Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort Succes

Featured Replies

Adriana, e vorba de un tort extrem de bun si pe care multi poate au avut ocazia sa-l guste cumparindu-l de gata de la Ikea. Iata si reteta pe care eu o folosesc:

Ingrediente pt. blat

4 albusuri

150 g zahar pudra

200 g alune de padure/migdale fin macinate

pt. crema

4 galbenusuri

1 dl smintina subtire (pt. frisca)

125 g zahar tos

2 lg zahar vanilat

100 - 150 g unt nesarat (se poate jongla la cantitate pt. cei care vor o crema mai "dietetica" :D )

dragoste si pasiune cit cuprinde (optional :D)

Se amesteca zaharul pudra cu migdalele/alunele de padure fin macinate, iar separat se bat albusurile spuma tare. Se adauga treptat aceasta spuma peste amestecul de migdale, avind grija sa nu se piarda prea mult din aerul albusurilor batute. Crema obtinuta se toarna intr-o forma rotunda cu fund detasabil (24 cm in diametru), tapetata cu hirtie de copt si se coace la 175° C timp de 20-30'. Se lasa blatul la racit si se prepara crema "succes".

Intr-o craticioara se pun galbenusurile, smintina, zaharul tos si zaharul vanilat si se lasa sa fiarba la foc mic pina se ingroasa crema, amestecindu-se incontinuu ca sa nu se formeze cocoloase. Se raceşte si se amesteca in crema untul moale (scos in prealabil de la frigi). Se pune blatul pe un platou de servire, se adauga crema peste acesta si se orneaza (optional) dupa preferinta cu: ciocolata rasa, fulgi de migdale usor prajite, fructe s.a.m.d. Se da la frigi minimum 4h.

[center]pofta mare ! :D

http://img704.imageshack.us/img704/8827/tortsucces.jpg

[/center]

Dana, am facut tortul dar nu mi-a iesit crema, desi l-am facut ieri dupa-amiaza si a stat pina acum la frigider tot nu s-a intarit, pe linga faptul ca stratul e iesit mult mai subtire decit al tau.

Am redus doar cantitatea de unt la 100 si am si pus o lingura de maizena pentru ca mi-era frica ca n-o sa se ingroase doar cu smintina si galbenusuri si tot degeaba.

Care poate fi explicatia dupa tine? =))

post-4-127704289992_thumb.jpg

• Author

Dana, am facut tortul dar nu mi-a iesit crema, desi l-am facut ieri dupa-amiaza si a stat pina acum la frigider tot nu s-a intarit, pe linga faptul ca stratul e iesit mult mai subtire decit al tau.

Am redus doar cantitatea de unt la 100 si am si pus o lingura de maizena pentru ca mi-era frica ca n-o sa se ingroase doar cu smintina si galbenusuri si tot degeaba.

Care poate fi explicatia dupa tine? :hug:

Adriana, imi pare rau ca nu ti-a reusit crema. :hug:

De mai bine de 6 ani de cind prepar tortul asta, eu n-am avut probleme sa nu se ingroase amestecul de galbenusuri, zahar si smintina prin fierbere. Ai facut cumva operatia asta la thermomix ? Sau poate n-ai lasat amestecul sa se raceasca suficient inainte de-al combina cu untul ? (altfel nu-mi explic; mai ales ca ai pus si amidon :hug: )

Uite reteta tortului o poti vedea aici, iar cea originala (suedeza) dincoace. :hug:

Da, in Thermomix am facut crema si untul l-am pus cit era inca calda, sa se topeasca in ea, apoi am lasat crema la racit, blatul la racit, pus crema peste blat si pus in frigider o zi.

Asta sa fie buba, faptul ca untul s-a incalzit in crema si apoi nu s-a mai intarit? Desi stateam cu computerul deschis cu reteta nu mi-am dat seama ca faceam o prostie :hug: am zis doar ca tre sa racesc si crema si blatul inainte de a le uni, of :hug:

De buna e buna si dulce doar ca mi-a parut rau ca n-a stat crema teapana.

Multumesc ca m-ai lamurit si iarta-ma ca am gresit fara sa-mi dau seama.

• Author

Da, in Thermomix am facut crema si untul l-am pus cit era inca calda, sa se topeasca in ea, apoi am lasat crema la racit, blatul la racit, pus crema peste blat si pus in frigider o zi.

Asta sa fie buba, faptul ca untul s-a incalzit in crema si apoi nu s-a mai intarit? Desi stateam cu computerul deschis cu reteta nu mi-am dat seama ca faceam o prostie :hug: am zis doar ca tre sa racesc si crema si blatul inainte de a le uni, of :hug:

De buna e buna si dulce doar ca mi-a parut rau ca n-a stat crema teapana.

Aici a fost buba, Adriana. Trebuia sa lasi crema de galbenusuri la racit inainte de a adauga untul. Pt. ca prin topire ai scos din el si ceva apa. :hug: Da' nu te necaji, ca din greseli invatam cu totii. Daca zici ca ti-a placut la gust tortul, data viitoare cind ai sa-l faci, stii ce sa nu mai repeti. :hug:

• 8 months later...

Cum de nu am vazut eu reteta acesta pana acum???!!!

Pot sa o fac si eu... o idee minunata pt care iti multumesc din inima!

Am sa revin cat de curand...