Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sa ne batem in dioptrii

Featured Replies

Salut!

Ma numesc zoazorel si sunt ochelarista!

(Voi, in cor:"bun venit in club zoazorel!"Eu:"Multumesc! Bine v-am gasit!")

Ca si Lili, pe la 12 ani vedeam doua randuri de scris la tabla (contrastul alb-negru), desi pe vremea aia nu beam! Si ma durea si capul!

Am mers la tanti Silvia, oftalmolog, prietena buna cu mama si pe care o indragisem deja, si mi-a zis ca tre' sa port ochelari.Mostenire de la tata.

Astigmatism miopic.Am inceput cu -0.5 la stangul, cu axa focala la -180* si -0.25 la dreptul.Prea putin imi pasa e ce ziceau copiii din clasa, ca oricum eram multe "aragaze".Una-n plus nici nu mai conta!

Acum ii port doar cand lucrez la calculator sau se mai intampla sa conduc.Am ajuns la -1.50 cu -1, verificat anul trecut, de aceeasi tanti Silvia, in care am incredere totala.Heliomati, facuti cadou anul trecut de Stefan.

Operatie? Nu! A facut verisoara mea, la Campina, dar ea avea -14.Acum are -10! Asa! Si? NU!

post-73-12956434001812_thumb.jpg

Mioapa mi-s si eu! Cam din clasa 8a am inceput sa nu mai vad la tabla. mi-au facut ochelari atunci, cu -0,5 la dreptul si -0,25 la stangul, dar nu i-am prea purtat. Prin clasa a 11a s-a ingrosat gluma si a trebuit sa incep sa-i port, deja crescuse diptria. De atunci a tot crescut incetul cu incetul, iar acum am -2 la dreptul si -1,75 la stangul. Port ochelari, am avut si lentile aproape doi ani si mai vreau sa-mi fac si pe viitor, desi atunci cand le am le port cate 8-10 ore pe zi si stiu ca nu e bine.

Nu mi-e frica de operatie, chiar sper sa-mi fac intr-o zi, dar oftalmoloaga mea a spus sa astept pana cand mi se stabilizeaza miopia si ramane la aceeasi valoare 2 ani consecutivi, altfel exista posibilitatea sa revina.

• 2 weeks later...

si sotul meu e chior :) de-aia il iubesc, nu vede riduri, celulita, etc daca isi ia ochelarii de la ochi :D

vrea sa-si faca operatie sa nu mai poarte ochelari, eu insa nu sant de acord...imi place cum ii sta cu ochelari :-* toti sant chiori in familia lui..oare fetele or avea pb la randul lor??

eu port doar de citit, ma doare capul si cand sta la calculator...ma bate la cap sa merg la oftalmolog dar nu am ajuns inca :)

Si eu mi-s ochelarista, calculatorul asta m-a terminat, intr-un an de zile mi-a marit dioptria, de la +1,00 cu +0,75 la 1,75 cu +1,50 si pe lentila cilindrica, care nu prea am inteles exact ce inseamna. Sunt zile cand nu am timp nici pauza sa fac, numai cu ochii in calculator. Asa ca, noi sa fim sanatosi!!!!
  • Author

si sotul meu e chior :) de-aia il iubesc, nu vede riduri, celulita,

Al meu nici fara ochelari nu o vede. -_-

Cat despre fete, speram sa nu semene cu el.Poate la noi a fost doar o coincidenta.Eu i-am facut vizita lui manu anul trecut.Asta pentru ca ne-au trimis o scrisorica, cum ca ar fi varsta ideala pentru a depista nus'ce problema la ochi.Nu era obligatorie.Ti-o facea pediatrul.

In afara de literele alea(testul obisnuit)... lasam deoparte faptul ca eu o tineam pe Manu in brate si un ochisor, il acopeream eu cu mana... si eu randul de jos nu-l vedeam si ea da...mai erau niste cartonase cu animalute tridimensionale, nici acolo eu nu vedeam broasca testoasa si ea da. :)

Sincer, eu ar cam trebui sa fac un alt control.Nu-l fac de doi ani.Asa am o scuza sa-mi schimb si ramele.

• 6 months later...

Vad ca suntem multi.Incep moi? :)

Am ochelari de la 13 ani.Adica ar fi trebuit sa-i port, dar bineinteles ca erau mai mult in buzunarul de la uniforma decat pe nas.Am inceput cu minus 1,25 la fiecare ochi, acum am ajuns la minus doi.Sufar de astigmatism miopic. :D

In timpul zilei port lentile de contact, lunare.Pune-le, scoate-le.Le port o gramada de ore, nu 6 ore cat ar trebui(stiu, e gresit) si folosesc picaturi umectante la nevoie.

Operatie cu laser?Pro? contra?Mie mi-e frica. :D

Cu siguranta contra!!

Arunca o privire peste http://i'm_stupid.ro

Dupa ce am dat de site-ul asta am zis sa incerc ce e acolo. Pentru sanatatea mea...nu m-am uitat la bani ca oricum am dat eu mai mult mai multi bani pe ochelari si picaturi de ochi. Si am ramas foarte surprins dupa ceva vreme la ce am inceput sa aplic si in 8-9 saptamani pot spune ca am scapat de ochelari. Cand m-am dus la oftalmolog i-am ras in nas si l-am facut incompetent fiindca el nu mi-a spus nimic de o vindecare naturala prin exercitii si ca trebuie mentinuta o alimentatie sanatoasa.

Mai fain a fost faptul ca un prieten bun, s-a vindecat si el dupa aproape 3 luni de miopie. Eu am avut astigmatism miopic(miopie la ambii ochi si astigmatism doar la stangul) Ne-am vindecat amandoi si din cate am auzit recent, un coleg de-al lui face si el progrese de cand aplica ceea ce am aplicat si noi. Deci, se poate...

Iti recomand cu mare incredere tot ce scrie acolo! Pentru ca stiu cum e sa fii ochelarist sau sa vezi in ceata fara ochelari :-j....

• 1 year later...

Aveti ochelari de vedere fara Nasenbügel (nu-mi vine acum cum îi spune nici sa ma dau pe spate!!!) ... deci chestiile alea transparente pe sîrma/pads-ii aia/ ce vin pe nas! Ma enerveaza, ca daca-mi pun ochelarii pe cap, mi se agata aia în par. Si daca am parul prins, cînd îi dau jos îmi scoate suvite de par din frizura si tre' sa-mi desfac parul si sa-l aranjez la loc...

Later Edit:

Na c-am gasit o poza.

post-5-13496132230804_thumb.jpg

Noa si eu tot cu "apendicele " alea transparente am...da nu ma formalizez, la cat snt de nepieptanata, nu schimba nik :toothy9;

Noa si eu tot cu "apendicele " alea transparente am...da nu ma formalizez, la cat snt de nepieptanata, nu schimba nik :toothy9;

Pai da, dar tu ai parul scurt, deci nu se agata. Eu am par de juma' de metru, si cînd îl am prins, si port olecuta ochetii pe cap, mi se agata parul ca naiba de alea, si cînd vreau sa-i pun 'napoi pe nas, îmi scot jumate din capita si arat ca Don King :)

La ochelarii de citit nu am" carlige de nas".

Rama e compacta.Am ales-o astfel incat sa mi se aseze bine pe nasul meu cel rupt in copilarie .Dupa un an,rama se mai lasa si incep sa alunece pe nas in jos .Atunci ma duc sa mi-i mai aranjeze putin la optica si mai tin inca un an.

Apoi vorba lui Lilly e cam timpul sa le schimb .

La ochelarii de distanta am "carlige" ,dar nu ma deranjeaza ,ca am parul scurt si cand ii ridic pe cap ,au rol de cordeluta .Carligele si "urechelnitele" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif ii impiedica sa-mi cada de pe cap .

Asa ca sunt avantaje si dezavantaje in ambele variante .

Ca sa vezi ce toanta sunt :P cind mi-am dat jos ochelarii de pe nas aseara mi-am dat seama ca eu am scris aici de rama de dinainte :hungry: cei pe care ii am acum, i-am luat prin primavara sunt din plastic si e integrala rama, nu mai au picioruse ca cei dinainte care aveau rama partial din metal.

Deci sorella as zice ca problema se poate rezolva cu o rama ca a mea :)

• Author

Si eu am ca tine, integrala Adriana.Din acelasi motiv pe care-l spune Maya si-n plus mie imi sareau in ochi.Mi se parea ca le vad mereu. :hungry:

Io tre' sa-i schimb pe ai mei, adica sa fac controlul ca sigur am pierdut ceva pe drum.Si-s doi ani ca nu merg la control.

Si oricum am lentila zgariata ca mi-au cazut de cateva ori pe jos.Ce de scuze am. :)

Si eu am ca tine, integrala Adriana.Din acelasi motiv pe care-l spune Maya si-n plus mie imi sareau in ochi.Mi se parea ca le vad mereu. :hungry:

Io tre' sa-i schimb pe ai mei, adica sa fac controlul ca sigur am pierdut ceva pe drum.Si-s doi ani ca nu merg la control.

Si oricum am lentila zgariata ca mi-au cazut de cateva ori pe jos.Ce de scuze am. :P

Tre' sa caut ceva exemple de ocheti pe net, pîna jung la "ochiometrist" sa-mi dea reteta de lentile noi :)

Poate chiar îmi comand rama de pe net... hmmm :P

Ce rame se mai poarta, ma refer culori, modele, marci?

Tineretu' cel putin vad ca e fixat pe Ray Ban la noi, oare de ce?

Eu n-am bagat de seama la ce se poarta.Ca oricum mi-as lua ce mi s-ar potrivi.

Acu' am studiat olecuta pe niste site-uri, si la orice marca se gasesc modele de toate felurile, deci sigur se gasesc modele care potrivesc oricui.

La ce preturi ajung o pereche de ocheti cu tot tacîmul? Ma refer la lentile cu de toate ( + cu - /alea bifocale, phototrope, întarite, anti reflective, anti fog, lotus efect... etc, etc + rama).

Maya , tzi-ai mai comandat ochetzi pe net? E Ok?..adica , eu ma tot intreb cum pot sa-tzi ajusteze rama astia online...

Si eu am ochetzi noi , ii primesc in vreo saptamana , mi-am tras o rama misto :)

• Author

Eu acum doi ani numai pe lentile si montat mi-a luat 150€.Ca ramele nu le-am luat de la ei.

Acu depinde si de lentila(eu-s astigmatica cu -2 la amandoi).

Anti fog?N-am auzit.

Eu vreau anti-stres! :)

Maya , tzi-ai mai comandat ochetzi pe net? E Ok?

Nu, niciodata. Ma uitam dupa rame pe net. Eu mi-am facut (complet) pe ai'lalti la optiker, dar nu cred ca iesi mai ieftin pe net. Daca adaugi toate alea... ajungi la acelasi pret... deci tot acolo ajung.

De ajustat poti sa mergi cu ei la optiker si ti-i face pt 5-10 euro.

Lili, anti fog e sa nu se abureasca.

Si-ai mei au rama intreaga, doar ca eu ii am prinsi cu siretel la gat.Si cand ii scot, ii las la gat, tocmai ca parul fiind lung, il am prins.

Si-nc-un "piticel"de-al meu: nu pun ochelarii pe par si-apoi pe nas si la ochi!Nici pe cei de soare, pe care tot cu siretel de gat ii port!

Eu aveam mereu urma rosie de la un piciorus dintr-asta cind ii dadeam jos, acu a disparut problema, desi ramele alea imi placeau mult, erau aurii dar aveau o pelicula care probabil trebuia sa protejeze metalul si care cu trecerea timpului s-a dus de peste tot.

Ce se poarta habar n-am, eu ma duc mereu la acelasi magazin, dau bani multi dar la capitolul asta nu-mi permit sa economisesc. Incep sa le probez si cind imi simt una bine ma opresc la ea, asa s-a intimplat cu asta desi e alba si eu urasc albul dar am simtit de cum i-am pus ca e facuta pentru mine.

post-4-13497232953963_thumb.jpg

masina de vase o deschid mereu tirziu si o las intredeschisa, o golesc a doua zi, in 99% din cazuri

problema e cind deschid cuptorul ca apoi nu vad pe ce tre' sa pun mina :thumleft:

sau iarna cind intri de la frig la cald

habar n-aveam ca exista si de-astia, cind o sa-mi schimb lentilele sper sa-mi amintesc