Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Quinoa (cu somon si creveti)

Featured Replies

Impotriva a tot ce crede lumea, quinoa nu face parte din familia grinelor, ci e inrudita cu spanacul; de aceea e considerata o pseudo-cereala. Creste in Ecuador si seamana la aspect cu o saminta mica, rotunda si galbena.

Ce e minunat la quinoa, e ca are o gramada de rude in tabelul lui Mendeleev, si deci contine: magneziu, fier, cupru si vitamina B2. In plus, sint gluten free.

Quinoa e cunoscuta ca si "aurul incasilor" pentru ca le imbunatatea capacitatea de rezistenta la eforuri mari.

Asa arata "semintele" mele

post-68-127655770084_thumb.jpg

Eu le-am cumparat "bulk" de la un magazin din satul meu. (Stella :D ). Cica se gasesc si la magazinele naturiste. Juma de kil (un pound) costa $5.00, ceea ce nu e ieftin, daca e sa le compar cu pretul orezului. Insa, din punctul meu de vedere, cind e vorba de mincare (mai ales "sanatoasa") nimic nu e prea scump.

Asadar, am cumparat semintele si le-am pus la inmuiat, in apa calda, pret de vreo 15 minute. Cica procesul asta ar indeparta stratul de saponin ( :D ce o fi asta nu ma intrebati) care le face putin amare. Unii zic ca daca-s cumparate din magazin, semintele au fost supuse in prealabil acestui tratament. Anyway....

Intre timp am pregatit restul de ingrediente :D care este:

cite o jumatate de ardei (rosu, galben si portocaliu)si-un snop de asparagus oparit dupa spusele Mayei, intr-o alta reteta ( in apa cu zahar si-o felie de paine)

post-68-127655850388_thumb.jpg

O ceasca si jumatate de quinoa le-am pus la fiert in 3 cesti de supa de gaina. Cind au inceput sa clocoteasca, am miscorat focul, am pus capac, si le-am lasat in legea lor 15 minute. Nu e nevoie sa le amestecati.

post-68-12765585743_thumb.jpg

Intr-o cratita, intr-o lingura de ulei de masline, am pus la "calit" usturoi taiat marunt, ardeii si cozile de asparagus

post-68-127655874067_thumb.jpg

am adaugat un linguroi de brinza philapephia,

post-68-127655880046_thumb.jpg

si quinoa fiarta, si-am amestecat.

post-68-127655891204_thumb.jpg

Dupa ce-am oprit focul, am pus si citeva fisii de romano cheese....asa, de pamplezir. :D

Pe gratar am aruncat o bucata de somon file, sarat, piperat si condimentat, niste creveti, si i-am gratarit la foc iutel pret de 15 minute, poate chiar mai putin.

post-68-127655905392_thumb.jpg

Am mincat in curtea "cashii", la umbra unei magnolii batrine; si inainte, si dupa masa , hic, am baut un pahar de riesling.....

post-68-127655925504_thumb.jpg

Si vo' doo detalii:

post-68-12765593146_thumb.jpg

post-68-127655934433_thumb.jpg

Si acum impresiile generale: sint bune. Nu seamana la gust nici cu orezul, nici cu cuscus-ul, dar cica le-ar inlocui cu succes. Cum ades sint in pana de idei pentru cina, cu ocazia asta ne-am vazut si satui, si-am si incercat ceva nou.

Ceea ce va doresc si dumneavoastra. :D

De curand mi-am cumparat si eu o punga cu quinoa din asta si inca studiez 'piatza' de retete pana mi-oi lua inima in dinti sa o gatesc. abia astept oricum. multam de idee :D

Am purces la comis, insa am schimbat pe ici pe colo prin partile esentiale :love7:

1. am schimbat crevetii cu pui si peste

2. am inlocuit zeama de supa cu sampanie :)

3. inlocuit sparanghelul cu un mix congelat

4. am sarit brinza, din motive obiective: mi-a scapat cutia pe jos...

dar in linii marete am urmat reteta la litera =))

post-10-127663550089_thumb.jpg

da sa pup la tine :love3: ca mi-a placut!!!

• Author

Eu inca tre sa imi iau inima in dinti sa o cumpar da' acu' parca mi-ati facut pofta :love3:

Hai Adriana, ca pe linga ce minunatii gatesti tu, asta-i floare la ureche; in plus e si buna si sanatoasa!

Am purces la comis, insa am schimbat pe ici pe colo prin partile esentiale :)

1. am schimbat crevetii cu pui si peste

2. am inlocuit zeama de supa cu sampanie :D

3. inlocuit sparanghelul cu un mix congelat

4. am sarit brinza, din motive obiective: mi-a scapat cutia pe jos...

dar in linii marete am urmat reteta la litera :D

post-10-127663550089_thumb.jpg

da sa pup la tine :love7: ca mi-a placut!!!

pup si io la tine =)) si nu oricum, ci apasat

Si acum impresiile generale: sint bune. Nu seamana la gust nici cu orezul, nici cu cuscus-ul, dar cica le-ar inlocui cu succes. Cum ades sint in pana de idei pentru cina, cu ocazia asta ne-am vazut si satui, si-am si incercat ceva nou.

Ceea ce va doresc si dumneavoastra. :love3:

Multam fain de idee, Ariel! Eu prepar adeseori quinoa în pilaf, trasa cu un pic de unt si ceapa tocata, apoi stinsa cu zeama de pui. Daca scapi si un pumnisor de ciuperci taiate felii, iese si mai miam!

Adriana, mi-a fo mila sa arunc o sticla de sampanie din care se bause exact cam cit ia soaricele in gura. Am pus jumi juma cu apa, si a iesit bine :)
  • 1 month later...

[font=Comic Sans MS]Pregatesc destul de des quinoa si inlocuiesc adesea orezul cu ea. Mai ales la peste si pui.

Din puct de vedere nutritiv prefer quinoa orezului. Daca o fierbeti numai in apa cu putina sare sau in supa se poate folosi cu succes in salate reci cu legume proaspete si piept de pui fript pe gratar. Potrivit pt o cina calduroasa de vara.

Exista si quinoa rosie si neagra; combinandu-le cu cea alba se obtin salate de mare efect.

Foarte fain ai pregatit-o, ariel. :occasion14: [/font]

• 3 weeks later...

M-am dus intr-un supermarket in Franta drept inainte cind am vazut scris Quinoa, am inhatat cutia, am ajuns acasa, i-am facut poza si abia cind sa o deschid sa il gatesc mi-am dat seama ca avea deja legumele deshidratate inauntru :scratch: da' n-o fost bai ca am mai adaugat un pic de raz al hanut si a fost foarte bun :scratch:

Acu tre sa o caut si aici si sa o gatesc ca tine pentru ca mi-a placut.

post-4-128333248126_thumb.jpg

• Author

M-am dus intr-un supermarket in Franta drept inainte cind am vazut scris Quinoa, am inhatat cutia, am ajuns acasa, i-am facut poza si abia cind sa o deschid sa il gatesc mi-am dat seama ca avea deja legumele deshidratate inauntru :P da' n-o fost bai ca am mai adaugat un pic de raz al hanut si a fost foarte bun :)

Acu tre sa o caut si aici si sa o gatesc ca tine pentru ca mi-a placut.

post-4-128333248126_thumb.jpg

Daca n-o gasesti, lasa adresa si-ti trimit de aici cu mare placere.

[font=Comic Sans MS]Am tras in poza ce am acum in casa. Quinoa alba, neagra si cea amestecata (tricolora).

Eu mai folosesc quinoa la supe/ciorbe si unori la sosuri pt ca nu ingros niciodata sosurile cu faina/amidon.

post-697-128336462711_thumb.jpg

Si pentru cine este interesat pun aici si cateva date nutritive (per 100g) pt quinoa rosie fiarta in apa cu sare. Datele variaza usor in functie de varietate (culoare):

Proteine: 4,4 g

Grasimi: 2,4 g (marea majoritate mono- si polinesaturate)

Carbohidrati: 21,7 g

Fibre: 6,7 g (mai multe in cea neagra)

Cantitati mai mari de vit. E si K si acid folic iar dintre minerale kaliu, potasiu, fier, fosfor.

(datele sunt luate de pe NFA-ul suedez).

Si acum musai sa fac o salata de quinoa :P :) [/font]

• Author

[font=Comic Sans MS]Am tras in poza ce am acum in casa. Quinoa alba, neagra si cea amestecata (tricolora).

Eu mai folosesc quinoa la supe/ciorbe si unori la sosuri pt ca nu ingros niciodata sosurile cu faina/amidon.

Si pentru cine este interesat pun aici si cateva date nutritive (per 100g) pt quinoa rosie fiarta in apa cu sare. Datele variaza usor in functie de varietate (culoare):

Proteine: 4,4 g

Grasimi: 2,4 g (marea majoritate mono- si polinesaturate)

Carbohidrati: 21,7 g

Fibre: 6,7 g (mai multe in cea neagra)

Cantitati mai mari de vit. E si K si acid folic iar dintre minerale kaliu, potasiu, fier, fosfor.

(datele sunt luate de pe NFA-ul suedez).

Si acum musai sa fac o salata de quinoa :P :) [/font]

Salmida, aia rosie difera la gust de cea alba?

Multumesc frumos ariel, azi am fost intr-un magazin de biologice si erau toate 3 tipurile pozate de Salmida, am luat-o doar pe cea alba si cea tricolora, miine le trag in poza ca azi n-am mai apucat.

Salmida, aia rosie difera la gust de cea alba?

[font=Comic Sans MS]Nu am remarcat diferenta de gust. Quinoa oricum nu are un gust pronuntat.

In general nu a fierb prea mult ca sa se distruga bobul, ci cat sa elibereze germenele ... ramane un pic ... crocanta, ca sa zic asa.

Adriana, cred ca stiu ce o sa ai in meniu zilele urmatoare. :biggrin:[/font]