Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cum recunosc crevetii proaspeti?

Featured Replies

Cum recunosc daca sunt proaspeti crevetii?

La mine in zona s-a deschis un mare centru alimentar, cu vreo 2 pescarii pline de bunatati, neaose si exotice deopotriva.

Aveau midii, sepii, crabi vii, si creveti proaspeti. Asta joi. Maine am drum iar pe acolo si parca as lua niste creveti, desi sunt tare scumpi prea imi e pofta. Avand in vedere pretul, mi-e ca sunt tot aia de joi, si zau daca imi permit vreo infectie alimentara acum.

Asa, deci dupa ce ma uit? Sunt intregi, cu tot cu capete.

Cum recunosc daca sunt proaspeti crevetii?

La mine in zona s-a deschis un mare centru alimentar, cu vreo 2 pescarii pline de bunatati, neaose si exotice deopotriva.

Aveau midii, sepii, crabi vii, si creveti proaspeti. Asta joi. Maine am drum iar pe acolo si parca as lua niste creveti, desi sunt tare scumpi prea imi e pofta. Avand in vedere pretul, mi-e ca sunt tot aia de joi, si zau daca imi permit vreo infectie alimentara acum.

Asa, deci dupa ce ma uit? Sunt intregi, cu tot cu capete.

Eeeii na''sunt intregi cu tot cu capete''asta nu-i un semn daca sunt proaspeti sau nu,eu nu sunt o cosumatoare de creveti,sau altele dar din ceea ce stiu eu trebuie sa fie,de o culoare gri opal,(abea dupa gatire fierbere,frigere,inabusire se inrozesc),de o consistenta dura(nu moi)si sa aiba o mireasma''de mare nu de peste(inputit)

Eu nu consum creveti,dar daca nu as sti exact provenienta,nu as cumpara...mai ales de cînd am vazut niste reportaje cu animale din astea crescute în belti,mucilagioase si infecte prin Vietnam.Se hraneau din kk lor,iar aia care îi "intretineau",aruncau cîte o mîna de antibiotice sub forma de pulbere, în balta...

Am auzit ca asemenea gunoi,a ajuns si în restaurante cu nume...din greseala(se pare)!!! Brrrrrrrrrrrrrrrrr!

• Author

Geany eu am zis ca au capete ca pote era un criteriu sa-i privesti in ochi sau asa ceva :?:)

Maya am sa-i intreb pe cei de la galantar, daca m-as lua dupa pretul cu care vin ar trebui sa aiba obarsie nobila zau. Eu stiam ca astia proaspeti vin de regula din Grecia. Multumesc de tip ;)

Deci sa inteleg ca acest magazin abea s-a deschis in zona ta...eu personal a-si avea putintica rabdare si a-si vedea ''reactia publicului''vecini,prieteni cunostinte....daca marfa e proaspata si de calitate vei afla,vazand reactia celor din jur daca nu cu siguranta vei auzi barfe....mai ai putintica rabdare(daca nu moare capra vecinului...incerci si tu..) ;)

Cat despre ochi e valabil doar la pesti,astia au 2 margele negre nu poti citi nic in ei :?:

Geany eu am zis ca au capete ca pote era un criteriu sa-i privesti in ochi sau asa ceva :?:)

Maya am sa-i intreb pe cei de la galantar, daca m-as lua dupa pretul cu care vin ar trebui sa aiba obarsie nobila zau. Eu stiam ca astia proaspeti vin de regula din Grecia. Multumesc de tip ;)

Apropo de privitul in ochi: la pesti (crapi si alte natii), daca-i privesti in ochi si-i vezi limpezi, inseamna ca animalu' e proaspat. Daca au ochii incetosati.... spala putinica rapid si fara sa te uiti inapoi!

Geany eu am zis ca au capete ca pote era un criteriu sa-i privesti in ochi sau asa ceva :notworthy:)

Maya am sa-i intreb pe cei de la galantar, daca m-as lua dupa pretul cu care vin ar trebui sa aiba obarsie nobila zau. Eu stiam ca astia proaspeti vin de regula din Grecia. Multumesc de tip =))

Apropo de privitul in ochi: la pesti (crapi si alte natii), daca-i privesti in ochi si-i vezi limpezi, inseamna ca animalu' e proaspat. Daca au ochii incetosati.... spala putinica rapid si fara sa te uiti inapoi!

Asa-i ma Foxule da astia au 2 bucati margeli negri'in loc de ochi'' ci dreaq,sa vezi in ei????

Geany eu am zis ca au capete ca pote era un criteriu sa-i privesti in ochi sau asa ceva =)))

Maya am sa-i intreb pe cei de la galantar, daca m-as lua dupa pretul cu care vin ar trebui sa aiba obarsie nobila zau. Eu stiam ca astia proaspeti vin de regula din Grecia. Multumesc de tip =))

Asa-i ma Foxule da astia au 2 bucati margeli negri'in loc de ochi'' ci dreaq,sa vezi in ei????

Din ciclul: Romanii ie nascuti poieti / poiate:

Intr-o balta neagra,

Patru ochi luceste

Ce sa fie oare?

Cred ca e doi peste!

:notworthy:

Hi hi hi... o fi 2 pesti' da i proaspeti?? =))

Apai tre' sa ne uitam mai de-aproape la ei! :D Oricum, daca inca-s in balta, se presupune ca ar fi vii, nu? =)) No, bine si baba de 98 de ani e vie.... :D

Ma Foxule iesti crima, cu tini' no scoati omu' la capat,daca di' la pesti' am ajuns la babi'imi pari ca iar is off topic,sha iar :''cini ajungi pi coji di nuca,ca foxy sa scoati cu visanata ei??!!''' :notworthy:

Hi hi hi... o fi 2 pesti' da i proaspeti?? =))

Apai tre' sa ne uitam mai de-aproape la ei! :D Oricum, daca inca-s in balta, se presupune ca ar fi vii, nu? =)) No, bine si baba de 98 de ani e vie.... :D

Ma Foxule iesti crima, cu tini' no scoati omu' la capat,daca di' la pesti' am ajuns la babi'imi pari ca iar is off topic,sha iar :''cini ajungi pi coji di nuca,ca foxy sa scoati cu visanata ei??!!''' :notworthy:

Ups....... las' ca-ti dau si tie ghisinata! Si n-o sa mai fii trecuta pe coji de nuci!

On topic: cred ca redivivus ar sti bine cum se verifica dihaniile, ea a postat niste retete cu creveti si caracatite.

Paii eu zic sa lasam atunci sa vb. expertii,ca iar am luat-o pi' aratura rau di tat'(nu ca nu mi-ar placea pi aratura)

Scuze Oana da' cand incepem io' sha Foxy cu visinata ii di rau..Scuze.. :notworthy:

Paii eu zic sa lasam atunci sa vb. expertii,ca iar am luat-o pi' aratura rau di tat'(nu ca nu mi-ar placea pi aratura)

Scuze Oana da' cand incepem io' sha Foxy cu visinata ii di rau..Scuze.. :notworthy:

hmmm... voi radeti de mine,iar eu am maine daravela mare

insa Geany are dreptate: exact asa se verifica!

de fapt la animalutzele astea, e de baza mirosul si, evident, te uiti sa nu fie cleiosi si lipiciosi, ca atunci chiar ca te paste nenorocirea!

in stare ultra-proaspata, sunt de o culoare clara, semi-transparenti, cu miros de peste, dar delicat

cat despre cum sunt (unii) crescuti... Maya draga, stii cam ce mai mananca din cand in cand porcul? si ne lingem degetele pana la...coate cand mancam, fara sa ne mai gandim la meniul lui din timpul vietii; crevetii si alte animale marine macar sunt in apa

cumprati, preparati si bucurati-va mancand, nu cred ca vreti sa stiti chiar ce mancam in fiecare clipa - v-ati ingrozi inutil =))

visinata? cine are??, ca ma inscriu si eu! :notworthy:

da' nu ma duc eu la mama acum, de Pasti ?! foxxy, hai in tara!

Scuze Oana da' cand incepem io' sha Foxy cu visinata ii di rau..Scuze.. =))

de fapt la animalutzele astea, e de baza mirosul si, evident, te uiti sa nu fie cleiosi si lipiciosi, ca atunci chiar ca te paste nenorocirea!

in stare ultra-proaspata, sunt de o culoare clara, semi-transparenti, cu miros de peste, dar delicat

cat despre cum sunt (unii) crescuti... Maya draga, stii cam ce mai mananca din cand in cand porcul? si ne lingem degetele pana la...coate cand mancam, fara sa ne mai gandim la meniul lui din timpul vietii; crevetii si alte animale marine macar sunt in apa

cumprati, preparati si bucurati-va mancand, nu cred ca vreti sa stiti chiar ce mancam in fiecare clipa - v-ati ingrozi inutil :D

Bafta maine! =)) Si saru'mana pentru rapiditate! :notworthy:

visinata? cine are??, ca ma inscriu si eu! =))

da' nu ma duc eu la mama acum, de Pasti ?! foxxy, hai in tara!

Io am visinata! Te servesc oricand, cu cea mai mare placere! =))

Normal ca vin in tara! Sambata aviatoare plecam de aici si duminica seara suntem in Bucuresti. Ne vedem?

Scuzati, pardon pentru off-topic! :notworthy:

Scuze Oana da' cand incepem io' sha Foxy cu visinata ii di rau..Scuze.. =))

cumprati, preparati si bucurati-va mancand, nu cred ca vreti sa stiti chiar ce mancam in fiecare clipa - v-ati ingrozi inutil =))

Nu stiu ce daravela ai maine dar mult succes di partea mea :notworthy:

Oana, daca esti in dubii cumpara-i numai daca sunt gri si cu cap, asta e cea mai mare garantie ca sunt cit mai proaspeti. Cei roz sunt deja prefierti pe nava dupa ce ii pescuiesc.

Nu stiu cum e la tine dar aici sunt obligati sa scrie pe eticheta daca sunt de crescatorie sau nu si locul in care sunt pescuiti.

Evident ca mirosul nu trebuie sa fie suspect dar ei pot avea miros de amoniac, nu stiu bine cind si de ce ii stropesc cu amoniac pe cei roz.

Dupa ce ii cumperi iti amintesti cum se curata, nu? :notworthy:

Maya draga, stii cam ce mai mananca din cand in cand porcul? si ne lingem degetele pana la...coate cand mancam, fara sa ne mai gandim la meniul lui din timpul vietii; crevetii si alte animale marine macar sunt in apa

cumprati, preparati si bucurati-va mancand, nu cred ca vreti sa stiti chiar ce mancam in fiecare clipa - v-ati ingrozi inutil :)

Asta-i problema,ca nici macar din avion nu poti sa compari viata porcului cu cea a crevetilor de care-ti povestesc eu.

Ascund textul,ca nu vreau sa stric de tot subiectul Oanei,si nici nu vreau sa va plictisec cu povestea porcului :D

În mod normal,porcul e murdar,adica manînca kkt,cadavre/frati morti,gunoaie daca are de unde..în rest?manînca doar ce primeste...dar aia traiesc într-un lichid mucilagios si mocirlos,nu în apa(în mocirla mai lichida statua),si se manînca între ei si kk lor,si pe lînga aceasta "hrana organica",mai primesc si cîte o mîna de antibiotice,ca sa nu moara de infectii.Bineînteles ca si antibioticele-s prea scumpe pentru amarîtii aia si nu primesc destule,asa ca traiesc doar aia mai tari..adica aia care manînca confratii lor putrezi si cu tot cu resturile lor,si care-s primii la ora de antibiotice :D

Cît despre meniul unui porc din timpul vietii...nu stiu ce sa zic.În primul rînd depinde cum e crescut.Noi,la tara,zic de cînd eram în tara la mama acasa,cresteam 1-2 porci pe an,care traiau în cotete, în care se curata regulamentar,si primeau porumb,tarîte oparite cu cartofi sau fara,trifoi,mere din gradina,sfecla,frunze de sfecla,buruieni de prin gradina...deci mîncau bine,zic eu.Ca scurmau cu nasul în propriul lor rahat daca apucau,da,e adevarat...totusi incomparabil cu animalutele alea...

Apoi,astia crescuti la banda,normal ca-s înfundati si ei cu toate alea,dar primesc o hrana,si nu traiesc în rahatul lor,ca traiesc pe gratare(stiu ,vai si amar),prin care se scurge toata afacerea...tot nu se apropie deloc cu viata alora de vorbesc eu de ei.

Iar crevetii de care vorbesti tu,aia de cresc în apa...aia sînt alta mîncare de peste.E clar ca si astia,la fel ca porcul,mai prind si altele scîrbosenii de haleala,dar nu traiesc doar din asta.

Pentru mine,este important cu ce e crescut animalul care-l manînc.Creveti nu manînc ca sînt alergica,da' daca as mînca,as face-o doar daca stiu de unde vin...sau direct de pe malul marii :)

Eu nu consum creveti,dar daca nu as sti exact provenienta,nu as cumpara...mai ales de cînd am vazut niste reportaje cu animale din astea crescute în belti,mucilagioase si infecte prin Vietnam.Se hraneau din kk lor,iar aia care îi "intretineau",aruncau cîte o mîna de antibiotice sub forma de pulbere, în balta...

Am auzit ca asemenea gunoi,a ajuns si în restaurante cu nume...din greseala(se pare)!!! Brrrrrrrrrrrrrrrrr!

Problema e cu pangasius.

Problema e cu pangasius.

Dada , si eu am citit cu pangasius , si nu mai cumpar demult .

dar la creveti nu renunt. daca nu e o pescarie de incredere, prefer sa-i iau congelati.

Problema e cu pangasius.

Da,si cu pangasius!Dar si cu crevetii!Dar eu nu vorbesc de toti crevetii din lume,ci doar de aia din Vietnam.

Cum zice si stella,daca nu ai o pescarie de încredere,mai bine cumperi congelati,ca pe aia cel putin scrie de unde vin :)

Pangasius este o cultura la nivel industrial. Nu stiu sa se vanda undeva in Europa pangasius provenit din medii naturale.

Vreti sa fiti siguri/sigure ca ce mancati este de provenienta de incredere si 100% bio? Nu aveti decat optiunile: ori va deschideti curte si gospodarie, ori tratati cu parintii sau rude pe la tara ori va gasiti o ferma ecologica in apropiere unde vi se livreaza rapoarte la intervale regulate de timp -survizate de catre organele de specialitate- si aveti siguranta ca ce mancati este bio. stati calmi ca si astia bio in DE -oricat de bio se dau ei- trag teapa si folosesc ingrasaminte chimice fie in culturi agricole fie in cresterea diverselor animale. Aici sunt organe speciale de control care preiau probe de sol spre exemplu si detecteaza pana in urma cu 5 ani folosirea substantelor interzise celor cu standarde bio.

Mancatul bio in lumea capitalista dragii mei este in primul si in primul rand o treaba capitalista, adica o afacere! De altfel, atata insistenta pe standardele "europene" si "adaptarea" noilor membri la politica UE este , la fel, un instrument de monopolizare economica: mult, variat, exotic si ieftin. Inlaturarea micilor producatori autohtoni si de-traditionalizarea pietei de consum si reorientarea ei la "standarde" mondiale.

Apoi este foarte scump, nu neg ca exista producatori care intr-adevar rspecta normele. Cei mai multi producatori bio sunt mici si cu circuit inchis: cine are o retea de clienti bine pusa la punct are noroc. Cine incepe abia sa puna o afacere pe picioare are de luptat cu doi factori bu-hu-hu: concurenta acerba cu producatorii industriali si preturile.

Traim intr-o lumea suprapopulata si flamanda, cu 2/3 intr-un stadiu scazut de dezvoltare. Predominanta produselor la scara industriala este un lucru firesc in viata contemporana.

C'est la vie!

:P pot sa rog un admin sa schimbe titlul?? ca eu de fieacre data citesc...cum recunosc daca sunt proasta :P si asta ma inspaimanta , ca nu vreau sa stiu cat is de proastaaaaaaaaaa :P :biggrin: