Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pogaci cu jumeri si branza

Featured Replies

Desi dimensiunile mele nu sunt cele ideale, am trei "fomisti" in casa, asa ca mai fac si asemenea bombe calorice. Am facut o tura in seara asta si abia mai sunt pe maine. Azi nu le-am pozat dar am gasit poze facute mai demult si m-am gandit sa impartasesc cu voi reteta asta ca prea sunteti "manechine". Dungile de pe poze sunt de la aparatul meu stricat :biggrin:

Aluat:

500 g faina

20 g drojdie proaspata

250 ml apa calduta

4 linguri ulei (sau 4 linguri de untura)

1 lingura sare

1 lingurita zahar.

Umplutura:

jumari

branza de burduf

1 ou + 1 lingura de lapte pentru uns deasupra

Se facea o maia din apa, o lingura de faina, o lingurita de zahar si drojdie, care se lasa la crescut cam 15 min.

Se cerne faina, se amesteca cu sarea si apoi cu maiaua si cele 4 linguri de ulei. Se framanta aluatul pana cand devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului.

post-599-126601197743_thumb.jpg

Se lasa la crescut 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul si ajunge cam asa:

post-599-126601198868_thumb.jpg

Jumarile le-am taiat bucatele mici si le-am mai prajit putin intr-o tava de teflon. Apoi le-am strecurat bine de grasimea pe care au lasat-o.

post-599-126601199914_thumb.jpg

Se presara faina pe masa si apoi se intinde aluatul cam la o grosime de o jumatate de centimetru.

Se presara jumatate din cantitatea de branza si jumari pe o jumatate de foaie. Apoi se indoaie partea neacoperita peste cea cu branza si jumari.

Se intinde cu sucitorul, cu atentie sa nu iasa jumerile prin aluat si se presara branza si jumarile ramase. Se indoaie din nou aluatul peste umplutura si apoi se mai intinde putin cu foarte mare atentie.

post-599-126601212002_thumb.jpg

Se taie cu paharul cerculete care se aseaza in tava pe hartie de copt unde se mai lasa cca 30 de min la dospit acoperite (eu introduc tava intr-o punga mare de plastic).

post-599-126601218416_thumb.jpg

Dupa 30 de min se ung pogacile cu ou batut cu o lingurita de lapte si se introduc in cuptorul incins la foc potrivit. (Din pacate nu am cuptor cu grade, dar se coc ca si orice alt aluat dospit).

Eu le-am lasat cam 30 - 35 de minute.

Rezultatul final:

post-599-126601223442_thumb.jpg

post-599-126601224615_thumb.jpg

Concluzie: maine dimineata nu ma cantaresc!

Otilia , ma bucur sa te vad. arata apetisante pogacelele tale, si pe frigul asta

sunt binevenite .

Otilia, ce-mi faci tu mie!!! Oare pe unde oi gasi eu jumeri??? :love3: Mor de pofta! :hello: Da-le 'ncolo de calorii, pogaci de astea as manca o tava intreaga! Inca mai am niste untura de casa, trimisa de maica-mea, sa vad daca reusesc sa gasesc de cumparat cateva jumarele...

Laura, eu mai am o punga in congelator, le arunc pana la tine1

Pana se incinge teleportatorul si ajung jumerile la mine, mi-a venit o idee!!! :happy2: Am o tabla de slanituta la congelator, tai cateva felii, prajesc usor cubuletzele intr-o tigaie. Cred ca pot inlocui cu succes jumarile. Stiu ca nu-i acelasi lucru, nu-i aceeasi savoare, insa la nevoie improvizam...chiar am pofta sa fac pogacile astea. :hungry:

Otilia,daca macin jumarile si le amestec cu branza,sa fac un fel de pasta,are ceva?Banuiesc ca nu,sau?!Nu am mai mancat pogaci de cativa ani buni.Mama facea tot timpul dupa taiatul porcului,cand avea jumeri proaspete,dar le facea un pic mai altfel,era mai mult de lucru(intinsa pasta pe aluat,lasat la crescut,intins iar aluatul,iara pasta,operatiunea asta o facea de trei ori ,parca).Le-as face pe sambata,ca vreau sa iesim pe undeva si sa iau ceva la pachet.

Otilia, ce-mi faci tu mie!!! Oare pe unde oi gasi eu jumeri??? :scratch: Mor de pofta! :drool: Da-le 'ncolo de calorii, pogaci de astea as manca o tava intreaga! Inca mai am niste untura de casa, trimisa de maica-mea, sa vad daca reusesc sa gasesc de cumparat cateva jumarele...

E afumata slanina?

Otilia, ce-mi faci tu mie!!! Oare pe unde oi gasi eu jumeri??? :drool: Mor de pofta! :drool: Da-le 'ncolo de calorii, pogaci de astea as manca o tava intreaga! Inca mai am niste untura de casa, trimisa de maica-mea, sa vad daca reusesc sa gasesc de cumparat cateva jumarele...

E afumata slanina?

Slanina mea are doar un iz de fum, e mai mult cruda, nu-i ca cea clasica. Asa am rugat-o pe maica-mea sa nu o afume mult, eu o tin in congelator, asa nu se strica. Altfel ca sa tina peste vara trebuia afumata mai tare. Dar eu cred ca iese bun si cu slanina mai afumata. Sa pui poze si sa-mi spui impresia. Eu am vrut s-o fac in weekend da' m-am trezit ca n-aveam faina destula si uitasem sa cumpar. :scratch:

O sa le fac pt sambata.Maine sper sa ajung la magazinul romanesc sa-mi cumpar jumari.Abia astept

Magazin romanesc ha?? Va invidiez. Am luat si eu faina ieri, azi cred ca o sa pogacesc.

Nu ne invidia asa tare,ca si preturile is pe masura,dar e frumos ca putem sa ne satisfacem poftele de chestii romanesti din cand in cand.

Abia astept sa-ti vad pogacile,mmm

Magazin romanesc ha?? Va invidiez. Am luat si eu faina ieri, azi cred ca o sa pogacesc.

Nu ne invidia asa tare,ca si preturile is pe masura,dar e frumos ca putem sa ne satisfacem poftele de chestii romanesti din cand in cand.

Abia astept sa-ti vad pogacile,mmm

Te cred ca si preturile-s pe masura. Aici apar din cand in cand jumari de vanzare, ele exista si-n traditia portugheza, dar sunt enorm de scumpe. Chiar am cautat, am zis si eu ca din an in Pasti merita sa ne satisfacem cate o pofta (indiferent de pret), dar n-am gasit. Voi face cu slaninutza.

Sa pui si tu poze.

Va tin pumnii sa aveti vreme buna sambata. La noi nici o speranta. E urat si ploua incontinuu. Parca n-am locui in Portugalia ci in Marea Britanie. mi-e dor de soare si caldurica!!!

Le-am facut. Dovada:

post-97-126709862012_thumb.jpg

Deja am "ras" jumate' de tava. Imi plac mai mult reci decat calde. Data viitoare voi cumpara o branza apropiata de cea "de burduf" (acum am avut doar emmental) ca sa fie gustul mai puternic. Am presarat cu piper pe deasupra si sunt putzin picante. Foarte gustoase, multumim de reteta! :headbang:

• 2 months later...

Mi-e si rusine sa vad ca inca n-am postat poza promisa.Am facut jumerile atunci cand am zis si le-am si luat cu noi pe teren.Nu le-am facut cu jumeri adevarate ci am perpelit niste slana afumata si niste costita pe care le-am macinat apoi impreuna cu niste branza de oaie.A iesit o pasta puternic mirositoare,dar excelenta dupa copt.

post-59-127361574944_thumb.jpg

• 2 months later...

multumesc mult pentru reteta asta, nu am mai mincat asa ceva din copilarie

bunica mea ne faceam cind eram mici si tare ne mai placeau, pe atunci nu stiam de calorii, e adevarat :))

dar mai inchidem ochii la numarul caloriilor si acuma, ce naiba!

promit sa le fac, multumesc din nou :)