Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cine mai e ca mine?

Featured Replies

Celor din diaspora: ati trecut prin situatii in care o persoana este setata pe a va distruge psihic, a va distruge cariera si a va elimina din sistem? Nu e neaparat sa fie muiere. Daca din nefericire da...as aprecia sa impartasiti experienta cu mine ca sa pot eventual gandi noi strategii. Mentionez ca treaba dureaza de doi ani si ca pana nu demult nici nu am avut habar, eu fiind dedicata oamenilor cu care lucrez si facandu-mi treaba cu pasiune, caci imi iubesc obiectele si faptul ca pot transmite mai departe " a sti" si " a putea". Un incident recent a scos la iveala totul si azi am primit confirmarea unei colege care face parte din sindicatul din institutia unde lucrez. Mi s-a spus in fata ca da, tipa nu urmareste decat sa ma faca sa abandonez. Individa cu pricina este sefa sindicatului si cea care trage din umbra toate sforile si il manevreaza pe sef cum vrea, acesta fiind in acest caz un fel de marioneta care vorbeste si se misca cu de la sine putere. Nu primesc nici un fel de sprijin din partea lui.

Celor din diaspora: ati trecut prin situatii in care o n**a**z???is'''t!!!ä este setata pe a va distruge psihic, a va distruge cariera si a va elimina din sistem? Nu e neaparat sa fie muiere. Daca din nefericire da...as aprecia sa impartasiti experienta cu mine ca sa pot eventual gandi noi strategii. Mentionez ca treaba dureaza de doi ani si ca pana nu demult nici nu am avut habar, eu fiind dedicata oamenilor cu care lucrez si facandu-mi treaba cu pasiune, caci imi iubesc obiectele si faptul ca pot transmite mai departe " a sti" si " a putea". Un incident recent a scos la iveala totul si azi am primit confirmarea unei colege care face parte din sindicatul din institutia unde lucrez. Mi s-a spus in fata ca da, tipa nu urmareste decat sa ma faca sa abandonez. Individa cu pricina este sefa sindicatului si cea care trage din umbra toate sforile si il manevreaza pe sef cum vrea, acesta fiind in acest caz un fel de marioneta care vorbeste si se misca cu de la sine putere. Nu primesc nici un fel de sprijin din partea lui.

Mai, mai, i s-a nazarit pe tine, asa, de pomana? Poate e amorezata de tine si în cazul asta poti sa depui plîngere pentru sexual harassment :lol:

• Author

Mai, mai, i s-a nazarit pe tine, asa, de pomana? Poate e amorezata de tine si în cazul asta poti sa depui plîngere pentru sexual harassment :lol:

Io ti-am zis sa te lasi de baut. Iti creste numarul ineptiilor pe minut. Unde mai pui ca-ti scade si potenta. -_-

Io ti-am zis sa te lasi de baut. Iti creste numarul ineptiilor pe minut. Unde mai pui ca-ti scade si potenta. -_-

Eh, acu' încep sa înteleg mai bine de ce vrea aia sa-ti ia capul B)

• Author
Sau mai bea, ca se pare ca in cazul tau are efect (si) de iluminare. Acum inteleg de ce unii iti mai spun si "guru" :lol: Sanatate!

Lori, s-ar putea vorbi de stalking daca "ti-a facut ceva" persoana in cauza, amenintari, mailuri defaimatoare, biletele sau altele prin care sa "atenteze" psihic la persoana ta, sa te sperie, sa te terorizeze, ca sa poti avea o proba pentru a face plingere la politie impotriva ei. Presupun ca exista posibilitatea asta in Germania.

Daca ai doar vorbele unei terze persoane nu stiu cita valoare pot avea.

Si de ce ar trebui sa abandonezi? Atita timp cit iti faci meseria asa cum trebuie ce ar putea sa-ti faca?

Daca nu poti merge nici la sindicat nici la sef pentru ca sunt de aceeasi parte, nu exista un responsabil de resurse umane caruia sa te poti adresa, daca nu in scoala in care esti atunci la nivel local, nu stiu cum sunt structurate acolo si care e nivelul urmator, inainte de a merge la politie, zic eu.

Nu te supara pe mon cher, stii ca el e mai glumet din fire :lol:

Sau mai bea, ca se pare ca in cazul tau are efect (si) de iluminare. Acum inteleg de ce unii iti mai spun si "guru" :D Sanatate!

Sa-ti esplic asa, mai pe întelesul tau : daca asta ti-e atitudinea cînd cineva vrea sa te ajute, nu te mira ca ti-ai facut inamici.

Daca aia ti-a zis vreodata : "Cu ce as putea sa-ti fiu de folos" si tu ai raspuns "Du-te dreaq de betzîva!" pe acelasi ton cu care mi-ai raspuns mie, lucrurile-s clare.

Prevad ca în ritmul asta ai sa ajungi curînd la concluzia ca "Vaslui is the best place to live on Earth".

Cît despre guru, iote-mi-l : post-3-13395781662603_thumb.gif

Aceao!

Lori, si eu ca si Adriana, am aceeasi idee , alt sfat nu ma pricep sa-ti dau.

Esti sigura ca te *sapa* ? si mai ales ai dovezi concrete?

nu stiu cum sunt lucrurile la voi, dar ca sindicalista, mai ales sefa...e acolo ca sa ajute si sa apere lumea, nu s-o *lucre* ...

in principiu un sef de sindicat sau orice sef, e acolo ca sa fie de ajutor, si sa fie just, cu atat mai mult daca cineva nu-i pica bine, trebuie sa fie si mai

cinstit si altruist, si sa nu lase sa intervina sentimentele proprii...el sau ea e acolo ca sa fie sef , nu sa fie un sapator ordinar...

Bafta multa si mai ales nervi de otel.

Lapona...poate totusi nu-i beat...oare sa fi tras pe nas????

Alexandru you made my day!!!!!! :D

• Author

Adi, Stella, Maya mai intai va multumesc de replici si sfaturi!

Si lui Alexandru de entertainment! Uite, mai inveselesti si tu userii, apai brava :floare: Adi, sa ma supar pe el ar insemna sa il iau in serios :floare:

• Author

Adi, da, aici îi zice mobbing care s-ar traduce prin sicana, atac la persoana, si da, mai ales atentat psihic la persoana, scurt si cuprinzator "säpat" cum se zice pe la noi. Nici vorba de biletele ori ceva scris, tipa e in business de cel putin 20 ani, doar nu e ea asa de fraiera sa se compromita in halul asta.

Exista sindicatul asta pe nivel de liceu, a carui sefa este madama cu pricina. Mai exista si sindicatul la nivel de regiune si sindicatele la nivel de land.

Individa nu ma va determina sa abandonez, asta nu o sa o reuseasca.

Ca sa fac un rezumat scurt: aici profii au o combinatie de doua obiecte, nu e ca la noi in RO. Exista profi care au combinatii lejere din punct de vedere al efortului - gen arte plastice cu sport ori muzica, eventual stiinte politice si oameni care au ori germana cu limba straina, ori doua limbi straine, respectiv o combinatie de Hauptfächer - obiecte principale. Eu am doua obiecte principale, doua limbi straine, si un obiect secundar pe care il predau in trei limbi. Numarul de ore dat de noi variaza intre 25 -care e minimul obligatoriu si 28 maximul pe saptamana, ceea ce inseamna un volum imens in ce priveste pregatirea orelor, materiale, copiat, planificat etc. Eu am 9 grupe/clase si scriu pe an in jur de 900 teze, care alcatuiesc partea cea mai nenorocita pentru ca practic eu si colegii in aceeasi situatie ca mine nu avem weekenduri. Eu nu mai stiu ce este notiunea asta. Ca sa nu mai zic ca zilele de sarbatoare si asa zisele "vacante" de Pasti si de Craciun is practic dedicate corecturii. Singura vacanta adevarata este cea de vara care aici - tine-te! dureaza doar 6 saptamani! Pe langa asta aici trebuie sa ai 4 ore de suplinire pe saptamana - adica inlocuit pe cel care e bolnav etc-, dirigentie, treburi administrative - gen trecut notele in computere si alte tzîshpe catastife, dat notele la fiecare cuartal - cele orale, unde incepe de fapt balciul. Aici este un liceu unde parintii si elevii determina si hotarasc orice, unde indiferent ce drepturi ai tu ca prof -cum ar fi de exemplu (intamplat unei colege chiar ieri si de la care am aflat muuuuulte chestii azi despre cum merge pravalia asta aici) sa pretinzi de la bietu' elev sa iti prezinte atestul de la doctor pentru ca a fost "bolnav" desi tu l-ai intalnit o ora mai tarziu la shopping in oras- mamica vine imediat la usa directorului si directorul trimite dupa tine, te pescuieste in mijlocul orei ca sa vii sa te justifici, intelegi? Pe scurt, aici nu iti tine nimeni spatele si nu exista nici un fel de solidaritate colegiala. Cand dai notele aici, nu exista ai atata pentru ca atata ai facut, ai putut si ai aratat. Aici tre sa ii justifici elevului ce si cum, ceea ce mi se pare absolut ok. Partea cretinoida incepe cand tancul iti spune ca e de parere ca merita mai mult ca stie mai multe - ceea ce se intampla tuturor colegilor in scoala asta, deoarece daca ai dat o nota sub 4, adica 5 ori 6, care corespunde la noi patrului ori treiului deja te cheama in birou ca sa iti spuna sa te gandesti bine. Directorul nostru e in clubul de tenis din sat si evident ca joaca alturi de parintii bine situati - gen avocati, doctori etc.

Am din fericire colegi foarte de treaba si foarte ok, insa, din pacate nu facem parte din aceleasi catedre. Tipa asta este sefa mea e catedra la obiectul secundar si vice pe unul principal, ceea ce inseamna pentru mine ca vreau nu vreau o sa trebuiasca sa lucrez cu ea in diverse situatii.

Ea locuieste in sat si e in liceul asta de mai mult timp. Este o ofticata carierista si si mai ofticata ca seful nu a propus-o la minister pentru avansare. Da doar 11 ore din cele 25 obligatorii, asadar de bani nu are nevoie, mai ales ca barbac-su e director de scoala si el. In pofida celor doar 11 ore o vezi ca pleaca abia seara din scoala. Are mic dejun regulat cu mamele elevilor ca sa adune plangerile bietilor elevi si sa ii ajute.

Treaba a inceput deoarece eu am in cursul de a 10-a de limba straina cativa elevi de-ai ei. Pustii au la ea obiectul secundar, in limba straina. In curs sunt doi frati gemeni cu tata avocat, care au sabotat din prima orele. Cand m-am dus la sef sa ii explic si ca am nevoie de sprijinul lui pentru a putea continua in atmosfera normala, cica sa ii trimit la el. Pustii nu imi fac doar mie probleme ci sunt clienti arhicunoscuti tuturor celorlalti colegi.

O eleva comuna, nemultumita de punctajul relativ scazut de la ultima sarcina a tezei in comparatie cu ce poate ea, s-a dus cu teza la colega ca sa ii ceara o a doua parere. Individa in loc sa o trimita la mine, ca sa imi ceara mie lamuriri, a luat teza - asta a fost inainte de vacanta de Pasti- si a corectat cu creionul peste ce am corectat eu, spunandu-i elevei ca din partea ei primeste toate punctele. Eu fac pentru fiecare teza scrisa un barem detaliat, unde punctele sunt clarificate strict - pentru continut si pentru limba- ca sa stie elevul ce si cum a gresit etc. Cei mai multi colegi nu fac asta. Si la asta a facut notite cu creionul.

Dupa vacanta a venit la mine o alta colega sa ma avertizeze ca individa i s-a adresat ei ca uite, madam Enigel a dat atatea si atatea puncte, iti poti imagina asa ceva?? La care colega asta i-a spus raspicat ca nu intelege de ce i se adreseaza ei si nu vorbeste direct cu madama Enigel, persoana in cauza, si ca de unde are ea habar ce anume a facut madama Enigel la ora, ca sa isi poata da cu parerea. La asta colega "binevoitoare" imi trimite un mail ca o eleva are cateva intrebari referitoare la teza si ca sa ne consultam. A doua zi in cancelarie ma duc direct la ea, ii zic ca am primit emailul si ca habar nu am despre ce e vorba, am nevoie de document (teza fusese scrisa deja cu 6 saptamani inainte) ca sa pot vedea ce am omis/gresit, eventual. Ca nu are teza (ea avand-o de dinainte de Pasti) si ca o asteapta de la eleva. Cateva ore mai tarziu, cand am coborat in cancelarie am bilet de la secretariat ca is asteptata in birou. Ok, ma duc, intru si o vad pe individa, seful si eleva cu pricina. Tipa avea evident teza, baremul meu si a inceput -in fata elevei- ca tema este neadecvata pentru adolescenti (eu analizand cu ei la clasa, printre altele, dramele razboiului/experiente dramatice ori tragice in procesul de crestere si maturizare a adolescentului), ca de ce am dat acolo atatea puncte si acolo de ce nu am dat atatea, ca elevei i-a fost teama sa mi se adreseze mie direct. Eu in momentele alea am intepenit, deci nu am mai fost in stare sa gandesc, va jur. Nu cred ca am experimentat vreodata o blocada de genul asta. Nu imi venea sa cred. Dupa aia au trimis-o pe eleva si amandoi m-au facut, bai deci nu va zic, pe bune ca nu am crezut ca e posibil asa ceva. Tot atunci seful imi spune ca ce mi se nazare mie sa ii trimit lui elevii - cei despre care ii povestisem in prealabil si pe care imi spusese sa ii trimit la el sa le zica vreo doua- in birou ca ei nu au facut absolut nimic si ca eu visez ca pustii disturba mersul normal al orei. In total sunt 21 elevi si sunt cam patru dintre ei care au deranjat permanent si ceilalti elevi sunt vadit enervati si nu se pot concentra.

Nu va spun ce zvonuri a raspindit tipa printre elevi, printre parinti, ea avand o influenta imensa in liceul asta. Pana la incidentul asta eu nu am crezut in expresia asta, "mobbing", pana am constat ca am inceput sa am atacuri de panica noaptea, ma sufocam in somn, ma trezeam bajbaind dupa fereastra sa o deschid cat de larg si sa pot respira. Am ajuns sa nu mai am incredere in mine, sa am lapsusuri, sa vin acasa si sa stau cu orele la masa de scris si sa incep sa cred ca nu is in stare de nimic. Din cei 70 de colegi pe care ii am, nu am avut incredere sa ma adresez nimanui. Aici e o localitate infima si "profii" de aici sunt multi care is profi pentru ca e o meserie sigura, cu multe avantaje si putini din convingere. Is multe vipere in cancelarie - individe tinere-care isi petrec pauzele muscandu-i de dos pe altii si comentand pantofii ori masina ori bijuteriile. Eu sunt un outsider. Pana la urma m-am hotarat sa impartasesc asta unei colege care pare a fi un om integru si am avut cateva sesiuni in care i-am expus totul. Ea s-a dus si a vorbit cu tipa si ieri mi-a relatat totul si a spus, da, ai dreptate si a reunoscut, a spus-o direct ca e de parere ca cel mai bine pentru tine e sa iti cauti in alta parte ceva.

Eu si la ora actuala is masca si nu mi-am revenit.

Cu eleva mea am avut o convorbire unde am lamurit-o de ce doar atatea puncte din partea mea, a fost totul ok, a fost foarte ok cu mine. Am rugat-o sa imi explice ce anume o face sa ii fie teama de mine, caci nu mi-am putut imagina ca as putea provoca cuiva teama. A inceput sa rada si a spus ca niciodata nu a airmat ass aceva si ca habar nu a a avut ca va fi chemata in birou si ca a fost luata pe sus. S-a scuzat fata de mine pentru ca s-a ajuns la asa ceva, ceea ce nu a intentionat niciodata si ca tot ce a vrut a fost o a doua parere. Biata pustoaica habar nu a avut ce avea sa declanseze.

Lori draga, mie mi-e clar ca ai nevoie de ajutor. Dar mi-e la fel de clar ca in conditiile pe care le-ai expus, nu te poti baza pe nimeni decat pe tine.

Nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi, dar iti spun pe scurt cum as face eu, dac-ar fi vorba nu doar de profesia mea -amenintata!- cat mai ales despre sanatatea mea fizica si psihica - si mai grav amenintate! As incerca sa ma detasez cat mai mult posibil si sa iau mai usor totul: si relatiile cu elevii, si pe cele din cancelarie, si pregatirea orelor de curs...as face un compromis si-as lasa stacheta mai jos, convinsa fiind ca oricum nu ma pot impotrivi valului decat cu niste sacrificii care sunt demne de o cauza mai buna. Crezi ca ai elite printre elevii tai astfel incat sa merite sa-ti dai sufletul si sanatatea ptr pregatirea lor? raspund ei atat de mult asteptarilor tale? crezi ca sunt la fel de pasionati precum esti tu in pregatirea cursurilor? vezi aceeasi implicare si din partea colegilor de catedra? mie mi se pare ca ceea ce se doreste din partea colegilor profesori cat si a parintilor - nu mai zic de elevi- este o dolce farniente, o lancezeala placuta care sa duca la imaginea unei big and happy family in satul vostru. de ce m-as chinui eu sa stric imaginea idilica?

dar, cu toate ca nu-s in pielea ta, am experimentat si eu excesul de zel pana cand am constatat ca-i pagubos si nu-mi aduce nicio satisfactie. eram multumita ca zbarnai la birou, ca pot rezolva orice, ca gaseam solutii eficiente nu doar la pb mele ci si la ale altora si asta pana cand mi-am dat seama ca nu fac decat sa-mi atrag alte si alte responsabilitati ptr care nu eram rasplatita. stii cat de greu mi-am revenit? dar usor-usor am reusit sa ma detasez, sa-i las pe altii care sunt platiti sa raspunda ptr rezolvarea acestor probleme si sa plec acasa mult mai relaxata si odihnita ca sa pot face si altceva ce-mi aduce castig personal. unii ar numi-o platitudine sau scalda in mediocritate, mie-mi suna mai bine diplomatie si autoprotectie. ceea ce-ti doresc si tie!

Lori, inteleg ca esti suparata. Dar eu zic ca si moatza: relax, relax.

Si daca nu poti sa cobori stacheta, iar mediul devine toxic, gandeste-te serios sa-ti schimbi jobul. Nu e de gluma!

Lapo victima esti doar cu acceptul tau. Faptul ca ea nu te place e problema EI , nu o face problema ta.

Atata timp cat tu STII ca ai facut totul conform regulamentului, o poti aborda (in scris de preferat) sa explici punctul tau de vedere. Uita de sentimentele ei fata de tine sau de ce o vrea ea sa faca cu pozitia ta -nu este treaba ta daca te place au ba. Nu iti e prietena sau familie. E doar o colega.

Din punct de vedere profesional, ea a gresit punandu-te in anumite situatii incomode. Explica pozitia ta clar, clinic si cere explicatii sau exprima-ti speranta ca puteti rezolva in viitor, intr-un mod profesional, orice nelamurire.

Stiu ca pot parea dura, dar momentul in care am invatat sa ma detasez si sa privesc situatiile fara sa las sentimentele personale sa domine (cu ocazia asta multi au scapat de suturile in cooor meritate), a fost momentul in care eu am castigat indiferent de cat de toxica a fost situatia.

Ia pasul ala in spate si gandeste-te TU ce ai sfatui-o pe Lapona :floare:

PS Si nu lasa stafeta jos..indiferent de cat de ingalat e elevul, ramane cu ceva in tartacuta dupa un profesor exigent. Si o sa zica la maturitate, noroc cu profa Enigel! :floare:

Dupa mine alcolista asta, "sefa" tribului are mari probleme. E net inferioara tie...si tocmai faptul ca a constientizat acest lucru ii declanseaza reactiile de genul.

Stii cum e ca daca-i dai apa la moara e mai nasol decat daca ai sta cuminte in bancutza ta si i-ai da ignor.

Fii tu fetita isteata si scoate-o din ecuatia ta pe epava aia si apoi te astept sa revii la statutul de d-na Enigel asa cum te stim toti cei de pe forum...Alura Enigelei nu merge combinata cu atacuri de panica, sufocari.

Sa fim seriosi tu te indoiesti de tine care ai 25-28 ore/sapt si o iei in considerare pe doamna care are orarul femeii de servici de la mine de pe scara :floare::floare:

Desi nu te cunosc la propriu intotdeauna mi-ai transmis ca esti mai mult decat sigura pe tine asa ca eu asa vreau sa te vad si de acum inainte :floare: .

Un exercitiu simplu: stai in fata mesei din bucatarie (poti alege ce obiect doresti)si incepi sa-i spui vrute si nevrute mesei, poti sa-i si faci ceva mesei ca si cum ii spui sau ii faci respectivei d-nei...poti sa zici de dulce, mai de sarat, mai de amar....tot ce-ti vine spune-i, fa-i.......si apoi stai asa vre-o 10 min sa te relaxezi si realizeaza daca timpul pierdut cu d-na masa iti este de folos. Vei realiza si astfel daca masa (d-na femeie de servici) are o valoare asa de mare pentru tine incat sa-ti strice dispozitia, daca merita sa o lasi sa-ti strice starea ta psihica......

E un exercitiu simplu da o sa vezi ca desi iti vine poate sa rupi picioarele de la masa gandindu-te ca d-na respectiva e in locul mesei...la sfarsit vei avea o alta viziune.

:floare:

PS Si nu lasa stafeta jos..indiferent de cat de ingalat e elevul, ramane cu ceva in tartacuta dupa un profesor exigent. Si o sa zica la maturitate, noroc cu profa Enigel! :floare:

Cred ca merita sa te gandesti de 5 ori inainte daca e nevoie sa-ti faci treaba bine, in detrimentul nervilor tai. Mai exact, cati crezi c-or sa aprecieze mai tarziu? Sunt ei genul de oameni care par a aprecia? Eu spun ca nu.

Exemplu: in liceu am avut un prof de romana genial. Un domn, destept, manierat, extraordinar de cult si foarte haios. Ne lua fara nicio jena peste picior, de ne venea si noua sa radem de noi. Cand era vorba de note, taia si spanzura. Eu il adoram; nu m-am suparat pe el nici cand mi-a pus, ce-i drept, o singura data in 4 ani de liceu, un 3 (poate si pt ca restu' luau macar unu' la 2 luni. :floare: ) Dar majoritatea colegilor mei il considerau prea sever.

De curand am facut un grup pe fb, cu majoritatea colegilor de clasa din liceu. Ei ghici, cand am intrebat de prof, au inceput injuraturile cu duiumu'. Cei care nu-l placeau atunci, nu-l plac nici acum.

Deci eu nu m-as baza pe multumirile care-or sa vina (dac-or sa vina) peste vremuri, si pe care n-o sa le aud.

Alt exemplu: cineva apropiat mie este chirurg tot prin Europa de Vest. Fiind intr-o tara cu o rata a obezitatii crescuta, face multa chirurgie a obezitatii.

Procedurile sunt de maniera: vine pacientul, cu dovada de la medicul de familie ca a incercat sa tina regim minim 6 luni si n-a slabit, face niste controale, dupa care-l programeaza la operatie.

Vine la el o tanti care nu tinuse deloc regim, medicu' o trimite la 6 luni de regim, si in caz de nu merge, vorbesc dupa. Dupa care, a doua zi, tanti se prezinta cu adeverinta de la medicul de familie cum c-ar fi tinut deja regim.

Are sens sa-i explici ca-i spre binele ei?! Poti s-o trimiti sa stea nemancata cu japca? Nu.

Decat sa-i faci omului un bine pe care nu-l vrea... mai bine te lasi pagubas.

• Author

Lori draga, mie mi-e clar ca ai nevoie de ajutor. Dar mi-e la fel de clar ca in conditiile pe care le-ai expus, nu te poti baza pe nimeni decat pe tine.

Nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi, dar iti spun pe scurt cum as face eu, dac-ar fi vorba nu doar de profesia mea -amenintata!- cat mai ales despre sanatatea mea fizica si psihica - si mai grav amenintate! As incerca sa ma detasez cat mai mult posibil si sa iau mai usor totul: si relatiile cu elevii, si pe cele din cancelarie, si pregatirea orelor de curs...as face un compromis si-as lasa stacheta mai jos, convinsa fiind ca oricum nu ma pot impotrivi valului decat cu niste sacrificii care sunt demne de o cauza mai buna. Crezi ca ai elite printre elevii tai astfel incat sa merite sa-ti dai sufletul si sanatatea ptr pregatirea lor? raspund ei atat de mult asteptarilor tale? crezi ca sunt la fel de pasionati precum esti tu in pregatirea cursurilor? vezi aceeasi implicare si din partea colegilor de catedra? mie mi se pare ca ceea ce se doreste din partea colegilor profesori cat si a parintilor - nu mai zic de elevi- este o dolce farniente, o lancezeala placuta care sa duca la imaginea unei big and happy family in satul vostru. de ce m-as chinui eu sa stric imaginea idilica?

dar, cu toate ca nu-s in pielea ta, am experimentat si eu excesul de zel pana cand am constatat ca-i pagubos si nu-mi aduce nicio satisfactie. eram multumita ca zbarnai la birou, ca pot rezolva orice, ca gaseam solutii eficiente nu doar la pb mele ci si la ale altora si asta pana cand mi-am dat seama ca nu fac decat sa-mi atrag alte si alte responsabilitati ptr care nu eram rasplatita. stii cat de greu mi-am revenit? dar usor-usor am reusit sa ma detasez, sa-i las pe altii care sunt platiti sa raspunda ptr rezolvarea acestor probleme si sa plec acasa mult mai relaxata si odihnita ca sa pot face si altceva ce-mi aduce castig personal. unii ar numi-o platitudine sau scalda in mediocritate, mie-mi suna mai bine diplomatie si autoprotectie. ceea ce-ti doresc si tie!

Moato, nici nu stii ce adevar mare ai grait tu despre societatea germana. Da, politica promoveaza si sustine asa ceva din rasputeri - e o treaba mult prea complexa ca sa poata fi explicata aici insa are implicatii istorice, demografice si sociale profunde si multe multe fatete...Noi, prin juramant, nu avem voie sa ne pronuntam, trebuie sa fim neutri din acest punct de vedere. Singurele organe care au drept legal sa protesteze - si asta dupa ce anunta si se da voie de catre autoritati- sunt sindicatele. Depunem juramant la stat si nu avem voie- noi, politia, armata.

Cert este ca politica generala si de land se aplica la nivel local de catre sefi, evident. Eu formarea profesionala am facut-o intr-un cartier bine dezvoltat intr-un oras mare cu o populatie variata, mixta, de toate natiile. In scoala cu pricina nu erau profi straini, insa oamenii cu care am avut de a face, mentorii mei, in general societatea acolo era destul de elitista si liceul de performanta. Practic a fost o intamplare ca am aterizat aici, datorata unui incident. Atunci seful meu era numai miere si zahar si imi spunea ce familie mare si fericita este in liceul asta bla bla si ce se mai bucura el ca vin acolo si ca ce bine o sa fie, ura! Dupa nici trei saptamani de cand incepusem aici la director pe masa era depusa plangere din partea parintilor ca madama Enigel face recapitulari si ca de ce nu e tot la pagina la care e coleul X in clasa paralela...ori elevi, de clasa a 7-a ca de ce facem exercitiile astea ca nu au nici un sens ori chestii din astea, chestii care nici vorba sa existe in scoala in care fusesem inainte doi ani. Ca sa imi spuna mie directorul ca reprezint o personalitate de prof care nu mai exista aici din anii 60 :floare: Tradus: ca am venit cu background comunist si ca citez aici nuuuu mai exista adica proful ca autoritate ci ca "buddy" care vorbeste pe picior de egalitate cu elevu, intelegi? :floare: Ca is o principialista si ca nu stiu sa imi "adaptez" principiile in functie de situatie...la care i-am zis ca aia care fac asa se cheama oportunisti si nu au nic de-a face cu principiile. Cert e ca aici e un liceut cu 25 ani de la constructie si care nu se compara cu licee de traditie din orasele mai mari, unde nu se vorbeste la acelasi nivel si unde profii li se adreseaza elevilor de la 17 ani in sus cu dumneavoastra. In scoala mea insa profii care au fost dintotdeauana aici au toate drepturile, chit ca avem unii incompetenti care nu au nimic de-a face nici cu jobul nici cu materiile pe care le predau. La mine vin la curs elevi care plang si imi spun ca le e frica de limba respectiva si ca ei nu stiu nimic dupa 7 ani...Colegilor astora nu le zice nimeni nimic, primesc ore reduse, ore cu putine corecturi. Unul nou, haida, ii dam in carca sa se-ndoaie, il terminam, si cand eventual face erori ii dam in cap, pentru ca noi facem aici legea. Am o colega frantuzoaica, a trait si predat multi ani in Londra, aceleasi materii ca si mine. Ne impacam foarte bine si gandim in aceeasi directie si va spun ca ea de de tzîshpe ori mai exigenta ca mine si da note mai mici dar impotriva ei nu are nimeni tupeul sa zica ceva, sotul fiind prof si el iar copiii ei elevi in scoala noastra-, seful nu ar indrazni fiindca el e un mic cacacios in comparatie cu experienta ei.

So, cam asa ruleaza treaba aicijea.

Tu, la fel ca si Aura si Uma, voi aveti mare dreptate cand spuneti sa ma detasez. Doar ca imi este enorm de greu...deoarece 90% din viata mea se compune din munca, unde mai pui ca acum locuiesc la 500 m de scoala si pe strada mea e plin de elevi si parinti...vecini.Si in fiecare zi apare cate ceva nou. Nu am descoperit inca nimic, nici o sursa de unde sa imi pot reincarca bateriile. La inceputul anului sistemul meu imunitar s-a deteriorat in asa hal ca m-am mai trezit si cu Hepatita A pe cap. Cert e ca are repercursiuni asupra sanatatii mele. Asa ca Uma, crede-ma ca sunt situatii cand devii victima fara acceptul tau. Daca urmaresti National Geographic, o leoaica poate fi omorata de o haita de hiene. Iar eu nu is nici varful ghearei de la dejtu' mic al unei leoaice...

• Author

Dupa mine alcolista asta, "sefa" tribului are mari probleme. E net inferioara tie...si tocmai faptul ca a constientizat acest lucru ii declanseaza reactiile de genul.

Stii cum e ca daca-i dai apa la moara e mai nasol decat daca ai sta cuminte in bancutza ta si i-ai da ignor.

Fii tu fetita isteata si scoate-o din ecuatia ta pe epava aia si apoi te astept sa revii la statutul de d-na Enigel asa cum te stim toti cei de pe forum...Alura Enigelei nu merge combinata cu atacuri de panica, sufocari.

Sa fim seriosi tu te indoiesti de tine care ai 25-28 ore/sapt si o iei in considerare pe doamna care are orarul femeii de servici de la mine de pe scara =)):floare:

Desi nu te cunosc la propriu intotdeauna mi-ai transmis ca esti mai mult decat sigura pe tine asa ca eu asa vreau sa te vad si de acum inainte :D .

[u][color=#000080][b]Un exercitiu simplu: stai in fata mesei din bucatarie (poti alege ce obiect doresti)si incepi sa-i spui vrute si nevrute mesei, poti sa-i si faci ceva mesei ca si cum ii spui sau ii faci respectivei d-nei...poti sa zici de dulce, mai de sarat, mai de amar....tot ce-ti vine spune-i, fa-i.......si apoi stai asa vre-o 10 min sa te relaxezi si realizeaza daca timpul pierdut cu d-na masa iti este de folos. Vei realiza si astfel daca masa (d-na femeie de servici) are o valoare asa de mare pentru tine incat sa-ti strice dispozitia, daca merita sa o lasi sa-ti strice starea ta psihica......

E un exercitiu simplu da o sa vezi ca desi iti vine poate sa rupi picioarele de la masa gandindu-te ca d-na respectiva e in locul mesei...la sfarsit vei avea o alta viziune.[/b][/color][/u]

:floare:

:floare: :floare: :D Tare de tot faza asta, am ras de m-am spart!!! Mersi mult Yoyo, mult de tot! Mah, tipa nu e alcoolista, si va jur ca nu cred ca e oama, asta nu face greseli. E o mega fixista si dupa atatia ani de job greu mai face greseli, ca stie cam toate manualele, materialele etc. ca sa nu mai vorbim de legi, reglementari, draci, laci - nu vreti sa stiti ce e aici. Eu mai fac, mai imi iese o prepozitie aiurea, ba nu imi aduc aminte un cuvant, insa bolborosesc toata ziua in clasa si mereu is in dialog cu ei. Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa imi fac biletel de acasa si sa invat ce sa spun la ora, ca nu cumva sa fac greseli. Eu si cand scriu la tabla - in functie de momentul zilei - daca e pe la 1, 2 si ma razbeste foamea, ori dimineata la 8 si inca nu is complet treaza mai mananc o litera, da ma duc in spatele clasei si ma benoclez bine ori deleghez pe unul din ei sa urmareasca atent si sa corecteze pe madama Enigel, caz ca se intampla.Dar atat eu cat si elevii mei suntem total relax si cel mai bine ma simt in clasa cu "ai mei". In pofida a doua clase cu oamenii broblema, am niste clase taaare simpatice. ca sa nu va mai zic ca am 3 clase de a5-a, mor de ei. dar iti si fac capul calendar neneeeee. Actualmente vorbim despre porci - aia cu patru chishiere- ca de ce procii din productia de masa is nefericiti si aia de la fermele naturale is fericiti. Moaaaa si sa vazi ce de-a povesti: ca tata are un prieten, care are un prieten care are un prieten (inmultit cu cinci) care are o ferma si am vazut io in ce conditii traiesc porcii aia!

Anul trecut mi s-a reprosat ca o teza a fost scrisa neregulamentar si ar fi trebuit rescrisa, ceea ce din motive de timp nu a fost posibil. Ce anume a fost neregulamentar in teza aia nu as fi aflat-.o in veci daca nu ar fi fost o mama - vorbim de elevi de 18 ani aici, da?- care este ddr. in ecotrofologie - nu ma intrebati ce e asta ca nici acu nu stiu!- dar care nu are job si hobby.ul ei e sa cerceteze cum se respecta legile si programele oficiale in liceu. Eh, la teza aia - a carei tema de studiu a constituit-o un roman despre atacul din 11/09 - am avut un subiect in care un articolas despre atacul terorist, in germana, a trebuit sa fie transcris de catre elevi in limba straina. Deci nu tradus ci doar conform intelesului, transcris. Eh, asta nu este voie! Ceea ce nu inseamna ca daca esti destupat la minte nu are rost a faci un subiect din asta (subiectul nu e facut de mine ci preluat din materiale speciale pentru tema asta). Dar, daca ai ghinionul sa ai mame din astea...iaca!

• Author

PS Si nu lasa stafeta jos..indiferent de cat de ingalat e elevul, ramane cu ceva in tartacuta dupa un profesor exigent. Si o sa zica la maturitate, noroc cu profa Enigel! :biggrin:

Cred ca merita sa te gandesti de 5 ori inainte daca e nevoie sa-ti faci treaba bine, in detrimentul nervilor tai. Mai exact, cati crezi c-or sa aprecieze mai tarziu? Sunt ei genul de oameni care par a aprecia? Eu spun ca nu.

Exemplu: in liceu am avut un prof de romana genial. Un domn, destept, manierat, extraordinar de cult si foarte haios. Ne lua fara nicio jena peste picior, de ne venea si noua sa radem de noi. Cand era vorba de note, taia si spanzura. Eu il adoram; nu m-am suparat pe el nici cand mi-a pus, ce-i drept, o singura data in 4 ani de liceu, un 3 (poate si pt ca restu' luau macar unu' la 2 luni. :lol: ) Dar majoritatea colegilor mei il considerau prea sever.

De curand am facut un grup pe fb, cu majoritatea colegilor de clasa din liceu. Ei ghici, cand am intrebat de prof, au inceput injuraturile cu duiumu'. Cei care nu-l placeau atunci, nu-l plac nici acum.

Deci eu nu m-as baza pe multumirile care-or sa vina (dac-or sa vina) peste vremuri, si pe care n-o sa le aud.

Alt exemplu: cineva apropiat mie este chirurg tot prin Europa de Vest. Fiind intr-o tara cu o rata a obezitatii crescuta, face multa chirurgie a obezitatii.

Procedurile sunt de maniera: vine pacientul, cu dovada de la medicul de familie ca a incercat sa tina regim minim 6 luni si n-a slabit, face niste controale, dupa care-l programeaza la operatie.

Vine la el o tanti care nu tinuse deloc regim, medicu' o trimite la 6 luni de regim, si in caz de nu merge, vorbesc dupa. Dupa care, a doua zi, tanti se prezinta cu adeverinta de la medicul de familie cum c-ar fi tinut deja regim.

Are sens sa-i explici ca-i spre binele ei?! Poti s-o trimiti sa stea nemancata cu japca? Nu.

[b]

Decat sa-i faci omului un bine pe care nu-l vrea... mai bine te lasi pagubas.[/b]

Ai foarte mare dreptate!! Foarte! Prietenul tau este putin in avantaj. Eu raman cu dilema: sa ii dau putorii aceeasi o nota la fel de buna cu cel care a muncit cinstit pentru asta? Pentru ca aia harnici si constiinciosi ma intreaba evident, dar ala nu a facut nic, de ce are nota asa? Asta nu o pot face.

Multumesc pentru post!

Asa ca Uma, crede-ma ca sunt situatii cand devii victima fara acceptul tau. Daca te uiti pe NG, o leoaica poate fi omorata de o haita de hiene. Iar eu nu is nici varful ghearei de la dejtu' mic al unei leoaice...

Lapo, leul ma mananca si pe mine daca sunt in zona :biggrin: Aia e alt fel de victimizare.

Si sa nu ma intelegi gresit, victimizarea nu trebuie facuta in mintea ta. Trebuie sa intelegi ca ce simte acea persoana fata de tine, nu e problema ta, e a ei.

E vorba de modul in care abordezi tu problema, pentru tine - daca nu o lasi sa te atinga, atunci nu te atinge (si crede-ma ca se poate)

Acum daca sunt anumite probleme in scoala, ai de ales, continui sau te muti. Sunt anumiti parametrii pe care nu-i poti schimba, dar ai libertatea de miscare (si pe care multe generatii nu o aveau ) Daca e sa ma iau de coarne cu toate problemele unei societati, loc de munca, scoala, etc..atunci cea care sufera sunt eu.

Nu crede ca incerc sa minimalizez revolta, supararea si frustrarea ta, dar singura persoana asupra careia poti actiona esti tu insati. Eu nu sunt buna la jocuri de societate si intepaturi pe la spate, asa ca prefer sa actionez cat se poate de calm si prefer sa dezarmez cu un zambet pe al de nu are loc de dorsalul meu :lol:

Eu de la profesori astept dedicatie si ma doare in papuci daca elevul il uraste pana la batranete. Cel putin ramane cu ceva in tartacuta! Din pacate si in tara se pare ca scoala e un fel de haide ca ne facem sa invatam si voi va faceti ca ne treceti..si mor de "drag" sa vad de cata ignoranta se da dovada la maturitate (nu generalizez, dar zau daca pot accepta persoane care au trecut printr-o facultate si nu stiu geografie sau istorie de clasa a 5a...)

Trebuie sa intelegi ca ce simte acea persoana fata de tine, nu e problema ta, e a ei.

E vorba de modul in care abordezi tu problema, pentru tine - daca nu o lasi sa te atinga, atunci nu te atinge (si crede-ma ca se poate)

Si eu zic la fel.

Ideea e ca trebuie sa muncesti putin mai mult cu tine sa poti sa fii atat de indiferenta, transparenta incat sa nu lasi nimic din jurul tau sa-ti deranjeze bunastarea ta psihica.

Legat de d-na respectiva "Pentru a fi perfecta, ii lipsea doar un defect" Karl Kraus.

Si pentru Lapona "Doreste-ti succesul si nu perfectiunea.Nu renunta niciodata la dreptul tau de a gresi , pentru ca atunci iti vei pierde abilitatea de a invata lucruri noi si de a inainta in viata" David Burns.

:biggrin: M-am gandit eu ca va avea efect bun.

PS: Exercitiul il poti repeta in tartacutza chiar inainte de a te intalni cu respectiva (sau cu oricine ai un conflict de orice natura)...sa vezi atunci ce detasata vei fi.

• Author

Lapona...[color=#000080][b]poate totusi nu-i beat...oare sa fi tras pe nas????

[/b][/color]

Alexandru you made my day!!!!!! :thumleft:

Äh, sa speram :)

PS Si nu lasa stafeta jos..indiferent de cat de ingalat e elevul, ramane cu ceva in tartacuta dupa un profesor exigent. Si o sa zica la maturitate, noroc cu profa Enigel! :occasion14:

Exemplu: in liceu am avut un prof de romana genial. Un domn, destept, manierat, extraordinar de cult si foarte haios. Ne lua fara nicio jena peste picior, de ne venea si noua sa radem de noi. Cand era vorba de note, taia si spanzura. Eu il adoram; nu m-am suparat pe el nici cand mi-a pus, ce-i drept, o singura data in 4 ani de liceu, un 3 (poate si pt ca restu' luau macar unu' la 2 luni. :lol: ) Dar majoritatea colegilor mei il considerau prea sever.

Decat sa-i faci omului un bine pe care nu-l vrea... mai bine te lasi pagubas.

Asa ca Uma, crede-ma ca sunt situatii cand devii victima fara acceptul tau. Daca te uiti pe NG, o leoaica poate fi omorata de o haita de hiene. Iar eu nu is nici varful ghearei de la dejtu' mic al unei leoaice...

Lapo, leul ma mananca si pe mine daca sunt in zona :) Aia e alt fel de victimizare.

[color=#000080]>>>>>>>>>>>>>>>>>>Äh, nu inteleg ce ai vrut sa spui aici...ce vroiam sa exprim eu cu metafora cu hienele este ca, oricat ai fi de cool si puternic, in conditii de stress extrem, de surmenaj pronuntat si cand esti atacat in repetate randuri de catre persoane influente in institutie, fara a ti se da dreptul la replica ori cand ti se da esti luat peste picior...clachezi. Cum ai defini tu din perspectiva ta "victimizarea", ca am vazut ca ai folosit expresia de cateva ori.

[/color]

Si sa nu ma intelegi gresit, victimizarea nu trebuie facuta in mintea ta. Trebuie sa intelegi ca ce simte acea persoana fata de tine, nu e problema ta, e a ei.

]>>>>>>>>>>>>>>>Corect!

[color=#000080][b]>>>>>>>>>>>>>>In momentul in care persoana care nu ma sufera imi face mie rau deliberat si cu influente negative asupra sigurantei jobului meu, a starii mele psihice, evident ca devine problema mea si ca trebuie sa caut o solutie. [b]Oricine are simpatii si antipatii, frustrari de orice fel si se foloseste (vezi mai sus) de diverse ocazii ca sa le dea drumul...la un moment dat. Personalitatile care nu experimenteaza asemenea stari/sentimente sunt cu adevarat superioare. Nu cred ca se asteapta nimeni in viata asta sa fie placut, adulat, respectat, acceptat de societate ori diverse cercuri fara exceptii. Trebuie sa fii putin naiv sa crezi asta, ori naiv, ori adolescent :). Atata timp cat spatiul meu personal, demintatea mea, siguranta mea de sine, increderea in mine, increderea in profesionalismul meu, relatia mea cu oamenii cu care lucrez (si multe alte aspecte) sunt prejudiciate, atunci am cu siguranta o problema. [/b][/color]

Acum daca sunt anumite probleme in scoala, ai de ales, continui sau te muti. Sunt anumiti parametrii pe care nu-i poti schimba, dar ai libertatea de miscare (si pe care multe generatii nu o aveau ) Daca e sa ma iau de coarne cu toate problemele unei societati, loc de munca, scoala, etc..atunci cea care sufera sunt eu.

Nu crede ca incerc sa minimalizez revolta, supararea si frustrarea ta, dar singura persoana asupra careia poti actiona esti tu insati. Eu nu sunt buna la jocuri de societate si intepaturi pe la spate, asa ca prefer sa actionez cat se poate de calm si prefer sa dezarmez cu un zambet pe al de nu are loc de dorsalul meu :)

>>>>>>>>Corect! Valabil insa cand este vorba de contacte sociale de alta natura unde ai posibilitatea sa eviti factorii disturbatori. Pe pagina anterioara am explicat ce puncte comune la nivel profesional am eu cu tipa, plus ca trebuie sa impartim zilnic aceleasi spatii, materiale, lucram partial cu aceiasi oameni, trebuie sa ne ocupam eventual de probleme/aspecte comune in cadrul catedrei etc. Intentia topicului meu este sa ma sfatuiesc cu altii ca sa pot dezvolta strategii prin care sa pot continua colaborarea profesionala (atunci cand este necesar)la un nivel decent. Cert este ca nu imi pot permite sa imi las afectul sa imi influenteze comportamentul in cadrul liceului. Ca si tine, in treburi din astea ascunse, de culise nu sunt antrenata. Eu lupt numai la arena deschisa, ceea ce trebuie sa fie avantajul meu. Deocamdata este inca joc de culise, atata timp cat nu o invit eu in spatiu deschis. Deocamdata nu sunt in stare, caci frustrarea si uluirea mea sunt inca la cote foarte mari.

Eu de la profesori astept dedicatie si ma doare in papuci daca elevul il uraste pana la batranete. Cel putin ramane cu ceva in tartacuta! Din pacate si in tara se pare ca scoala e un fel de haide ca ne facem sa invatam si voi va faceti ca ne treceti..si mor de "drag" sa vad de cata ignoranta se da dovada la maturitate (nu generalizez, dar zau daca pot accepta persoane care au trecut printr-o facultate si nu stiu geografie sau istorie de clasa a 5a...)

[color=#000080][b]Aici te rog sa imi satisfaci o curiozitate: ce anume este asa de relevant de retinut din geografia si istoria de clasa a 5-a si de ce trebuie neaparat unul care a studiat sa stie pe de rost cati sateliti ori cate luni are o planeta din sistemul solar? Personal nu imi ajuta cu nimic sa stiu anul, data si ora inceperii si incetarii primului razboi mondial cand ma scald in ignoranta in ce priveste cauzele conflictelor sociale ori politice contemporane, cauzele foamei mondiale, sferele de putere si mecanismele de manipulare pe glob, nu sunt in stare sa reflectez asupra posibilelor consecinte ale comportamentului meu asupra lumii si celor care ma inconjoara?

[/b][/color]

Si ca sa ma refer si la postul Myrei: Myra, iar iti dau dreptate si totusi...da! se merita! Da, pentru cei doi, ori trei, ori patru care sunt interesati si care inteleg ca "a sti" este putere. In ei este toata speranta mea in contextul unei societati vestice contemporane in care consumul, ignoranta, nestirea, egoismul, nepasarea, rautatea, intoleranta sunt "valori" dominante.

Cand ai vorbit de proful tau de romana, m-ai facut sa zambesc si sa ma gandesc la fostii mei profi. Cel mai tare i-am iubit pe cei din generala. Toti oameni autentitici si cu drag de meseria lor.

• Author

Cum sa recunoastem cand suntem tinta sicanelor intentionate, cu eventuale scopuri de a ne destabiliza profesional sau social, in cazul ca intereseaza:

Cand avem de-a face cu consecinte la nivel personal:

- drepturile si posibilitatile de a participa la proiecte, planificari, de a te implica la servici

- relatiile colegiale si sociale sunt afectate

- aprecierea celorlalti fata de persoana in cauza este influentata negativ de catre barfe si zvonuri raspandite cu intentie

-calitatea performantei profesionale si a vietii private este influentata negativ

La nivel de interactionare si dialog cu ceilalti:

- se cauta un tap ispasitor (de catre iniatiatorul/intiatorii sicanelor)

- conflictul se rezolva dupa principiul castigator-perdant/invins

-conflictul se rezolva prin abuz de putere/pozitie

-dreptul la replica si la auto aparare este negat, ignorat

Consecintele sunt serioase:

- cel in cauza are afectiuni psihosomatice, simptome de stress, surmenat, stare de oboseala cronica, dificultati de a adormi, insomnii, stare tensionata, muschi tensionati, dureri de muschi, de spate, la ceafa, transpirat in exces, tahicardie, izolare, evitarea contactelor sociale, blocaje, frica, panica, probleme de concentrare, scaderea randamentului, balbaiala, frica de a nu face greseli.

[...]Si ca sa ma refer si la postul Myrei: Myra, iar iti dau dreptate si totusi...da! se merita! Da, pentru cei doi, ori trei, ori patru care sunt interesati si care inteleg ca "a sti" este putere.[...]

Sa lucrezi cu cei 2-3-4, care sunt interesati iti ofera o satisfactie enorma, cred asta. Da' pentru ceilalti informatiile tale-s... "margaritas ante porcos".

Eu n-am vrut sa fac cursurile de pedagogie in facultate, asa ca nu pot veni cu idei mai de profil. Si habar n-am nici cum e si ce permite sistemul de invatamant din Germania. Dar ma gandesc ca poate gasesti o metoda de a-i recompensa pe cei interesati, fara sa superi beizadelele. Ceva de genul: cine citeste cartea aia/face referat despre nu stiu ce/raspunde des la ore (ceva cuantificabil, totusi), are 50 de sutimi in plus la urmatoarea lucrare/la urmatoarea teza.

Daca iau nota maxima la lucrare/teza, si cele 50 de sutimi/1 punct/2 puncte, cat se aduna, nu le folosesc la nimic, ii feliciti totusi intr-un fel in care sa-nteleaga ca ii apreciezi mai multi decat pe ceilalti.

Gandeste-te ca altfel ramai singura impotriva lor. Si ca-s ("prosti, da'...") multi.

Profu' meu de romana are acum 73 de ani (daca nu ma-nsel.) De multa vreme mi-e in gand ca, atunci cand ajung in tara, sa-l vizitez. Da-ntr-un fel mi-e frica: daca o sa-mi para ca nu e atat de impresionant pe cat mi-l amintesc eu?...

Si c-am tot zis de pofu' de romana, imi pare ca tu ai ceva din personajele lu' Camil Petrescu: "intransigenta morala" si "setea de absolut", parc-asa le caracterizam. :occasion14: