Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gogosele frantuzesti cu portocala

Featured Replies

Am vazut reteta pe Euforia cuizin executata de Laura Calder,mi s-a parut simpla si desi nu-mi notasem cantitati si nik. am zis sa incerc.A spus ca in Franta se fac asa gogosele cu aluat oparit ca la bignie(eclere),aceasta este varianta mai ''bogata'' ca sa zic asa ,facuta cu lapte si unt,o varianta mai saraca si pe care o voi incerca este cu apa si ulei....Aveam o portocala ca-mi ramasese de la puiul cu portocale(nu-mi intrase in pui si i-am pus lamaie)copii nu o mancau si statea aruncata prin frigi,asa ca am incercat astfel:

Un pahar de 200ml de lapte,faina alba(,masurata cu acelasi pahar),50 gr. de unt,coaja rasa si zeama de la 1/2 portocala,cativa stropi de esenta de vanilie,2 oua intregi,zahar pudra vaniliat pt. finalizat...

post-405-127485186034_thumb.jpg

Am pus la fiert laptele cu untul un praf de sare si 1 lingura de zahar,coaja de portocala razalita si esenta de vanilie...

post-405-127485186806_thumb.jpg

Cand a inceput sa fiarba am pus tot paharul de faina alba in bloc amestecand energic cu telul para...Am lasat sa se racoreasca,si am adaugat intai un ou integ,frecand cu telul para...

post-405-127485187732_thumb.jpg

Apoi zeama de portocala si celalalt ou,aici am bagat un pic si mixerul...

post-405-127485188746_thumb.jpg

Am prajit in ulei profund incins gogoselele pe care le-am format cu ajutorul a 2 lingurite,facand forma de cnel,sau am procedat ca la galustele cand le pui in supa na'...

post-405-127485189646_thumb.jpg

Nu trebuie prajite prea multe deodata,si din cand in cand luam ceaunelul de pe flacara sa se mai racoreasca putin uleiul ca sa se faca ele frumoase si aurii si sa aiba timp sa se coaca bine si la mijloc.

Le-am pudrat cu zahar pudra vaniliat...

post-405-127485190697_thumb.jpg

Iata si o sectiune,mie mi-au iesit goale la mijloc si tare fragede si faine..

post-405-127485191646_thumb.jpg

Asa ca n-am jucat punand in gaoace si dulceata de visine..

post-405-127485192545_thumb.jpg

Foarte fain arta si bine crescute. Gogosi educate, ce sa mai ^_^ . Eu nu ma pot abtine de la aluaturi din astea, turte si gogosi. Cred ca sunt ideale la o cafea dupa-amiaza.
  • Author
Eu bat mai mult cu saratele..le...dar pt. copii dulce...Dupa ce am incercat savarinoiul''cu aluat oparit am incercat si gogosele,au fost bune,dar cred ca trebuie mare atentie cu temperatura uleiului,cand se incinge prea tare,au tendinta sa se rumeneasca la suprafata si sa ramana incruzite la mijloc,am observat la timp si tot mai luam ceaunelul de pe flacara sa se mai racoreasca uleiul,cam asta-i shpiluí'n rest sunt parfumate ieftine si bune,exact cum imi place mie,si usor de facut... ^_^
  • Author

Draga mea La-la ai incredere in mine??!!uite la ce reteta simpla am ajuns eu care imi iese cel mai bine si nu da gresh si nu are cum sa nu iasa:''pui la fiert 250 de ml. de apa,eu masor cu o cana care stiu ca are 250 ml,80 de ml. de ulei,adica 1/3 din cana cu pricina(250:3=80 aproximativ),am incercat cu 1/2 cana e prea uleios pt. gustul meu,1/3 e perfect,cand clocoteste pui un praf de sare si 1 lingura de zahar(asa pun eu da tu poti sa nu pui daca nu vrei),si cu aceeasi cana masurat faina alba,o pui in bloc toata si mesteci energic cu telul para,de la ulei si restul nu ti si va prinde si va iesi bine vei vedea...lasi sa se racoreasca si cand e doar la temperatura degetului incorporezi tot cu telul para pe rand 3 oua,nu pui unul pana nu s-a incorporat celalat,la mine a fost suficient mereu 3 oua dar daca ti se pare ca ar mai merge ceva ou,il bati cu o furculita separat si adaugi in fir doar cat mai merge,aluatul tre'sa aiba consistenta unui aluat mai moale,cum am pus eu aici la gogosi e toata smecheria.Eu pun aluatul in seringa de ornat tortul dar fara dui si ies bastonase de grosimea degetului aratataor si cam de 8-10 cm. lungime,copt in tava unsa cu putin ulei in cuptorul incins in prealabil....Nu se poate sa nu-ti iasa,te rog sa incerci asa ce ai de stricat 1 cana de apa 1/3 cana ulei 1 cana de faina si 3 oua?!!si se si face repede...

Nu ma fa ca acu le fac pas cu pas sa-ti arat ce simplu e daca promiti ca incerci si tu...

Uite o poza mai veche...

post-405-127488625552_thumb.jpg

Am incercat si eu n retete cu 8 galbenuse,cu unt cu lapte ,asta e cea mai cea...Am mai citit ca sa le lasi sa se usuce la urma cu cuptorul inchis sa se usuce la mijloc(la mine nu a fost nevoie)sau taiat capacelul si daca la mijloc e inca umed dat inca o tura la cuptor sa se zvante dar la mine nu a fost nevoie....Am incercat si cu un vf. de cutit de praf de copt,s-au crapat deci nu nik. asa iese... :)

• Author

Cum vrei dar e tot aluatul oparit cu ouale incorporate la urma dupa aceeasi tehnica...

Oricum o sa le fac la pas cu pas ca reteta mea chiar merita''nu da gresh niciodata''garantez...Am ajuns la aceasta dupa multe incercari si-mi apartine in totalitate....asa ca eu chiar vreau sa o impartasesc cu voi si poze mai am dar nu-s prea reusite,uite mai pun...

Uite si un platou:

post-405-127489509613_thumb.jpg

Si din profil

post-405-127489512272_thumb.jpg

Nu prea le-am fatuit eu atunci dar asta e,am facut si mai reusite dar ne pozate..

Foxule fa ce vrei cu ele...

Cum vrei dar e tot aluatul oparit cu ouale incorporate la urma dupa aceeasi tehnica...

Oricum o sa le fac la pas cu pas ca reteta mea chiar merita''nu da gresh niciodata''garantez...Am ajuns la aceasta dupa multe incercari si-mi apartine in totalitate....asa ca eu chiar vreau sa o impartasesc cu voi si poze mai am dar nu-s prea reusite,uite mai pun...

Nu prea le-am fatuit eu atunci dar asta e,am facut si mai reusite dar ne pozate..

Foxule fa ce vrei cu ele...

Geany, daca revii cu ele pas cu pas, le las aici si deschizi tu topic la Dulciuri in imagini. Te astept! :occasion14:

• Author
Aaaa !!!!pai nu ca asta stie,si-s singurica iar cu copii ca-i de serviciu!!!da e 9 seara daca le fac merit o medalie....
  • Author

Aaaa !!!!pai nu ca asta stie,si-s singurica iar cu copii ca-i de serviciu!!!da e 9 seara daca le fac merit o medalie....

Stai cuminte si te odihneste. Le faci maine! :occasion14:

Eii cucu'' acuma'spui ca m-am apucat....sa vezi ce usor se fac....

Stai cuminte si te odihneste. Le faci maine! :sleepy3:

Eii cucu'' acuma'spui ca m-am apucat....sa vezi ce usor se fac....

Atunci, spor la treaba!

Ma duc sa pregatesc medalia! :occasion14:

Aghiuta ma puse sa intru aici.Si asa inca incerc sa scap de surplusul de kg acumulat de-a lungul timpului(plus cel de duminica de la Foxy :occasion14: ) si intru aici.

Geany, m-as infinge si eu in niste gogosele din alea.

Laura, eclerele sunt asa de usor de facut.Cum le face Geany cam asa fac si eu, daor ca pun unt nu ulei.

Sincer as mai repeta operatiunea pe we, ma mai gandesc, poate reusesc sa ii dau de cap glazurii de ness :sleepy3:

Aghiuta ma puse sa intru aici.Si asa inca incerc sa scap de surplusul de kg acumulat de-a lungul timpului(plus cel de duminica de la Foxy :occasion14: ) si intru aici.

Geany, m-as infinge si eu in niste gogosele din alea.

Laura, eclerele sunt asa de usor de facut.Cum le face Geany cam asa fac si eu, daor ca pun unt nu ulei.

Sincer as mai repeta operatiunea pe we, ma mai gandesc, poate reusesc sa ii dau de cap glazurii de ness :sleepy3:

Pai, treci si tu la treaba!!!!

Sunt tare bune eclerurile!!! :P Mai am unul singur in frigider. Astept sa se-ntoarca jupanu' de la beuta si-l impartim! :wasted:

• Author
Gata fetili,asa-i de usor,mac'sa postez aluatul si vin dupaia pe parcurs cu restul....Foxule scoati'medalia....

Io stau pe faza, o sa fac eclerele dupa reteta ta, nu era nevoie pas cu pas, da' acuma daca te-or nebunit fetele la cap, n-ai ce face , tre' sa prestezi. :wasted: Cu poze. :P

Mie-mi plac mai uleioase si cu coca mai umeda la mijloc :occasion14: si daca-mi iese cu retzeptul tau apoi o sa fac de toate felurile, inclusiv cu umpluturi sarate!!! :sleepy3:

esti tare Geany.Eu nu mai am rabdare sa mai lucrez pas cu pas.

Foxy, ultimile ecleruri le-am terminat si eu aseara.Daca am timp zilele astea fac iarasi,daca nu in we,poate trageti o fuga pana la Mü :biggrin:

Foxy, ultimile ecleruri le-am terminat si eu aseara.Daca am timp zilele astea fac iarasi,daca nu in we,poate trageti o fuga pana la Mü :biggrin:

Nu-mi zi de 2 ori de venit..... :D

• Author

Io stau pe faza, o sa fac eclerele dupa reteta ta, nu era nevoie pas cu pas, da' acuma daca te-or nebunit fetele la cap, n-ai ce face , tre' sa prestezi. :hug: Cu poze. :P

Mie-mi plac mai uleioase si cu coca mai umeda la mijloc :biggrin: si daca-mi iese cu retzeptul tau apoi o sa fac de toate felurile, inclusiv cu umpluturi sarate!!! :tongue3:

Laura or'sa-ti iasa dar sa incerci si gogoselile ca ,chiar merita...

• Author

Ba nu-s tare deloc draga Ioana am dat si n'kixuri pana sa ajung aici si inca mai dau spre rusinea mea...Dar tot raul spre bine,invat... :tongue3:

• Author

Laurica, as mai adauga ca poate e bine sa nu te joci cu usa de la cuptor, ca la diferente mari de temperatura au tendinta sa se lase...

Nu astea nu se lasa,eu ma joc cu usa de la cuptor tare...