November 27, 200916 yr comment_1756 Avem nevoie deGutui - cojile, casa semintelor, chiar si gutuie intreagaMere rosii - de preferat doar coaja lor, pentru culoareZahar - 1 kg de zahar la fiecare litru de lichid pbtinut in urma fierberiiLamiie - zeama de la 1 lamiieVanilie - optional, de preferat zahar vanilinat pentru o cluoare mai frumoasa. Apa - cit sa acopere fructele care s epun la fiert. Eu am avut cojile si casa semintelor de la 5 gutui, plus inca una intreaga, 3 mere rosii, intregi. Le-am pus apa cit sa le acopere: Cind s-au fiert: Le-am strecurat, printr-un tifon, ca sa iasa un lichid cit mai limpede: Apoi, lichidul obtinut se pune la fiert: Cind da in clocot, punem zaharul: Cind da din nou in clocot, punem si lamiia: Si lasam sa fiarba pina spuma incepe sa devina groasa, si sa faca "harti": Serviti, va rog: Se pune fierbinte sau macar calduta in borcane, si se acopera cu un prosop ud pina se raceste. Miine revin cu poze in borcane! Report
November 27, 200916 yr comment_1759 Ma declar fan peltea forever!!! Pemtru prima data am facut si eu anul asta, mi-au iesit 3 borcane si mai am...numai unul. :oops: La anul fac iara, da' mai multa. Foarte faina ti-a iesit, Ralu, bravos! Report
November 27, 200916 yr Author comment_1769 Asta e cea de anul trecut, am desfacut ultimul borcan, ca sa vedeti cum se prezinta in timp: Miha, iti trimit, zau! Report
November 27, 200916 yr comment_1814 Ralu, frumoasa prezentare si tare frumos vasul!Imi facea si mama pe vremuri peltea, dar parca-i prea dulce :oops: Si anul trecut am batat-o la cap si mi-a tot facut dulceturi cate doua, trei borcanele... imi place sa le vaz in camara frumos aranjate... da de mancat nu prea...Cum ziceam, frumos... Report
November 27, 200916 yr comment_1820 Raluca, m-ai lasat paf. Peltea nu cred ca am mancat vreodata, trebuie sa verific daca mi-au mai ramas ceva gutui, ca m-ai terminat cu pozele tale. Super! Report
November 27, 200916 yr Author comment_1834 Multumesc frumos, fetelor! Iulia, pelteaua nu trebuie sa fie covirsitor de dulce, eu ii pun lamiie destula, si nu ma ia lesinul. Nici mie nu imi plac dulciurile concentrate, de altfel dulceata maninc doar la clatite, cam de 2-3 ori pe an. Insa imi place la nebunie sa o fac, si sa o daruiesc! Cori, am eu peltea si pentru tine Eu folosesc peltea la indulcit creme de torturi, placinte cu fructe, ceaiuri, uns blaturi, ba chiar ca glazura la placinta Hanei cu gutuie. Ma gndesc ca ar putea fi folosita cu succes in loc de glucoza sau corn syrup, pentru ca zahar a depasit prin fierbere punctul de resolidificare...O sa incerc un sos si va anunt! Report
November 28, 200916 yr Author comment_2229 Am prins azi o farima de soare si am pozat pelteaua, in borcan : Report
November 29, 200916 yr comment_2270 Arata de zile mari. Mai am niste gutui si daca am timp pun in practica pelteauua. Si asta chiar maine. Report
November 30, 200916 yr comment_2819 Eu am avut cojile si casa semintelor de la 5 gutui, plus inca una intreaga! Dar ai folosit si mijlocul celor 5 gutui, sau nu?Ca daca nu faci inainte dulceata de gutui e cam ciudat / putin economic sa nu folosesti toata gutuia :roll: Report
November 30, 200916 yr Author comment_2857 Irinuca, am facut si dulceata, e postata tot aici. Dar tu, daca nu vrei sa faci dulceata, dupa ce maninci gutuile, tii cotoarele la frigider 2-3 zile pina stringi cit ai nevoie, si te pui pe treaba! Din contra, departe de a fi neeconomic, mie mi se pare ca reteta de peltea valorifca fructul in totalitate! Report
November 30, 200916 yr comment_2900 Eu folosesc peltea la indulcit creme de torturi, placinte cu fructe, ceaiuri, uns blaturi, ba chiar ca glazura la placinta Hanei cu gutuie. Ma gndesc ca ar putea fi folosita cu succes in loc de glucoza sau corn syrup, pentru ca zahar a depasit prin fierbere punctul de resolidificare...O sa incerc un sos si va anunt! Eu marul il curat de coaja il tai bucati si las la vedere cotorul cu samburii care contin mult pectina, ce gelifica siropul. De data asta, calc deliberat si regula stropirii fructului curatat/taiat cu suc de lamaie pentru a nu-si schimba culoarea. Chiar las 10 minute sa-si schimbe si pelteaua devine mai roscata.Unde-i gutuia si marul, un pic de scortisoara, doua cuisoare, sau un anason stelat nu are ce sa strice (daca iti plac ovcors )O sa incerc un sos si va anunt!OK. Te anunt si eu ca am folosit pelteaua de mai an, la prepararea sosului "thai" dulce-acrisor Naam Jim Priau Wan - invatat de la Maister Peter dupa ce maninci gutuile,sau faci un compot, sau dulceata. tii cotoarele la frigider 2-3 zile pina stringi cit ai nevoie, si te pui pe treaba! Din contra, departe de a fi neeconomic, mie mi se pare ca reteta de peltea valorifca fructul in totalitate! "Boierii": Asa e Maria Ta! :laughing7: Sunt complet de acord. Report
November 30, 200916 yr comment_2907 Am zis ca fac pelteaua, dar am avut niste musafiri si am cedat gutuile pe care le mai aveam, ca eu am facut si dulceata (de 2 feluri) si compot si oricum hotarasem sezonul conservelor incheiat. Macar am facut o fapta pionereasca. Report
December 2, 200916 yr comment_3927 Irinuca, am facut si dulceata, e postata tot aici. Dar tu, daca nu vrei sa faci dulceata, dupa ce maninci gutuile, tii cotoarele la frigider 2-3 zile pina stringi cit ai nevoie, si te pui pe treaba! Din contra, departe de a fi neeconomic, mie mi se pare ca reteta de peltea valorifca fructul in totalitate! Ok, acum am inteles smecheria Poate am curajul sa fac si eu prima peltea sin viata mea :? Report
December 8, 200916 yr comment_6745 Cine imi spune si mie( fiindca n-am mancat niciodata) :oops: ce consistenta trebuie sa aiba pelteaua?Si cum / la ce se foloseste exact? Report
December 8, 200916 yr comment_6751 Arata ca un "jeleu". se poate manca pe paine cu unt. eu pun in salata de fructe cateodata ( nu pun zahar), saula diverse prajituri , gen cele ardelenesti :coca, dulceata/peltea si bezea. Report
October 27, 201114 yr comment_108616 Daca ati facut peltea, ca e de sezon, nu aruncati pasta care rezulta dupa scurs : dati-o prin sita si 1) faceti piureu : puneti pasta într-o craticioara pe foc, adaugati o lingura de otet de mere si amestecati pîna se mai usuca piureul. Adaugati o bucata buna de unt si amestecati pîna se incorporeaza perfect. Sarati, piperati. Serviti cald, lînga o friptura de pui, de rata sau de vînat. sau 2) faceti marmelada : cîntariti piureul, puneti-l cu zeama de lamîie într-o craticioara (de preferinta de tuci) si adaugati o cantitate de zahar egala cu cantitatea de piureu. Lasati pe foc mic amestecînd mereu, pîna încep sa apara bule la suprafata si amestecul capata culoarea chihlimbarului vechi. În acel moment pasta trebuie în principiu sa nu se mai lipeasca de peretii cratitei. Turnati într-o tava tapisata cu film alimentar si lasati 24h la temperatura ambianta. Cînd pasta nu mai se lipeste de degete, o scoateti si o taiati patratele pe care le tavaliti prin zahar tos, sau prin susan rumenit în tigaie, fara nici o materie grasa. Înca ceva : daca aveti în gradina un gutui japonez, din cei care fac flori minunate primavara, si care au rodit, nu ezitati sa culegeti fructele si sa le prelucrati dupa acelasi procedeu. Sînt absolut comestibile. Eu am trei gutui japonezi si în fiecare an adun cam 4kg de fructe pe care le transform ca atare, în peltea si în marmelada. Report
October 28, 201114 yr comment_108693 E programata maine, dupa ce punem a doua transa de anul asta de dulceata de gutui. Binevenite sfaturile lui Monşer cel Mare Report
October 28, 201114 yr comment_108695 Iata si rezultatul : Cine doreste, poate parfuma pasta dupa gust, cu vanilie, sirop de fructe, etc. Eu am turnat un pic de lichior de mandarine, nu mult, ca sa nu pierd parfumul de gutuie. Report
October 30, 201114 yr comment_108855 Iata si rezultatul : Cine doreste, poate parfuma pasta dupa gust, cu vanilie, sirop de fructe, etc. Eu am turnat un pic de lichior de mandarine, nu mult, ca sa nu pierd parfumul de gutuie. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif Cel mai tare jeleu ever .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif Report
November 12, 201114 yr comment_110501 [center]Dulceata si Pelteaua mea de gutui ,ca tot sunt de sezon . [/center] Report