Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siropuri de toate felurile

Featured Replies

• Author

Maya,Foxxy..super,colorate,aromate arata siropoasele voastre.

Intrebarea mea este:cum se comporta cu apa minerala?banuiesc ca nu e apa chioara. :) .Daca adaug si-un mango? .Multumesc Maya de recipe.

Cu placere,Paradis :)

Nu l-am facut cu apa minerala,doar cu plata.Mie nu-mi plac siropurile cu apa minerala.

Nici cum da mango între citrice,nu-mi dau seama...sorry B)

Maya, superbe culorile, de gust si arome nu pot decat sa mi le imaginez!

Bunny,puteam sa jur ca ti-am raspuns,dar se pare ca m-am înselat.

Da,deci are culoare faina,dar al meu,amestecat cu apa,nu ramîne asa colorat ca a lui Foxyy,Al meu e mai pal transparent.

Aroma într-adevar e foarte buna.Noua ne place la toti.Cel mai mult a consumat sotul.Eu îl ador cu gheata,dar pentru ca ma doare gîtul,nu pot sa beau asa ...deci beau mai putin momentan :)

Maya, culoarea cred ca difera din pricina ca portocalele mele au fost mai zemoase. Tu ai spus ca ai obtinut 1 litru de suc, pe cand eu am avut 1.5 litri si cred ca de aici vine diferenta de nuanta. Siropul tau a iesit mai dulce decat al meu, clar are nevoie de mai multa apa, pentru a obtine suc. Nu? :)

Maya,Foxxy..super,colorate,aromate arata siropoasele voastre.

Intrebarea mea este:cum se comporta cu apa minerala?banuiesc ca nu e apa chioara. :) .Daca adaug si-un mango? .Multumesc Maya de recipe.

Paradis, iti multumesc pentru aprecieri! :)

Cu apa minerala n-am incercat, de ceva vreme jupanu' a trecut si el pe apa plata... B) Cu mango... n-am idee ce-ar iesi, mai ales ca eu n-am aici vreo ustensila cu care as putea sa storc fructul! Voi incerca sa beau sucul si sa pun bucatele de mango in cana, ca sa-mi fac o idee, apoi revin cu vesti (adica mai pe seara, ca sa am timp sa savurez aroma!). B)

• Author

Maya, culoarea cred ca difera din pricina ca portocalele mele au fost mai zemoase. Tu ai spus ca ai obtinut 1 litru de suc, pe cand eu am avut 1.5 litri si cred ca de aici vine diferenta de nuanta. Siropul tau a iesit mai dulce decat al meu, clar are nevoie de mai multa apa, pentru a obtine suc. Nu? :)

Foxyy,eu ma gindeam ca poate ai folosit mai multe Blutorangen.Fructele mele,au fost extrem de zemoase,dar micute.Si da,al meu destul de dulce :)

Maya, culoarea cred ca difera din pricina ca portocalele mele au fost mai zemoase. Tu ai spus ca ai obtinut 1 litru de suc, pe cand eu am avut 1.5 litri si cred ca de aici vine diferenta de nuanta. Siropul tau a iesit mai dulce decat al meu, clar are nevoie de mai multa apa, pentru a obtine suc. Nu? :scratch:

Foxyy,eu ma gindeam ca poate ai folosit mai multe Blutorangen.Fructele mele,au fost extrem de zemoase,dar micute.Si da,al meu destul de dulce :D

Am folosit exact 10 portocale Tarocco, doar din astea am gasit, plus o Navelinas, asa cum ai zis! Dar au fost zemoase rau toate portocalele Bio, de aici si culoarea, dar mai ales volumul de lichid! Foarte bun sucul, multumim! :-*

• Author

Eu am avut 5 moro,si alea nu au fosta sa blutig,ci au avut doar cîte o fîsie rosie,în rest au fost portocalii.De aia zic,culoarea ta e mai concentrata.

Dar ce conteaza culoarea.O sa mai fac o tura doar din portocale portocalii si lamîi,deci ala va fi palid de tot,dar nu conteaza,ca vreau sa fie acru! :scratch:

Eu am avut 5 moro,si alea nu au fosta sa blutig,ci au avut doar cîte o fîsie rosie,în rest au fost portocalii.De aia zic,culoarea ta e mai concentrata.

Dar ce conteaza culoarea.O sa mai fac o tura doar din portocale portocalii si lamîi,deci ala va fi palid de tot,dar nu conteaza,ca vreau sa fie acru! :study:

Hmmmmmm.... Tu chiar vrei sa ma ispitesti, ai? Maica-mea nu putea gusta din ceaiul meu, cand eram mica, mereu zicea ca-i sare palaria daca ia o gura, asa de acru era! Si fara lamaie, eu nu ma atingeam de ceai...... :whip2:

• Author

Hmmmmmm.... Tu chiar vrei sa ma ispitesti, ai? Maica-mea nu putea gusta din ceaiul meu, cand eram mica, mereu zicea ca-i sare palaria daca ia o gura, asa de acru era! Si fara lamaie, eu nu ma atingeam de ceai...... :whip2:

Daaa,eu ador acru,dar s-o vezi pe Denise.Îsi pune lamîie pe paste!În supe normale,chiar si în ciorbe acre,ea mai pune lamîie...si pe sarmale cu funza de varza acra(si eu aici gasesc doar varza acra taare te tot.Si dupa ce o tin sapte ceasuri in apa,tot acra este!O cert cînd o prind,dar si pe astea pune lamîie! ...nu e zdravana! :study:

Hmmmmmm.... Tu chiar vrei sa ma ispitesti, ai? Maica-mea nu putea gusta din ceaiul meu, cand eram mica, mereu zicea ca-i sare palaria daca ia o gura, asa de acru era! Si fara lamaie, eu nu ma atingeam de ceai...... :study:

Daaa,eu ador acru,dar s-o vezi pe Denise.Îsi pune lamîie pe paste!În supe normale,chiar si în ciorbe acre,ea mai pune lamîie...si pe sarmale cu funza de varza acra(si eu aici gasesc doar varza acra taare te tot.Si dupa ce o tin sapte ceasuri in apa,tot acra este!O cert cînd o prind,dar si pe astea pune lamîie! ...nu e zdravana! B)

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :whip2:

Ti-am spus ca-l fac si chiar asa o fost ,ca s-a si dus .Noi l-am baut nu copii ca lor cica nu le-o placut.Dar e f bun si-l prefer cu apa minerala ,io personal. :floare: Am si o photo naspa :lol: ,in forma pura si diluat.Am folosit 3 buc. grefuit rosu ,portocale normale,2 lamai si 2 lime.

post-196-126634039495_thumb.jpg

:lol: Eu as manca bucatile alea de coji, asa, nemacinate, netaiate.

Pe-asta chiar il fac. Eu alcool nu beau, iar suc de citrice nici atat, dar asta-i fix ce trebuie. :floare:

• Author

Ti-am spus ca-l fac si chiar asa o fost ,ca s-a si dus .Noi l-am baut nu copii ca lor cica nu le-o placut.Dar e f bun si-l prefer cu apa minerala ,io personal. :floare: Am si o photo naspa ;) ,in forma pura si diluat.Am folosit 3 buc. grefuit rosu ,portocale normale,2 lamai si 2 lime.

EU mai am un piculet :)

Ma bucur ca v-a placut :lol:

• Author

:lol: Eu as manca bucatile alea de coji, asa, nemacinate, netaiate.

Pe-asta chiar il fac. Eu alcool nu beau, iar suc de citrice nici atat, dar asta-i fix ce trebuie. :floare:

Boni,ma bucur ca-ti trebuie,sau ca-ti place! ;)

Lui Jimmy sa nu-i dai! :)

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :floare:

Lamîie pîna la geht's nicht mehr! :)

Chiar ma pregateam sa pun de-un ceai... mai am o lamaie si 2 limette, ar trebui sa-mi ajunga pentru azi si maine! :lol:

• Author

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :floare:

Lamîie pîna la geht's nicht mehr! ;)

Chiar ma pregateam sa pun de-un ceai... mai am o lamaie si 2 limette, ar trebui sa-mi ajunga pentru azi si maine! :lol:

Tu bei lamîie cu ceai? :)

Deci da, eu o inteleg pe fiica-ta perfect! :thumleft:

Lamîie pîna la geht's nicht mehr! :study:

Chiar ma pregateam sa pun de-un ceai... mai am o lamaie si 2 limette, ar trebui sa-mi ajunga pentru azi si maine! :wacko:

Tu bei lamîie cu ceai? :drool:

Cam asa ceva! :hungry:

• 1 year later...
  • Author

[indent]Nimic deosebit, dar daca tot le-am facut, le atasez la catastif. Simple, aromate si bune de aromat sifonul, apa de izvor sau apa minerala. Delicios vara cît si iarna. De altfel nu trebuie doar baut cu apa. Se poate folosi cu succes la mixatul cocktail-elor, la îndulcit si aromat ceaiul, la însiropat prajituri, în creme, pe deseruri precum clatite, înghetata... în functie de chef si pofta.

[center]post-5-13209442065286_thumb.jpg[/center]

Sirop de lamîie

• 400 ml zeama de lamîie
  • 150 ml apa
  • 1 lamîie
  • 400-450 g zahar

Se amesteca zaharul cu apa si se fierbe pe foc moderat pîna capata o textura densa si scade putin. Se adauga zeama de lamîie si lamîia feliata, si se lasa la fiert înca 20-30 minute. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina. Lamîia din strecuratoare o puteti folosi cu succes într-un aluat de cozonac, la o prajitura... sau pur si simplu le puteti rontai asa... goale.

[center]post-5-13209442378752_thumb.jpg

Ultimul clocot. Are deja o textura densa si o culoare destul de frumoasa.

Feliile de lamîie sînt confiate, numai bune de pus într-un chec sau alta dulcegarie!

post-5-1320944267576_thumb.jpg[/center]

Sirop de portocale moro

• 1 l zeama portocale moro/blood orange
  • 500-600 g zahar (portocalele folosite de mine au fost foarte dulci)

Se repartizeaza ambele ingrediente într-un vas, se amesteca si se fierbe 20-30 minute pe foc moderat spre tare pîna îsi schimba consistenta si culoarea. Dupa ce începe a se îngrosa putin, pe masura ce fierbe, siropul îsi schimba putin culoarea, si devine mai clar. Se strecoara si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.

Sirop de menta

3 legaturi de menta
600 ml apa
400 g zahar
2-3 linguri zeama de lamîie

Se fierbe apa cu zaharul pîna se formeaza un sirop. Se adauga zeama de lamîie si menta spalata si eventual tocata foarte grob. Adica, se taie legaturile în 3-4. Se lasa la fiert pe foc moderat maxim 10 minute. Se mai lasa menta în sirop înca 10 minute, apoi se strecoara siropul si si se toarna în sticle sterilizate si uscate, cu dop. Se pastreaza la loc racoros ferit de lumina.

post-5-1320944340217_thumb.jpg

Notita:

Am mai probat o varinata dupa o reteta gasita pe net. Am turnat apa fiarta peste menta spalata si feliile de lamîie, am lasat la "macerat" 2 zile la rece, apoi am strecurat zeama si am fiert-o 10-15 minute cu zahar. Nu mi-a placut aroma care a lasat-o menta. Siropul a capatat un gust herb/cumva ierbos. Varianta asta cu menta fiarta în sirop, maxim 10 minute + înca 10 minute de odihna în sirop, este foarte buna. Siropul ia ce-i mai bun din menta. Doar aroma mentolata.[/indent]

Lamai am pe balcon (fac limonada destul de des). :hungry:

Portocale Moro n-am vazut pe nicaieri! :love7: Si am cautat.

Menta, iara n-am, da' tre' sa dau iama in rezerva matusa-mii.... :blush: Sau trebe musai frunze proaspete? Ea a tot cules din livada asta-vara si a pus la uscat frunzele, pentru ceai.

Imi si inchipui aromele.... un suc facut din sirop, apa cu sau fara bulbuci si-un cub de gheata... :drool:

• 2 months later...

[indent][center]

• portocale tarocco*
  • portocale moro*

*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)[/center]

[/indent]

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :lol:

• Author

[indent][center]

• portocale tarocco*
  • portocale moro*

*Portocalele tarocco si moro sint varietati mai roscovane(blood orange)[/center]

[/indent]

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :occasion14:

Nu stiu, dar de cînd a început sezonul... e de coma în ceeace priveste gasirea portocalelor sîngeroase!

Se gasesc mai greu ca diamantele. Or fi avut sicilienii an rau! :toothy9;

[indent][center]

• portocale tarocco*
  • portocale moro*

[/indent]

Unde gasesc eu in Bucuresti asa ceva? Inca nu mi-a ajuns sub ochi nimic de genul asta! :occasion14:

Nu stiu, dar de cînd a început sezonul... e de coma în ceeace priveste gasirea portocalelor sîngeroase!

Se gasesc mai greu ca diamantele. Or fi avut sicilienii an rau! :Demon:

Da' numa' in Sicilia se gasesc soiurile astea? In alte parte, nema???? :toothy9;

eu stiam ca astea se coc mai tarziu, pe la sfarsitul lui ianuarie sau prin februarie, vorbesc de cele din Sicilia

dar sa vina Any sa zica

• Author
Da, Bris, cre'ca ai dreptate. Sezonul roscovanelor incepe in vreo 2-3 saptamini. Dar totusi, incepind cu sarbatorile, parca anii trecuti, gaseam prin piata cite ceva. Probabil erau de altundeva. Egal, noi le asteptam. Sa vina! :105: