July 16, 201115 yr comment_96490 Eu nu ma omor cu gradinaritul.Mai mult Dan,dar mai ajut si eu El e asa suparat ca nu reusim niciodata cu rosiile astea.A spus furios ca nu mai pune.Încercam deja de cîtiva ani.Nu avem noroc cu ele ...Probabil e de vina clima, nu au suficienta caldura si soare, aici ar fi bun un sfat de la Peter, el in sera a reusit sa le aiba, nu mai stiu daca si in gradina afara. Report
July 19, 201115 yr comment_96880 Cum arata,mai exact,rosiile voastre,Maya?Ieri am ajuns si noi jos,si vad ca sunt incarcate,am si cules cateva Cherrytomaten,dar vad ca frunzele incep sa se innegreasca.Eu sper sa mai reziste,sa nu patim ca anul trecut,ca ar fi pacat de el;au multe rosii verzi. Eu am venit ieri cu o straita de castraveti,un zuchinni ajuns la maturitate,dar inca bun,niste ardei ,doi gogosari verzi,cativa Jalapenos,cativa ardei iuti,5 Cherrytomaten si ierburi(leustean,patrunjel,cimbru,salvie,busuioc,oregano si menta).Mi-am facut o salata simpla de castraveti cu multe ierburi(mai ales leustean),stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie.A fost cea mai buna salata mancata in ultimul timp O sa-mi fac maine supa de castraveti sa vad cum e(ca am multi). Nici noi nu prea ne-am ocupat de gradina anul asta,nici nu a prea fost timpul bun. Report
July 19, 201115 yr comment_96888 eu nu sunt experta, am inceput cu gradina acum 2 ani, dar abia anul asta am mai mult timp sa ma ocup de ea. Maya, pentru rosiile tale, daca nu sunt afectate in intregime, as rupe frunzele patate si cele care vin in contact cu pamantul, adica cu daunatorii. Apoi trebuie sa copilesti fiecare planta si in felul asta o sa ai mai mult soare la rosii. Apoi poti sa incerci sa pui in jurul radacinii cateva maini de compost (fertilizant natural). Eu am invatat ca pamantul trebuie sa fie de foarte buna calitate. Noi anul trecut am plantat rosiile direct in pamantul din gradina (nisipos, cu multe pietre) si nu am avut decat 10 rosii toata vara. Si plantele aratau ofilite, patate. Ce mai, era urat, parca trecuse prapadul. Si nu erau doar rosiile, toate erau afectate: fasole, salata, morcovi, patrunjel.Anul asta, cand am sapat in primavara am avut grija sa-l amestecam cu compost si un pamant mai bun, cumparat. In plus, ud gradina in fiecare zi. Am devenit obsedata de gradina mea, o visez si noaptea Sunt sigura ca sotul tau cunoaste tot ce am povestit eu aici, sunt sigura ca v-am plictisit, dar cum spuneam, am devenit obsedata si cand mi se ofera un prilej sa vb de gradina, nu-l ratez Report
July 19, 201115 yr Author comment_96905 Hehe, Maya, multumesc de ganduri bune. Acum inteleg de ce aveam mai devreme o senzatie asa placuta si racoroasa Hahahaha,te-am racorit prin telepatie Report
July 19, 201115 yr Author comment_96907 Probabil e de vina clima, nu au suficienta caldura si soare, aici ar fi bun un sfat de la Peter, el in sera a reusit sa le aiba, nu mai stiu daca si in gradina afara.Clima pentrurosii oricum nu avem,dar anul asta a fost dezastru.Frig si ploaie continua. In gradina fara nici vorba d erosii,dar nici acoperite sau in sera...nu iese nimic...adica nu se renteaza.Numai nervi Report
July 19, 201115 yr Author comment_96908 Cum arata,mai exact,rosiile voastre,Maya?Ieri am ajuns si noi jos,si vad ca sunt incarcate,am si cules cateva Cherrytomaten,dar vad ca frunzele incep sa se innegreasca.Eu sper sa mai reziste,sa nu patim ca anul trecut,ca ar fi pacat de el;au multe rosii verzi. Eu am venit ieri cu o straita de castraveti,un zuchinni ajuns la maturitate,dar inca bun,niste ardei ,doi gogosari verzi,cativa Jalapenos,cativa ardei iuti,5 Cherrytomaten si ierburi(leustean,patrunjel,cimbru,salvie,busuioc,oregano si menta).Mi-am facut o salata simpla de castraveti cu multe ierburi(mai ales leustean),stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie.A fost cea mai buna salata mancata in ultimul timp O sa-mi fac maine supa de castraveti sa vad cum e(ca am multi). Nici noi nu prea ne-am ocupat de gradina anul asta,nici nu a prea fost timpul bun.Diana,noi am pus putine rosii anu asta,pentru ca stii bine ca nici într-un an nu a iesit mare brînza...sau nimic Anul asta cum altfel?La fel ca în restul Eu am ramas azi paf cind ti-am vazut rosiile.Acum 3 zile erau minunate,iar azi toate frunzele plostite,si se inegresc...chiar si rosiile verzi si mari care ies in afara am vazut ca se strica...eu eram convinsa ca anul asta macar ale tale o sa faca ceva.dar vad ca nu avem noroc!O fi locul de vina.A lui Ella si Franz inca arata cumva...dar cred ca in 2-3 zile si a lor se maronesc... Report
July 19, 201115 yr Author comment_96909 Aura,daca si barbatu-meu si-a peirdut speranta...chiar nu mai punem.Daca era dupa mine,nici anul asta nu as mai fi pus.Dar el tot spera.Eu sînt de parere ca trebuie sa ne concentram pe altele Doar mai sint destule fructe si legume pe care le putem plant AM încercat si în gradina de acasa..si nici aici nu s-au facut.Au inceput sa se maroneasca chiar mai repede decît cele din gradina din afara orasului.Acasa in schimb imi merg foarte bine verdeturile. Report
July 20, 201115 yr comment_97024 Diana,noi am pus putine rosii anu asta,pentru ca stii bine ca nici într-un an nu a iesit mare brînza...sau nimic Anul asta cum altfel?La fel ca în restul Eu am ramas azi paf cind ti-am vazut rosiile.Acum 3 zile erau minunate,iar azi toate frunzele plostite,si se inegresc...chiar si rosiile verzi si mari care ies in afara am vazut ca se strica...eu eram convinsa ca anul asta macar ale tale o sa faca ceva.dar vad ca nu avem noroc!O fi locul de vina.A lui Ella si Franz inca arata cumva...dar cred ca in 2-3 zile si a lor se maronesc... Ce ma enerveazaaaa!!!Tii minte ce rosii frumoase am avut in primul an?Si muuuulte!De atunci ciu-ciu,anul trecut cum zici tu:nimic! Report
July 25, 201115 yr comment_97667 am cules si eu fasole verde, arpagic si patrunjel. Le-am bagat pe toate intr-o supa de pastai cu rosii (cumparate, mai dureaza pana se coc ale mele). Report
July 25, 201115 yr comment_97668 ce pastai splendide, te invidiezanul asta socrul meu nu le-a mai pusin ceilalti ani imi faceam supa de pastai cu rosii si mincam de una singura de n-aveam aer Report
July 25, 201115 yr Author comment_97673 Mmmmm,ce pofta mi-ai facut!Si noi am avut anul trecut pastai galbene.Anul asta am uita de fasole...Asta a fost ultima "masa" cu legume proaspete din septembrie,anul trecut. Purumb,pastai galbene,rosioare,castraveti,telina,dovlecei verzi. Pe mîine am în plan niste dovlecei umpluti cu ricotta si cuburele(ca sa-mi citez sorella)de legume.O fuziune dintre fantezia mea + si ce a servit Adriana.Din nou o reteta inspirata în urma unei discutii pe yahoo,cu o veche amica.Adica sorella Report
July 25, 201115 yr comment_97674 ce pastai splendide, te invidiezanul asta socrul meu nu le-a mai pusin ceilalti ani imi faceam supa de pastai cu rosii si mincam de una singura de n-aveam aer splendide, dar cam atoase. Ar fi trebuit sa le culeg mai devreme. Oricum, la anul schimb soiul. Acum am vazut si poza mayei. Asa pastai vreau si eu pentru la anu'. Ai avut si porumb... La mine nu e asa mult spatiu, dar tot am sa pun niste dovlecei pentru la anu' (dupa cum se vede toate sunt pentru la anu' ) Report
July 25, 201115 yr comment_97677 Din nou o reteta inspirata în urma unei discutii pe yahoo,cu o veche amica.Adica sorella sper sa va placa Ca sa ramin on topic azi sunt la a doua sarja de suc de rosii, gradina de anul asta doar asta mai produce Report
July 27, 201115 yr comment_98047 Maya , cu topinambur-ul ce bunatatzi ai facut? Sau l-ai pus numai de decor , sa dea bine pozna ? Report
August 2, 201115 yr Author comment_98790 Acum am vazut si poza mayei. Asa pastai vreau si eu pentru la anu'. Ai avut si porumb... La mine nu e asa mult spatiu, dar tot am sa pun niste dovlecei pentru la anu' (dupa cum se vede toate sunt pentru la anu' ) Am avut si cîteva fire de popshoi,si au fost taaare buni stiuletii fierti!La cîte vrem sa punem la anu,ne mai trebuiesc vreo doua gradini Report
August 2, 201115 yr Author comment_98791 Maya , cu topinambur-ul ce bunatatzi ai facut? Sau l-ai pus numai de decor , sa dea bine pozna ?Ala a trecut de la Diana,în gradina mea.L-am lasat de frumusete N-am facut nimic din el,doar l-am pus în vaza Report
August 2, 201115 yr Author comment_98792 Fetelor,am mutat toata discutia despre gradinarit,mane si alte boli la subiectul despre agrigultura https://forum.artaculinara.ro/topic/966-despre-gradinarit/page__st__80 Report
August 2, 201115 yr Author comment_98793 [center]Salatica buna bunuta https://forum.artaculinara.ro/topic/3029-salata-de-dovlecei-si-rosii-grilate/ [/center] Report
August 8, 201115 yr comment_99471 Maya, chiar ca te invidiez! Asa fac si eu dovleceii (ca la pag. 1), ii tai pe lung felii subtiri, ii ung cu ulei de masline, ii pun la cuptor la 220°C timp de 8-10 minute. Apoi ii asez intr-un borcan, cu usturoi, cu cimbre, cu putin ulei de masline, tin cam o saptamana. Sunt buni, buni de tot! Report
August 15, 201115 yr Author comment_100262 Maya, chiar ca te invidiez! Asa fac si eu dovleceii (ca la pag. 1), ii tai pe lung felii subtiri, ii ung cu ulei de masline, ii pun la cuptor la 220°C timp de 8-10 minute. Apoi ii asez intr-un borcan, cu usturoi, cu cimbre, cu putin ulei de masline, tin cam o saptamana. Sunt buni, buni de tot!Irina, noi sîntem mai mîncai de legume gatite asa!Altadata fac pe gratarul de afara, vinete, dovlecei, ciuperci... Apoi ca tine, le pun în borcane cu ceva ulei de masline, catei de usturoi, verdeturi de care am pofta, si le pun în frigider. Sa le avem asa peste saptamîna, cica. Crezi ca tin? Nu! Ne azvîrlim toti pe ele, si nu mai mîncam altceva decît legume grilate trei zile la rînd, de trei ori pe zi Report
August 21, 201115 yr comment_100638 SmochineLa prinz le-am mincat cu prosciutto crudo, pe mine nu ma entuziasmeaza in mod deosebit, ma duc sa le fac marmelada in Thermomix ca se strica cu viteza luminii. Report
August 21, 201115 yr comment_100646 Smochine La prinz le-am mincat cu prosciutto crudo, pe mine nu ma entuziasmeaza in mod deosebit, ma duc sa le fac marmelada in Thermomix ca se strica cu viteza luminii.Ce fain arata! Mie mi-e dor de-o tarta cu smochine si mascarpone Report
August 21, 201115 yr comment_100655 Nu suport mascarponele deci nu cred ca as reusi sa o maninc.Arata fain dar trebuie mincate imediat pentru ca sunt extrem de delicate.Am mai primit un mar si o para, para e tare ca piatra dar pare buna, marul are deja un chirias of asa de mari si frumoase dar nici macar unul sanatos. Report
August 22, 201115 yr comment_100675 eu asa mananc toate fructele, tari ca piatra...nu le suport coapte tare ...vad ca Ada e ca mine Report