May 10, 201016 yr comment_36747 [b]O turta subtire si crocanta,gustoasa si picanta,specifica zonei Alsace. M-ar fi placut sa fie originala 100% ,dar nu am cuptor cu lemne în gradina,asa ca m-am multumit sa o fac pe o bucata de granit în cuptorul din casa.Rezultatul-încîntator!Am mai facut-o,dar în tava.Fie înfainata sau pe hîrtie de copt,dar cel mai bine a iesit pe placa de granit(o bucata de granit slefuita,grosime 1 cm)Rezista la 300 °.Daca rezista si la mai mult nu stiu,cuprorul meu are maxim 300 °C. Am folosit o faina din Austria de tip W 480 griffiges Mehl(griffig,înseamna ca are un grad de macinare mai grob,si este potrivita la aluaturile dospite care trebuie sa faca crusta crocanta.Aluaturiele groase,de pîine de exemplu,fac o crusta crocanta si un miez elastic cu pori mari) ceapa,taiata pestisoricostita afumata,taiata bucatele micicreme fraîcheceva smîntîna de friscapiper Se amesteca creme fraîche cu putina smîntîna de frisca si piper.De sare nu este nevoie,e sarata destul costita![u]Se face un aluat din :[/u] 450 g faina 250 ml apa calduta(daca e faina normala ajung 200 ml apa)1 lingurita sare50 g unt1 cubulet de drojdie [center]Pregatim totul.Se framînta pîna se obtine un aluat nelipicios,moale si matasos. Se lasa la crescut pîna îsi dubleaza volumul,dupa care se împarte în trei. Se întind foi subtiri care se ung cu creme fraîche-ul,se presara ceapa si costita afumata deasupra,si se da în cuptorul preîncalzit la maxim.Pe o piatra gata încalzita odata cu cuptorul, pe o tava înfainata,sau pe hîrtie de copt.Se rumeneste dupa plac.Vîrfurile de la ceapa trebuie sa se rumeneasca bine,sa arata macar flambata ca cea facuta în cuptorul cu jar Eu am întins foaia pe masa de lucru presarata cu faina,apoi am transferat-o pe un fund înfainat.Am întins creme fraîche-ul,am presarat ceapa si costita,iar de pe fundul ala am împins turta,pe placa de piatra încalzita odata cu cuptorul la maxim.Adica am folosit fundul pe post de lopata de aia de lemn,cu care se baga turtele/pîinea în cuptor Aici în cuptor...si închis repede usa sa nu pierd caldura Se scoate pe un fund de lemn,se taie si se serveste calda! A fost excelenta! [/center] [/b] Report
May 10, 201016 yr comment_36750 Deci asa arata , am niste prieteni care mi-au povestit ca au nimerit intr-un restaurant in care au platit o cifra fixa si au mincat pina n-au mai putut Report
May 10, 201016 yr comment_36751 Deci acu' tre' sa vin la tine dupa piatra aia de granit!!!!!! Mi-ai facut o pofta cu pozele astea, de nu-ti poti imagina! Daca o sa sughiti la noapte, sa stii ca-i din pricina mea - daca o sa reusesc sa adorm, precis o sa visez numa' turtele tale! Iar de n-oi dormi.... tot te-oi pomeni! Report
May 10, 201016 yr Author comment_36753 Deci asa arata , am niste prieteni care mi-au povestit ca au nimerit intr-un restaurant in care au platit o cifra fixa si au mincat pina n-au mai putut Asta e ceva pentru tine...coaja crocanta ! Report
May 10, 201016 yr Author comment_36756 Deci acu' tre' sa vin la tine dupa piatra aia de granit!!!!!! Mi-ai facut o pofta cu pozele astea, de nu-ti poti imagina! Daca o sa sughiti la noapte, sa stii ca-i din pricina mea - daca o sa reusesc sa adorm, precis o sa visez numa' turtele tale! Iar de n-oi dormi.... tot te-oi pomeni! Draga mea vulpita,mergi frumusel la Baumarkt,si cauta pe acolo unde au si gresia,placi de piatra naturala.Vei gasi placi de granit de diferite marimi.Cumpara una,si poti face si pîine pe ea,pizza,turta asta/Flammkuchen...etc..etc nu visa si-ti fa gînduri rele pohtind Report
May 10, 201016 yr comment_36757 Deci acu' tre' sa vin la tine dupa piatra aia de granit!!!!!! Mi-ai facut o pofta cu pozele astea, de nu-ti poti imagina! Daca o sa sughiti la noapte, sa stii ca-i din pricina mea - daca o sa reusesc sa adorm, precis o sa visez numa' turtele tale! Iar de n-oi dormi.... tot te-oi pomeni! Draga mea vulpita,mergi frumusel la Baumarkt,si cauta pe acolo unde au si gresia,placi de piatra naturala.Vei gasi placi de granit de diferite marimi.Cumpara una,si poti face si pîine pe ea,pizza,turta asta/Flammkuchen...etc..etc nu visa si-ti fa gînduri rele pohtind Da' la ora asta-i inchis Baumarktu'... Io de asta plangeam! Report
May 11, 201016 yr comment_36763 Noi avem aproape cariere de marmura.Oare cum se comporta la temperaturi inalte ?Stiu ca e excelenta ca blat e lucru ,dar in cuptor oare se preteaza ? Maya, crusta aia arata yummmi !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Report
May 11, 201016 yr comment_36766 Asta e ceva pentru tine...coaja crocanta ! Toata e pentru mine, si coaja, si umplutura, tot tot tot Report
May 11, 201016 yr comment_36801 Am facut-o si eu in trecut,am copt-o pe dosul tavii infainate(asa mai coc si pizza uneori)...O reteta excelenta simpla si buna.A ta arata ca de reclama,cum noi suntem disperati dupa tot felul de pizze si focace,multumesc ,ca mi-ai reamintit si de reteta asta ... Cam asa arata pizzele mele coapte pe dosul tavii infainate(ma refer aici la blat)pt. cine nu are marmura sau alt tip de piatra,poate e o idee,eu sunt f. multumita de rezultat si asa... In Italia era o vb.:''chi si acontenta ,gode'',adica:''cine se multumeste are de castigat''... Dar improvizatii se mai pot face,se pot acoperi 2 caramizi cu folie de aluminiu si incinge bine cuptorul si coace pe ele,caramizile postate direct pe placa de jos de la aragaz,un truc valabil si pt. cuptoarele care ard si nu coc uniform ... Te rog sa ma scuzi Maya daca am batut campii,dar cred ca ma cunosti deja nu prea pot sa-mi tin limba in gura ... Report
May 11, 201016 yr comment_36829 Deci asa arata , am niste prieteni care mi-au povestit ca au nimerit intr-un restaurant in care au platit o cifra fixa si au mincat pina n-au mai putut Am nimerit si eu intr-un asemenea restaurant si am mancat celebra Tarte Flambee, dar nu m-a dat pe spate din cauza cantitatii imense de ceapa (dupa gustul meu). Eu sunt fan ceapa cruda,nu prea suport ceapa fiarta/coapta/prajita - nu suport gustul. Report
May 11, 201016 yr Author comment_36832 Da' la ora asta-i inchis Baumarktu'... Io de asta plangeam! Nu strica o placa de piatra.Mîine fac o pituta,sa vezi ce fain iese Report
May 11, 201016 yr Author comment_36833 Noi avem aproape cariere de marmura.Oare cum se comporta la temperaturi inalte ?Stiu ca e excelenta ca blat e lucru ,dar in cuptor oare se preteaza ? Maya, crusta aia arata yummmi !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gifPiscole,s-ar putea ca marmura sa nu reziste la asa temperatura...poate depinde si de grosime,dar nu ma pricep. Report
May 11, 201016 yr Author comment_36834 Asta e ceva pentru tine...coaja crocanta ! Toata e pentru mine, si coaja, si umplutura, tot tot tot Da,e tar bunuta.SI eu ma dau în vînt dupa cruste de astea/cît mai multa coaja Report
May 11, 201016 yr Author comment_36835 Am facut-o si eu in trecut,am copt-o pe dosul tavii infainate(asa mai coc si pizza uneori)...O reteta excelenta simpla si buna.A ta arata ca de reclama,cum noi suntem disperati dupa tot felul de pizze si focace,multumesc ,ca mi-ai reamintit si de reteta asta ... Cam asa arata pizzele mele coapte pe dosul tavii infainate(ma refer aici la blat)pt. cine nu are marmura sau alt tip de piatra,poate e o idee,eu sunt f. multumita de rezultat si asa... In Italia era o vb.:''chi si acontenta ,gode'',adica:''cine se multumeste are de castigat''... Dar improvizatii se mai pot face,se pot acoperi 2 caramizi cu folie de aluminiu si incinge bine cuptorul si coace pe ele,caramizile postate direct pe placa de jos de la aragaz,un truc valabil si pt. cuptoarele care ard si nu coc uniform ... Te rog sa ma scuzi Maya daca am batut campii,dar cred ca ma cunosti deja nu prea pot sa-mi tin limba in gura ... Si eu am facut si pe dos,si în tava infainata,si pizza,si turta asta,dar pe piatra iese mai fain.Tu bate cîmpii,ca asa se nasc idei! Report
May 11, 201016 yr Author comment_36836 Am nimerit si eu intr-un asemenea restaurant si am mancat celebra Tarte Flambee, dar nu m-a dat pe spate din cauza cantitatii imense de ceapa (dupa gustul meu). Eu sunt fan ceapa cruda,nu prea suport ceapa fiarta/coapta/prajita - nu suport gustul.Tarta din imagine e a Denisei.Ale noastre au mai multa ceapa.Noua nu ne ajunge ceapa Report
May 11, 201016 yr comment_36848 Am nimerit si eu intr-un asemenea restaurant si am mancat celebra Tarte Flambee, dar nu m-a dat pe spate din cauza cantitatii imense de ceapa (dupa gustul meu). Eu sunt fan ceapa cruda,nu prea suport ceapa fiarta/coapta/prajita - nu suport gustul.Tarta din imagine e a Denisei.Ale noastre au mai multa ceapa.Noua nu ne ajunge ceapa M-am mirat eu ca e cam putina ceapa, ca alsacienii baga la ceapa in tarta asta.... Eu am avut noroc ca acolo unde am mancat (in Paris) puteai negocia cantitatea de ceapa. Report
May 11, 201016 yr comment_36863 Deci,azi am rumegat ''ideea'' toata ziua...Imi trebuie piatra asta e...Daca ma aude barbat'miu si cu asta...De unde iau eu piatra?!! ...Are cineva vreo idee unde pot gasi?! Report
May 12, 201016 yr comment_36938 Maya, cam cati centimetri are placa asta de granit? Asta-mi mai lipseste... o sa ma fugareasca soata cand i-oi zice... dar, prea bine arata flambata asta a ta... Report
May 12, 201016 yr Author comment_36939 Maya, cam cati centimetri are placa asta de granit? Asta-mi mai lipseste... o sa ma fugareasca soata cand i-oi zice... dar, prea bine arata flambata asta a ta...Sorina,mi-e lene sa ma duc acu' s-o masor (hahahaha,cum se aude!!!) dar eu zic ca maxim 35x35 cm si 1 cm înaltime/poate 1,2....nush Vreau sa-mi fac rost de una mai mare/cît gratarul de la cuptor Nu te fugareste,ca iese si tarta asta,si pizza,si pîinea,toate ies bine pe placa asta! Report
May 12, 201016 yr comment_36940 Maya,Asta e o delicatesa. Coaja subtire si crocanta te face sa simti si gustul.La repezeala se poate face de cateva ori pe saptamana,e pe gustul tuturor. Report
May 12, 201016 yr comment_36950 Maya, cam cati centimetri are placa asta de granit? Asta-mi mai lipseste... o sa ma fugareasca soata cand i-oi zice... dar, prea bine arata flambata asta a ta...Sorina,mi-e lene sa ma duc acu' s-o masor (hahahaha,cum se aude!!!) dar eu zic ca maxim 35x35 cm si 1 cm înaltime/poate 1,2....nush Vreau sa-mi fac rost de una mai mare/cît gratarul de la cuptor Nu te fugareste,ca iese si tarta asta,si pizza,si pîinea,toate ies bine pe placa asta! Azi am fost la o ruda de-a mea , o doamna in varsta, care se tine tare bine si pe care o mai ajut cu unele chestii. Azi i-am facut o pasca poloneza, ca maine este Inaltarea. Cand am bagat pasca in cuptor la copt, sa cad jos. Avea o ditamai placa de granit in cuptor sa ma umfle "individia" nu alta. Inainte de Paste a primit cadou de la o nepoata aragazul si persoana a dotat agregatul cu placa mult ravnita. Report
May 12, 201016 yr comment_36968 Maya, cam cati centimetri are placa asta de granit? Asta-mi mai lipseste... o sa ma fugareasca soata cand i-oi zice... dar, prea bine arata flambata asta a ta...Sorina eu o am pe asta care e "pietra lavica" gata facuta pentru a fi folosita in cuptor, dar daca ai pe linga tine vreun magazin care vinde marmura, franit, pietre dintr-astea, il intrebi daca n-are o bucata, printre resturile de la fabricatie poate avea o bucata, altminteri in magazinele in care se gasesc toate accesoriile pentru barbecue. Marimea ti-o vezi tu dupa dimensiunile pe care le are cuptorul tau. Report
May 13, 201016 yr comment_36995 Maya, se vede treaba ca pt mine era clar in creierasul meu confuz, ameteala ce sa-i faci... vroiam sa te intreb de grosimea placii, nu lungime/latime... ce sa-i faci, batranetea...Asa deci grosimea undeva intre 1-2 cm... sa traiti, am inteles! Sorina Edit din cauza de ameteala... acum am vazut si raspunsul Adrianei... Multumesc mult! Atunci cautam pe doua fronturi... Report
May 14, 201016 yr comment_37207 'Gata Maya am comis-o sa nu crezi ca stau toata ziua pe off. topic la fabule,povesti si bancuri,iaca si muncesc... Report
May 15, 201016 yr comment_37293 Deci imi trebe'piatra,imi trebe piatra,imi trebe piatra !!!!I-am zis sotului ma asteptam sa se strmbe:''numa'aia nu era prin casa''...In mod surprinzator a luat-o destul de bine:''mda',pai sa ne uitam pe la magazinele cu materiale de constructii'' ... Report