June 2, 201016 yr comment_40199 Se curata hreanul si se da prin razatoare. Daca se poate, operatiunea asta ar trebui efectuata intr-o camera mai rece, sau in aer liber - hreanul e iute si irita ochii imediat (o sa bociti rau de tot). Se ameteste cu putin otet si-un pic de sare si se da la rece.Cat sta hreanul in frigider (cu capac, sa nu miroasa dupa aia tot frigiderul), se dau cateva sfecle (fierte ori coapte in cuptor) pe razatoare, se da zeama ramasa dupa ras deoparte si apoi se amesteca bine cu hrean. Compozitia recultata se pune in borcane, avand grija sa nu ramane aer pe margini, apoi se da la rece - in camara e bine. Ca proportii - depinde cat de iute vreti sa mancati si cat suportati, dar cam jumi-juma, in principiu. Daca e foarte iute hreanul, puneti mai multa sfecla.In momentul in care ati desfacut un borcan, trebuie sa-l tineti la rece, ca sa nu faca mucegai. Si mai trebuie si halit rapid din el, ca altfel se trezeste hreanu' si nu mai e la fel de bun amestecul. Poate fi folosit pe post de garnitura la salata boeuf, diferite aperitive, sarmale, fripturi, oua fierte / umplute..... si la ce va mai trece voua prin cap si credeti ca v-ar prinde bine la papila! Pofta buna! Report
June 2, 201016 yr comment_40223 yumi, yumi si vazusem azi niste sfecla rosie mare si frumoasa la turci si fraiera n-a luat (imi era cam lene sa mai car, ca facusem ceva cumparaturi si aveam doar o mana disponibila, cealata era ocupata cu umbrela....mama ei de ploaie) Report
June 2, 201016 yr Author comment_40227 yumi, yumi si vazusem azi niste sfecla rosie mare si frumoasa la turci si fraiera n-a luat (imi era cam lene sa mai car, ca facusem ceva cumparaturi si aveam doar o mana disponibila, cealata era ocupata cu umbrela....mama ei de ploaie) N-are nica, gasesti si vineri (sper!). Report
June 2, 201016 yr comment_40251 Ai mei fac dintodeauna reteta asta(vezi ca avem origini comune,Vasluiul)mie imi place sotului nu,sfecla coapta pe tabla de la cuptor e mai dulce dar pierzi mult la ea la curatat,cea fiarta e mai apoasa si tine mai putin...Tata curata si rade hreanul dintodeauna...Ai mei il pun deja facut salata cu otet si ulei...Minunata reteta bravo Foxule ca ai pus-o chiar merita... Report
June 2, 201016 yr Author comment_40260 Ai mei fac dintodeauna reteta asta(vezi ca avem origini comune,Vasluiul)mie imi place sotului nu,sfecla coapta pe tabla de la cuptor e mai dulce dar pierzi mult la ea la curatat,cea fiarta e mai apoasa si tine mai putin...Tata curata si rade hreanul dintodeauna...Ai mei il pun deja facut salata cu otet si ulei...Minunata reteta bravo Foxule ca ai pus-o chiar merita... Sfeclele eu le fierb cu coaja intotdeauna si culoarea nu iese asa de tare. Conteaza mult si tipul de sfecla - daca de cruda e mai deschisa la culoare, sunt mari sansele ca dupa fiert / copt sa se albeasca si mai si. Mereu verific sfecla cand o cumpar. Cu cat e mai inchisa la culoare (grena) cu atat mai bine! Reteta nu stiu exact de unde provine, ca n-am facut cercetari arheologice (stiu, sa-mi fie rusine), dar cel mai des am mancat la bunica-mea dinspre mama, in Bucovina. Se ducea saraca matusa-mea in camara sa rada hreanu' (unde era un frig de te lingeau iepurii) si iesea de acolo rosie la fata de la atata bocit. Da' avea un gust salata aia.... beton de beton! Si hreanu' si sfecla erau din productie proprie si parca acel gust inca nu l-am intalnit in alta parte! Au un gust aparte legumele din livada proprie. Report
June 2, 201016 yr Author comment_40272 Eu ador pur si simplu sfecla rosie cu hrean ! Daaaa si mie imi place mult! L-am corupt si pe jupan sa haleasca asa ceva (el nu stia varianta asta, consuma o chestie cu sfecla bucati). Si ma trezeam de multe ori ca haleste sfecla cu hrean si cu...... paine. Poate fac zilele astea alta tura si ma prezint cu poze.... sa vedem. Report
June 2, 201016 yr comment_40305 Asa o fac si eu, numai ca la mine otetul nu e doar putin, ca mie-mi place rau! Cel mai rau imi place cu rasol de vita si cartofi natur, mananc, pana fac poc!Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea! edit: recunosc crima: si cu cremwursti mananc, cand mananc cremwursti, gata am marturisit!! Report
June 2, 201016 yr Author comment_40311 Asa o fac si eu, numai ca la mine otetul nu e doar putin, ca mie-mi place rau! Cel mai rau imi place cu rasol de vita si cartofi natur, mananc, pana fac poc!Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea! Otet isi pune fiecare dupa pofte, dupa gust. N-am masurat niciodata cat pun, oricum, nu cateva picaturi - mai degraba cateva linguri.Supa cu sfecla rosie fac destul de des. In strachina, trebe musai si smantana, altfel n-are nici un farmec. Jupanului nu-i venea sa creada ce buna-i zeama de legume! Report
June 2, 201016 yr Author comment_40322 Asa o fac si eu, numai ca la mine otetul nu e doar putin, ca mie-mi place rau! Cel mai rau imi place cu rasol de vita si cartofi natur, mananc, pana fac poc!Mama isi pune si-n supa, da o culoare incredibila, si ei ii place gustul, am gustat si eu de cateva ori, nu e rea! edit: recunosc crima: si cu cremwursti mananc, cand mananc cremwursti, gata am marturisit!! Bun, bun si cu crenwursti! Report
June 2, 201016 yr comment_40331 N-are nica, gasesti si vineri (sper!). din pacate tb sa rabd pana lui cand ma duc la sc, ca-s chiar in Mü Report
June 2, 201016 yr Author comment_40332 N-are nica, gasesti si vineri (sper!).din pacate tb sa rabd pana lui cand ma duc la sc, ca-s chiar in Mü Auci... Report
June 2, 201016 yr comment_40345 N-am idee cu ce n-am mancat, poate cu tarte cu fructe, dar in rest am mancat cu mai toate! Este foarte sanatos si foarte gustos! Report
June 3, 201016 yr Author comment_40436 N-am idee cu ce n-am mancat, poate cu tarte cu fructe, dar in rest am mancat cu mai toate! Este foarte sanatos si foarte gustos! Corrrrrrrect! Report
June 3, 201016 yr comment_40544 Eu acu vad nebunia asta!! Ce-mi faci tu mie. Ma duc sa ii dau lu' tata sms sa imi trimita un borcan daca mai are. Report
June 3, 201016 yr Author comment_40546 Eu acu vad nebunia asta!! Ce-mi faci tu mie. Ma duc sa ii dau lu' tata sms sa imi trimita un borcan daca mai are. Da' di ci sa-l chinui pe tat-to? Las' ca io oricum am in plan sa iau maine hrean si sfecla si sa sfecluiesc nitel p-aci! Sa nu-mi uit lunetele, ca altfel o sa bocesc de-o sa inund campurile astea! Report
June 3, 201016 yr comment_40547 SI deci impachetezi rapidus un borcanus si vii da? Ca eu rulada am...branzeturi am, vinutz am...tort am Hreanu cu sfecla mai lipseste. Unde ai mai auzit tu tort fara hrean, pai? Report
June 3, 201016 yr Author comment_40548 SI deci impachetezi rapidus un borcanus si vii da? Ca eu rulada am...branzeturi am, vinutz am...tort am Hreanu cu sfecla mai lipseste. Unde ai mai auzit tu tort fara hrean, pai? Inca n-am mai auzit de tort fara hrean, asa-i! Ai mare dreptate! Report
June 4, 201016 yr comment_40688 Se curata hreanul si se da prin razatoare. Daca se poate, operatiunea asta ar trebui efectuata intr-o camera mai rece, sau in aer liber - hreanul e iute si irita ochii imediat (o sa bociti rau de tot). Se ameteste cu putin otet si-un pic de sare si se da la rece.Cat sta hreanul in frigider (cu capac, sa nu miroasa dupa aia tot frigiderul), se dau cateva sfecle (fierte ori coapte in cuptor) pe razatoare, se da zeama ramasa dupa ras deoparte si apoi se amesteca bine cu hrean. Compozitia recultata se pune in borcane, avand grija sa nu ramane aer pe margini, apoi se da la rece - in camara e bine. Ca proportii - depinde cat de iute vreti sa mancati si cat suportati, dar cam jumi-juma, in principiu. Daca e foarte iute hreanul, puneti mai multa sfecla.In momentul in care ati desfacut un borcan, trebuie sa-l tineti la rece, ca sa nu faca mucegai. Si mai trebuie si halit rapid din el, ca altfel se trezeste hreanu' si nu mai e la fel de bun amestecul.... Bunica mea pe langa hrean mai punea si chimen romanesc. E foarte bun, se imbina bine gusturile. Ea era din zona Huedinului, de pe langa Cluj. Poate mai sunt fete care stiu de chimen. Sa incerci sa-ti pui vreo 2-3 boabe intr-o lingura de salata de sfecla si sa-mi zici daca ti-a placut gustul! Report
June 4, 201016 yr Author comment_40689 Bunica mea pe langa hrean mai punea si chimen romanesc. E foarte bun, se imbina bine gusturile. Ea era din zona Huedinului, de pe langa Cluj. Poate mai sunt fete care stiu de chimen. Sa incerci sa-ti pui vreo 2-3 boabe intr-o lingura de salata de sfecla si sa-mi zici daca ti-a placut gustul! Laura, saru'mana pentru pont!Din pacate, n-am gasit acu' hrean la magazin. Mai incerc diseara, merg si la alte magazine. Acum eram si pe fuga si n-am avut vreme sa intru in toate. Report
June 5, 201016 yr comment_40816 Bunica mea pe langa hrean mai punea si chimen romanesc. E foarte bun, se imbina bine gusturile. Ea era din zona Huedinului, de pe langa Cluj. Poate mai sunt fete care stiu de chimen. Sa incerci sa-ti pui vreo 2-3 boabe intr-o lingura de salata de sfecla si sa-mi zici daca ti-a placut gustul! Eu, sunt bunica ta! Cum iti mai merge nepotico ? Chimenul (prajit un pic in tigaie fara ulei pana incepe sa pocneasca, pentru as-i dezvolta aroma) it's a must. Noi il consideram indispensabil pentru salata de sfecla rosie. Oare a scris cineva aici ca e foarte eficient mai ales vara cand nu-ti vine sa incingi furnalul (a se citi cuptorul) sa coci sfecla rosie in cuptorul cu micro~ intr-un vas termorezistent cu capac in care ai pus si o jumatate de pahar de apa ? Report
June 5, 201016 yr comment_40818 Sefule' si La-la io' cu chimen inca nu am facut,suna f. incitant... Uite ''boze'' cu sfecla mea(nu tartacuta mea meeii!!Aia-i la avatar ) cu hrean la borcan de asta toamna... Mentionez ca e facuta salata cu ulei si otet. Camera mea se incapataneaza si nu releva deloc coloarea'' extraordinara pe care o are salata mea asa ca am pozat-o si pe balcon la lumina zilei,tot nu-mi place poza,asta e.. Foxule daca tu crezi ca reflecta ce ai vrut tu sa zici si vrei sa muti vre-o poza chiar sus la reteta ta ca sa vaza lumea(care nu cunostea aceasta reteta esti libera sa faci ce vrei si ce-ti place cu pozele) Laponico nu pot sa te servesc decat virtual draga mea.... Report
June 5, 201016 yr comment_40824 Geany, tu o faci sa o tii peste iarna? Sta bine? Ii faci ceva special? Referitor la chimen, neaparat sa incerci, e nemaipomenita combinatia. Eu am renuntat la hrean de tot o perioada de timp (ca sa manance si pitica mea) si doar cu chimen o faceam. Tot de aici (de fapt de dincolo ) am aflat si eu de chimen. Si in alta ordine de iei, pentru mine combinatia "beton" este sfecla asta cu pilaf de orez cu ciuperci Report
June 5, 201016 yr comment_40829 Geany, tu o faci sa o tii peste iarna? Sta bine? Ii faci ceva special? Referitor la chimen, neaparat sa incerci, e nemaipomenita combinatia. Eu am renuntat la hrean de tot o perioada de timp (ca sa manance si pitica mea) si doar cu chimen o faceam. Tot de aici (de fapt de dincolo ) am aflat si eu de chimen. Si in alta ordine de iei, pentru mine combinatia "beton" este sfecla asta cu pilaf de orez cu ciuperci Da boni eu o tin peste iarna in borcanele sterilizate si bine inchise cu filet,pus sare de muraturi dupa gust,chiar putin mai sarata o fac eu,otet si putin ulei,ca pt. orice salata normala,la mine e f. cald chiar si pe balcon asa ca cele cateva borcanele le tin in frigider,dar socrela mea le tine in beci,ca sta la casa,si se mentine bine toata iarna,ca si zacusca,gogosarii in otet etc...Acum nu se mai merita s-o faci sa tina peste iarna ca se gasesc hrean si sfecla tot anul,si nu doar in sezonul lor ca pe vremuri...Important e cum a zis si Foxu'sa nu ramana aer si scursa bine,lasata mai scazuta asa...Stiu ca rusii folosesc f. mult sfecla,o servesc si asa,cu cascaval,cu smantana,in borsh etc,mai multe,cu chimen chiar nu auzisem dar suna f. bine(in propozitie)...Daca se face,e bine de lasat putin la macerat inainte de servire oricum sa se inprieteneasca sfecla cu hreanul otetul si toate aromele sa se patrunda,armonios...Ca sa mi-o indulcesc si mai mult(sfecla mai ales coapta e mult mai dulce ca cea fiarta)mie imi place si cu un strop de miere(miere pun si la gogosarii marinati in otet),da' na e chestie de gusturi ... Report
June 30, 201016 yr comment_44638 Doar asa ca sa completam tabloul: mama mananca sfecla rosie cu hrean, mult hrean,sare si otet, mananca si plange, dar mananca!! tata mananca sfecla rosie cu chimen, eventual, asa un pic de hrean, asa ca eu, care eram de jurna la jupuitul sfeclelor fierte, faceam doua castroane mereu, si le mai si taiam cu figuri artistice, uite asa incepe pasiunea culinara a unor persoane In concluzie, fratele meu si cu mine am facut fusion si mancam din amandoua cu egala placere, dar hreanul "is a must" cand e vorba de ceva mai gras. Report