Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort de mere

Featured Replies

• Author

na ca te cred acu ` :violent1: daca zisa si moatza ! mie tare ciudat mi se pare :hug: dar las ca-i bine , ca gazu e asa scump !!!

Daa iubita ..dar uneori chestiile cele mai stranii si tipsurile pot fi f. valoroase...i-adevarat ca se poate ajunge in momentu' 1 si la dezastre... :tongue3:

Eu in copilaria mea, nu am auzit de chinezoaica, sau poate o numea bunica-mea altfel, ea era mare prajitureasa, facea retetle din cap, nu le avea notate si mie imi pare rau ca nu le-am scris, acum are 81 de ani si nu mai face demult prajituri si a uitat retetele :violent1:

Geani, cind faci alba ca zapada sa o postezi sigur va fi ca la bunica, aaaa si chinezoaica

• Author

Draga Sissi eu nu asteptam decat invitatiile ca o sa pun retetele la dulciuri fara poze si cand o sa prestez pun la pas cu pas....Eu cred ca tre' sa ai un filing''asa cu bucatareala,ori o ai ori nu,sunt destule cunostinte deale mele cu posibilitati,financiare si care au mai strabatut si lumea in lung si-n lat dar in bucatarie sun dezastru' si ele sunt primele care o recunosc,eu imi amintesc cum de mica priveam incantata bunicile in bucatarie si le ajutam(mama lucra saraca de nu mai stia de ea)

Si am notat tot ce se putea nota(am fost isteata de mica,bunicile nemafiind de mult,dar eu sunt singura din familie care am notat retetele) :violent1: In plus imi place sa inventez si sa incerc mult sa ma joc,bucatareala la mine e o distractie ,o joaca si un test de inventivitate+ o dovada de dragoste fata de ai mei...

ea era mare prajitureasa, facea retetle din cap,

dom'le, mereu m-am intrebat cum puteau sa tina minte retetele? nici mama, nici bunica, nici matusa-mea n-au notat nicio reteta. io daca nu vad scris, is pierduta! ca nu le respect, asta-i alta treaba, se cheama tusha personala. :violent1:

• Author

ea era mare prajitureasa, facea retetle din cap,

dom'le, mereu m-am intrebat cum puteau sa tina minte retetele? nici mama, nici bunica, nici matusa-mea n-au notat nicio reteta. io daca nu vad scris, is pierduta! ca nu le respect, asta-i alta treaba, se cheama tusha personala. :hug:

Eu jur ca pot sa fac din cap si cu ce am..cum iese asta-i partea 2 :violent1: dar chiar sa fac ceva ce nu se poate manca si sa ajunga la gunoi,nu cred... :tongue3:

Moatza si eu la fel cind ii vorba de prajituri tre sa vad scris ca alfel imi iese cine stie ce bazaconie

Geani ,apropos, ca am citit ca a venit popa cu ajunu , ai facut turte(pelincile domnului)? ioiii ca imi amintesc ca le facea mamaia, de post insiropate cu apa si zahar si cu nuca cu zahar :violent1:

• Author

Moatza si eu la fel cind ii vorba de prajituri tre sa vad scris ca alfel imi iese cine stie ce bazaconie

Geani ,apropos, ca am citit ca a venit popa cu ajunu , ai facut turte(pelincile domnului)? ioiii ca imi amintesc ca le facea mamaia, de post insiropate cu apa si zahar si cu nuca cu zahar :tongue3:

Nuuu iubittaa!!nu am facut,asta nu-mi place mie ca vine prea devreme si pan' la craciun mai e mult...ce-i drept si parohia e mare,am facut un platou cu fructe si atat...pun poze...dar de craciun fac si turte,scutece cum se mai chiama la noi,scutecele domnului...dar acum chiar nu-mi vine e prea devreme..d-zeu sa ma ierte,atat pacat sa am eu... :violent1:

post-405-129235562925_thumb.jpg

• Author

ps. prima mea "culinareala" a fost o maligutza....am ingropat vreo 3 in curte, pana am reusit sa fac una cat de cat mancabila :D

:violent1:

Eu imi inchipui scena: sapand groapa sa ingropi dovezile! :tongue3:

Daa si eu...inchipuie-ti ca eu ma laud cu ele...hi hi hi... :hug:

Geanii ai dreptate in privinta turtelor, e prea devreme, la tara umbla popa cu ajunul chiar in ziua ajunului, acum nu stiu daca o mai fi la fel.

Da sa pui retetele alba ca zapada si chinezoiaca , te rog ,poate ma incumet si eu sa le fac, sau or fi pus fetele reteta pe aici si nu am cautat, ia sa ma uit la index

Edit:

Am uitat sa pup bubuletu :violent1: :tongue3:

Edited by sissi

• Author
Vineri e sotul de servici si-ti pun retetele la dulciuri fara pas cu pas,cand le-oi face la pas cu pas pun... :violent1:
  • Author
Sa traiesti si sa ai parte de multa,multa caldura in caminul tau..imi stau multe pe limba sa spun acum, dar mai bine nu...ca nu are rost tot binele pe care l-am avut a fost de la persoane total dezinteresate si calde ca voi...in rest shuturi,in ... :headbang:

geanny- simt asa o unda de tristete in mesajul tau ? nu care cumva ! tu esti prezenta tonica de aici ! mai erau cativa , dar vad ca te-au lasat singurica cu buna dispozitie :headbang:

alba ca zapada si chinezoaica , fac si eu de ani de zile ; la chinezoaica se cam crapa glazura de oo la taiat , si tie ti se intampla asta?

cat despre retete scrise , am o agenda plina cu urme de deshte uleioase , de galbenus :) (ati remarcat cred :agenda . is om de afaceri dom`le !). in schimb torturile le fac fara nici o reteta ; mai scot , mai adaug , cum imi vine .

edit ca am uitat sa pup bubuletz fromos rau de tot ! nu-l trimiti cu colindu la onesti?

Edited by dani_ela

• Author

geanny- simt asa o unda de tristete in mesajul tau ? nu care cumva ! tu esti prezenta tonica de aici ! mai erau cativa , dar vad ca te-au lasat singurica cu buna dispozitie :headbang:

alba ca zapada si chinezoaica , fac si eu de ani de zile ; la chinezoaica se cam crapa glazura de oo la taiat , si tie ti se intampla asta?

cat despre retete scrise , am o agenda plina cu urme de deshte uleioase , de galbenus :) (ati remarcat cred :agenda . is om de afaceri dom`le !). in schimb torturile le fac fara nici o reteta ; mai scot , mai adaug , cum imi vine .

edit ca am uitat sa pup bubuletz fromos rau de tot ! nu-l trimiti cu colindu la onesti?

Da iubita,nu ma las io' doborata de tristeti,m-au cam ucis fatele astea doo,da' le-oi coaceo si eu lor o data si o data... :) si da la chinezoaica se crapa glazura ca-i de galbenus da se acopera ca se rade cu fulgi de ciocolata, :D eu agenda am numa' pt. sedinta cu parintii(mai ales ala mare,cu nr. diriginte,trec note tot,si ce se mai discuta... :D )in rest bucatarit, caiete si biletele cu notite peste tot retete decupate si chiar reclame la praji sau orice ma inspireaza pe mine,sunt cam presarate peste tot ,dar eu sunt f. ordonata in dezordinea mea :D ,asa functionez eu,si daca ma inspira ceva prind ideea si o prestez in momentul 1 in modul meu :D

• 2 weeks later...
Tortul cu mere este si tortul copilariei mele. Daca imi este permis, pot spune ca folosim cam aceeasi reteta dar in loc de 6 linguri de faina folosim doar 3 plus 3 de pesmet. In felul acesta blatul este mai putin dens. O alta diferenta este ca inainte de a pune merele in forma caramelizam zahar cu care tapetam interiorul formei si dupa ce s-a racit dam cu unt si punem merele. Dupa ce se coc merele se pune aluatul de blat (cit sint inca fierbinti) si se da la cuptor. Dupa ce s-a copt, imediat ce il scoatem din cuptor, punem sirop de zahar.
  • Author

Tortul cu mere este si tortul copilariei mele. Daca imi este permis, pot spune ca folosim cam aceeasi reteta dar in loc de 6 linguri de faina folosim doar 3 plus 3 de pesmet. In felul acesta blatul este mai putin dens. O alta diferenta este ca inainte de a pune merele in forma caramelizam zahar cu care tapetam interiorul formei si dupa ce s-a racit dam cu unt si punem merele. Dupa ce se coc merele se pune aluatul de blat (cit sint inca fierbinti) si se da la cuptor. Dupa ce s-a copt, imediat ce il scoatem din cuptor, punem sirop de zahar.

Da pai cum am zis si eu la inceput nu aveam libera decat acea forma fara manere si cu peretii subtiri si nu am putut sa caramelizez zahar,cat despre pesmet nu am facut suna interesant cred ca blatul capata alta textura si suge frumos si siropul...Asta l-am facut foarte emotionata si in mare graba,noua fetelor ne-a prins f. bine atunci...