August 15, 201016 yr comment_53194 300 gr hamsii 1 lamaie (in poza sunt 2 dar mi-a ajuns una)ardei iute (proaspat sau uscat)cativa catei de usturoi sare, ulei, otetse foloseste si patrunjel dar nu aveam ingredientele: am spalat hamsia in apa rece, am rupt capul, curatat de interioare si desfacut pe toata lungimea. totul cu mana, e foarte fraged, nu e nevoie de cutitse desprinde sira spinarii (se face foarte usor) pana ramane fileul. asa arata curatate (langa fileuri o sira spinarii) se curata repede nu sunt migaloase si in bucatarie se raspadeste un parfum de mare... le-am spalat de multe ori pana ramane apa curata; lasate apoi 20 de minute acoperite de apa in care se pune si otet le-am scurs, si tamponat cu hartie de bucatarie apoi aseazat una langa alta (nu se suprapun) pe o farfurie unde sa poata sta intinse perfect (sa nu ajunga pe bordul farfurei caci nu se marineaza bine, nu le acopera marinata) condimentate cu sare, suc de lamaie (cat sa fie bine acoperite da nu excesiv), usturoi felii, ardei iute, ulei apoi la frigider si gata dupa circa 2 ore. Report
August 15, 201016 yr comment_53225 Arata excelent!Ne rebeleaza papiele,le-ai facut sa danseze(sotului si mie,care ne benoclam la ora asta la poze) Report
August 16, 201016 yr Author comment_53339 Maya, ma bucur mult ca va plac! si eu abea asteptam sa fie gata... Report
August 17, 201016 yr comment_53372 Mirosul de mare s-a raspandit pana la mine.Ce bine arata..... Report
August 27, 201016 yr Author comment_54562 Mirosul de mare s-a raspandit pana la mine.Ce bine arata..... Piscotel! a ajuns departe mirosul! ma bucur ca iti place Report
August 27, 201016 yr Author comment_54564 Foarte frumos, si explicatia si pozele Multumesc frumos, Adriana Report
August 27, 201016 yr Author comment_54565 ansoa = hamsii, nu? Da, Julix, le mancam in salata cu ceapa in Ro, nu-mi aduc aminte alta reteta...erau asa de bune Report
August 27, 201016 yr comment_54583 Deci se numesc hamsii si ansoa e un cuvint nou aparut?Sardea,ansoa,hamsie,scrumbia,hering,sprot...fac toti parte din din subordinul clupeizi.Difera între ei putin la culoare,si cica se aseamana unii cu altii în anumite stadii de dezvoltare.Explicatiile comune le gasiti prin dex cautînd dupa ansoa,sardea,hamsie..etcCucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti Report
August 27, 201016 yr Author comment_54584 Deci se numesc hamsii si ansoa e un cuvint nou aparut? eu asa zic...m-am uitat cu numele latin care e engraulis encrasicolus, si l-am identificat ca fiind acelasi peste. poate ansoa vine din franceza (anchois) si hamsie cred ca vine din limba turca (unde se zice hamsi) Report
August 28, 201016 yr comment_54688 Mersi frumos, eu le-am zis ansoa ca nu stiam cum sa le zic si am vazut ca se folosea cuvintul asta.Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte Report
August 28, 201016 yr comment_54689 Sardea,ansoa,hamsie,scrumbia,hering,sprot...fac toti parte din din subordinul clupeizi.Difera între ei putin la culoare,si cica se aseamana unii cu altii în anumite stadii de dezvoltare.Explicatiile comune le gasiti prin dex cautînd dupa ansoa,sardea,hamsie..etcCucu-i stie...pentru mine,pestisori îs toti Of, de-as fi capabila m-as apuca sa fac un dictionar de termeni culinari, gastronomici, ca e o confuzie planetara in termenii astia.Subordinul asta e ceea ce aici se numeste "pesce azzurro" si e un fel de peste "sarac" adica care costa putin dar care este foarte bun. Report
August 30, 201016 yr Author comment_54926 Mersi frumos, eu le-am zis ansoa ca nu stiam cum sa le zic si am vazut ca se folosea cuvintul asta.Dar am o amintire un pic vaga a acestor hamsii pe care le mincau soramea si tata, mici si nu stiu in ce fel gatite, deci as inclina sa cred ca termenul corect el e, trebuie sa imi amintesc sa il folosesc de acum inainte Adriana, schimba numele si la reteta asta daca crezi ca e mai potrivit, si ai mei acasa le chiama hamsii dintotdeuna. Report
August 30, 201016 yr comment_54952 Hamsiile cel mai adesea in RO (mai ales la mare) se mananca date prin malai cu sare si prajite in ulei; uneori date prin faina cu sare si prajite (de cele mai multe ori necuratate).Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare. In supermarket le mai gasesti si afumate sau marinate. important e ca reteta kirei e doar cu ingrediente sanatoase si proaspete, preparatul final arata foarte apetisant, prezentarea explicita si pozele frumoase bravo tie! inclin sa cred ca anchois si hamsie e unul si acelasi pestiuc, difera denumirea in functie de limba graita de noi Report
August 30, 201016 yr comment_54960 Ok, am modificat titlui si primul mesaj, acum ma duc sa corectez si indexarea. Report
August 30, 201016 yr Author comment_54964 Hamsiile cel mai adesea in RO (mai ales la mare) se mananca date prin malai cu sare si prajite in ulei; uneori date prin faina cu sare si prajite (de cele mai multe ori necuratate).Guvizii sunt altfel mai grosi si au capul mare si negru.Hamsiile cred ca fac parte din familia pestilor "albastri" (care contin mult omega 3), guvidul nu. Repet, doar cred si e prea tarziu acum sa caut sa dau si confirmare. da, Daniella, fac parte din familia pestilor albastri impreuna cu sardele, tonul, spada, macrou si alti cativa pesti a caror nume nu stiu sa le traduc. hamsiile si sardele sunt cei mai sanatosi, pentru ca sunt mereu pescuiti (nu pot fi crescuti in crescatorie) deci mananca mult mai bine decat pestele de cultura iar dimesiunile mici nu le permit sa depuna prea multe substante toxice (mercurul cel mai prezent) spre deosebire de ton sau spada care datorita dimensiunilor ar putea inmagazina cantitati mai mari. Report
August 31, 201016 yr comment_55002 Hamsiile si sprotul se gasesc in supermarket in pungi de 1 Kg congelate, am luat de la Billa cu 6,7 lei o punga, pentru 2 persoane va ajunge de 3 ori ca nu poti manca 1kg o data!Iar in hipermarket sunt si proaspete. Report
August 31, 201313 yr comment_204758 să ridicăm un pic și topicul ăsta poate se mai incumetă cineva. peștucii mei au fost cît degetul mic dar din fericire i-am cumpărat proaspeți și gata [i]dezmembrați[/i] Report