati-le la cuptor Buna Carmella, tocmai ma documentam pentru mancarica de gutui pe care vreau sa o comit deseara si am realizat ca am o nelamurire. Despre care zeama e vorba in citatul de mai sus? Help! Report
November 8, 201114 yr comment_109931 poza de la mancarica facuta sambata: impresii: - mie, socrului si bebelusului ne-a placut de ne-am lins farfuriile si mustatile; sotului si fetei nu le-a placut deloc - eu cu siguranta o sa o mai fac- nu sunt sigura daca zaharul caramelizat mi-a reusit, era cam amarui, dar la final sosul a avut un gust foarte fain Multumesc pentru reteta! Report
November 23, 201114 yr comment_112261 am facut-o si eu, delicioasa! Ca sa mai reduc din calorii am aruncat din uleiul de la prajit inainte sa pun faina, am lasat doar cantitatea minima, la fel am facut si cu zaharul http://img16.imageshack.us/img16/2207/p1090374v.jpg Report
November 26, 201114 yr Author comment_112830 Bravo, ma bucur ca ati facut-o si ca v-a placut! Arata excelent in pozele voastre. MariaSan, "zeama" era sosul ala de zahar ars, dar banuiesc ca ti-ai dat deja seama Report
November 28, 201114 yr comment_113088 Mai am gutui parfumate, cred ca o fac in varianta cu soia. Sa stii ca e delicioasa si asa. Am mai prestat. Merci Carmela de idee! Report
November 29, 201114 yr Author comment_113347 Mai am gutui parfumate, cred ca o fac in varianta cu soia. Sa stii ca e delicioasa si asa. Am mai prestat. Merci Carmela de idee! Adica soia in loc de carne? Aha, e post... Report