Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cornulete Night & Day, insiropate

Featured Replies

[center]Cornulete Night & Day, insiropate

reteta de post, cu borş

.

post-168-129060531649_thumb.jpg

.[/center]

Disclaimer:

Eu nu prea fac prajituri ca are cine, iar consoarta lucreaza de multe ori fara cantar, ca urmare a experientei "multimilenare" ;) dobandita in timp. Avand in vedere ca aceste cornulete le-a preparat 'Mneaiei in timp ce eu dormeam - lucram in schimburi aproape inverse - nu pot sa documentez nici cu fotografii cu fazele intermediare. De data aceasta rolul meu se limiteaza doar la cel de consumator si "culegator de folclor", iar acesta reteta fiindu-mi transmisa pe cale ... bucala - i-am multumit cu un pupic :D.

In lipsa de fotografii am modelat 3D la repezeala cateva diagrame, sper sugestive.

Daca mai este postata vre-o reteta similara, imi cer scuze si rog eventual sa fie lipita acolo, caci in sectiunea dulciurilor a forumului intru foarte rar. I multumesc pe aceasta cale si Oarei - prietena de la care am servit prima data aceste cornulete cu efect cosmic garantat :pupic:

[center].

post-168-129060540635_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente:

200 ml borş (sau vin alb sec diluat cu apa, proportia de circa 1: 4)

200 ml ulei

3 linguri de zahar

un praf de sare

drojdie - cat o nuca (20-25 g)

faina - cat cuprinde (~500 g ?)

doua linguri de pudra de cacao. Dark si intunecata :D

Nutella(sau Finetti) pentru umplutura

pt sirop

300 g zahar

200 ml apa

Mod de preparare:

Drojdia se freaca cu o jumatate de ligurita de zahar, pana se lichefiaza si se pune la crescut in 50 ml de apa calduta la circa 30 de grade Celsius, timp de 5 minute.

Intr-un castron se amesteca ingredientele lichide plus drojdia, plus sarea , plus zahrul si se omgenizeaza. Se imparte cantitatea in mod egal in doua castroane iar intr-unul din ele se pune cacaoa si se bate cu telul sau mixerul. In fiecare castron se torna in ploaie faina cernuta si se amesteca / framanta, pana obtinem un aluat fraged de consistenta celui de fursecuri. Se fac doua bile de aluat: una blonda, alta bruneta - Night & Day. Se invelesc in folie si se lasa la rece o jumatate de ora.

Fiecare biloi se imparte in sferturi ==> 4 bile albe + 4 bile maronii.

Se pune o bila neagra peste una alba, se turtesc usor si se intinde pe blatul infainat cu sucitorul pana obtinem un disc subtire, colorat diferit pe cele doua fete, gros de circa 4-5 mm si de 25-30 cm in diametru. Discul se imparte in 8 (sau 10) bucati la fel ca si o pizza rezultand 8 sectoare triunghiulare.

[center].

post-168-129060577168_thumb.jpg

.[/center]

Se pune Nutella spre baza triunghiului si se ruleaza inspre varf. Daca primul triunghi a fost cu cacaoa spre exterior, al doilea intoarceti-l cu cacaoa spre interior. Se repeta operatia cu toate sectoarele de cerc , apoi se intinde urmatorul disc bicolor.

[center].

post-168-129060580271_thumb.jpg

.[/center]

Rezulta 32 (sau 40) de cornulete ce se coc aproximativ 20 de minute in cuptorul preincalzit la ... nu stiu. Noi nu avem cuptor cu termometru.

Se prepara un sirop gros fierbinte de zahar (daca va place puteti folosi si o aroma - cea preferata - si putin suc de lamaie) si cornuletele fierbinti scoase din cuptor se scapa pe rand, ca din greseala in craticioara cu sirop, apoi se scot cu spumiera si se depoziteaza pe un platou. Se pot pudra cu zahar cristalin.

[center].

post-168-129060589848_thumb.jpg

.

post-168-12906059334_thumb.jpg

.[/center]

• Author

.

reteta de dulce[/center]

[b]

Ingrediente:[/b]

doua oua

200 ml ulei

3 linguri de zahar

500 ml lapte

un praf de sare

un praf de copt

faina - cat cuprinde (2x500 g ?)

doua linguri de pudra de cacao. Dark si intunecata :pupic:

Nutella (sau Finetti) pentru umplutura

pt sirop:

300 g zahar

200 ml apa

Mod de preparare:

Ouale se freaca cu zaharul si se incorporeaza uleiul ca la maioneza, se adauga laptele caldut, drojdia, faina cernuta, se imparte in doua compozitia, jumatate se coloreaza cu cacao, si de aici stiti cum. Ca mai sus

Sefule, ce diagrame ai facut, dom'le :floare: ...mai usor de inteles decat atat nici ca se putea...

Cornuletele arata super...numai ca eu am o trauma la facut cornuri...niciodata nu-mi ies simetrice, asa ca prefer doar sa le admir :P

Felicitari Sefei :hungry:

• Author

Am uitat sa asociez retetei si o melodie pe masura.

Daca va intrebati cum am sa resusesc de data acesta sa-l trag pe Cole Porter inspre opera, am sa va raspund ca interpretii de opera, in cazul acesta magnificul bas Ruggero Raimondi, au interpetat nemuritoare melodie. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=j2RLTJMo_RI

[i]Under the hide of me

There's an oh such a hungry yearning burning inside of me

And this torment won't be through

Until you let me spend my life making love to you

Day and night, night and day[/i]

Cornulete Night & Day, insiropate

reteta de post, cu borş

...

I multumesc pe aceasta cale si Oarei - prietena de la care am servit prima data aceste cornulete cu efect cosmic garantat :hungry:

...

sefule, te-am ginit :floare: ne stim. de fapt indirect, prin mama. pentru mine aceste cornulete inseamna IPAS. iar "Oara" imi confirma o banuiala mai veche.

olgutzo, curaj! nu se fac greu. de ce trebuie sa fie simetrice?

.

reteta de dulce[/center]

[b]

Ingrediente:[/b]

doua oua

200 ml ulei

3 linguri de zahar

500 ml ulei

un praf de sare

un praf de copt

faina - cat cuprinde (~500 g ?)

doua linguri de pudra de cacao. Dark si intunecata :floare:

Nutella (sau Finetti) pentru umplutura

a doua oara e lapte? daca da, mi se pare prea putina faina fata de lichid. Shefule, salutari!

Sefu,nu credeam ca o reteta de post poate sa arate asaaaa.

Multumim doamnei tale pentru reteta asta minunata.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif

Daca lucrati in schimburi inverse,imi imaginez ce stafeta de bunatati faceti intre voi.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

• Author

sefule, te-am ginit :D ne stim. de fapt indirect, prin mama.

Si eu care speram sa-mi pastrez misterul ... masculin :D

In cazul acesta, salutari mamei si astept un Private mesage.

Multumesc tuturor pentru observatiile juste (nu e domeniul meu, si m-am si grabit). Am efectuat corecturile.

O alta prietena imi semnala pe e-mail ca nutella nu ar fi de post. 8.7% lapte praf.

My bad.

Pe mine sa cada 8.7% din pacat :D.

Am retinut deja ideea cu rahatul din fotografia Adrianei :D

Shefa multumeste pentru invitatie, va salauta, dar va participa prin reprezentare din lipsa acuta de timp. Oricum e principalul meu consilier tehnic. :D

Inainte de a intra sa citesc topicul simteam ca e vorba despre ele, cornuletele pe care mi le-a adus Angelica acu multi ani, tare bune, eu le-am facut ca ea, normale, fara bors, cu drojdie, sirop.

post-4-129063642146_thumb.jpeg

Tot as le fac si eu, doar ca dupa ce le trec prin sirop le mai tavalesc prin nuca de cocos sau nuca macinata. Cornuletele cu bors le fac in stil clasic, cu marmelada/magiu/gem de prune amestecat cu nuca macinata, date dupa copt prin zahar pudra.

Ah,iar mi-am amintit de vremurile cand eu intram printre farfurii numai sa vad ce se mai da de mancare =))

Mbune,bune cornurile astea.Si eu am reteta printr-un caiet cu retete de-acasa.Nu stiu daca e la fel.

Alea cu bors nu le stiu,eu nu le am cu posturile =))

• Author

Inainte de a intra sa citesc topicul simteam ca e vorba despre ele, cornuletele pe care mi le-a adus Angelica acu multi ani, tare bune, eu le-am facut ca ea, normale, fara bors, cu drojdie, sirop.

Daca ai reteta cu cantitati exacte, posteaz-o te rog cand gaseti timp aici.

Edit ulterior:

cel putin 10-15 vizualizari au fost efectuate de colegii de la servici - mai vad ei o reteta de la mine! :pupic: - care au servit cornuletele la ziua sotiei si azi dimineata faceau "mare başcău de-ţi ţiuie" de Kili-mangiamo si Paparotti.

Sa va fie de mine ! :rolleyes:

Cantitatile retetei Angelicai erau asa:

1 kg faina alba

4 oua

300 ml lapte

200 ml ulei

50 gr drojdie de bere

5 linguri zahar

3 linguri cacao

pentru siropul in care se trec cind sunt calde

225 ml apa

450 gr zahar

• 1 year later...

eu am mancat facute de mama mea :floare: fix acum o saptamana.

le-a umplut cu un amestec din gem (cred ca de prune) amestecat cu nuci. se potriveste foarte bine in combinatia asta.

• Author

eu am mancat facute de mama mea :floare: fix acum o saptamana.

le-a umplut cu un amestec din gem (cred ca de prune) amestecat cu nuci. se potriveste foarte bine in combinatia asta.

Sotia le-a umplut cu gem de gutui.