Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vis de vara Tort cu zmeura, ciocolata si frisca

Featured Replies

Blat Vienez inchis:

3 oua, 75g zahar, 2g sare, 20 ml apa,

50g faina, 40g amidon alimentar, 10g cacao, 25g unt topit

Ouale se pun intr-un vas, pe baie de abur, la foc mic si se bat la mixer impreuna cu zaharul si sarea, adaugind treptat si apa. ATENTIE! -apa din vas nu are voie sa fiarba, daca ouale devin prea fierbinti se fac omleta! Cind compozitia a ajuns la o temperatura suficient de calda se ia de pe foc si se mai bate circa 10 minute. Volumul trebuie sa se dubleze!!!Trebuie sa aiba consistenta unei creme groase si voluminoase.Cu o paleta se incorporeaza usor faina, amidonul amestecat cu cacaua (date prin sita) si la sfirsit se incorporeaza si untul. Se toarna intr-o forma cu diametrul de 24 cm si se da la cuptorul preincalzit -170-180°C pentru circa 25 de minute.

Pentru blatul deschis, se inlocuieste cacaua cu amidon alimentar.

Eu am lucrat si aici numai cu ajutorul inelului pentru ansamblat torturi.

Blaturile se taie in mijloc cu ajutorul inelului si se monteaza schimband mijlocul (blatul alb cu mijloc de blat inchis si invers). Blaturile trebuie sa aiba o inaltime de 2,5 max. 3 cm. Daca sint mai inalte se mai taie si blatul ramas se poate congela.Se ia o farfurie pt. torturi si se ansambleaza cu ajutorul inelului pt torturi, primul blat, acela cu cacao afara si deschis in mijloc.

Stratul cu ciocolata:

300g de frisca se bat teapan.

120g de ciocolata amaruie se topesc la baie de aburi-30-33°C.

Se iau circa 100g din frisca si se amesteca foarte rapid in ciocolata. Se adauga restul de frisca. Se pune peste primul blat, dar in margine, peste blatul inchis, se pune strat mai inalt, iar in mijloc numai putin. Mai exact, se lasa gaura in mijloc, inclinat , mai inalt la margini…

In mijloc, se aseaza zmeura circa 100g si se da la rece pentru circa o ora.

Intre timp se prepara stratul cu zmeura.

Stratul cu zmeura:

Intr-o sita fina se paseaza 250g de zmeura. Avem nevoie de 200g de pulpa de zmeura fara simburi.

Se amesteca cu 150g de zahar, zeama de la o lämäie si o portocala.5 blaturi de gelatina, se inmoaie 10 minute in apa. In acest timp se bat400g de frisca.

Frisca se amesteca cu piureul de zmeura. Blaturile de gelatina se storc bine de apa si se dizolva pe baie de aburi sau la microunde. Atentie! - nu are voie sa fiarba. Se pune gelatina inr-un vas mai mare la care se adauga citeva linguri din frisca cu zmeura, amestecind foarte rapid. Cind gelatina este incorporata in minim jumatate de frisca se poate adauga si restul de frisca. In nici un caz nu se amesteca toata gelatina in toata cantitatea de frisca. V-a face cocoloase, sau daca gelatina este prea fierbinte, se branzeste toata bunatatea!!!

Se umple gaura ramasa in tort, putin si peste frisca cu ciocolata si se opresc circa 50g-citeva linguri din compozitie.Se aseaza al doilea blat, alb exterior, inchis in mijloc si se intind cele 50g de frisca cu zmeura oprite.Se da la frigider pentru minim 3 ore.

Oglinda din zmeura:

300g de zmeura se paseaza printr-o sita fina. Pulpa rezultata se amesteca cu 50g de zahar.

3 blaturi de gelatina se inmoaie 10 minute in apa. Se stoarce bine de apa si se dizolva. Gelatina se amesteca rapid cu o parte din pulpa de zmeura, apoi se incorporeaza si restul.Se toarna deasupra tortului si se inclina rotind pentru a se aranja corect pe toata suprafata. Nu se niveleaza cu paleta sau ceva de gen…pentru ca o sa lase urme…In cazul in care nu mai aveti loc in inaltime in inelul pentru ansamblat, va ajutati cu alt inel sau o constructie din folie de aluminiu. Sunt necesari numai 2-3 mm. Se da la frigider pentru 1 -2 ore.Se decoreaza dupa plac. Eu am folosit circa 250g de frisca, pe care am batut-o cu vanilie din baton.Triunghiurile le-am facut din ciocolata alba cu putin praf colorant. Ciocolata se topeste la baie de aburi si se intinde –nu prea subtire- pe o foaie de copt. Se da la frigider si apoi se taie cu un cutit fierbinte. Restul ramas, l-am congelat si-l folosesc la alte decoratii.

Edited by Adriana
Adaugat reteta

• Author

Sfinte Sisoie!!! Tu ti-ai pus vreun genocid internautic in gand ??? E criminal torul asta, wow!

Buna, mersi mult. Este o reteta de la un maestru cofetar. O seara placuta! Cami

• Author

:P :P :P :P :P Ia sa studiez eu bine lista de ingrediente si sa vaz' cand il pot face.... :occasion14: :tongue3: :P :P :P

Multe fructe, multa frisca... Nu e complicat deeelooccccc.

Incercarea n-are moarte!

• Author

Deci uauuu!arata intr-un mare,mare fel....!!!!!

Buna Geany,

Mersi.

Am prins o zi cind nu era asa caldura mare si l-am putut prepara. Triunghiurile din ciocolata mi se facuse fleasca. Aveau model pe ele, dar ciuciu...

Iti doresc o seara placuta, cit mai ramine din ea.

Cami

• Author

Cum spuneam si pe blog,tortul asta nu e un vis de vara,ci visul tuturor anotimpurilor! :D

Arata super,si sigur este delicios!

Banuiesc ca ia ceva timp prepararea,dar pentru rezultatul final se merita!

Complimente maxime! :)

Maya, ai dreptate. Zmeura este mereu congelata. Blaturile se pot face cu o zi inainte sau cu o saptamina inainte. Congelate nu isi pierd textura.

Mersi inca odata si o zi buna!

:) :) :)

Tortul asta e perfect si sper sa-mi iasa si mie.O sa vin abia luni cu impresii,

Multumesc ca ai impartasit reteta cu noi =((

• Author

Multumesc ca ai impartasit reteta cu noi :floare:

Cu mare placere si multumesc mult. Este pacat de a tine reteta numai in caiet.

O zi buna si spor la treaba.

Un tort superb. nu stiu daca oi avea rabdarea. oricum nu acum, mai incolo.

Incearca, pare complicat, dar nu este.

O zi buna.

Cami

Cine dreak m-o pus sa intru aici?

:floare: burtica?

Cami, faina intrare ti-ai facut :pupic: Arata innebunitor!!! Il fac la prima ocazie importanta.

• Author

Da' rau nu ti-o parut ??? Scuze, ca ti-am facut pofta!

Un sfirsit de saptamina minunat iti doresc !

:floare:

:) burtica?

Cami, faina intrare ti-ai facut ;) Arata innebunitor!!! Il fac la prima ocazie importanta.

Boni, mersi mult de tot. :pupic: Astept, rabdare am.

Un sfirsit de saptamina minunat tuturor!

Cami

[color=#808000][b]Bella cara :biggrin: aplauze la scena deschisa!!!! :lol: =)) =))

O reteta mirobolanta pt care iti foarte multumesc!!![/b][/color]

• Author

[color=#808000][b]Bella cara :lol: aplauze la scena deschisa!!!! =)) =)) :)

O reteta mirobolanta pt care iti foarte multumesc!!![/b][/color]

Dora carissima, cu mare placere !

Eu nu ma pot compara cu tine in privinta decoratului. Deja imi este frica de rezultatul tau final.

La tine in blog, este greu de comentat. Mai mult decit, minunat, exelent, wauuu, nu mai stiu.

Ma simt onorata.

:) :biggrin:

Bon fina sentimana!

Cami

Multumesc ca ai impartasit reteta cu noi :love7:

M-am apucat astazi (aproape ieri,adica) sa fac tortuletul,dar inca de la primul blat am avut ghinion.Nu mi-a crescut deloc.A iesit atat de frumos compozitia,chiar am fost mandra de mine.Am respectat tot ce ai scris,cantitati,batutul pe abur si pe langa.

Nu trebuia si praf de copt in compozitie?

In orice caz, tortul tau,mi-a iesit(sper ca mi-a iesit) un remix.Maine cand o sa-l tai o sa vad daca mi-a reusit

• Author

Multumesc ca ai impartasit reteta cu noi :love7:

M-am apucat astazi (aproape ieri,adica) sa fac tortuletul,dar inca de la primul blat am avut ghinion.Nu mi-a crescut deloc.A iesit atat de frumos compozitia,chiar am fost mandra de mine.Am respectat tot ce ai scris,cantitati,batutul pe abur si pe langa.

Nu trebuia si praf de copt in compozitie?

In orice caz, tortul tau,mi-a iesit(sper ca mi-a iesit) un remix.Maine cand o sa-l tai o sa vad daca mi-a reusit

Imi pare rau sa citesc asa ceva. Blatul asta , nu da niciodata gres. Creste aproape dublu.

Se vede intr-o poza sus, cea cu alb, trebuie sa aiba o consistenta cam ca o bezea.

Poate ai incorporat albusurile la mixer?-EDIT!!!: Informatie gresita! Scuze! :love7: Se bat ouale impreuna!

Trebuiesc incorporate la lingura, paleta, scopul fiind ca aerul sin albus sa faca munca prafului de copt.

Blatul alb, a trebuit sa-l tai ca era prea inalt. Cel cu cacaua, mi-a crescut numai bine la un sfert mai mult.Ma grabisem cu batul dupa baia de abur.

Trebuie musai 10 minute batut, sa-si dubleze cantitatea!

Totusi, respect ca te-ai apucat de el!

Eu am facut multe torturi de la acest conditor si nici un blat de la el nu are praf de copt sau alte chimicale inauntru.

Un sfirsit de saptamina minunat!

Cami

Edited by CamillaWitt

Pai da,vad ca ai editat acum.Deja cred ca stiu unde e greseala.Eu am frecat ouale cu tot cu galbenus si albus.Acum vad ca ai editat si acum se intelege ca albusurile se bat separat.Asa e?

Eu la blaturi frec galbenusurile separat si albusurile separat,dar cum ai scris tu la inceput reteta se intelegea ca se amesteca impreuna si asa am si facut,chestia e ca mi-a iesit o crema pufoasa,voluminoasa,deci nu banuiam ca e gresit,deh,am respectat reteta,n-avea ce sa fie gresit.Eu mi-am imprimat reteta,nu si pozele,poate din poze imi dadeam seama,dar na.

Deci se pun numai galbenusurile,zaharul,sarea si apa pe abur si albusurile se bat separat?In fine,blatul alb l-am facut mai apoi dupa reteta clasica cu cate oua atatea linguri de zahar si faina si mi-a iesit.Al doilea blat negru l-am facut la fel dupa reteta clasica.N-am aruncat nici blatul dupa reteta ta.Am montat tortul un pic altfel.Arata dragut acum cand e gata,sper sa fie si cand il tai :love7: ,ca tot nu m-am dat batuta.

• Author

Pai da,vad ca ai editat acum.Deja cred ca stiu unde e greseala.Eu am frecat ouale cu tot cu galbenus si albus.Acum vad ca ai editat si acum se intelege ca albusurile se bat separat.Asa e?

Eu la blaturi frec galbenusurile separat si albusurile separat,dar cum ai scris tu la inceput reteta se intelegea ca se amesteca impreuna si asa am si facut,chestia e ca mi-a iesit o crema pufoasa,voluminoasa,deci nu banuiam ca e gresit,deh,am respectat reteta,n-avea ce sa fie gresit.Eu mi-am imprimat reteta,nu si pozele,poate din poze imi dadeam seama,dar na.

Deci se pun numai galbenusurile,zaharul,sarea si apa pe abur si albusurile se bat separat?In fine,blatul alb l-am facut mai apoi dupa reteta clasica cu cate oua atatea linguri de zahar si faina si mi-a iesit.Al doilea blat negru l-am facut la fel dupa reteta clasica.N-am aruncat nici blatul dupa reteta ta.Am montat tortul un pic altfel.Arata dragut acum cand e gata,sper sa fie si cand il tai :love7: ,ca tot nu m-am dat batuta.

Scuze, trebuie sa ma ierti! Eram zapacita cind am scris, fiindca ieri am facut un blat cu ouale separate!

Am editat inapoi. Ouale intregi este corect! Te-am zapacit pe degeaba!!!

Totul important este ca sa-si dubleze volumul si la sfirsit se adauga grasimea.

Musai, amestecul din faina sa fie dat prin sita si incorporat usor, sa nu se faca fleasca!

Scuze! :love7:

Tu ai facut totul corect, dupa reteta !

Na ja,sper macar sa pot veni cu o poza reusita.Diseara daca sughiti,inseamna ca ma gandesc la tine :love7:
  • Author

Na ja,sper macar sa pot veni cu o poza reusita.Diseara daca sughiti,inseamna ca ma gandesc la tine :toothy9;

DA' rabdare ai, cu taiatul...

Care diametru a avut forma pentru blat???

O simbata placuta!

Cami

Na ja,sper macar sa pot veni cu o poza reusita.Diseara daca sughiti,inseamna ca ma gandesc la tine :biggrin:

DA' rabdare ai, cu taiatul...

Care diametru a avut forma pentru blat???

O simbata placuta!

Cami

Forma a avut cu tot cu margine 24,5 cm,cam asa.Am masurat-o acum exact,o sa pun poza cand le descarc si pe celelalte.

Rabdare am avut si cu restul .

Poate chiar sunt o ghinionista,pentru ca ieri pana si frisca mi s-a "taiat".Doua portii,mai exact,dar nu-i bai ca am facut unt :tongue3: In sapte ani jumate de cand is aici mi s-a taiat o singura data frisca pentru ca am pus in ea un colorant lichid,parca,ieftin,atat.O bateam fara intaritor si statea tot timpul teapana.Aseara a fost facatura :toothy9;

Tot timpul cand fac pentru noi un tort(pt zilele noastre) intampim greutati,cand fac pt altii imi ies brici,fara probleme.

Iti doresc si tie un sfarsit de saptamana placut !