December 12, 201015 yr comment_67035 De bucurie ca merge forumul am pus sa va fac un tort de mere ca la mama acasa,simplu,simplu,asa ca pe vremuri,fara trandafiri si alea,alea. Avem nevoie de mere(cat e circumferinta cratitei voastre ca ele se pun intregi),putin gem sau dulceata de care doriti ca sa le umplem,zahar,scortisoara,unt,6 oua(pt. blat de pandispan),6 linguri de faina alba,esenta de vanilie,sau ce va place,1 lamaie,smantana pt. frisca si zahar pudra vanilat tot pt. frisca. Merele le curatam si le punem in apa cu zeama de lamaie sa nu se inegreasca,le scobim cu un cutit ascutit scotand astfel cotorul si samburii,si le umplem cu ce gem sau dulceata vrem(eu am avut de visine),le dispunem in cratita unsa cu unt ,le presaram cu zahar si scortisoara pudra,mai punem ceva fulgi de unt si pe ele si printre ele... Le dam la coptorul preincalzit la foc potrivit,exact cat ne ia sa pregatim blatul de pandispan.Batem spuma 6 albuse cu 6 linguri de zahar.. Adaugam tot batand si galbenusele cate unul,coaja rasa de lamaie si esenta,si apoi cu lingura de lemn de sus in jos incorporam 6 linguri de faina... Asa arata merele in acest punct scoase din cuptor... Turnam aluatul deasupra,si sucim de cratita ca la sarmale ca sa intre blat bine peste tot printre mere... Asa arata copt si lasam sa se raceasca bine... In acest timp batem smantana frisca cu zahar pudra(500 de ml. am avut eu)... Rasturnam tortul.. Si se imbraca in frisca(eu am pudrat si cu nuca de cocos)... Si o felie.. Si din partea cealalta ca sa vedeti si gemul... E tort de pe vremuri si l-am facut cu mare,mare drag pt. voi,mii de multumiri admin. si moderatori la toata echipa ,si intregii familii care suntem aici. Report
December 12, 201015 yr comment_67036 De bucurie ca merge forumul am pus sa va fac un tort de mere ca la mama acasa,simplu,simplu,asa ca pe vremuri,fara trandafiri si alea,alea. Avem nevoie de mere(cat e circumferinta cratitei voastre ca ele se pun intregi),putin gem sau dulceata de care doriti ca sa le umplem,zahar,scortisoara,unt,6 oua(pt. blat de pandispan),6 linguri de faina alba,esenta de vanilie,sau ce va place,1 lamaie,smantana pt. frisca si zahar pudra vanilat tot pt. frisca. E tort de pe vremuri si l-am facut cu mare,mare drag pt. voi,mii de multumiri admin. si moderatori la toata echipa ,si intregii familii care suntem aici. fff fain si bunAm facut si eu un tort ca asta dar cu mici modificari adica merele umplute cu visine si stafide si aluatul doar in 4 oua Report
December 12, 201015 yr Author comment_67038 Ma bucur ca ti-a placut,e un tort f. vechi si depinde si de marimea cratitei,cate mere cate oua,se mai poate si insiropa,iar de umplut merge cu orice si cu nuci. Report
December 12, 201015 yr comment_67042 Geani, citind reteta si vazind imaginile, mi-am adus aminte de tortul maicamii , la fiecare craciun facea tortul asta, la ornat peste frisca punea felii de portocala si radea deasupra ciocolata :angryfire: Report
December 12, 201015 yr Author comment_67045 Asta am si vrut sa va invit virtual la o intoarcere in timp si sa simtim caldura familiei,pt. ca eu va iubesc f,f. mult... Report
December 12, 201015 yr comment_67051 Eu apreciez efortul de a bate totul cu telul! Imi aduce aminte de copilarie...de cand eram pe la 14 ani si in bucatarie ne imparteam treburile de sarbatori. Desi mic in bucatarie, nu stiu pe unde incapeam noi cele 3 funduri (mai tarziu devenite 5 ) ca mi-au crescut si fetele. Cu telul, cu fruculita, maioneza facuta cu lingura de lemn, eh vremuri. Abia acum realizez ca progresul tehnologic este killer-ul numarul 1 al socializarii in familie si in general. Personal nu am facu niciodata tort cu mere insa mi-ar placea sa il fac o data, cu conditia sa mai am si cui Bravo pentru prestatie! Si la mai mare! Report
December 12, 201015 yr Author comment_67053 Laponica mea draga ,eu am mixer dar la batut albuse numai cu telul,nu pot altfel si pace,ce sa fac?!... Rade si sotul de mine,paii voi stiti cat m-am milogit sa-mi ia mixerul ala?!si eu tot cu telul... Report
December 12, 201015 yr comment_67090 Asta e tortul copilariei mele.Cît eram mica,facea mama multe dulcegarii.Gama de mîncaruri nu era asa dezvoltata,pentru ca ai mei erau foarte carnivori,si de aceea de multe ori mi se parea ca mincam numai cotlete si rate umplute Normal ca nu era asa,dar eu eram tare anti carne,si de aia mi se parea ca face prea des carne!...eniuei,ce vreau sa zic,ca facea mama multe feluri de prajituri si torturi,gogosi deosebite,cornuete,budinci,lichioruri,înghetate...poate acum vi se pare ca am ceva împotriva ei(va asigur ca nu e asa),dar aproape nimic din dulciurile care le facea nu-mi placeau.Toata lumea o apreciaza pentru toate dulciurile pe care le face,si sînt convinsa ca sînt excelente toate,la fel si arata!Doar ca eu nu eram un copil dulce(nici acuma nu-s) ...eram acra de mica Pe mine supa de pui,ciorbele,morcovii fierti,fructele,salatele,castravetii murati ,fasole verde cu mamaliga,spanacul,mazarea,conopida,vinetele....si toate astea ma faceau fericita.În materie de carne...o aripa,inima si un gît de pui ma faceau mai mult decit fericita.Mama le detesta pe toate,totusi mai primeam si eu supa si ciorba ,dar spanac,mazare si de astea mai greu ...hai ca am batut cîmpii,sa trec la subiect!Ei,cînd îmi facea tortul asta,si asta îl facea special pentru mine,eram cel mai fericit copil din sat!Mai ales ca mereu îl cam mîncam de una singura Mîncau si ei,dar pentru ca îmi placea mie asa mult,îmi lasau mie...mai mult Ce apreciam de mic copil,cu toate ca îl facea si fara nicio o ocazie,ci doar asa ca sa-mi faca mie pe plac,îl facea cu atîta drag.O urmaream cum rotea oala sa îmbrace peretii vasului cu zahar ars(asa îl facea ea)...si facea muuult/strat gros,ca asa îmi placea mie.Decora tortul asta de fiecare data,de parca îl facea pentru familia regala!Îl împopotona cu motisori de frisca,si îsi dadea silinta sa arate tare bine....da,deci tortul asta ma face fericita de fiecare data cînd îl vad,cînd îl manînc...si ma bucur ca acusi vine mama Report
December 12, 201015 yr Author comment_67092 Starneste emotii mari tortul asta atat de simplu si poate insignifiant'' dar poate valora un regat uneori...Ma bucur ca am starnit amintiri placute dragi si calde... Report
December 12, 201015 yr comment_67111 Eu detestam tortul acesta pt ca era facut prea des, toata vaaraaa,toata toamna aparea tortul banal cu mere. Si m-am facut mare , si am plecat departe si poate prea devreme si eram incantata printre altele ca am scapat de tortul cu mere. Pe cuvant. Eh! Si intr-o vara fiind in vizita la ai mei , sub vie, apare mama cu un platou cu .... tort de mere, m-au navalit amintirile, cum ma apucau nabadaile cand auzem de el, cum zicea buni ca e buuuun ca-l mananci si fara dinti... si pt ca deja eram mare, si pt ca eram scapata de tortul cu mere am zis ca o data pot sa tac si sa mananc, doar mama a muncit mult , a muncit pt mine de fapt . Si a fost buuuun! A fost atat de bun ca aproape l-m mancat singura , si sotului meu i-a placut , ce gust pot avea merele alea caramelizate ... cat de bine merg cu frisca...De atunci la mine in casa apare fara motiv toooata varaaa tortul cu mere, " nu faci tortul lu' mama Monica?" zice uneori sotul meu? si de cate ori simt catifeaua merelor imi vine sa rad , ce copil debil am putut fi! Cat circ faceam , ce nu-mi amintesc e daca am gustat vreodata din tort Report
December 12, 201015 yr comment_67115 Ce apreciam de mic copil,cu toate ca îl facea si fara nicio o ocazie,ci doar asa ca sa-mi faca mie pe plac,îl facea cu atîta drag.O urmaream cum rotea oala sa îmbrace peretii vasului cu zahar ars(asa îl facea ea)...si facea muuult/strat gros,ca asa îmi placea mie.Decora tortul asta de fiecare data,de parca îl facea pentru familia regala!Îl împopotona cu motisori de frisca,si îsi dadea silinta sa arate tare bine....da,deci tortul asta ma face fericita de fiecare data cînd îl vad,cînd îl manînc...si ma bucur ca acusi vine mama Si mie imi aduce aminte de copilarie, era tortul pe care maica-mea il facea destul de des. Imi amintesc cum imi placea sa ascult cum se racea caramelul pe peretii vasului si cum trosnea pana se facea marmorat. De la caramelul asta tortul iesea siropos la final. Iar maica-mea umplease mijlocul merelor cu dulceata de prune/corcoduse si miez de nuca tocat marunt. Bun...N-am mai mancat cred ca de mai bine de 15 ani...Si asa ma intreaba ce vreau sa imi faca cand vin acasa, o sa o rog sa mai faca un tort din asta . Report
December 12, 201015 yr Author comment_67122 Nane si Armina ma bucur ca am trezit amintiri frumoase si la voi,asta am vrut eu,dupa cum vedeti cratita mea e o forma de tort cu pereti subtiri si nu am facut caramel pe langa ca la crema de zahar ars ci am uns-o bine cu unt si am presarat bine tot cu zahar,s-a caramelizat el tot acolo cu un sirop la fundul vasului,oricum am transmis,sentimentul ce voiam eu si asta e cel mai important... Report
December 12, 201015 yr comment_67200 Reteta asta a starnit multe amintiri.Ei bine,tortul cu mere e prima prajitura pe care am facut-o in viata mea.Aveam 14 ani cred,era vacanta de vara si am vrut sa le fac o surpriza parintilor.Am luar cartea de bucate a Sandei Marin si am cautat ceva simplu.Reteta mea era putin diferita,cu zahar caramel pe cratita si merle taiate felii + pandispan.Dar tot tort cu mere pana la urma.L-am facut si i-am asteptat foarte mandra sa vina de la servici.I-am servit si au fost uimiti ...Nu stiu daca chiar ,meritam laudele sau au vrut doar sa ma incurajeze,dar important eca asta a fost prima mea experienta culinara serioasa.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif Report
December 12, 201015 yr Author comment_67203 Pisco' iubita mea,off topic de off topic,am mai povestit de caietul meu vechi de..pfuaii iar tre' sa fac mate' la ora asa,clasa 7 ,6+7=13 deci acu 23 de ani si am vrut sa-mi surprind si eu parintii si am facut aluatul tau fraged,taiat cu paharutul disculete,copt piscotele''unse cu serbet cumparat de la alimentara din banii mei de buzunar(pe care l-am pus intr-o cratita cu apa ca baie de abur sa-l mai topesc nitel,ca era ca mierea zaharisita,era roz,apropo )lipit piscotele cate 2 si dat prin cioco topita(dar care se zaharisise),ideea e ca bucataria au gasito varza,asa e si acum dupa ce gatesc eu,si s-au mirat enorm ca eu chiar nu mai vazusem nicaieri,asa ca experimentez de mica,dezastru in bucatarie sunt dintodeauna dupa ce am trecut eu peacolo zici ca a trecut potopul,cam asta e prima mea experienta de surprins parintii... Ps. experienta placuta ca daca va povestesc de creveti(cipsurile alea de se fac in ulei erau de cumparat cu racu pe ele,la cafea...sau despre ouale ochiuri..credeti-ma ca chiar nu vreti sa stiti eram in clasa 3-4,implicate si vreo 2 prietene din copilarie... ) Report
