April 27, 201610 yr Author comment_236747 Ah, am inteles, eu nu am prins-o. Poate ne mai viziteaza. Multumesc de explicatii la amandoi! Imi doresc doar timp, timp sa pot sa fac Edit: Si sanatate imi doresc... @ Pitt: Despre ce tipuri de faina spui tu? Edited April 27, 201610 yr by Lapona Enigel Report
April 27, 201610 yr comment_236748 @ Pitt: Despre ce tipuri de faina spui tu? Codruta scrie la retete, printre altele de ex. faina cu mult gluten sau faina integrala. Iar eu sunt obisnuit nemteste. Adica Weizenmehl Typ 550 Ala la mine este mai 100% definit si sigur. Peter Report
April 27, 201610 yr comment_236749 @ Pitt: Despre ce tipuri de faina spui tu? Codruta scrie la retete, printre altele de ex. faina cu mult gluten sau faina integrala. Iar eu sunt obisnuit nemteste. Adica Weizenmehl Typ 550 Ala la mine este mai 100% definit si sigur. PeterFaina cu gluten n-o stiu nici eu. Ce e asa deosebit la ea?? Pricep care-i faza cu faina fara gluten - stiu ca sunt persoane cu intoleranta la gluten si trebuie sa evite produsele care-l contin. Dar de ce sunt unele retete ce cer musai faina cu gluten, nu pricep. Report
April 27, 201610 yr comment_236751 @ Pitt: Despre ce tipuri de faina spui tu? Codruta scrie la retete, printre altele de ex. faina cu mult gluten sau faina integrala. Iar eu sunt obisnuit nemteste. Adica Weizenmehl Typ 550 Ala la mine este mai 100% definit si sigur. PeterFaina cu gluten n-o stiu nici eu. Ce e asa deosebit la ea?? Pricep care-i faza cu faina fara gluten - stiu ca sunt persoane cu intoleranta la gluten si trebuie sa evite produsele care-l contin. Dar de ce sunt unele retete ce cer musai faina cu gluten, nu pricep. In citeva retete ale Codrutei, numai asa iute si pe scurt am vazut ca a scris ex. 270 g faina cu mult gluten.... :( Stie ea ce a scris, dar eu le pricep dupa metoda nemteasca...(ex. Typ 405) Report
April 27, 201610 yr comment_236752 Am gasit niste informatii pe net, pe wikipedia, mai exact: Elasticitatea unui aluat frământat din făina cerealelor este dată de către gluten. Proteinele care formează acest gluten sunt responsabile de existența sau inexistența acestei proprietăți a aluatului. Această elasticitate este prezentă în aluatul din grâu. Prolamina grâului poartă numele de gliadină, glutelina lui se numește glutenină. Gliadina la rândul ei se împarte în glutenine cu greutate moleculară mare, mică și mijlocie (gliadină w 1,2) și glutenină cu greutate moleculară mică (glutenina a și . Gliadina si glutenina din grâu sunt prezente într-un raport de 1:1, iar împreună reprezintă circa 80% din conținutul de proteine. Glutenul din grâu are astfel și capacitatea de liant alimentar. Este folosit în acest scop și pentru alte materii prime alimentare. În masa aluatului preparat din făină de grâu în prezența apei, glutenul formează un schelet tridimensional care conferă aluatului elasticitate și extensibilitate. La coacerea aluatului, glutenul suferă procesul de coagulare. Peliculele de gluten care înglobează granulele de amidon parțial gelifiate formează pereții porilor miezului de pâine. Calitatea și cantitatea glutenului din făină reprezintă principalele caracteristici de care depind însușirile ei de panificație. - Făina cu conținut mai mare de gluten este folosită pentru produse de panificație superioare. - Conținutul redus de gluten conferă produselor de panificație un volum mai mic, forma aplatizată și o durată scăzută de menținere a prospețimii. - Glutenul suficient de elastic și extensibil asigură obținerea produselor bine dezvoltate, cu porozitate fină și uniformă, cu pereții porilor uniformi. - Glutenul excesiv de rezistent conduce la obținerea de produse nedezvoltate și cu miezul dens. - Făina cu conținut redus de gluten este preferată insă la unele produse de patiserie (biscuiți, foietaje, etc) deoarece conferă acestora o frăgezime ridicată. Dorința generală a consumatorilor de a consuma produse de calitate superioară cu volum mare, a dus în ultimele decenii la selectarea soiurilor de grâu cu conținut crescut de gluten pentru obținerea unor produse voluminoase, pufoase, cu prospețime de lungă durată. Grâul a ajuns astfel să fie pe lânga o sursă importantă de hidrați de carbon și o sursă importantă de proteine în alimentația zilnică. Report
April 27, 201610 yr Author comment_236753 Da, continutul de gluten confera elasticitate aluatului. @Pitt: la noi, in Germania, faina are un continut mai scazut de gluten datorita conditiilor de sol si celor meteo. Daca vrei faina care sa iti dea un aluat elastic, ia din Franta. Se recomanda si pentru baghete tot faina frantuzeasca. Aveam un site de brutari de unde mi-am comandat si eu...pretul e de pana la 4 ori mai mare ca in magazine in Franta Mai ai posibilitatea sa cumperi gluten separat si sa adaogi la amestecul pentru aluat. Dar habar nu am ce cantitati se recomanda. Report
April 27, 201610 yr comment_236755 Mah, voi nu ati inteles problema mea cu situl Codrutei! Mie imi plac cantitatile si ingredientele sa fie numite exact si la fix!Nu tu masurat cu cana sau faina de pe marte(...) Peter Report
April 27, 201610 yr comment_236756 Mah, voi nu ati inteles problema mea cu situl Codrutei! Mie imi plac cantitatile si ingredientele sa fie numite exact si la fix!Nu tu masurat cu cana sau faina de pe marte(...) PeterIo n-am nici o treaba cu Codruta ori cu site-ul ei. Pur si simplu mi-am amintit de gluten si, daca tot suntem la topicul de faini, am zis sa pomenesc de el. Atat! Report
April 27, 201610 yr Author comment_236770 Ba, eu am inteles ca tu vrei gramele la fix Uite, arunca un ochi pe-aici: http://www.ketex.de/online-shop/franz%C3%B6sisches-mehl-banette-p-58.html https://www.baeckerlatein.de/franzoesische-mehltypen/ Eu am lucrat cu faina frantuzeasca si o recomand la baghete. Report
April 28, 201610 yr comment_236788 Io n-am nici o treaba cu Codruta ori cu site-ul ei. Pur si simplu mi-am amintit de gluten si, daca tot suntem la topicul de faini, am zis sa pomenesc de el. Atat! Esti tu prea buna cu mine. Peter Report
April 28, 201610 yr comment_236789 Ba, eu am inteles ca tu vrei gramele la fix Uite, arunca un ochi pe-aici: http://www.ketex.de/online-shop/franz%C3%B6sisches-mehl-banette-p-58.html https://www.baeckerlatein.de/franzoesische-mehltypen/ Eu am lucrat cu faina frantuzeasca si o recomand la baghete. Care ai luat-o? T65 sau T80?Se pot inlocuie(destul de ieftin cu faina 812)dar pina la urma o sa-mi comand si eu din aia originala. Peter Report
April 28, 201610 yr comment_236801 Lori, exista maia de secara (se hraneste cu faina de secara) si maia de grau (logic, se hraneste cu faina de grau) . In principiu cand se face o paine cu faina de secara se foloseste maia din aceeasi faina si la fel cu graul. Eu am facut azi insa o paine care avea in reteta folosirea starter-ului de grau care se amesteca cu faina de secara si apa si se lasa peste noapte. A doua zi se pun cam 60% faina de secara si 40% faina de grau. Painea e ok dar imi place mai mult plamadeala peste noapte facuta cu faina de grau. Da, Codruta de la Codru de paine a inceput povesti frumoase cu paine cu maia. Pacat ca nu mai scrie. Eu am luat de la ea o reteta de rosii conservate intregi, peste iarna, pentru supe. Mai am un borcan de acum 2 ani se se pastreaza excelent. Merci, Codruta, daca ne citesti! Codruta are bb si cred ca din cauza asta n-a mai scris Ah, am inteles, eu nu am prins-o. Poate ne mai viziteaza. #n-a scris pe forum ci pe blogul ei Report
April 28, 201610 yr Author comment_236807 Ba, eu am inteles ca tu vrei gramele la fix Uite, arunca un ochi pe-aici: http://www.ketex.de/...nette-p-58.html https://www.baeckerl...sche-mehltypen/ Eu am lucrat cu faina frantuzeasca si o recomand la baghete. Care ai luat-o? T65 sau T80?Se pot inlocuie(destul de ieftin cu faina 812)dar pina la urma o sa-mi comand si eu din aia originala. Peter Eu am avut T 65. Mi se pare super la baghete! Iar pentru produsele de patiserie gen bisquit poti lua T 45. Report
April 28, 201610 yr Author comment_236808 Codruta are bb si cred ca din cauza asta n-a mai scris Ah, am inteles, eu nu am prins-o. Poate ne mai viziteaza. #n-a scris pe forum ci pe blogul ei Ah, am pricipit acuma. Mersi de info! Report
May 4, 201610 yr comment_236927 In timp ce m-am destrabalat la Tirolul de sud am comandat si cind am venit acasa, deja a fost faina ajunsa.T65 Maine ptr. gratarit, Baguette T65 de aici Poolish-ul este deja pregatit... Peter Report
June 5, 201610 yr comment_237514 Si, cum iti place de ea? Cum sa nu. Dar retetele sunt diferite(bune si mai "ne"bune. Am facut azi baguette din T65 si nu-mi plac.Dar mai invat. la gust poate ok, dar la prelucrare... Peter Report
June 9, 201610 yr comment_237553 Kiva, mi-am salvat Sauerteigul ptr. vecie. Si cel de grau si cel de secara. Peter Peter , cum ai facut? Report
June 9, 201610 yr comment_237554 Kiva, mi-am salvat Sauerteigul ptr. vecie. Si cel de grau si cel de secara. Peter Peter , cum ai facut? Hallo Mutti.Daca ai Saurteig atunci e destul de usor.Uite cum am procedat eu Intrebari? Peter Report
June 18, 201610 yr comment_237732 Kiva, mi-am salvat Sauerteigul ptr. vecie. Si cel de grau si cel de secara. Peter Peter , cum ai facut? Hallo Mutti.Daca ai Saurteig atunci e destul de usor.Uite cum am procedat eu Intrebari? Peter Merci , Peter , nu am SauerTeig dar vreau sa m-a apuc sa fac. Ai vreun Tipp? Report