Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inghetata cu fructe

Featured Replies

Va servesc (virtual) cu o cupa de inghetata:

post-46-127678074018_thumb.jpg

Am reteta de acum cativa ani, de la o verisoara de-a mea. Mi-a placut din prima clipa asa ca acum ocupa un loc de frunte in retetarul fameliei.

Avem nevoie de:

• 200 ml frisca
  • 1 albus
  • 1/2 pahar zahar (cam 100 g sunt de ajuns)
  • 1 pahar fructe (sau mai multe, dupa gust)

Intai am facut inghetata de mure:

post-46-127678002316_thumb.jpg

Se bate spuma albusul, apoi se adauga rand pe rand zaharul:

post-46-127678009064_thumb.jpg

Apoi, am pus frisca si am batut iarasi. La final, crema astfel obtinuta trebuie sa stea tapana:

post-46-12767803287_thumb.jpg

Dupa ce-am batut spuma albusul cu zahar, punem cateva fructe si batem iarasi:

post-46-127678038779_thumb.jpg

Daca vreti sa simtiti / vedeti fructele in inghetata dupa ce-ati pus ultimele fructe, invartiti usor cu lingura, ca sa nu se sfarame:

post-46-127678047378_thumb.jpg

Am facut si de visine:

post-46-127678052102_thumb.jpg

Dupa ce se incorporeaza si ultimele fructe, se pune inghetata la rece. Eu am facut din zmeura, mure, visine, capsuni, afine, dar si de ciocolata si ness (asta e alta reteta).

Am pus fiecare fel de inghetata intr-o punguta de sandvis si le-am dat la congelator, sa se-ntareasca putin. Intr-o caserola am inceput sa pun cate-un pic din fiecare (am taiat cate-un colt din fiecare punga). Nu am urmarit vreun model anume, dar nici n-am vrut sa am doar inghetata de mure sau de ness. Dupa ce-a inghetat, am servit alaturi de piersicute flambate si de-un fagure:

post-46-127678060508_thumb.jpg

Si inca o poza:

post-46-127678068499_thumb.jpg

E excelenta inghetata amestecata astfel, cand iau o gura simt aroma fructelor inundandu-mi cerul gurii.. :( Ma duc sa-mi mai pun o portie, ca mi-am facut singurica pofta!

Va doresc pofta buna si voua! :D

• Author

Foxyy :( :( !

Pe langa faptul ca imi imaginez ca are un gust extrem de racoritor, este si eleganta! Ce combinatie de gusturi si culori!

Daaaa, eleganta, mai ales de la cupa capatata cadou de ziua mea! :D :D

Arata f. bine fox'si e si simplu de facut,fara fierbere sau altceva...suuper!!! :( :(

Ai facut piersicute flambate!!brava... :D Ai avut incidente??!! :D

Arata bine!ce culoare turbata!Face pofta :scratch:

O întrebarica.Ce rol are spuma de albus în înghetata?Nu am facut niciodata înghetata cu albus,de aia întreb.

Mama face o înghetata,pe care toti musafirii ei o apreciaza la maxim (eu nu :D )Nu stiu exact cum o face,dar stiu ca vin galnenusuri crude si smîntîna în compozitie(în afara de zahar,arome..etc).O împarte în doua,si face din jumatate înghetata de vanile,iar din cealalta jumatate ciocolata.Într-adevar consistenta arata de revista.E cremoasa si aromata,miroase foarte bine...dar din cauza galbenusurilor crude,eu nu pot s-o probez...si pace.

De multe ori facea un tort din aceasta înghetata,în straturi(vanilie+cioco)...deci nu o mai scotea si amesteca pe parcurs,sa nu faca ace...sau stiu eu ce,si totusi era de o cremozitate fantastica.

Banuiesc ca avea si cîteva catralioane de calorii pro portie :D

Pot sa raspund eu ?pot?pot?!!..2 dejte'n aer,...asa ma bag eu neintrebata mereu in poveste...asa facea si bunica mea inghetata draga Maya ca si mamica ta(din cate stiu eu reteta e din cartea Sanda Marin),albusul batut are rolul sa o aereze,sa o faca''spumoasa''nu o ''caramida''ingetata...

Asa fac si eu inghetata ca mamica ta de cand ma stiu dar daca nu suporti oul,Olguta a dat o alternativa in a face la baie de abur albusul ca la bezea :D ....

Alta idee pe care inca nu am incercat-o dar o voi incerca pt. Maya ar fi sa fac din smantana frisca si cu fructe atat fara ou sa vedem ce-o sa iasa,totusi oul are rolul lui contine proteine care impiedica inghetarea sub forma de''bloc''daca pot sa zic asa.

Fetelor daca sunt antipatica,cu obiceiul asta sa ma bag aiure in discutii va rog sa ma trageti de manecuta,da' asa sunt eu,nu pot sa-mi tin limba-n gura si pace... :scratch:

Pot sa raspund eu ?pot?pot?!!..2 dejte'n aer,...asa ma bag eu neintrebata mereu in poveste...asa facea si bunica mea inghetata draga Maya ca si mamica ta(din cate stiu eu reteta e din cartea Sanda Marin),albusul batut are rolul sa o aereze,sa o faca''spumoasa''nu o ''caramida''ingetata...

Asa fac si eu inghetata ca mamica ta de cand ma stiu dar daca nu suporti oul,Olguta a dat o alternativa in a face la baie de abur albusul ca la bezea :D ....

Alta idee pe care inca nu am incercat-o dar o voi incerca pt. Maya ar fi sa fac din smantana frisca si cu fructe atat fara ou sa vedem ce-o sa iasa,totusi oul are rolul lui contine proteine care impiedica inghetarea sub forma de''bloc''daca pot sa zic asa.

Fetelor daca sunt antipatica,cu obiceiul asta sa ma bag aiure in discutii va rog sa ma trageti de manecuta,da' asa sunt eu,nu pot sa-mi tin limba-n gura si pace... :scratch:

Geany,merci :D

Eu fac înghetata destul de des,doar cu fructe si frisca lichida,sau lapte...etc,si ies foarte bine,cremoase,si fara ace.O înghetata cu galbenus a fost aia de cookies,uite-o aici : http://mayas-esprit.blogspot.com/2008/08/cookies-ice.html,dar galbenusul a fost adus la temperatura de 70-80 °C în amestecul de lapte aromat.Asa nu am avut probleme.

Am facut si o înghe de zmeura cu 2 oua,dar alea le-am batut cu mixerul pe bain marie( e pe blog înghetata),si iesit tot foarte buna,dar cel mai bine ma simt cînd stiu ca nu e niciun ou în înghetata.

Am eu o oroare de galbenusuri crude :D

Si ouale prajite,daca ati vedea cum mi le fac :D ..sînt prajite auriu pe ambele parti,pîna galbenusul e teapan :D

Hi hi hi!!stiu ca ai oroare,te-am citit de la tiramisu''...eu cand nimeream ''ochiurile''asa le treceam la traume... :scratch:
  • Author

Arata f. bine fox'si e si simplu de facut,fara fierbere sau altceva...suuper!!! :scratch: :D

Ai facut piersicute flambate!!brava... :D Ai avut incidente??!! :D

Mersi, mersi! :D

Nema "incidente" cu piersicutele. Eu le-am facut in tigaie si le-am pus si capacul. De-o fi bine ori nu, nu stiu. Da' la gust au iesit nemaipomenite!!!!! :D Saru'mana de reteta! :D

• Author

Arata bine!ce culoare turbata!Face pofta :D

O întrebarica.Ce rol are spuma de albus în înghetata?Nu am facut niciodata înghetata cu albus,de aia întreb.

Mama face o înghetata,pe care toti musafirii ei o apreciaza la maxim (eu nu :D )Nu stiu exact cum o face,dar stiu ca vin galnenusuri crude si smîntîna în compozitie(în afara de zahar,arome..etc).O împarte în doua,si face din jumatate înghetata de vanile,iar din cealalta jumatate ciocolata.Într-adevar consistenta arata de revista.E cremoasa si aromata,miroase foarte bine...dar din cauza galbenusurilor crude,eu nu pot s-o probez...si pace.

De multe ori facea un tort din aceasta înghetata,în straturi(vanilie+cioco)...deci nu o mai scotea si amesteca pe parcurs,sa nu faca ace...sau stiu eu ce,si totusi era de o cremozitate fantastica.

Maya, multumesc pentru complimente! :D

Inghetata cu galbenus fac - e aia cu ness si cacao. Dar pentru fructe, trebuie doar albusul.

Tort de inghetata am facut si eu, la aniversarile alor mei. Un strat de inghetata cu fructe (afine de obicei), apoi un strat cu ness si la urma inca un strat cu fructe (zmeura sau capsuni). Toata lumea lingea strachinutele!!! :scratch: De nu-l dadeam la final, ar mai fi cerut si-o a doua portie, dar asa.... motafirii erau deja plini! :D

Referitor la rolul albusului, sorry, da' n-am idee. Vad ca a venit Geany cu o explicatie, eu nu stiam chestia cu inghetul in bloc.

Am corectat sus reteta, ca uitasem sa zic de frisca... O trecusem la ingrediente, dar am uitat s-o scriu la procedeu. Deh, batranetile! :D

• Author

Hi hi hi!!stiu ca ai oroare,te-am citit de la tiramisu''...eu cand nimeream ''ochiurile''asa le treceam la traume... :D

Geany, mii de multumiri pentru explicatii. Chiar nu stiam ca albusul impiedica formarea inghetatei in calota glaciara! :scratch:

Noua (jupanului si mie) nu ne plac ochiurile crude de nici o culoare! Si nici ouale fierte moi. Ochiurile le prajesc pe ambele parti pana-i galbenusul tare, iar cand le fierb, le tin 10 minute la clocotit (nu la foc maxim, ci mediu).

In schimb, maioneza ori tiramisu cu galbenusuri crude, halim la greu. Nu stiu care-i explicatia, dar asa suntem noi, mai tacaniti! :D

Hi hi hi!!stiu ca ai oroare,te-am citit de la tiramisu''...eu cand nimeream ''ochiurile''asa le treceam la traume... :D

Geany, mii de multumiri pentru explicatii. Chiar nu stiam ca albusul impiedica formarea inghetatei in calota glaciara! :scratch:

Noua (jupanului si mie) nu ne plac ochiurile crude de nici o culoare! Si nici ouale fierte moi. Ochiurile le prajesc pe ambele parti pana-i galbenusul tare, iar cand le fierb, le tin 10 minute la clocotit (nu la foc maxim, ci mediu).

In schimb, maioneza ori tiramisu cu galbenusuri crude, halim la greu. Nu stiu care-i explicatia, dar asa suntem noi, mai tacaniti! :D

Hihihi!!ezista o esplicatie' foxule,galbenusele la tiramisu,frecate spuma cu zaharul,iar la maio cu zeama de lamaie si mustar,ulei,iar la inghe''prin procesul de inghetare(inghetarea ca si fierbera si coacera...coace..adica procesezi termic produsul),aceste procese,se zice ca le:''coace''nici un om normal la creierii capului,nu le-ar putea manca,crude,dar''lavorate''asa ele se''coc''in felul lor(exemplu:''lamaia zeama,coace''carnea sau pestele,ma refer la carpacio,la fel se intampla si cu ouale,facand diferite procedee ''tehnice'')dar sunt persoane sensibile ca Maya care le simte,gustul de ou crud indiferent ce faci si atunci e putin mai complicat ca tre' sa improvizezi ca sa ascunzi... Daca iar bla-bla aiurea scuze mii da' eu am invatat mult din carti si tv.si tipsuri si chestii sunt pasiunea mea si bag la bibilica... :D

• Author

Hihihi!!ezista o esplicatie' foxule,galbenusele la tiramisu,frecate spuma cu zaharul,iar la maio cu zeama de lamaie si mustar,ulei,iar la inghe''prin procesul de inghetare(inghetarea ca si fierbera si coacera...coace..adica procesezi termic produsul),aceste procese,se zice ca le:''coace''nici un om normal la creierii capului,nu le-ar putea manca,crude,dar''lavorate''asa ele se''coc''in felul lor(exemplu:''lamaia zeama,coace''carnea sau pestele,ma refer la carpacio,la fel se intampla si cu ouale,facand diferite procedee ''tehnice'')dar sunt persoane sensibile ca Maya care le simte,gustul de ou crud indiferent ce faci si atunci e putin mai complicat ca tre' sa improvizezi ca sa ascunzi... Daca iar bla-bla aiurea scuze mii da' eu am invatat mult din carti si tv.si tipsuri si chestii sunt pasiunea mea si bag la bibilica... :D

Stiam io ca tu le stii pe toate!!! :scratch: Mersi pentru iegzplicatiuni!

Uite chiar daca pare off topic rau,dar vb. de inghetare aici nu de inghetata(te rog sa stergi sau sa muti unde crezi ca merita)calamarii de exemplu care sunt extrem de pretentiosi ca sa nu devina gumosi''ori se coc rapid ori timp indelungat,dar ca si tips,cand sunt cumparati proaspeti(e valabil si la carne)este recomandat sa se congeleze intai(apa continuta in tesuturi se dilata formand cristale si rupe tesuturile fibra,fragezind carnea...) :D

Revenind la inghetata noastra ouale,smantana contin proteine care inpiedica formarea cristalelor de ghiata...am citit tips.in can-can,ca si cativa stropi de zeama de lamaie au rolul de a impiedica cristalele sa se formeze,obtinand o inghe'cremoasa... :scratch:

Ce culoare frumoasa are inghetata asta...mmmm.. mi-ai facut pofta si eu nu am :scratch:

Maya, eu am facut inghetata asa, adica am batut albusul pe aburi si a iesit extra :D:pupic: (lauda-ma gura... :D )

Cu galbenusuri si fructe mie nu-mi place deloc... se simte gustul de galbenus prea tare :D, plus ca si culoarea are de suferit :D

Foxxy, scuze ca am dat buzna cu linkul meu :D

• Author

Ce culoare frumoasa are inghetata asta...mmmm.. mi-ai facut pofta si eu nu am :scratch:

Maya, eu am facut inghetata asa, adica am batut albusul pe aburi si a iesit extra :D:pupic: (lauda-ma gura... :D )

Cu galbenusuri si fructe mie nu-mi place deloc... se simte gustul de galbenus prea tare :D, plus ca si culoarea are de suferit :D

Foxxy, scuze ca am dat buzna cu linkul meu :D

Pai treci si fa, din nou. :D

• Author

Uite chiar daca pare off topic rau,dar vb. de inghetare aici nu de inghetata(te rog sa stergi sau sa muti unde crezi ca merita)calamarii de exemplu care sunt extrem de pretentiosi ca sa nu devina gumosi''ori se coc rapid ori timp indelungat,dar ca si tips,cand sunt cumparati proaspeti(e valabil si la carne)este recomandat sa se congeleze intai(apa continuta in tesuturi se dilata formand cristale si rupe tesuturile fibra,fragezind carnea...) :D

Revenind la inghetata noastra ouale,smantana contin proteine care inpiedica formarea cristalelor de ghiata...am citit tips.in can-can,ca si cativa stropi de zeama de lamaie au rolul de a impiedica cristalele sa se formeze,obtinand o inghe'cremoasa... :scratch:

Geany, de lamaie in inghetata am mai auzit, dar inca n-am probat. Oricum, inghetata asta iese nitel cu ace, dar e si normal, fructele contin apa! In schimb, inghetata cu ness si cacao iese cremoasa, fara pic de ace de gheata!

Arata bine!ce culoare turbata!Face pofta :)

Mama face o înghetata,pe care toti musafirii ei o apreciaza la maxim (eu nu :) )Nu stiu exact cum o face,dar stiu ca vin galnenusuri crude si smîntîna în compozitie(în afara de zahar,arome..etc).O împarte în doua,si face din jumatate înghetata de vanile,iar din cealalta jumatate ciocolata.Într-adevar consistenta arata de revista.E cremoasa si aromata,miroase foarte bine...dar din cauza galbenusurilor crude,eu nu pot s-o probez...si pace.

eu nu stiu rolul "oficial" al albusului in inghetata dar mie imi place de minune ideea pentru ca albusul nu are pic de grasime si asa iese inghetata light.

Maya, ceea ce face mama ta nu este "parfe"? (nu stiu cum se scrie :D ) eu am facut o singura data, in tineretile mele :pupic: eram la o doamna din alte vremuri, si parca si inghetata a fost de pe alta lume. mi s-a parut insa foarte complicat de facut, iar in vremuri ceausiste nu se prea gaseau oua, smantana, unt. asa ca reteta am dat-o uitarii, iar acum doamna repsectiva nu mai este... iar eu acum prefer dulciurile mai usoare :D

tocmai am terminat a doua portie de mancat. =)) am facut reteta asta dar cu putin alte proportii: 2 albuse, 200 ml frisca, 1 cana piure capsuni (adica capsuni blenduite), 3 linguri pline fructoza. dupa ce a inghetat putin am pus afine intregi si bucati de capsuni si am mai amestecat cu grija. in pahare, la servit am mai pus si rozinchine si o bucatica de cioco 85%. am facut si poza dar doar pe luni, marti. nu am cablul de descarcare :D

e excelenta si a placut tuturor. dar e clar: trebuie sa aachizitonez o masinuta de inghetata.

• Author

tocmai am terminat a doua portie de mancat. =)) am facut reteta asta dar cu putin alte proportii: 2 albuse, 200 ml frisca, 1 cana piure capsuni (adica capsuni blenduite), 3 linguri pline fructoza. dupa ce a inghetat putin am pus afine intregi si bucati de capsuni si am mai amestecat cu grija. in pahare, la servit am mai pus si rozinchine si o bucatica de cioco 85%. am facut si poza dar doar pe luni, marti. nu am cablul de descarcare :D

e excelenta si a placut tuturor. dar e clar: trebuie sa aachizitonez o masinuta de inghetata.

Bravo!!!!!! Ai facut o inghetata cu fructe amestecate. Super trebuie sa fi iesit, din ce fructe zici ca ai folosit! :D

iaca poze. n-am boluri si castroane transparente, asa ca am pus in pahare :) sa se vada culoarea

post-84-127711738691_thumb.jpg

o inghetata,tot asa simpla,am facut si eu,doar ca fara albusuri:300g capsuni,150g zahar pudra,250ml smantana pt frisca

post-139-127729934916_thumb.jpg