December 13, 201015 yr comment_67239 ce-mi place topicul asta ! cate amintiri a trezit! geanny , poate ar trebui sa deschizi un topic cu primele amintiri culinare ale fiecaruia - am si eu cateva ... oare este deja unul si nu stiu? ca io umblu mai mult prin creme si blaturi de tort , si nu sunt sigura pe alte cele . Report
December 13, 201015 yr Author comment_67279 Nu cred ca e dar simte-te ca acasa aici,daca tot ai adus vb. deapana si din amintirile tale si prima experienta si aici,sa ne mai inveselim nitel... Report
December 13, 201015 yr comment_67288 mersic geanny! daca am dezlegare , tre` sa va spun ceva ce mi-o marcat mie copilaria !eu sunt singura fata la parinti , langa mine mai sunt 2 frati (doua ). si cum pe vremea aceea , daca erai fata stateai la cratita , normal ca numai randul meu era (dar sunt razbunata :ambii frati stau la cratita de le sar capacele ). cum spuneam ,imi lasa mama un pui de ala refrigerat sa il tai bucati si sa fac nush ce cu el ... dar cum sa pun eu mana pe mortaciune ca imi era cam frica la prima tentativa de a-l atinge pe pui , am fugit direct la buda cu batista la gura . na, ordinul trebuia executat , asa ca am bagat adanc mainile in manusi (de alea de iarna , ca nu aveam pe atunci de astea de bucatarie- sa tot fi fost prin anii 80 ), si m-am achitat de sarcina . de cate ori am un pui proaspat in maini imi amintesc de manusi . iar dulcele meu preferat erau bezelele dar nu existau mixere (cel putin la noi in casa) , si cu forta celor 25 de kile (toata copliaria am fost sub greutate -acum ...usor peste ) , va dati seama ce reuseam sa bat albusele ...intotdeauna, fara exceptie , s-au innegrit rau in cuptor , si nu au iesit ! abia acum , la 41 de ani stiu ce greseam dar la 10 ani , eram destul de ambitioasa , si cred ca am stricat muuuulte oo , poate poate imi ies si mie bezele ca la cofe! Edited December 13, 201015 yr by dani_ela Report
December 13, 201015 yr Author comment_67296 Topicul asta devine din ce in ce mai cald si mai frumos,ce ma bucur ca l-am deschis,si eu a trebuit sa fac pt. ora de atelier bezele asa ca m-am cuplat cu o colega si am batut albusele spuma cu zahar deasupra baii de abur,tre' sa recunosc,ca a fost cea mai prfecta spuma bezea din viata mea dar din nefericire apoi a urmat coptul si s-au lipit de tava si le-am parlit bine...hi hi hi...am auzit de doamne care le pun pe hartie pe dulap si lasa aragazul deschis,usa bucatariei inchisa si ca ele(bezelele nu doamnele ) se zvanta acolo,eu oricum nu ma omor dupa bezele asa ca ... Report
December 14, 201015 yr comment_67541 Topicul asta devine din ce in ce mai cald si mai frumos,ce ma bucur ca l-am deschis,si eu a trebuit sa fac pt. ora de atelier bezele asa ca m-am cuplat cu o colega si am batut albusele spuma cu zahar deasupra baii de abur,tre' sa recunosc,ca a fost cea mai prfecta spuma bezea din viata mea dar din nefericire apoi a urmat coptul si s-au lipit de tava si le-am parlit bine...hi hi hi...am auzit de doamne care le pun pe hartie pe dulap si lasa aragazul deschis,usa bucatariei inchisa si ca ele(bezelele nu doamnele ) se zvanta acolo,eu oricum nu ma omor dupa bezele asa ca ... deci asa nazbatie nu am auzit in viata mea cum neaua mea sa le pui in corcodus si sa lasi cuptoru` in functiune ? daca pun carnea pe dulap si las usa deschisa la cuptor oare e mai sanatoasa? Report
December 14, 201015 yr Author comment_67570 Danneelloo !!!!am fost super ocupata si nu am mai apucat sa editez(vine parintele azi si am facut curat de mi-au sarit capacele)deci mie sfatul asta mi l-a dat atunci o colege de serviciu de-a maicamii si ea le avea cu bezelele,eu facusem bezeua de albus cu zahar la cald pe baie de aburi,si norocul incepatorului e ca mi-a si iesit f. bine,lucru dificil la varsta aia,dar apoi le-am bagat in cuptorul icins si s-au lipit de tava si s-au parlit...povestindu-i ea mi-a zis ca ea face cald in bucatarie lasand aragazul deschis si usa inchisa si le lasa pe dulap ca ele se zvanta singure...Acum am cautat pe google si am gasit ca e adevarat se practica,cica se lasa pur si simplu si ele se zvanta singure...eu nu am mai facut deatunci ca nici nu-mi plac deci nu am incercat,am vrut doar sa precizez asta ca sa nu fie confuzii.. Tot de la tanti asta avea mama reteta de tort de mere si cea de diplomat ,care e excelenta,cand o sa-l fac tre' sa vi-l prezint intrucat eu numai asa il fac si l-am facut mereu si e excelent in opinia mea... Report
December 14, 201015 yr comment_67633 Geaninooooooooooo, asta-i tortul care alaturi cu cel cu foi "din miere de albine" umplut cu frisca , mi-a acompaniat copilaria...eu il fac din cand in cand, dar nu pun dulceata in loc de cotor la mere, ci nuci caramelizate , si apoi pandispan, up-side-down/adica isi da poalele peste cap, si doar atat. natur, fara frisca ....pot termina usor jumate odata , noroc de prieteni ca-mi dau o mana de ajutor .sa traiesti Geanino, ca ne aminmtisi de copilarie.... ps. prima mea "culinareala" a fost o maligutza....am ingropat vreo 3 in curte, pana am reusit sa fac una cat de cat mancabila Report
December 14, 201015 yr Author comment_67653 Hahaahhaa!!! Steluto apropo de maliga' ingropata,imi amintesc de mama unei prietene consatence cu sotul(ea e de vina ca ne-am cunoscut eu cu sotul),ce mi-a spus:invata mama sa faci cozonac,sa nu patesti ca mine cand m-am maritat,ca fiind tanara nevasta,am pus sa fac si eu cozonaci cat era sotul la padure(era padurar)si a facut vreo' 15 numa' si i-a ingropat in fundul curtii,si s-a apucat de altii,asa ca mi-a spus sa nu patesc,ca ea..paiii nici n-am cum ,ca eu curte n-am, unde boala sa-i ingrop?!!! hi hi hi!!!... Report
December 14, 201015 yr comment_67661 deci asa nazbatie nu am auzit in viata mea cum neaua mea sa le pui in corcodus si sa lasi cuptoru` in functiune ? eu am avut o vecina care lucra intr-un laborator de cofetarie. si-mi povestea ca bezelele le faceau la prima ora si le puneau in tavi, sus, pe dulapuri. se uscau peste zi de la caldura cuptoarelor. Geany, cred ca asta-i tortul care se facea in casa tuturor. plus crema de zahar ars. parca aveau alt gust cand le pregateau altii ptr noi. Report
December 14, 201015 yr Author comment_67665 Daa moato eu am facut rapid cu mainile tremurand de emotie,si nu am facut in cratita de puteam sa fac si zaharul ars pe langa (oala era ocupata),dar asta si crema de zahar ars si kecul si albacazapada si negresa si diplomatul si chinezoaica,etc,starnesc amintiri puternice si calde si asta am vrut eu sa transmit,eu nu prea reusesc sa fiu falsa asa ca transpare tot,si am reusit sa transmit exact ce am dorit eu sa transmit,fara ca reteta sa fie ceva prea extraordinar sau sofisticat...Eu va iubesc f. mult si pt. mine sunteti prietenii mei virtuali si chiar faceti parte din familia mea,ca radem si plangem impreuna si ne povestim ofurile si lucruri pe care ni le spunem si sunt intime,f. intime uneori Report