Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Supa de curry

Featured Replies

[center]Supa de curry

derivata din supa de chimen[/center]

Precizez ca nu e vorba de o reteta indiana autentica.

Se inlocuieste in reteta ardeleneasca, chimenul cu curry. (cucufonie ? :toothy9; )

Asta a fost reteta.

Aici a fost zupa:

[center].

post-168-12956159289654_thumb.jpg

.

:occasion15:

.

[/center]

• Author

Buni - socrella si frant piciorul :toothy9; si am adus-o la noi - a ales azi cu timiditate (nu vrea sa sa fie o "povara") din mai multe versiuni de meniuri supa de chimen. Fara sa stie am introdus prin contrabanda si o priza mica (da' mica) de schinduf a carui aroma mi-a dat ideea sa mut Ardealul nost' in Tamil Nadu si Sibii la Madras.

In scurtul rastimp in care zupa de chimen a dat in clocot, pe ochiul alaturat al aragazului incepea sa ia nastere noua reteta:

[center].

post-168-12956162215303_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente (putine) :

- o lingura buna de pudra de curry.

- o lingura doua de untdelemn (de masline, de susan, de samburi de struguri, de care aveti, sau ghee - unt clarificat )

- o lingura si mai bine, hai doua, dar nu chiar pline de faina.

- apa. La cantitatile de mai sus cam un litru.

- sare ( plus "vegeta" naturala a Mayei, cam o lingura)

- crutoane pentru servire

La categoria de "liber alese" :

- o ceapa mica

- extra iuteli in functie de cat de picant e mixul de curry pe care-l detineti: chilli, piperuri, etc.

- acreli : suc de lime, sau lamaie, otet de orez, otetul de la gososari, de la castraverzi, de vin, de pruna, agurida, etc. Cu simt de rapundere.

- extra schinduf (curry-ul meu nu contine destul dupa gustul meu).

Toate dupa gust.

Eu am optat si pentru picanterii si pentru acreli.

Mod de preparatus:

Punem apa la fiert din vreme si painea la prajit. In unt sau in toaster.

Se incinge uleiul, se toaca marunt ceapa se aureste usor, se adauga pulberea de curry si se desface in uleiul incins amestecand pret de 10 secunde. E randul fainii care se rumeneste si ea usor pana absoarbe grasimea apoi cu apa fiebinte se leaga un roux (rantas) si se subtieaza cu restul de apa. Se mai lasa la clocotit maxim cinci minute, se acreste usor daca doriti, se gusta de sare, de piper.

Se prepara cat ai spune ... curry si e foarte aromata.

Se serveste fierbinte, cu crutoane, sau paine indiana pentru unitatea stilistica.

[center].

post-168-12956162679621_thumb.jpg

.[/center]

Se pot fiebe separat si legume si pasa. Mie mi-a placut mai simpla si mai rapida.

Äp kÄ khÄnÄ svÄdista ho! :occasion15: Pofta mare!

Eu la optionale as adauga si fisiute de carne, piept de ceva pasare sau carne de vita :headbang:

Am facut si eu cu vreo 10 ani in urma, dupa ce mincasem la restaurantul chinezesc supa de pui si supa de vita curry. Eu n-am adaugat faina suplimentar, ca nu mi s-a parut necesar. E buna, imi place aroma aia de curry si are particularitatea ca fiind si picanta te incalzeste bine, deci e o supa perfecta pentru iarna, zic eu.

Dar soacrei nu i-ai dat un pic sa guste?

• Author

Eu la optionale as adauga si fisiute de carne, piept de ceva pasare sau carne de vita :floare:

Yummy ! :headbang:

Am facut si eu cu vreo 10 ani in urma, dupa ce mincasem la restaurantul chinezesc supa de pui si supa de vita curry. Eu n-am adaugat faina suplimentar, ca nu mi s-a parut necesar. E buna, imi place aroma aia de curry si are particularitatea ca fiind si picanta te incalzeste bine, deci e o supa perfecta pentru iarna, zic eu.

Dar soacrei nu i-ai dat un pic sa guste?

[color=#0000FF]Niet ! You can't teach an old dog new tricks :lol: [/color]

La supele de pui, ma refer aici la puii "sintetici" de crescatorie, intotdeauna pun si un praf de curry.

Mmmmmmmmmmmmm, shefoo...de mult nu mi-a mai facut asa pohta o supa....

:headbang:

´si cand o mai aud si pe Carmella cu fasiutze de carne...yummy-yummy !!!

Shefule, sa va fie de bine supa ! :tongue3:

Daca nu te superi, (iti) lipesc si eu una :D ... supa neon, derivata din supa de cod. Procedeul de preparare e similar cu cel de acolo, iar asa cum ii povesteam Mayei, am facut doar citeva substitutii de ingrediente (ceapa verde, piept de pui, curry). Las pozele sa va gidile retina si eventual sa va stirneasca pofta de inca o supa cu curry ... :D

[center]http://img98.imageshack.us/img98/4485/supaneon1.jpg

(warning: cind adaugati curry peste legume, stati cit mai departe cu ochii si nasul de cratita, ca fumega in draci ! :D )

http://img97.imageshack.us/img97/8227/supaneon2.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/3/supaneon3.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/6019/supaneon.jpg

p.s. sanatate multa si o recuperare rapida socrellei ! :D

[/center]

• Author

Daca nu te superi, (iti) lipesc si eu una :floare: ... supa neon, derivata din supa de cod. Procedeul de preparare e similar cu cel de acolo, iar asa cum ii povesteam Mayei, am facut doar citeva substitutii de ingrediente (ceapa verde, piept de pui, curry). Las pozele sa va gidile retina si eventual sa va stirneasca pofta de inca o supa cu curry ... :)

p.s. sanatate multa si o recuperare rapida socrellei ! :huh:

Arata veri iami ;) (yum-yum, gimme some! ;) )

Tocmai i-am transmis lui Buni urarile. S-a mirat cine o cunoaste tocmai in uptownu' ala - "Dar o cunoastem ?" (*) si multumeste frumos.

(*)

Intr-un compartiment de tren in care calatorea un ardelean in varsta isi face aparitia un negru si da buna-vremea pe romaneste.

Batranul se mira ca stie romaneste si incepe intergoratoriul:

- Nu te supara, dar unde ati invatat dumneavoastra romaneste?

- Am facut faculatatea in Romania

- Ie,ie ca m-am gandit eu...

....

- Dar matale esti negru, negru ?

- Da, la fel cum dumneavostra sunteti alb.

- Noa ie,ie...

...

- Da' aşa, piste tăăăt ?

- Da, peste tot.

- Nu te supara, te rog, da' nu să ie?

- Nu, :) nu să ie.

- Si de unde esti matale de loc?

- De depaaarte, poate n-ai auzit...

- Nu te supara, de unde?

- Din Togo.

- Din Togo, din Togo, da' de-a cui esti?

Tocmai i-am transmis lui Buni urarile. S-a mirat cine o cunoaste tocmai in uptownu' ala - "Dar o cunoastem ?" (*) si multumeste frumos.

Spune-i ca ma cunosti de la gradinita :) , ca pe vremea aia nu erai insurat. :hungry: