Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Green is Life - Sa curga leurda!

Featured Replies

• Author

Pentru fanii leurdei, o alta varianta de supa, cu perisoare de gris. Se poate prepara si în varinata ovo-lacto vegetariana, renuntînd la supa de pui înlocuind-o cu supa de legume. Anul trecut am facut o varianta cu carne, adica perisoare de carne cu gris, în supa de leurda... anul asta am inversat putin afacerea :D Cui îi place leurda, îi plac sigur ambele variante.

Poate nu ajungeam sa testez varianta asta, daca nu-mi ramîneau resturile* unui pui mai dolofan. Nu de ala antrenat cu iesiri pe imas, ci asa mai nesportiv, hranit cu boabe de porumb si crescut mai lenes, în ogreada :D

*resturile fiind un spate de la gît la coada cu tot cu carne si pieile din dotare, vîrfuri de aripi, scheletul de la piept si picioarele cu ceva carnita pe ele. A iesit o zama pe cinste. Asa grasa ca a trebuit s-o curat de grasime. Partile carnoase din puiul dolofan, au ajuns pe gratar, în cazul în care va intrebati ce-am facut cu ele :P

[center]post-5-13674005866669_thumb.jpg

post-5-13674005975755_thumb.jpg[/center]

Ingrediente:

2,5 supa de pui
50 g leurda, togata grob
2 oua marime medie
60 g unt, la temperatura camerei
170 gris
sare, piper proaspat rîsnite
nucsoara, proaspat razuita

[center]

Pregatim ingredientele.

post-5-13674006157589_thumb.jpg

Supa era deja gata. Fiecare o face cum îi place. A mea a fost din ce vedeti aici.

Pui, morcovi, telina, radacina de patrunjel, o ceapa si sare.

post-5-13674006241806_thumb.jpg

Am strecurat supa de toate cele. Din aceste "resturi" (carnea fara piele si ciolane)

se poate croseta o salatica. Tocati legumaraia si carnita,

amestecati-le cu o lingura de maioneza picanta,

preparata în functie de gustul vostru, sau creme fraîche cu verdeturi.

Cine e mai îndraznet, combina totul cu o remoulada de acest gen.

Se poate renunta la hamsii, dar nu trebuie :D

post-5-1367400634972_thumb.jpg

Leurda tocata grob, untul moale si ouale, le-am bagat in robotelul de bucatarie (blender cu cutit)

si le-am macinat. Am adaugat grisul, sarea, piperul si nucsoara si am amestecat cu o lingura

pîna am obtinut un amestec omogen destul de maleabil.

post-5-13674006505982_thumb.jpg

Perisoarele le puteti forma cu mîna sau cu doua linguri. Am ales prima varianta :D

Le dati drumul usor în supa care clocoteste slab de tot. La început, perisoarele vor cadea pe fundul oalei, unde se vor lipi putin.

Pe masura ce se fierb, se ridica la suprafata. Totusi e posibil ca vreuna sa ramîna pe fundul vasului. Nu e nici o problema,

se dezlipeste foarte usor cu o lingura, dar nu faceti aceasta operatie imediat ce le-ati dat drumul în supa. Fiind foarte fragede,

riscati sa le rupeti. Dupa ce s-au închegat, se desprind usor. Cam asa arata o perisoara, într-o mîna de marime normala :P

Dupa fierbere se îngrasa :D Se fierb putin, pîna se desprind de pe oala, apoi se pune capacul, se inchide focul si se lasa sa traga vreo 15-20 minute.

post-5-13674006638597_thumb.jpg

Tadaaaa! Enjoy! :D

post-5-13674006767456_thumb.jpg

post-5-13674006892049_thumb.jpg[/center]

Comentarul fiicei: " Ai facut supa cu galuste de spanac? Îmi place!" :D

Comentarul sotului: "Mmmmm, cît poate fi de buna!"

Eu n-am comentat la masa, ca o gustasem înaintea lor. Logic ca mi-a placut, nu? :D

tocma' ce mă improprietării cu un snop de leurdă pe care o voi mânca natur şi sub diverse deghizări

ca gard despărţitor intre feluri, să nu cumva să încurc porcu' cu ciupearca

post-1215-13679446607706_thumb.jpg

ca agent de umplere stategică a vasului, la salata de roşii

post-1215-13679446563875_thumb.jpg

ca stîlp de sprijinit peştele din stînga, să nu se rupă ca cel din dreapta

post-1215-13679449360861_thumb.jpg

(fără picx) in loc de buchet de flori cînd merg in vizită, legat cu panglicuţă, oferit la găzdoaie, cu sărurile de leşin aferente şi dicţionarul explicativ pentru ăi in necunoştiinţă de cauză

PS un truc, cum să o păstraţi nevestezită mai multe zile, în caz că sunteţi începători ca mine şi nu ştiţi : necurăţată, cu rădăcinile netăiate, în apă cît să acopere partea albă şi în frigider.

• 3 weeks later...

tocma' ce mă improprietării cu un snop de leurdă pe care o voi mânca natur şi sub diverse deghizări

PS un truc, cum să o păstraţi nevestezită mai multe zile, în caz că sunteţi începători ca mine şi nu ştiţi : necurăţată, cu rădăcinile netăiate, în apă cît să acopere partea albă şi în frigider.

Venii si eu la spartul targului, doar ca sa ma laud ca am umplut congelatorul cu leurda cruda, tocata.

O sa am la toamna sa fac tarta cu leurda, preferata mea.