Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sirop de coacaze

Featured Replies

Fetelor am facut anul asta sirop de coacaze. Minunat. Peste coacazele zdrobite am pus zahar. Kil la kil. Cand s-a topit zaharul l-am stors. A iesit un sirop gros gros si parfumattttt. O minune. Dar putinnnnnnnnnnnnnn! :occasion14: As vrea sa stiu daca voi faceti sirop de coacaze negre cu apa, insa fara fierbere.

Plizzzzz!

Din coacaze negreu nu am facut niciodata, ca nu am gasit, insa am facut cu aceasta reteta din zmeura, mure si afine.

1 kg fruct

10 gr sare lamiie

2 l apa

Se pun in borcan pentru 48 ore, apoi se vor strecura, la fiecare litru de zeama obtinut s eva pune 1 kg de zahar. Se ameteca pina se topeste.

Anul trecut, siropul de afine a inceput sa fermenteze usor, asa ca l-am bagat la congelator.

In ceilalti ani insa a stat impecabil pina l-am terminat.

Cred ca poti inlocui sarea de lamiie cu zeama de lamiie, insa nu as putea sa apreciez cantitatile. Eu oricum pun si lamiie la infuzat in cele 48 h.

Iese incredibil de parfumat!

Aici alaturi de dulceata de afine, anul trecut:

post-10-12783638958_thumb.jpg

La sticle:

post-10-127836392132_thumb.jpg

Si fiindca fructul in sine ramine intreg in urma procesului de infuzare, am facut un gem cu migdale, aici proaspat scos din cuptor:

post-10-127836396184_thumb.jpg

• Author
Ok, merci Raluca. Sa stii ca am sa incerc si asa. Si eu am facut dulceata cu fructele ramase, nu le-am stors tare mult ca sa iasa buna, insa din 2,5 kg bobite de fructe mi-a iesit doar 1,5 l sirop. E gros ca un sos dar e putin. De aiai voiam si o reteta incercata cu apa, ca sa iasa mai mult :) Sa inteleg ca fructele nu se zdrobesc defel? Eu le-am dat prin blender de le-am facut terci :D
Nu, Gloxi. Dupa infuzare am scurs apa, si fructele au ramas intacte, bine, un pic mai deschise la culoare... si zic eu nitel mai fara gust, ca aroma a ramas in apa. De aia am facut gem, si nu dulceata, ca sa las sa scada mai mult, sa capete consistenta la gust si la aroma. Taica-miu spune ca gemul mi-a iesit mai bun decit dulceata :)

Ok, merci Raluca. Sa stii ca am sa incerc si asa. Si eu am facut dulceata cu fructele ramase, nu le-am stors tare mult ca sa iasa buna, insa din 2,5 kg bobite de fructe mi-a iesit doar 1,5 l sirop. E gros ca un sos dar e putin. De aiai voiam si o reteta incercata cu apa, ca sa iasa mai mult :) Sa inteleg ca fructele nu se zdrobesc defel? Eu le-am dat prin blender de le-am facut terci :D

Oti,,chiar aseara am citit si io reteta asta din cartea de bucate a mea,scrisa de Silvia jurcovan!Nu am incercat-o ,ca inca nu mi-am cumparat coacaze.Cu cat ai cumparat kg-ul?!Eu ,iti scriu reteta din cartea,asa cum ii scrisa acolo:

" Sirop de zmeura sau coacaze negre nefiert"

"La 1 l suc -1 1/2 kg zahar si la 4-5 l suc-un pachetel cu sare de lamaie sau 1 kg zahar,o aspirina,sare de lamaie."

"La 1 kg de coacaze se pun 1/2-2 l apa,ca sa se dilueze sucul gros.Borcanul,cu fructele spalate si desfacute de pe ciorchini si zdrobite cu mana,se acopera cu tifon,lasand sucul sa fermenteze 48 de ore.Dupa aceea se stoarce prin tifon dublu sau prin masina de suc;apoi se cantareste ,adaugand zaharul si sarea de lamaie sau sucul de la 2-3 lamai care va ajuta zaharul sa se topeasca mai repede si va acidula siropul.Sucul se amesteca cu lingura ,pana cand zaharul se dizolva complet,(cu pauze) chiar si pana a 2-a zi,caci se dizolva greu..Siropul se toarna apoi in sticle sau,preferabil, in damigene de circa 3 l,care se vor lega cu tifon dublu si se vor aseza in camara. Fermentatia va continua ff incet,deoarce din cauza concentratiei zaharului,fermentii se inactiveaza si sucul nu se poate transforma in vin. Deasupra se aduna spuma ca un dop(rezultata prin frecare si fermentare).Aceasta se va inlatura ,numai cand se va consuma siropul.Este de preferat sa se introduca un furtun in sticla ,care sa treaca prin acel dop de spuma compacta;astfel se va extrage siropul limpede ,in alta sticla.Siropul va avea un gust putin sifonat si isi va pastra toate vitaminele.Se va bea cu sifon sau apa minerala."

"Daca se reduce cantitatea de zahar la 1 kg ,adaugand o aspirina pt fiecare litru de suc si sare de lamaie sau suc de lamaie,dupa gust,siropul se va pregati exact la fel.fara sa se fiarba ,se toarna in sticle(damigene) care se vor lega cu tifon.Siropul se va pastra fara sa fermenteze sau sa mucegaiasca,pastrandu-si toate vitaminele naturale."

Cam asta am citit din cartea de bucate.Daca mai pot sa te ajut cu ceva....da-mi de stire.Eu am facut ,dupa reteta asta sirop de capsuni,si s-a pastart ff bine,decat ca am avut ceva de mestecat sa se dizoove zaharul....

Spor la treaba!Paaa!

ps.imi cer scuze pt. eventualele greseli dar piticii nu ma mai lasa la calculatooor.

• Author

Anca merci de reteta. Am o nelamurire... Sticlele nu au dop? Tu doar cu tifon ai legat? Poate sunt eu chioara dar asa am inteles...

Si coacaza nu am cumparat-o ci am primit-o de la soacra sora-mii :) Acum caut si nu gasesc nicaieri ca as mai lua.

Anca merci de reteta. Am o nelamurire... Sticlele nu au dop? Tu doar cu tifon ai legat? Poate sunt eu chioara dar asa am inteles...

Si coacaza nu am cumparat-o ci am primit-o de la soacra sora-mii :) Acum caut si nu gasesc nicaieri ca as mai lua.

Asta iti ziceam,ca eu ti-am scris reteta fix asa cum e in carte! Eu am pus siropul in sticle cu capac(am mai multe sticle de la sucul "Tedi").

Eu,am gasit coacaza la piata cu 20 de ron kg ... :D ,dar anul trecut am luat de la o florarie " Agrosem ",cu 8 ron kg;sper sa iau si anu' asta tot de la ei,au spus sa-i sun pe joi.

Asa neamuri darnice vreau si io... :D

• Author

Anca, ai gasit coacaze?

O prietena a luat din piata mica din Cj azi cu 6 lei/kg.

Anca, ai gasit coacaze?

O prietena a luat din piata mica din Cj azi cu 6 lei/kg.

Oti,serios?!coacaze neagra?care piata mica,aia din Marasti,oare?!Eu,in piata mare am gasit cu 20 de ron/kg.

La mine in piata erau azi 12 ron pe kg.

La floraria aia de la Agrosem,a luat ieri o prieetena,cu 15 ron /kg.Bai,...dar is niste preturi...astronomice.

Nu stiu daca cumpar la pretu' asta.

• 3 weeks later...
Incerc sa fac sirop de afine dar nu stiam ca trebuie sa adaug si apa. Reteta pe care am gasit-o eu spunea doar de afine 1 kg si zahar 500 gr sa le las 24 ore. Apoi zeama o scurg si la cat suc iese atat zahar mai pun. Am pus de aseara afinele si zaharul. Ce fac acum? Mai pun apa? Merge si cu reteta asta? Nu iese ceva prea dulce? Reteta nu spunea de zdrobit afinele.
  • Author

Incerc sa fac sirop de afine dar nu stiam ca trebuie sa adaug si apa. Reteta pe care am gasit-o eu spunea doar de afine 1 kg si zahar 500 gr sa le las 24 ore. Apoi zeama o scurg si la cat suc iese atat zahar mai pun. Am pus de aseara afinele si zaharul. Ce fac acum? Mai pun apa? Merge si cu reteta asta? Nu iese ceva prea dulce? Reteta nu spunea de zdrobit afinele.

Prietena mea face siropul de afine ca si mine. Adica zahar kil la kil afinele zdrobite cu mana si ea mai pune o lamaie doua stoarse pe ele. Apoi a doua zi strecoara prin tifon, ce ii ramane pune la congi si foloseste iarna in torturi :) Iese concentrat tare siropul si putin insa foarte parfumat. Mie sincer mi se pare ca risipesc afinele cu siropul :) mai bine fac dulceata. Acum daca te-ai apucat fa asa cum stii. Data aviatoare incearca alta reteta.

Aseara ma uitam la afine si nu mai gaseam topicul, cu musafiri pe cap si mancare pe aragaz, asa ca am dat un search si asta gasisem. Om vedea ce iese ca o sa ma apuc sa le zdrobesc un pic. Daca le pun acu la fiert pentru dulceata crezi ca mai e bine si renunt la sirop? Se mai fac dulceata?
  • Author

Aseara ma uitam la afine si nu mai gaseam topicul, cu musafiri pe cap si mancare pe aragaz, asa ca am dat un search si asta gasisem. Om vedea ce iese ca o sa ma apuc sa le zdrobesc un pic. Daca le pun acu la fiert pentru dulceata crezi ca mai e bine si renunt la sirop? Se mai fac dulceata?

eu zic sa iei si ceva sirop de pe ele. Asa cum faceau mamele noastre cu capsunii. Apoi le fierbi atat cat vrei tu sa le lasi de subtiri. Nu ai ce pierde.

eu zic sa iei si ceva sirop de pe ele. Asa cum faceau mamele noastre cu capsunii. Apoi le fierbi atat cat vrei tu sa le lasi de subtiri. Nu ai ce pierde.

Le-am facut dulceata-gem ca nu au iesit terciuite, au ramas intregi. Si din alta jumatate de kg am facut sirop dupa reteta ta; sotul a vrut totusi si asta. Merci :) .