Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort Napoleon

Featured Replies

Tortul Napoleon reprezinta simbolul cofetariilor ruse.A fost creat in 1812,inca inainte de revolutie,pentru a sarbatorii 100 de ani de la eliberarea Moscovei de Napoleon.

Are multe straturi,iar forma triunghiulara se aseamana cu specia de ,boneta,coif purtata de Napoleon.

post-162-128968093248_thumb.jpg

Pentru foi avem nevoie de:

-500 grame faina,300 grame unt,1 ou,o jumatate de pahar de apa,1 lingura de otet.

post-162-128968161757_thumb.jpg

Pentru crema avem nevoie de:

-2 galbenusuri,250 mililitri lapte,3 linguri faina,o jumatate de ceasca zahar,200 grame unt moale,o jumatate ceasca zahar pudra.

post-162-128968152036_thumb.jpg

Mai avem nevoie de o ceasca de gem dulce acrisor la alegere(afine,merisoare,rubarbar,etc).Eu am pus de afine.

Prepararea foilor.

Se taie untul cuburi si se amesteca cu faina.(tip firmituri)

post-162-128968169011_thumb.jpg

Se pune si oul si se amesteca bine.Otetul se amesteca cu apa si se pune peste faina,putin cate putin,pana rezulta un aluat neted dar nu lipicios.Se imparte in 10 bile,si se da la frigider,cel putin 30 minute.

post-162-128968175786_thumb.jpg

post-162-128968181274_thumb.jpg

post-162-12896818502_thumb.jpg

Se ia pe rand cate o bila de aluat din frigider,si se intinde direct pe hartia de copt foi subtiri.Se taie discuri,cu ajutorul unei farfurii de marimea 20-24 centimetri de diametru,lasand si surplusurile.(faramitandu-le le vom folosi pentru ornat)

Dam la cuptor pentru 4-5 minute,pana devin aurii.Eu le-am si intepat foile pentru ca am observat ca se formeaza bule de aer.Se scot si se racesc pe gratar.Se procedeaza cu toate cele 10 foi la fel.

post-162-128968189881_thumb.jpg

Prepararea cremei.

Se amesteca galbenusurile cu zaharul,se adauga si faina,iar apoi se varsa si laptele.Se pune pe aragaz la foc mic, si se amesteca incontinuu pana se ingroasa.Se lasa la racit.(eu am pus

si vanilie)

post-162-128968198296_thumb.jpg

post-162-128968203556_thumb.jpg

post-162-128968210007_thumb.jpg

Untul moale se amesteca cu zaharul pudra.

Cand prima crema s-a racit,se pune cate o lingura din untul cu zahar pudra.Se poate aromatiza cu 2-3 linguri de rom sau cognac.

Asamblarea tortului.

Foile se ung cu crema(se lasa 3 linguri pentru margini),

post-162-128968217995_thumb.jpg

doar a treia si penultima se ung cu gem.

post-162-12896822438_thumb.jpg

Deasupra se pune un pic de crema si se prasara surplusurile le la foi faramitate.

Se lasa 5-6 ore pe masa(o noapte),numai dupa aceea se pune in frigider pana in momentul servirii.

post-162-128968256707_thumb.jpg

Este "the tort" rusesc prin excelenta. nu l-am mancat si nici facut ( ca nu-s cu torturile cremoase) , dar am citit mai multe retete...

Brava Ramy

• Author

N-am auzit de el dar imi place foarte mult ce ai povestit tu :love7:

Exista mai multe variante,in loc de apa se pune vodca,iar in loc de unt margarina cu smantana.

Gusturile fiecaruia.

Este "the tort" rusesc prin excelenta. nu l-am mancat si nici facut ( ca nu-s cu torturile cremoase) , dar am citit mai multe retete...

Brava Ramy

Pe mine m-a inspirat de cum l-am vazut.Cred ca se poate face si tip prajitura ,dar si cu mai putine foi,si bineinteles dispare numele de Napoleon.

:love7: Am salivat inca de aseara cand l-am vazut prima data. Carevasazica asta-i un tort rusesc prin excelenta. :love7: Au si ei un tort Dobos al lor :lol: .

Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.

In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.

Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.

Succes la concurs!

• Author

:P Am salivat inca de aseara cand l-am vazut prima data. Carevasazica asta-i un tort rusesc prin excelenta. :) Au si ei un tort Dobos al lor :P .

Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.

In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.

Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.

Succes la concurs!

Multumesc pentru compliment,esti prea buna cu mine. :P

In privinta gemului,eu reteta unde am tot vazut-o,era facut cu gem,si intradevar gemul acrisor ai da un gust aparte.

Ramy,

Felicitari pentru reteta.

Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.

Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.

• Author

Ramy,

Felicitari pentru reteta.

Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.

Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.

Reteta m-a atras de cum am vazut-o.E a doua oara cand ma incumet sa fac ceva cu foi asa multe,as fi facut orice altceva dar nu cu foi.Dar incep sa-mi placa,si sper sa nu dau in dependenta.

• 1 month later...
Am facut foile, cu peripetii dar a mers foarte bine. Data aviatoare ma incumet la un tort Dobos. :) Dupa ce-mi termin cafeluta ma duc sa fac crema si sa-l umplu. nu mi-a ramas nici o faramitura de la foi pentru decorat asa ca improvizam. :)
  • 1 month later...

Am ramas datoare la topicul tau. =)) Am facut tortul Napoleon de Anul Nou, din pacate poza cu sectiunea s-a pierdut. =)) A fost foarte bun, a stat si 2 zile la inmuiat, s-au patruns aromele. Pe 3 ianuarie nu mai ramsese nimic!

post-97-12964889382693_thumb.jpg

Ar merge acuma o felie cu inghetata de vanilie. =))

• 2 weeks later...
  • Author

Am ramas datoare la topicul tau. :unsure: Am facut tortul Napoleon de Anul Nou

Ar merge acuma o felie cu inghetata de vanilie. :scratch:

Scuze,doar acum am vazut poza cu tortul tau,ti-a iesit super fain. :biggrin: ?Da.

Imi place cum arata si cred ca-i tare bun! Promit sa-l incerchttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif
  • Author

Imi place cum arata si cred ca-i tare bun! Promit sa-l incerchttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Ai promis! =))

• 9 years later...

Am facut ieri o varianta a tortului Napoleon dupa reteta de aici

O sexiune va fi mai pe seara!

post-343-0-74383400-1605163875_thumb.jpg

Adi, este! Data trecuta l-am facut doar cu crema de unt si lapte condensat iar foile au rămas crocante, acum l-am facut doar cu crema de lapte si foile s-au muiat si tortul este cremos!

Am facut o greșeală acum, am pus crema caldă din lipsa timpului si s-a cruzit putin foaia de jos. Si nu am facut decat 4 foi de foietaj, nu foile din rețetă si am adaugat cateva fructe de zmeură intre foi sa mai taie din dulceata cremei =))

post-343-0-55697400-1605185057_thumb.jpg

Edited by mino