Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gehaktbal

Featured Replies

Căutând ceva informații despre Olanda, am descoperit și aceste chiftele, într-atât de populare în Țările de Jos încât au dedicat și o zi din săptămână acestui preparat (Miercurea -Gehaktbal Dag – Ziua chiftelei). Ce le deosebește pe aceste chiftele de unele obișnuite sunt condimentele folosite, mărimea lor (peste 100 g) și modul de prăjire, dar, la fel ca orice alte chiftele se prepară rapid și ușor. Sunt tare bune!

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126737010275_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[b][font='Times New Roman][size=3][color=#006400]

[/color][/size][/font][/b]

Ingrediente:

*am găsit multe combinații de condimente, pe lângă cele pe care le-am ales eu să le folosesc mai puteți pune majoran, cardamon, ghimbir, scorțișoară

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]100 g unt

1 kg carne tocată amestec (50% vită, 50% porc) sau de vită

1 ou

30 ml lapte

4 linguri pesmet

1 ceapă mică tocată (opțional)

1 linguriță nucșoară

2 lingurițe semințe de muștar măcinate (opțional)

1/2 linguriță piper alb

1/2 linguriță piper negru

1/2 linguriță cariandru măcinat[/size]

Carnea se frământă bine cu oul, laptele, pesmetul, sarea și condimentele.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126737008384_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Se formează chiftelele, de aproximativ 100 g fiecare (mi-au ieșit 11).

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126737008788_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Untul se pune la topit într-o tigaie mare, în care să poată fi puse toate chiftelele.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126737009323_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Acestea se prăjesc pe toate părțile până ce se rumenesc, apoi se toarnă 2 căni de apă fierbinte, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic încă 25-30 min.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126737009774_thumb.jpg[/color][/size][/font]

Se servesc alături de garnituri de cartofi și/sau legume.

post-44-126737010754_thumb.jpg

[/font][/color]

• Author

Astea n-or fi chiftelele de la Ikea, alea de se mananca cu gem de coacaze?

Mai nu, n-am mancat chiftele la Ikea ca nu exista in batatura mea, dar stiu ca ei sunt suedezi, au si suedezii niste chiftele celebre, da ale lor stiu ca sunt niste chiftelute, se fac micute. Astea olandeze sunt ditamai chifteloaielehttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Acestea se prăjesc pe toate părțile până ce se rumenesc, apoi se toarnă 2 căni de apă fierbinte, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic încă 25-30 min.

:tongue3: si daca mcacar o cana din doua ar fi vin sau bere ?

Stiu n-ar mai fi Gerha- something

Dar tehnica cu apa (de ce nu supa?) turnata peste chiftele imi da idei.

Multumim pentru inspiratie.

Pozele sunt de-a dreptul .... :toothy9; delicioase.

Keep them coming!

• Author

:tongue3: si daca mcacar o cana din doua ar fi vin sau bere ?

Stiu n-ar mai fi Gerha- something

Dar tehnica cu apa (de ce nu supa?) turnata peste chiftele imi da idei.

Multumim pentru inspiratie.

Pozele sunt de-a dreptul .... :toothy9; delicioase.

Keep them coming!

Din partea mea shefule, toarna ce ai matale chefhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif. Sa stii ca ideea cu berea ma tenteaza si pe mine, daca tot ai pomenit de ea https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Căutând ceva informații despre Olanda, am descoperit și aceste chiftele, într-atât de populare în Țările de Jos încât au dedicat și o zi din săptămână acestui preparat (Miercurea -Gehaktbal Dag – Ziua chiftelei).

Eu nu pot sa le sufar! Mi se par o porcarie gigantica. Am mancat prin fel de fel de locuri cat timp am fost in Olanda (16 ani batuti pe muchie) si mi s-a luat. O PORCARIE!!!

Sper insa ca, facute cu ingrediente neolandeze (inclusiv carne neolandeza), sa fie mancabile.

Căutând ceva informații despre Olanda, am descoperit și aceste chiftele, într-atât de populare în Țările de Jos încât au dedicat și o zi din săptămână acestui preparat (Miercurea -Gehaktbal Dag – Ziua chiftelei).

Eu nu pot sa le sufar! Mi se par o porcarie gigantica. Am mancat prin fel de fel de locuri cat timp am fost in Olanda (16 ani batuti pe muchie) si mi s-a luat. O PORCARIE!!!

Sper insa ca, facute cu ingrediente neolandeze (inclusiv carne neolandeza), sa fie mancabile.

Cer mii de scuze, maestre.

Eu nu as pune etichete pe un produs anume, daca mie nu imi place - parerea mea.

De mustibus :beer2: stimabile! - aproape ca a spus Nea Iancu.

Iar Kiritescu in Gaitele (citatul cu care ma apar eu la semnatura de atacuri, pe forumul prieten) ; "Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului!"

Daca imi place si mie? :o

O PORCARIE ???

carne tocată amestec (50% vită, 50% porc)

Da, zice ca contine si porc =)) 50 %

... gigantica?

Zice ca sunt intr-adevar mari, dar nu gigantice.

No offence please!

Si eventual indatoreaza-ne cu reteta suprema de chiftele.

Dragilor, din partea-mi puteti manca toate chiftelele olandeze asa cum le fac ei. Io m-am lecuit. Dar daca voi le faceti ca sa fie bune (nu asa cum le fac ei), apai... de ce n-as manca?

Ah, mie, in general, mancarea olandeza nu-mi place. Este asa cum sunt olandezii: fada si fara gust.

• Author

Dragilor, din partea-mi puteti manca toate chiftelele olandeze asa cum le fac ei. Io m-am lecuit. Dar daca voi le faceti ca sa fie bune (nu asa cum le fac ei), apai... de ce n-as manca?

Ah, mie, in general, mancarea olandeza nu-mi place. Este asa cum sunt olandezii: fada si fara gust.

Mai, da ce vehement esti cu bietele chiftele!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Sa inteleg ca nu ti-au placut olandeziihttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue.gif...

P.S. Chiftelele mele au fost din carne romaneasca, ceapa din gradina si condimente din supermarket si mie mi-au placut tare, dar, de gustibus non disputandum

Mai, da ce vehement esti cu bietele chiftele!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Sa inteleg ca nu ti-au placut olandeziihttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue.gif...

P.S. Chiftelele mele au fost din carne romaneasca, ceapa din gradina si condimente din supermarket si mie mi-au placut tare, dar, de gustibus non disputandum

eh, in cazul asta sunt convins ca au iesit mai bune decat cacatul ala olandez.

si da, nu ma dau in vant dupa olandezi.

+1 , eu la holendari mananc indonezian sau italian :lol: :lol:

si da, nu ma dau in vant dupa olandezi.

nici dupa olandeze??? :lol:

nope. proaste ca noaptea si fudule pan' la mniezau.

+1 , eu la holendari mananc indonezian sau italian =)) :lol:

+1 :lol: :lol:

Dar ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului, au heringi minunati, midii exceptionale plus oarece brînzeturi care nu-s chiar de lepadat.

În rest, as zice "lasati olandezele sa vina la mine" :lol: :P

+1 , eu la holendari mananc indonezian sau italian =)) :lol:

+1 :lol: :lol:

Dar ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului, au heringi minunati, midii exceptionale plus oarece brînzeturi care nu-s chiar de lepadat.

În rest, as zice "lasati olandezele sa vina la mine" :lol: :P

Mancaruri nepreparate bune au destule: heringi, midii, stridii, homari, tipari, o iarba de mare (zeekraal; Salicornia ii zice latineste) care nu stiu cum ii zice in alta limba (vezi poza) dar este divina (si cruda si preparata simplu) - chifteaua, ca si mine, o mananca cruda

http://captkrik.nl/files/images/zeekraal.preview.jpg