January 14, 201016 yr comment_15260 Imi place tare mult aceasta prajiturica , crema in mod deosebit si deoarece cei care au gustat-o au zis ca mi-a iesit mai gustoasa decat la patiserie , m-am gandit sa o postez si pt. voi . Nu-i frumoasa , da-i gustoasa ! Ingrediente : pt pate a choux avem nevoie de :60gr apa60 gr lapte50 gr unt10 gr zaharsare75 gr faina2oua intregi pt crema avem nevoie de :250 gr lapte100 gr unt70 gr zahar50 gr galbenus ou75 gr praliné30 gr amidon de porumb pt praliné ( cine vrea sa-l faca acasa ):125 migdale intregi 125 alune decorticate200 gr zahar50 gr apa Preparare: facem o pate a choux obisnuita , incalzim intr-o caserola laptele si apa , zaharul untul si sarea . Apoi adaugam toata faina deodata . Punem iarasi pe foc si amestecam bine in scopul de a usca putin aluatul rezultat . Dam la rece , si adaugam oulae pe rand , intre fiecare amestecam bine . Pe o tava acoperita cu hartie de copt , formam cu ajutorul unui poche , o coroana Coacem 15-20 minute intai la foc iute 210 grade , apoi scadem la 180 grade . Ultimele doua minute am tinut usa cuptorului intredeschisa . Dam coroana la racit si ne ocupam de crema . Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul .Amestecam bine . Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .Adaugam pasta de praliné apoi 1/3 din unt restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece. Taiem coroana in doua , umplem cu crema Gata cu capacul pus Ramane sa o orneze fiecare cum crede , eu am pudrat-o cu zahar pudra , alteori am turnat ciocolata topita .Crema am facut-o cantitate dubla , fiindca asa ne place . E o crema tare fina si foarte gustoasa .Sectiune n-am , sincer am uitat , dar nu e greu de imaginat .A mea nu-i frumoasa , dar v-o recomand cu caldura , e o prajitura care impresioneaza prin gust . Sper sa va incite un pic curiozitatea , Pofta Buna! Report
January 14, 201016 yr Author comment_15261 Pt Praliné : Eu am gasit un pralin bun si-l foolosesc cu incredere . Din pralin gata facut prin mixare 5 minute , obtinem un praliné excelentar fi trebuit sa mixez in continuare pana as fi avut o pasta si mai moale , dar fiind cantitatea mica se lipea de peretii mixerului . Deci m-am multumit cu consistenta care apare in poza . Putem sa facem si in casa un bun pralin , prin inrobarea alunelor si a migdalelor in caramel obtinut din zahar si apa . Dupa racire se mixeaza bomboanele de alune pana la obtinerea unei faini = pralin . Mixand in continuare obtinem o pasta /crema = praliné. Report
January 14, 201016 yr comment_15323 Arata foarte fain . sa vad daca am curaj sa ma lansez in aluat de choux-uri Report
January 14, 201016 yr Author comment_15331 Multumesc stella choux-urile imi ies mai bine decat coroana asta , poate pt ca e mai putin aluat .Merita sa incercata ! Report
January 14, 201016 yr comment_15364 Multumesc stella choux-urile imi ies mai bine decat coroana asta , poate pt ca e mai putin aluat .Merita sa incercata !hmmmmm arata minunat.... Report
January 18, 201016 yr comment_16134 Tot ce e cu pasta choux imi place la nebunie, pina acum in Paris Brest am pus mereu doar crema de vanilie, dar acum ca ai explicat cum se poate face pralinè-ul si avind si Thermomixul care amesteca sigur asa ceva mai mult decit bine, o sa incerc si eu sa o fac. Report
January 18, 201016 yr comment_16169 Arata f. apetisanta,cred ca putin pudrata sau glazurata ar fi de-a dreptul festiva O bag la retetarul meu personal,multumesc de reteta (mai, mai ca ma bate un gand''obscen'',dar mai bine nu ca sunt la dieta) Report
January 20, 201016 yr comment_16450 [i]pt crema avem nevoie de :250 gr lapte100 gr unt70 gr zahar50 gr galbenus ou75 gr praliné30 gr amidon de porumb Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine . Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .Adaugam pasta pralinéapoi 1/3 din untrestul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece[/i] Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles... Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.Multumesc mult! Sorina Report
January 20, 201016 yr comment_16476 Excelent arata! Si îmi place mult ideea cu aluatul asta de choux în forma asta!Crema este exact pe gustul meu.Merci de reteta,nane Report
January 20, 201016 yr Author comment_16519 [i]pt crema avem nevoie de :250 gr lapte100 gr unt70 gr zahar50 gr galbenus ou75 gr praliné30 gr amidon de porumb Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine . Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .Adaugam pasta pralinéapoi 1/3 din untrestul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece[/i] Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles... Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.Multumesc mult! Sorina Asadar e nevoie in total de 70 grame zahar , 10 grame punem in laptele pe care il incalzim si restul de 60 gr il frecam cu galbenusurile .Incalzim tot laptele intr-o cratitza , 1/3 din el il turnam in fir in castronul cu galbenuse , amestecam galbenusele cu laptele si toata aceasta compozitie o turnam in oala cu lapte , in oala in care a ramas lapte simplu . Intelegi? Absolut nici o suparare nu-i , chiar te rog sa ma intrebi de cate ori vrei , mie imi pare simpla pt ca eu am facut-o , si voi incerca sa-ti explic cat de bine pot . E o crema foarte buna , cu tinuta frumoasa care se potriveste de minune la aluatul de choux Report
January 20, 201016 yr Author comment_16520 Maya , Adriana multumesc pt aprecieri ! sper sa va faca placere daca incercati prajitura . Report
January 20, 201016 yr comment_16524 Mamma mia, se vede treaba ca visam... asa-i cand nu deschizi bine ochii... Multumesc mult pt lamurire! Tu ai explicat bine... creierul meu era in pauza... Dupa ce am dormit un pic am inteles si eu despre ce e vorba... Sorina Report
January 20, 201016 yr Author comment_16538 Sorina draga stai linistita ca si eu de multe ori , din pacate, inteleg pe dos lucrurile simple Report
January 23, 201016 yr comment_16760 Imi imaginez ce gust minunat poate avea crema, multumesc mult pentru reteta imi cumpar praline sau alune si fac praji:drool: Report
May 26, 201016 yr comment_38976 Eu as avea o intrebare (mereu am cate una): cum credeti ca ar merge aceasta crema cu blatul de la tort Krantz al Laurei?Link-ul catre tort Krantz este https://forum.artaculinara.ro/topic/404-tort-kranz/Multumesc mult! Sorina Report
May 29, 201016 yr Author comment_39425 Nu merge bine , merge extraordinar de bine cu tortul krantz. Crema are tinuta foooarte buna, nu fuge din prajitura, poti incerca fara frica. Report
May 30, 201016 yr comment_39664 Multumesc mult de tot, Nane! Am sa-mi incerc norocul... revin peste cateva zile. Sorina Report
December 25, 201312 yr comment_210407 Am facut-o pentru ziua de Craciun si a fost foarte apreciata. Report