August 31, 201016 yr comment_55007 Fetelor, caut o reteta de tocana de legume care sa tina peste iarna Nea Gooogle nu-mi ofera prea multe variante, asa ca sper ca imi puteti impartasi voi o reteta buna si incercata Multumesc mult Report
August 31, 201016 yr comment_55016 Nu stiu daca e ceea ce cauti dar eu, cind am citeva legume din gradina din care nu inteleg mare lucru, adica n-am 3 vinete sa pot face o salata ci numai una, un dovlecel, un ardei si citeva rosii le tai pe toate bucatele, eventual adaug un pic de ceapa sau de cartof si le fierb inabusit, adica nu mai adaug apa pentru ca au rosiile suficienta.Si dupa ce e gata o pun in borcane pe care le sterilizez adica le fierb in oala plina cu apa, sa le acopere, o jumatate de ora de cind incepe sa fiarba, le las sa se raceasca in oala si apoi pun borcanele in camara, tine de la un an la altul fara probleme. Daca e prea putina si am loc in congelator o pun in cutii de plastic si o congelez. Report
September 1, 201016 yr Author comment_55163 Nu stiu daca e ceea ce cauti dar eu, cind am citeva legume din gradina din care nu inteleg mare lucru, adica n-am 3 vinete sa pot face o salata ci numai una, un dovlecel, un ardei si citeva rosii le tai pe toate bucatele, eventual adaug un pic de ceapa sau de cartof si le fierb inabusit, adica nu mai adaug apa pentru ca au rosiile suficienta.Si dupa ce e gata o pun in borcane pe care le sterilizez adica le fierb in oala plina cu apa, sa le acopere, o jumatate de ora de cind incepe sa fiarba, le las sa se raceasca in oala si apoi pun borcanele in camara, tine de la un an la altul fara probleme. Daca e prea putina si am loc in congelator o pun in cutii de plastic si o congelez. Adriana, multumesc mult de raspuns, insa eu caut o reteta de tocana cu orez :)Din cate imi amintesc, legumele se calesc si se pune orezul fiert in prealabil, dar m-ar interesa reteta concreta, cantitatile.. Oricum, e foarte buna ideea ta... si foarte practica.. Report
September 1, 201016 yr comment_55174 Olgutza, Iti pun o reteta generica de "Ghiveci de iarna ",din cartea Silviei Jurcovan.Spun generic,pentru ca ...cantitatile sunt orientative.Tu poti sa pui mai mult sau mai putin .Poti sa pui si alte legume.De exemplu boabe de fasole fierte in prealabil,dovlecei,sau morcovi.Nu stiu de ce vrei sa pui orez.Poti sa-l pui la iarna proaspat facut.Sau poti amesteca ghiveciul cu cartofi fierti.Asa ai mai multe optiuni. Asadar reteta : - 3 kg vinete-3 kg gogosari- 1 kg ceapa-3-4 kg rosii-50 g sare-30 g zahar-10 catei usturoi-20 boabe piper-1 lt.ulei Vinetele se spala si se taie rondele.Se sareaza si se lasa sa transpire 30 de minute sa-si lase zeama.Apoi se storc in pumni.Restul legumelor se tae in bucati potrivite,iar ceapa solzisori.Se ia o cratita de 10 litrii si incepem sa prajim.Turnam jumatate din cantitatea de ulei.Asezam zarzavaturile in stratui,saram si punem zahar dupa fiecare strat.Terminam cu restul de ulei.Lasam vasul la foc mic, pe o plita.E bine sa nu amestecam in legume.Ca sa ramana legumele intregi.Rosiile vor lasa suficienta zeama.Cratita nu se acopera.Va fierbe incet 3-4 ore.Sunt gata cand apa s-a evaporat si legumele arata ca si fructele in dulceata.La final se adauga usturoiul taiat marunt si eventual frunze de telina. Se pune cald in borcane si se sterilizeaza 30 de minute din momentul in care fierbe apain vas.. Are valabilitate 6-7 luni.Atat e bun uleiul din ele. Report
September 3, 201016 yr comment_55366 Ca sa nu deschid alt topic, avea Kiken o reteta cu pasta de vinete si rosii, n-o gasesc neam.Aia a lui J. Oliver.Stiti unde era?Luminati-ma! Report
September 3, 201016 yr comment_55367 Ca sa nu deschid alt topic, avea Kiken o reteta cu pasta de vinete si rosii, n-o gasesc neam.Aia a lui J. Oliver.Stiti unde era?Luminati-ma!Lili, eu stiu reteta, de dincolo. pot sa pun link catre? pana atunci iti pun aici cu copy/paste: [i]1 vanata proaspata1 kg rosii (daca vreti sa faceti doar un acompaniement rapid pentru paste fainoase puteti folosi si doua cutii de rosii a cate 400 gr fiecare)1 ceapa3-4 catei usturoicateva frunze de busuiocsare piper Curatati vanata, taiati-o cubulete si zvarliti peste ea o mana de sare. Rosiile se cresteaza in X in partea de jos si se scufunda in apa clocotita 2-3 minute (pentru a putea fi usor de curatat de coaja) Apoi se pun in apa rece, se curata de coaja, se desfac si se curata de samburi, apoi se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Intr-o cratita se incinge putin ulei de masline apoi se pun cuburile de vanata, scurse de apa pe care au lasat-o, se calesc vreo 5-7 minute apoi se adauga ceapa si usturoiul si se mai catesc 3-4 minute, dupa care se adauga rosiile. Se asezoneaza cu sare si piper si se lasa totul sa fiarba, la foc mic 25-30 minute. Cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga si busuiocul maruntit (eu am busuioc violet). Se gusta si eventual se mai asezoneaza dupa plac. Daca puneti pasta in borcane, la sfarsit adaugati 2 linguri zeama de lamaie si turnati pasta in borcane spalate si uscate. Inchideti borcanele si sterilizati-le in cuptorul incins la 150 grade timp de 40 minute (cel putin eu asa fac)[/i] apropos de reteta. pentru mine e minunata. eu am inlocuit cu asta zacusa. merge mult mai repede si mai comod pentru cei fara timp, ca mine Report
September 3, 201016 yr comment_55377 Asta-i!Saru'mana Boni.Eram convinsa ca-i aici, si nu o gasesc eu. Eu am avut anul trecut, pusa-n congelator.Am primit niste rosii din Puglia si vroiam sa fac pasta asta.Si eu o faceam cu paste. Report
September 3, 201016 yr comment_55383 Asta-i!Saru'mana Boni.Eram convinsa ca-i aici, si nu o gasesc eu. Eu am avut anul trecut, pusa-n congelator.Am primit niste rosii din Puglia si vroiam sa fac pasta asta.Si eu o faceam cu paste. da, da, te-am vazut "postata" dincolo cu pozele cutiilor ce urmau sa mearga la congelator Report
September 5, 201016 yr comment_55558 Ca sa nu deschid alt topic, avea Kiken o reteta cu pasta de vinete si rosii, n-o gasesc neam.Aia a lui J. Oliver.Stiti unde era?Luminati-ma! Eu unul fac doar bulion de rosii, ca au crescut anul asta ca naiba, nu prididim sa le mîncam.Pun rosiile la fiert taiate în patru, cu cimbru, foaie de dafin, sare, piper boabe, cam doua cuisoare la kg de rosii, un pic de zahar. Cînd au fiert bine, le trec prin presse-puree, adaug jumate de tableta de aspirina, le mai dau un clocot si torn bulionul astfel obtinut în borcane cu capac. Deasupra, torn asa, sa se prelinga pe peretele borcanului, un pic de ulei de masline, pîna acopar tot.Cuisoarele, piperul si dafinul, în afara parfumului, îndeplinesc si rolul de agenti de conservatie (mai ales cuisoarele). Aspirina si ea, împiedica fermentatia. Presse-puree e asta : http://www.toutbiz.com/content/product_1126573b.jpeg Report
September 6, 201016 yr comment_55586 Norocosilor.Se vede ca in Fr vremea a fost prielnica rosiilor. O portie de rosii, am sa fac si eu.Si una cu vinete ca prea seamana a zacusca. Presse-puree este passaverdura italienilor, nu lipseste din nici o casa. Report
September 6, 201016 yr Author comment_55624 Olgutza, Iti pun o reteta generica de "Ghiveci de iarna ",din cartea Silviei Jurcovan.Spun generic,pentru ca ...cantitatile sunt orientative.Tu poti sa pui mai mult sau mai putin .Poti sa pui si alte legume.De exemplu boabe de fasole fierte in prealabil,dovlecei,sau morcovi.Nu stiu de ce vrei sa pui orez.Poti sa-l pui la iarna proaspat facut.Sau poti amesteca ghiveciul cu cartofi fierti.Asa ai mai multe optiuni. Asadar reteta : - 3 kg vinete-3 kg gogosari- 1 kg ceapa-3-4 kg rosii-50 g sare-30 g zahar-10 catei usturoi-20 boabe piper-1 lt.ulei Vinetele se spala si se taie rondele.Se sareaza si se lasa sa transpire 30 de minute sa-si lase zeama.Apoi se storc in pumni.Restul legumelor se tae in bucati potrivite,iar ceapa solzisori.Se ia o cratita de 10 litrii si incepem sa prajim.Turnam jumatate din cantitatea de ulei.Asezam zarzavaturile in stratui,saram si punem zahar dupa fiecare strat.Terminam cu restul de ulei.Lasam vasul la foc mic, pe o plita.E bine sa nu amestecam in legume.Ca sa ramana legumele intregi.Rosiile vor lasa suficienta zeama.Cratita nu se acopera.Va fierbe incet 3-4 ore.Sunt gata cand apa s-a evaporat si legumele arata ca si fructele in dulceata.La final se adauga usturoiul taiat marunt si eventual frunze de telina. Se pune cald in borcane si se sterilizeaza 30 de minute din momentul in care fierbe apain vas.. Are valabilitate 6-7 luni.Atat e bun uleiul din ele. Pisco, suna tare bine reteta asta... ramane sa vad la care ma hotarasc Eataly, ce bine ca mi-ai amintit de reteta Andradei... o sa o fac si eu Report