Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sarmale fara carne

Featured Replies

Gelutza, din cele cu ciuperci face mama des in post, dar cu nuci n-a facut si-am sa-i propun, poate ma capat si io - greu cu distanta. Eram curioasa de marimea miezului, eu ma gandeam ca merge si-o mana de nuca macinata, imi imaginez ca se leaga de orez mai bine. Cu imaginatia stau bine, dar ma omoara practica!

oare amestecate ciupercile cu nucile ar merge?

sa va fie de bine, chiar as manca vreo doua!

Pentru mine, sarmalele astea sunt ca in vorba aia pentru unii muma, pentru altii ciuma!! Am scris aventurile mele cu sarmalele de post pe la han acum vreo luna.

Sa nu mai aud de facut asa ceva cate zile am!! Cica la gust ar fi fost bune, dar organoleptic nu le simteam eu in regula! Plus ca nu se tineau ca alea de carne...

In fine, provin din doua familii care nu cunosc notiunea de post de doua generatii minim si tata m-a consolat dupa cele 3 tentative de care n-am fost satisfacuta d.p.d.v. organoleptic ca mi se pareau moi si lesinate,cu urmatoarele cuvinte de incurajare: asa-ti trebuie daca strici bunatate de varza pe prostii!

Deci reci poate erau cum mai erau, aratau perfecte, cum le incalzeai cum se lateau, ori eu nu accept astfel de comportament indisciplinat de la o sarma! Acum vad ca semanau cu poza 7 de la sarmalele cu ciuperci ale lui Gela. V-am zis la gust erau ok, dar de mancat, le-au mancat omul si verisoara!

Sunt unele mancaruri cu care nu te poti imprieteni in veci! Omul e la fel cu pastele! N-are logica, nu-i plac lui! Am zis sa scriu poate mai pateste cineva faza cu latitul sarmalelor cu ciuperci sa nu creada ca e singurul.

e de-asteptat sa nu se tina prea bine.

unii pun malai tocmai ca sa lege compozitia.

Avand in vedere lipsa completa de traditie din familie si de experienta a mea, m-am uitat pe blogul Laurei Laurentiu, Laurei Sava, ele nu puneau malai asa ca nici eu n-am pus! Uite daca stiam.....poate nu ramaneam cu trauma! Dar la a treia incercare am pus o lingura din aia batraneasca de faina! gasisem pe alt blog ideea asta.

BOOOON, stiti cum face ciulamaua cand se raceste si e aproape ca budinca, ia incercati s-o incalziti, sa vedeti cum redevine fluida! Cred ca asta e e ideea plastica pe care incercam s-o descriu! Daca nu are albumine (carne, ou) nu se leaga, daca nu se leaga, e un fel de pilaf impachetat in foi!

Eu va zic, sa nu patiti la fel!

Faine sarmale...din cate stiu in Bucovina se fac cu ciuperci si nuci :105:

Vad ca pe blogul Laurei sava e reteta cu nucile macinate. eu stiam cu ele facute mai mari ( grob cum ar zice Maya) sau

mashcate cum zic peste Prut.

Ideea este ca aceste sarmale se manaca reci Cafelutzo, asa ca nu-i bai daca se latesc .

Eu pun si o mana de stafide ( Eugeniaaaaaaaaa :rolleyes: ), caci imi place si o tenta usor dulceaga, pe langa varza acra :).

Singurul bai, e ca nu-mi place sa crosetez la sarmale...asa ca astept mereu sa fie *'muietzi posmagii* aka sa-mi faca cineva sarmale :scratch:, si eu sa le degust , ca o mare delectare culinara.

Editez, ca s-o felicit pe Gela...arata tare pe gustul meu :D , galushtele dumneaei.

A mea pune o lingura, doua de pesmet.

Ciuperci - Checked

Nuci - Checked

Dar de stafide ati citit ce a scris Stella?

Nasa mea - Dumnezeu s-o odihneasca - nepoata Mitropolitului Balan, absolventa interbelica a unui pension austriac - scoala de maici - a invatat-o pe mama si bine a facut!

Faine sarmale...din cate stiu in Bucovina se fac cu ciuperci si nuci :)

Vad ca pe blogul Laurei sava e reteta cu nucile macinate. eu stiam cu ele facute mai mari ( grob cum ar zice Maya) sau

Ideea este ca aceste sarmale se manaca reci Cafelutzo, asa ca nu-i bai daca se latesc .

Eu pun si o mana de stafide ( Eugeniaaaaaaaaa :notworthy: ), caci imi place si o tenta usor dulceaga, pe langa varza acra :).

Singurul bai, e ca nu-mi place sa crosetez la sarmale...asa ca astept mereu sa fie *'muietzi posmagii* aka sa-mi faca cineva sarmale =)), si eu sa le degust , ca o mare delectare culinara.

Editez, ca s-o felicit pe Gela...arata tare pe gustul meu :) , galushtele dumneaei.

Eu nu mananc mancare gatita rece, decat poate supa de rosii vara! Nu m-ating de ea daca nu are o temperatura medie, nici orez ramas de la chinezesc nu mananc din frigider, il bag la MO.

Caffe , nu din frigi, ci la temperatura camerei =))...si se pot incalzi rapid la cuptor ( nu se mai dezmembreaza asa de tare) sau poate la MO, dar aici eu am pitici pe cerebel, si nu folosesc ( nici macar nu posed :) aici la mine-n sat.

Sotul este mai modern, si a cumparat unul la mare:)....dar pe care eu nu-l folosesc veci :notworthy:

Ciupercile si smantana imi lipsesc. De ciuperci nu-mi fac eu probleme, dar trebuie sa vad cum ajung zilele acestea la magazinul romanesc pt smantana... Daca nu am smantana nici nu vreau sa ma gandesc la ele... si uite asa iar ma fac cat casa... :notworthy:

Imi ploua-n gura...

Sorina, eu de cele mai multe ori le mananc fara smantana si imi plac la nebunie. De dimineata am deschis frigiderul sa scot cate ceva pentru micul dejun si-am furat o sarma din cratita, am luat-o cu mana si am papat-o pe loc, rece si a fost tare buna! Incearca si tu, poate-ti plac si fara smantana ca-s mai light!

Gela, ce-mi faci tu mie...... =)) Mi-ai facut pofta de sarmale. N-am varza, dar mai am ceva frunze de vita de vie. Sa vad cum stau cu timpul saptamana viitoare, poate sarmalesc si eu.. :notworthy:

Hai sa-ti trimit eu varza, ca sarmale mai sunt doar cateva!

P.S.

Daca ma gandesc bine, vin marti la Bucuresti, pot sa-ti aduc...

Faine sarmale Gelutza!

Intr-adevar, sunt faine! :notworthy:

Faine sarmale...din cate stiu in Bucovina se fac cu ciuperci si nuci :)

Eu pun si o mana de stafide ( Eugeniaaaaaaaaa :notworthy: ), caci imi place si o tenta usor dulceaga, pe langa varza acra :).

Singurul bai, e ca nu-mi place sa crosetez la sarmale...asa ca astept mereu sa fie *'muietzi posmagii* aka sa-mi faca cineva sarmale :), si eu sa le degust , ca o mare delectare culinara.

Editez, ca s-o felicit pe Gela...arata tare pe gustul meu :) , galushtele dumneaei.

Multumesc, la mine nu se exista posta fara sarmale din astea; nu pentru ca sunt o credincioasa habotnica, ci pentru ca ne plac si parca au un farmec anume daca le mancam in post! =))

Am incercat si nuci macinate si nu au aratat ok, eu le tai mai grob!

N-am amestecat niciodata nuci si ciuperci, fiindca nu s-a intamplat sa le am prin preajma in acelasi timp, eu daca am nuci multe le gasesc intrebuintarea imediat, ca suntem fani inraiti, dar o sa-ncerc si asa!

A mea pune o lingura, doua de pesmet.

Ciuperci - Checked

Nuci - Checked

Dar de stafide ati citit ce a scris Stella?

Nasa mea - Dumnezeu s-o odihneasca - nepoata Mitropolitului Balan, absolventa interbelica a unui pension austriac - scoala de maici - a invatat-o pe mama si bine a facut!

Maestre, o singura data am incercat sa combin si stafide si audienta a sucit nasul, le-am papat singura pe toate. De atunci nu am mai incercat figura...

Caffe , nu din frigi, ci la temperatura camerei =))...si se pot incalzi rapid la cuptor ( nu se mai dezmembreaza asa de tare) sau poate la MO, dar aici eu am pitici pe cerebel, si nu folosesc ( nici macar nu posed :) aici la mine-n sat.

Sotul este mai modern, si a cumparat unul la mare:)....dar pe care eu nu-l folosesc veci :notworthy:

Si eu am renuntat demult la Cuptorul Mw. si bine am facut!

Pentru mine, sarmalele astea sunt ca in vorba aia pentru unii muma, pentru altii ciuma!! Am scris aventurile mele cu sarmalele de post pe la han acum vreo luna.

Sa nu mai aud de facut asa ceva cate zile am!! Cica la gust ar fi fost bune, dar organoleptic nu le simteam eu in regula! Plus ca nu se tineau ca alea de carne...

In fine, provin din doua familii care nu cunosc notiunea de post de doua generatii minim si tata m-a consolat dupa cele 3 tentative de care n-am fost satisfacuta d.p.d.v. organoleptic ca mi se pareau moi si lesinate,cu urmatoarele cuvinte de incurajare: asa-ti trebuie daca strici bunatate de varza pe prostii!

Deci reci poate erau cum mai erau, aratau perfecte, cum le incalzeai cum se lateau, ori eu nu accept astfel de comportament indisciplinat de la o sarma! Acum vad ca semanau cu poza 7 de la sarmalele cu ciuperci ale lui Gela. V-am zis la gust erau ok, dar de mancat, le-au mancat omul si verisoara!

Sunt unele mancaruri cu care nu te poti imprieteni in veci! Omul e la fel cu pastele! N-are logica, nu-i plac lui! Am zis sa scriu poate mai pateste cineva faza cu latitul sarmalelor cu ciuperci sa nu creada ca e singurul.

Imi pare rau ca n-am pozat locul faptei decat inainte lde a le pune la fiert, dupa era tarziu, ca le-am fiert noaptea, mie nu mi se par lesinate, eu nu fierb orezul inainte, doar cateva minute il las in cratita cu ceapa si celelate, cu f. putina apa, sa se intrepatrunda gusturile. Sarmalele mele au stat tepene in farfurii, nu stiu de care zici tu ca-s lesinate, au avut o consistenta fireasca, dupa parerea mea.Dar, ma rog, de gustibus...

N-am pus niciodata nimic si stau bine, uita-te si tu in farfurie, alea sunt lesinate?

Deci, nu as schimba gustul cu nimik!

Avand in vedere lipsa completa de traditie din familie si de experienta a mea, m-am uitat pe blogul Laurei Laurentiu, Laurei Sava, ele nu puneau malai asa ca nici eu n-am pus! Uite daca stiam.....poate nu ramaneam cu trauma! Dar la a treia incercare am pus o lingura din aia batraneasca de faina! gasisem pe alt blog ideea asta.

BOOOON, stiti cum face ciulamaua cand se raceste si e aproape ca budinca, ia incercati s-o incalziti, sa vedeti cum redevine fluida! Cred ca asta e e ideea plastica pe care incercam s-o descriu! Daca nu are albumine (carne, ou) nu se leaga, daca nu se leaga, e un fel de pilaf impachetat in foi!

Eu va zic, sa nu patiti la fel!

Tocmai din cauza asta eu nu pun niciun"liant", le fierb la foc mic si pun in oala apa fiarta deja, cand le asez pe foc, in schimb pun foarte putina apa si picur din cand in cand cate putina, tot fiarta.

Eu nu m-am uitat pe niciun blog, asa am vazut ca le facea bunica materna, parca-o vad, venea cu poala sortului plina de ciuperci, le curata, spala si incepea aventura...ufff, mi-am trezit amintiri!

Nu intru in polemici, uite poza infamelor. Asta e varianta cea mai reusita a treia.

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/IMG_1447_zps4cb8c129.jpg

Dar erau reci. Pentru cine vrea sa le incalzeasca recomand 30 de secunde la MO.

Eu am scapat de grija asta.

Tot de amintiri( lipsa) m-am uitat eu pe bloguri, ca eu la nimeni n-am vazut sa faca sarmale de post!!

Nici bunicile, mama si matusile nici atat, o matusa este evanghelica,are alte reguli de post, fosta soacra facea, dar NU LE MAI FACEA pentru cei doi baieti si tatal lor nu le mancau si pentru ea nu putea face o oala, iar acum mama omului nici ea nu e cu postul, iar vecina mea pe langa care m-am mai uitat la multe bunataturi gatite e impotriva postului din cauza de regim medical al sotului, fara orez, fara morcovi, intelegeti voi!

Asa ca m-am uitat la ce au postat altii. Nu au postit, au postat!Am si-ntr-o carte de retete manastiresti reteta, dar uite acolo nu zicea sa pui apa cate putina cum zici tu!!

Nu intru in polemici, uite poza infamelor. Asta e varianta cea mai reusita a treia.

Dar erau reci. Pentru cine vrea sa le incalzeasca recomand 30 de secunde la MO.

Eu am scapat de grija asta.

Tot de amintiri( lipsa) m-am uitat eu pe bloguri, ca eu la nimeni n-am vazut sa faca sarmale de post!!

Nici bunicile, mama si matusile nici atat, o matusa este evanghelica,are alte reguli de post, fosta soacra facea, dar NU LE MAI FACEA pentru cei doi baieti si tatal lor nu le mancau si pentru ea nu putea face o oala, iar acum mama omului nici ea nu e cu postul, iar vecina mea pe langa care m-am mai uitat la multe bunataturi gatite e impotriva postului din cauza de regim medical al sotului, fara orez, fara morcovi, intelegi voi!

Asa ca m-am uitat la ce au postat altii. Nu au postit, au postat!Am si-ntr-o carte de retete manastiresti reteta, dar uite acolo nu zicea sa pui apa cete putina cum zici tu!!

Uite acum imi dau seama ca faza cu apa este , de fapt, un tips folositor celor care incearca pentru prima data reteta si nu am consemnat-o, desi era necesar, o sa editez si pe blog, bine ca ai dus discutia in punctul "de fierbere".

Polemici n-avem de ce sa purtam, cred in continuare ca nu e necesar sa se dezlege orezul foarte mult, el se umfla apoi cat trebuie si nu ies sarmale lesinate.

No, acum cred ca si experienta isi spune cuvantul, eu am facut sarmale d-astea de la douazeci de ani,de nu stiu cate ori pe an si nici ale mele n-or fi fost atunci asa ca acum, dupa ani de experienta... Acum doi ani am facut pentru un Hram manastiresc 2000 de sarmale, da, mii, la mine acasa, cu ajutoare, bineinteles, la infasurat, dar compozitia eu am mesterit-o pe toata si iti dai seama ca le-am fiert cate 500 intr-un ceaun mare si nu au fost lesinate deloc. Mai este important si sa nu le fierbi mult, orezul se va umfla cand se raceasc. Iar ma duc cu gandul la bunica, dansa nu ne dadea imediat ce le lua de pe foc, ne spunea exact asa"Aveti rabdare, mamaita, sa se infloreasca putin orezul si pe urma va da mamaia cate vreti!" Si asteptarea aia mi se parea un veac!

Deci e tocmai ce spuneam eu, eu fac sarmale de la 12 ani pe langa una din bunici, asa ca-mi ieseau fara sa ma gandesc ce le fac. La astea daca n-am experienta, m-am enervat!

Sa va arat si eu sarmili mele fara carne cu seminte de dovleac, mar si legume.

Noi le`am papat cu ceapa verde, piparca iute, deasupra si pe linga oloi de dovleac. Se pot manca si cu smantana daca nu sunteti la posteala.

post-1316-13647324116177_thumb.jpg

Taietura

post-1316-13647324210715_thumb.jpg

sa nu va aud ca am facut sarme fleoscaite ca va dau :notworthy:

Gelutza, faine sarmale. Cele cu ciuperci le fac si eu la fel. Data viitoare am sa le fac cu nuci si poate si cu stafide. Si eu mananc sarmalele cu legume direct din frigider. Egal cum sunt, incalzite sau reci mie imi plac mai mult decat cele cu carne.

Cerra, spune-mi te rog, pe langa mar si seminte ce fel de legume ai mai pus?

Oare de ce nu am vazut eu pana acum topicul asta?

O sa le fac si eu saptamana asta,ca tare bine arata,si sunt sigura ca sunt si bune!

:)