Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pateuri cu branza...Geany

Featured Replies

Reteta o am tot de la vecina cu tata cofetar care m-a invatat pe mine sa fac,cozonac,eu sunt f. multumita de rezultat.Acest aluat desi este un aluat impaturit nu este un foietaj,este f. usor de facut desi are multi pasi.Eu am facut cu branza de oi burduf in combinatie cu branza de vaci,dar bineinteles ca se pot face cornulete umplute cu ,cabanos sau crenvusti,cuiburi cu ciuperci,sau pitzzete,inveli in el o rulada de carne sau drobul de pasti,ca tot vine pastele.Destul cu vorba,la treaba :P

AAaaa!!! sa nu fiu acuzata de plagiat doamne feri,iata si poza cu reteta din caietul meu vechi de 20 de ani. :occasion14:

post-405-13020719753018_thumb.jpg

Ingrediente:1 pachet de margarina(sau de unt),1 cub de drojdie(24 gr.),3 lingurite de zahar,o cescuta de lapte dulce (85 de ml. avea a mea),faina alba 000 cat cuprinde (intra in jur de 1/2 kg.)

Branza (eu am pus 200 gr. de oi burduf iute si sarata + 200 gr. de vaci ) 2 oua (unul pt. uns,unul pt. legat branza),mac ,susan sau chimen daca va place.

post-405-130207196956_thumb.jpg

Amestecam branza cu oul(daca branza e prea dulce se mai pune sare dupa gust,daca e prea uscata mai intra un ou,la mine a fost suficient 1 ou,daca din contra branza e prea zeroasa si moale se mai pune 1 lingura de faina sau de gris),si mac 1 lingurita.Asta e umplutura mea ,voi faceti cu ce va place.

post-405-13020719840835_thumb.jpg

Se sfarama drojdia intre degete se presara cu 1 lingurita de zahar si 3 linguri de apa calda ,1 strop de otet si se lasa la muiat 10 min.

post-405-1302071991837_thumb.jpg

Untul sau margarina trebuie sa fie moale(ca sa grabesc procesul eu am taiat cuburi),se pune cescuta de lapte caldut,se pun 2 lingurite de zahar si un praf de sare,

post-405-13020719974119_thumb.jpg

Se pune si drojdia crescuta si se incepe framantatul cu faina.

post-405-13020720094093_thumb.jpg

Faina intra cam 1/2 de kg sa fie faina buna 000. (o masurasem dar am uitat cat a intrat :wasted: )aluatul trebuie sa fie potrvit nici prea tare nici prea moale ,sa se desprinda bine de pe maini.

post-405-1302072015862_thumb.jpg

Se da la rece la frigider acoperit cu o folie de plastic 20 de min. sa se odihneasca .

Se lucreaza pe masa infainata.

post-405-13020720226587_thumb.jpg

Cum aici sunt mai multi pasi de impaturire revin imediat.

• Author

Din tot aluatul se intinde mai intai o foaie groasa cat un creion,bineinteles ajutandu-ne de putina faina si sucitor.

post-405-13020737373403_thumb.jpg

Se ruleaza,un rulou.

post-405-13020737431975_thumb.jpg

Se taie cu ajutorul unui cutit in 4 (intai in 2 si fiecare 1/2 inca o data ca sa fie egale)

post-405-1302073753538_thumb.jpg

Fiecare sfert se lucreaza astfel: intai se intinde un patrat(tot pe masa presarata cu putina faina )

post-405-13020737593297_thumb.jpg

Care se pliaza ,asa.

post-405-13020737653377_thumb.jpg

Apoi si marginile opuse asa.

post-405-13020737739412_thumb.jpg

Si inca o data asa.

post-405-13020737805223_thumb.jpg

Gata se intinde o foaie cat se poate de subtire.

post-405-13020737879736_thumb.jpg

Se pune in partea de jos 1/4 din cantitatea de branza.(cum am avut 400 de gr. deci se pune 100 de gr.)

post-405-13020737996989_thumb.jpg

Se ruleaza rulou.

post-405-13020738068353_thumb.jpg

Aici il mai rulez pe masa si trag usor de capete ca sa se mai lungeasca nitel.

Se taie in zig zag asa.

post-405-13020738154205_thumb.jpg

Si se pensuleaza cu ou usor batut cu furculita sa se lichefieze,eu dau cu pensula si pe laturi ,si se presara cu susan sau mac ce va place si se coc in tava unsa cu unt sau margarina.

post-405-13020738236464_thumb.jpg

• Author

Se coc pana devin frumoase si aurii.

post-405-13020746164755_thumb.jpg

post-405-13020746230799_thumb.jpg

Excelente langa o bere.

post-405-13020746304755_thumb.jpg

Si o sectiune,sunt extrem de fragede.

post-405-13020746412858_thumb.jpg

Branza are prostul obicei (mai ales asta de burduf ca e grasa si topicioasa )sa iese pe laturi asa ca fie se refileaza marginile cu un cutit ,dar e pacat de bunatate de branza ,fie cand sunt ele calde din tava sa fie apasate usor cu latul lamei de la cutit,branza e moale si intra imediat la locul ei,lasand marginile frumoase asa.

post-405-13020746502762_thumb.jpg

Se pot face multe cu acest aluat am zis la inceput,va pun link la o rulada ce am imbracat eu,dar se poate imbraca si drob,etc.

Si lincul My link

• Author

Minunate Geany!

Cred ca se duc imediat, insa in cazul in care mai raman, se pastreaza bine, adica sunt fragede ca-n prima zi?

Da raman fragede cateva zile,dar se duc imediat ca-s f. bune :occasion14:

Faine rau pateurile tale.

As manca doar unul de la tine.

Eu nu fac, ca ma tem .

Cand dau de pateuri cu branza sarata,ma transform intr-un sac fara fund.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

• Author

Paii sunt faine de facut cu o zi inainte cand ai musafiri :headbang:

Insist asta e doar o varianta se pot umple cu orice de la urda cu marar,la cas framantat ,la sote de ciuperci,tip pizette etc .

Pai de asta am si intrebat in realitate, mi-ai citit gandurile :105: :) !

Cu ciuperci iar trebuie sa fie bune ;) !

Geany, frumos si cu rabdare, ca de obicei. bravo https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif

e de retinut. chiar nu pare asa greu... doar nitel timp trebuie. sunt foarte faine la petreceri/musafiri si au priza buna la copii.

cred ca am sa incerc sa adaptez la dulce. a mea copila e topita dupa croasantele in punga ce le mai primesc din cand in cand gustare la gradi. am incercat eu sa-i fac "coooorn" cu ciocolata, dar a iesit mai mult gogoasa :headbang: cu tehnica ta cred ca am sa reusesc. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

as face si eu pateurile astea.

geany, cat inseamna un pachet de margarina? 250 g?

Dupa ce tai ruloul in 4, iei fiecare sfert si il intinzi. Apoi impaturesti marginile opuse, doua cate doua. Pana aici mi-e clar, dar urmatoarea miscare (poza) nu prea am inteles-o. :headbang: Spui ca o mai impaturesit inca odata, dar in poza se vede parca o taietura pe mijloc. Mai tai inca odata ruloul format?

• Author

as face si eu pateurile astea.

geany, cat inseamna un pachet de margarina? 250 g?

Dupa ce tai ruloul in 4, iei fiecare sfert si il intinzi. Apoi impaturesti marginile opuse, doua cate doua. Pana aici mi-e clar, dar urmatoarea miscare (poza) nu prea am inteles-o. :headbang: Spui ca o mai impaturesit inca odata, dar in poza se vede parca o taietura pe mijloc. Mai tai inca odata ruloul format?

Iubita daca e margarina e 250 de gr. daca e unt e de 200,dar un pic si hartia de la pachet trebuie sa opresti de uns tava.Poza fusese intoarsa la 90 de gr. deaia nu ai pricipit uite cum era initial.

post-405-13020870876651_thumb.jpg

Ia zi daca acum ai inteles daca nu iti impaturesc o hartie si-ti arat ca nu stiu sa ma exprim.

• Author

Pai de asta am si intrebat in realitate, mi-ai citit gandurile :105: :) !

Cu ciuperci iar trebuie sa fie bune ;) !

Eu am facut o data cu ciuperci astfel am taiat marunt ciuperci si le-am inabusit cu o ceapa taiata marunt,cu marar lasat sa se racoreasca,legat cu ou batut si putina faina,sare piper.Taiat cu un pahar rondele de aluat si pus cu lingura conpozitie pe rondea(asta direct in tava) ,taiat fasii cu ruleta si pus de jur imprejur la rondea si au iesit niste cuiburi dragute.

• Author

Geany, frumos si cu rabdare, ca de obicei. bravo https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif

e de retinut. chiar nu pare asa greu... doar nitel timp trebuie. sunt foarte faine la petreceri/musafiri si au priza buna la copii.

cred ca am sa incerc sa adaptez la dulce. a mea copila e topita dupa croasantele in punga ce le mai primesc din cand in cand gustare la gradi. am incercat eu sa-i fac "coooorn" cu ciocolata, dar a iesit mai mult gogoasa :headbang: cu tehnica ta cred ca am sa reusesc. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Paii nu e chiar ca la croisantele cumparate,e ceva spre textura unui cornulet zic eu...

hai ca m-am dumirit. Fac o incercare sa vad cum imi iese ca eu cu aluaturile astea fragede nu prea ma impac :headbang:

revin cu impresii...

• Author

hai ca m-am dumirit. Fac o incercare sa vad cum imi iese ca eu cu aluaturile astea fragede nu prea ma impac :)

revin cu impresii...

Succes! Daca mai ai nedumeriri sa ma intrebi. :porc:

eu le-am umplut cu nuca mcinata si amestecata cu zahar. Si am facut si un trandafir :occasion15:

post-341-13022129117771_thumb.jpg

• Author

e un aluat fraged, si astea sunt intotdeauna bune.

Paii atunci ma bucur ca ai fost multumita de rezultat :scratch:

arata tare bine.Am sa incerc si eu varianta asta.Eu fac de fel..saratele, sunt preferatele sotului, doar ca la mine branza vine in aluat nu ca umplutura.Cum weekendul de fel fac saratele, am sa ii fac lui o portie normala sub forma de saratele si mie ca si pateuri.

Singura diferenta intre reteta ta si a mea(exceptand umplutura :) ) e ca aluatul meu n-are ou

post-479-13023690891062_thumb.jpg

e adevarat reteta mea e mai tanara :)

• Author

arata tare bine.Am sa incerc si eu varianta asta.Eu fac de fel..saratele, sunt preferatele sotului, doar ca la mine branza vine in aluat nu ca umplutura.Cum weekendul de fel fac saratele, am sa ii fac lui o portie normala sub forma de saratele si mie ca si pateuri.

Singura diferenta intre reteta ta si a mea(exceptand umplutura :) ) e ca aluatul meu n-are ou

post-479-13023690891062_thumb.jpg

e adevarat reteta mea e mai tanara :D

Da... asta se impatureste asa,se umple cu branza sau ce se vrea si se fac pateuri.

Asa e si reteta mea de saratele,imi plac f. mult cu branza sarata si picanta de oi :)

Saratelele mele sunt branzoase si cascavaloase ca asa le vrea al meu, reteta standard e doar pista de plecare :hug: .

Cum spuneam weekendul fie ce-o fi am moment de distractie cu saratelele :hug: , asa ca i-am facut o portie sotului si juma de portie de pateuri.Am luat cu noi la padure, jumatate din jumatate :hug: ,deja s-au dus

post-479-13024531807247_thumb.jpg

post-479-13024532093154_thumb.jpg

• Author

F.frumoase Ioana :hug: Eu sunt de parere ca multe din retetele vechi (cele simple de pe vremuri)ne readuc amintiri placute ale copilariei si sarbatorilor poate.

Nnee!!Ce indivioasa' sunt ca nu am fost si eu la padure :hug: