Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mancarica de praz cu masline

Featured Replies

Mancarica de praz cu maslinute - preferata mea!

Tai prazul feliute (fasiute, nu conteaza prea mult cum, oricum se inmoaie si se mai sfarama), il pun in tigaie cu nitel ulei, invart repede, sa nu se arda. Las asa cateva minute, apoi torn o cana-doua de apa (depinde cat praz folosesc). Pun capac si dau focul la mediu, sa forfoteasca totul bine-mersi. Potrivesc de sare, scap si vreo 2-3 foi de dafin si-mi vad de treburi prin casa.

Din cand in cand, mai invart in cratita. Daca scade apa prea tare, iar prazul inca nu s-a inmuiat, mai pun inca o cana de apa. Si tot verific, pana se inmoaie bine prazul. Daca-i prea apos, iau capacul, dau focul mai tare si las nitel acolo pana se evapora apa, invartind des, sa nu se prinda de fund.

Aproape de final azvarl si-un paharut de vin alb, pun niste masline dupa pofta, oricat de multe - atentie mare cu sarea! Daca maslinele-s sarate, se pune mai putina sare in praz, ori chiar deloc, ca se absoarbe saramura din masline. Mai las sa dea un clocot, pun bulion (la fel, dupa gust) si gata.

Se serveste simplu, alaturi de maliguta ori paine, ori pe post de garnitura la friptane.

Pofta buna!

Fuuaaarrtee bunaa!!!eu pun mai mult vin alb,iar mancarea rece de carne cu ceapa, cu feliute de lamaie si masline e mitica tre'sa fac sa ma credeti...Tu o stii??!! ca e tot''deacolo''de la Vaslui.... :read2:

Permiti?? Doar ca sa fie clar ca am pus si partea verde, si nu am murit inca!!

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/prazcalit2-1.jpg

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/prazcalitcumasline.jpg

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/prazcumaslinedetaliu.jpg

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/prazcumaslinefarfurie2.jpg

Fuuaaarrtee bunaa!!!eu pun mai mult vin alb,iar mancarea rece de carne cu ceapa, cu feliute de lamaie si masline e mitica tre'sa fac sa ma credeti...Tu o stii??!! ca e tot''deacolo''de la Vaslui.... :read2:

cam asa?? daca faci topic, rog un moderator sa mute totul acolo, scuze, dar eu sunt moarta dupa crutoane :)

http://i162.photobucket.com/albums/t250/imnicol/Pisi071.jpg

nu stiam ca e de vaslui, eu am facut-o cum mi-a tunat atunci!

oai ce-mi place si mie mancarea asta!!! chiar si fara masline o ador. mai ales in post :D

zerda, ce are partea verde? noi totdeauna o consumam si pe aia, si cruda si gatita. n-am stiut ca ar fi cu probleme. zi-mi iute sa stiu ce mananc :D

• Author

Fuuaaarrtee bunaa!!!eu pun mai mult vin alb,iar mancarea rece de carne cu ceapa, cu feliute de lamaie si masline e mitica tre'sa fac sa ma credeti...Tu o stii??!! ca e tot''deacolo''de la Vaslui.... :floare:

Mancarica rece o stiu de la una din surorile maica-mii, bucovineanca..... E belea mancarica aia! Tot imi zic c-o fac si tot n-apuc! :D

• Author

Fuuaaarrtee bunaa!!!eu pun mai mult vin alb,iar mancarea rece de carne cu ceapa, cu feliute de lamaie si masline e mitica tre'sa fac sa ma credeti...Tu o stii??!! ca e tot''deacolo''de la Vaslui.... :floare:

cam asa?? daca faci topic, rog un moderator sa mute totul acolo, scuze, dar eu sunt moarta dupa crutoane :D

nu stiam ca e de vaslui, eu am facut-o cum mi-a tunat atunci!

Nu mutam nica, las' ca-i buna si poza cu mancarica rece, ne mai clatim ochisorii si amintirile! :D

Noi nu punem crutoane, dar cred ca-i buna si varianta ta. :D

• Author

oai ce-mi place si mie mancarea asta!!! chiar si fara masline o ador. mai ales in post :D

zerda, ce are partea verde? noi totdeauna o consumam si pe aia, si cruda si gatita. n-am stiut ca ar fi cu probleme. zi-mi iute sa stiu ce mananc :D

Io am halit intotdeauna prazul intreg. Si inca-s alive (cred...). Habar n-am ce-ar avea partea verde sau partea alba, dar n-am aruncat, pana acum, decat mustetile de la praz, restul l-am tocat si l-am halit! :floare:

• 4 months later...

My precious!

Prima etapa : Fierb prazul la vapori 20min, taiat bucat de +/- 5cm

post-3-128768562218_thumb.jpg

A doua etapa : prepar un sos marinat. Ceapa si usturoi tocate, trase cu ulei de masline si un praf de sare pîna se fac stravezii, stinse cu otet, piper (cu generozitate), dafin, ardei iute praf (pentru amatorii de senzatii tari), zahar, ierburi de Provence, rosii în bulion sau sos de rosii.

post-3-128768726503_thumb.jpg

Între timp, oparesc masline negre a la grec (din alea stafidite un pic), la spal cu apa rece si le strecor bine.

post-3-128768564284_thumb.jpg

Adaug prazul în sos, maslinele si ceva patrunjel tocat.

Dau la cuptor, 160°C, pîna scade sosul asa, ca un magiun mai fluid.

post-3-128768568007_thumb.jpg

• Author

My precious!

Adaug prazul în sos, maslinele si ceva patrunjel tocat.

Dau la cuptor, 160°C, pîna scade sosul asa, ca un magiun mai fluid.

Ce pohta imi facusi.... Da' las' c-o pun maine pe mama sa faca piata si sa ma astepte cu mancarica de praz!

Vad un otet cu tarhon!Wow!

Lili, aici în general otetul de vin alb e cu tarhon. Ca sa iei otet de vin alb natur, trebuie sa cauti pe la bacanii mai speciale. :icon_fessee:

pun niste masline dupa pofta, oricat de multe - atentie mare cu sarea! Daca maslinele-s sarate, se pune mai putina sare in praz, ori chiar deloc, ca se absoarbe saramura din masline.

S-a rezolvat. Eu folosesc masline light. Foarte putin sarate.

Bucatile de praz si maslinele le dau la cuptor acoperite cu folie intr-o baie de untdelemn de masline si vin alb sec si o crenguta de rozmarin.

Sosul il fac flacara. Un sos blond tip sauce supreme (unt, faina, supa de pui, suc de lamaie sau un pic de vin alb, smantana dulce). Cand prazul e copt scot folia de aluminiu, torn sosul deasupra si mai las la cuptor inca cinci minute. Gust de sare, mai macin putin de :icon_fessee: piper verde.

[center]Eu fac mancarea asta de praz cu masline exact cum zice si Geany, cu ceva mai mult vin alb, lamaie si fierb si carne de porc taiata cuburi pe care o adaug in sos. Pozele o sa va descrie mai bine.

post-701-128775611717_thumb.jpg

post-701-128775612279_thumb.jpg

post-701-128775612942_thumb.jpg

post-701-128775613634_thumb.jpg

post-701-128775614394_thumb.jpg

[/center]

• Author

pun niste masline dupa pofta, oricat de multe - atentie mare cu sarea! Daca maslinele-s sarate, se pune mai putina sare in praz, ori chiar deloc, ca se absoarbe saramura din masline.

S-a rezolvat. Eu folosesc masline light. Foarte putin sarate.

Bucatile de praz si maslinele le dau la cuptor acoperite cu folie intr-o baie de untdelemn de masline si vin alb sec si o crenguta de rozmarin.

Sosul il fac flacara. Un sos blond tip sauce supreme (unt, faina, supa de pui, suc de lamaie sau un pic de vin alb, smantana dulce). Cand prazul e copt scot folia de aluminiu, torn sosul deasupra si mai las la cuptor inca cinci minute. Gust de sare, mai macin putin de =)) piper verde.

Maestre, trebuie sa incerc si varianta dumitale. Ramane sa mai gasesc praz pe piata....

• Author

Eu fac mancarea asta de praz cu masline exact cum zice si Geany, cu ceva mai mult vin alb, lamaie si fierb si carne de porc taiata cuburi pe care o adaug in sos. Pozele o sa va descrie mai bine.

Ce bine arata!! Imi ploua-n gat!

Varianta cu carne de porc e super si mi-e egal ca al meu sot nu mananca masline.Reteta se va executa cat de curand!!!Am zis/scris!!!
Eu stiu ca mancarica asta e tare obsinuita pe la olteni. La mine acasa nu a facut mama in viata ei asa ceva. De fapt, praz la noi nu se mananca. Dar imi place combinatia praz-carne. Cu ce nu ma pot impaca insa sunt maslinele in mancare :pupic: Hm, poate e cazul sa mai incerc si eu ceva nou. Ma motiveaza pozele voastre. La Chef-A, parca simt aroma de lamaie in mancarica aia :)
  • Author

Eu stiu ca mancarica asta e tare obsinuita pe la olteni. La mine acasa nu a facut mama in viata ei asa ceva. De fapt, praz la noi nu se mananca. Dar imi place combinatia praz-carne. Cu ce nu ma pot impaca insa sunt maslinele in mancare ;) Hm, poate e cazul sa mai incerc si eu ceva nou. Ma motiveaza pozele voastre. La Chef-A, parca simt aroma de lamaie in mancarica aia ;)

De-mi ziceai mai devreme (adicatelea acu' cateva luni), cu asta te asteptam.... :pupic: Da' las ca te astept cu ceva asemanator la iarna, ce zici? :)

Cu ce nu ma pot impaca insa sunt maslinele in mancare

[i]"Dunare daca n-aveam,

Oltul Dunare-l faceam!"[/i]

Cand aveam prazul pe masa impreuna cu celelate meşteşuguri, am descoperit ca cineva mi-a devorat maslinele din frigider. :occasion14:

Am pus castraverzi murati si a iesit tot yummy-licous!

Eu stiu ca mancarica asta e tare obsinuita pe la olteni. La mine acasa nu a facut mama in viata ei asa ceva. De fapt, praz la noi nu se mananca. Dar imi place combinatia praz-carne. Cu ce nu ma pot impaca insa sunt maslinele in mancare :love7: Hm, poate e cazul sa mai incerc si eu ceva nou. Ma motiveaza pozele voastre. La Chef-A, parca simt aroma de lamaie in mancarica aia :P

De-mi ziceai mai devreme (adicatelea acu' cateva luni), cu asta te asteptam.... :occasion14: Da' las ca te astept cu ceva asemanator la iarna, ce zici? :floare:

Iarna 20xx? Ca iarna asta nu apuc...Sau vii tu si faci aici :P