Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mujdei sasesc

Featured Replies

Reteta e din volumul trei "Povestile bucatariei romanesti"_Ardealul de Radu Anton Roman.Vi le-ati cumparat?Au fost cu Jurnalul National, 15 lei .

Citez:

"Gospodina grasa si blonda(cum altfel?)va freca indelung, incet si constiincios, in piulita enorma de alama, nu mai mult de o capatana de usturoi si un praf de sare, pana ce vor fi alifie.Atunci va intra in vals si un pahar de smantana, o lingura de otet de mere, o lingurita de miere si ceva tarhon bine tocat, proaspat sau in otet.E fin dar vi se va parea,pana va obisnuiti, diferit, poate prea diferit de acrele, picantele dumneavoastra obisnuinte."

Am incheiat citatul.

Eu ce sa va mai spun? Ca e un sos excelent, l-am sevit la o friptura de :) la tava cu cartofi la cuptor, o minunatie, chiar daca nu a fost facut de o gospodina blonda si grasa?!? :)

post-9-12809037358_thumb.jpg

Da, asa se face mujdeiul in Ardeal, in unele zone...dar fara tarhon, de astanu stiam. Eu zdrobesc usturoiul, il amestec cu o lingurita de mustar, 1 lingura zeama de lamaie, sare, iar la urma o cana de smantana.

"Gospodina grasa si blonda(cum altfel?)va freca indelung, incet si constiincios, in piulita enorma de alama,

"Fraila" respectiva nu stia pare-se de mojarele de piatra. Am si eu de alama dar nu-l folosesc decat la piperuri si enibahar.

Pana mi-am cumparat mojar de granit (doar acum doi ani si am fost asa de entuziasmat ca am mai cumparat unul :)) am folosit pentru usturoi un catzui de lemn.

Mamaroata mea nu-i saxona, dar tot cam asa tocmeste mujdeiul insa 'mneaei nu-i prietena cu gustul acru. Eu da.

Mujdeiurile, fiind lucruri barbatesti imi cad in general mie in sarcina.

Nu stiau saxonii inainte de a se re-emigra in Vaterland si nici romanii pana mai de curand de capere. Am incercat de cateva ori si nu mi-a displacut.

In materie de frunza-verde folosesc - cand am - frunze de busuioc proaspat. Am invatat ca se pupa bine cu (g)usturoiul de cand am invatat sa fac pesto-uri.

Eataly arata tare bine mujdeiul tau..o sa-l refac ca de mult nu am mai facut asa ceva!

Pana mi-am cumparat mojar de granit (doar acum doi ani si am fost asa de entuziasmat ca am mai cumparat unul :)) am folosit pentru usturoi un catzui de lemn.

Shefule am eu o rugaminte off-topic ca tot ai adus vorba de mojar de granit. De cand v-am vazut la pesto-uri cu mojarele m-am tot uitat prin magazine si odata am gasit ceva mojar de a lui Jamie Olivei dar care te taia la pret..si am zis las ca mai asteapta.

Cand am ajuns la producatorii de produse din granit din Egipt aveau doar ceva dimensiune mica insa era cat sa mojaresc 2 catei de usutroi si era total diferit adica ff usor decat cel a lui Jamie si am zis soto nu e granit a lui Jamie .

Azi am vazut unul mai mare cred ca si capacitate 200-250 ml = 30-37 ron, apoi unul mediu si unul mic mic cu o greutate considerabila mai ales cel mare insa scriau ca sunt "mojar marmura". Acum scuza-mi necunostintele dapoai cum pot vedea eu daca e din materialul care e bun la ce ne intereseaza pe noi....mojerit diverse?Adica doar granitul scoate best product sau si marmura?

E un produs indispensabil? Adica daca nu-l am ce pierd sau inversa?Si anume vreau sa spun ca mojarul de granit ai vazut ca confera o textura aparte produselor ce le "strofoci" inauntru?Ce capacitate imi recomanzi sa iau in caz ca zici ca e indispensabil?In afara de pesto-uri si mujdei la ce anume mai poti sa-l folosesti...nu de alta insa in cutia mea mica de chibrituri (bucataria)nu ai loc sa pui 10 chibrite si daca nu e un musai necesar atunci mai astept pana oi avea spatiu:D?

Shefule am eu o rugaminte off-topic ca tot ai adus vorba de mojar de granit.

E un produs indispensabil? Adica daca nu-l am ce pierd sau inversa?Si anume vreau sa spun ca mojarul de granit ai vazut ca confera o textura aparte produselor ce le "strofoci" inauntru?Ce capacitate imi recomanzi sa iau in caz ca zici ca e indispensabil?In afara de pesto-uri si mujdei la ce anume mai poti sa-l folosesti...nu de alta insa in cutia mea mica de chibrituri (bucataria)nu ai loc sa pui 10 chibrite si daca nu e un musai necesar atunci mai astept pana oi avea spatiu:D?

Ti-am raspuns pe larg aici:

https://forum.artaculinara.ro/topic/1846-mojarul-de-piatra/

Treci la evangelizare :unsure: :hungry:

• Author

Si eu am luat mojarul de granit de curand.Aici, mama il are de metal, nu stiu ce fel de metal, spre rusinea mea.Fac poza si pun la topicu' cu pricina.

Si mie place acru, dar o lingura de otet de mere la un catel de usturoi, nici nu se simte prea tare.Gustul e monopolizat de tarhon.

• Author

Taman anul asta ca nu mai am tarhon. Grasa sunt, blonda un pic deci o sa-l incerc in mojarul de marmura :hungry: Adica o sa-l ascult pe Mamarotti si o sa-l pun pe barbat la lucru :unsure:

N-ai nici la otet?Iti aduc eu!

Ei,uite,ca eu,moldoveanca,fac tot cam asa mujdeiul,dar nu stiam ca-i sasesc :angryfire: