June 18, 201016 yr comment_43166 Am multe lamai acasa - nestropite deci pot folosi si coaja. Si urmeaza sa mai vina si mai multe. Lamaile sunt ceva mai "mild" decat cele obisnuite - mai dulcege asa. La suc de fructe pot pune pana la 2-3 lamai intregi cu tot cu coaja fara sa altereze gustul. Intrebarea este ce fac cu restul ca sunt muuuuulte.Primul gand a fost limoncello ( Adriana merg sa caut reteta ta )- dar cu restul ce fac. Orice idee este bine venita. Promit sa incerc toate retetele si sa pun si poze Nu vreau sa se strice si sa le arunc. Report
June 18, 201016 yr Author comment_43171 Multumesc Bebe. Am doua intrebari "baking parchment" - este baking paper? si cum se consuma lamaile murate - vor fii foarte sarate - se folosesc la aromatizarea sosurilor? Sau cum? Report
June 18, 201016 yr comment_43181 murate Yessss!!! - Muram tot ce prindem ! Branza !!! Lemon curd ( also known as Lemon cheese) http://americanfood.about.com/od/desserts/r/lemcurd.htm Report
June 19, 201016 yr comment_43192 Am doua intrebari "baking parchment" - este baking paper? si cum se consuma lamaile murate - vor fii foarte sarate - se folosesc la aromatizarea sosurilor? Sau cum?1. Da, este baking paper ( care o pui în tavă să nu se lipească friptura ) Vine in roluri de obicei dar găseşti şi foi.2. Cînd le foloseşti la salate sau la sosuri le speli puţin (într'adevar sînt sărate) dar cînd le pui la vodka cu juice de roşii nu le speli Juice'ul este bun la salate (nu mai pui oţet). Unde foloseşti măsline verzi, în saramură, aproape sigur merg şi lămîi murate...Le găseşti gata murate in zonele evereieşti sau arăbeşti - se pare că ei le'au brevetat...(sînt unele amestecate cu alte minuni, care nu prea pot să spun ce fel de fructe/legume/orătănii sînt, că n'am cumpărat) Report
June 19, 201016 yr comment_43197 eu am facut o marmelada ca cea de citrice ( lasate lamaile 1 zi , chiar 2 in apa, care se schimba) apoi taiate subtire ( eu am facut in 2 randuri, a 2a oara am bagat lamaile la mixer).se toarna intr-un vas, se acopera cu apa ( doar cat sa acopere lamaile) se lasa peste noapte. se transvazeaza in vasul in care vor fierbe si se pune acelasi volum de zahar cat reprezentau lamai+apa.se fierbe ca orice dulceata.se poate cantari cantitatea de lamai+apa, si pus apoi zaharul. daca nu sunt foarte acre poti pune de explu la 2 kg lamai+apa, 1750 de zahar, sau cum doresti.eu mereu dupa ce pun dulceata fierbinte in borcane, le inchid cu capacul si le pun cu capul in jos/up-side-down si am o prietena careia i-am dat si a facut sirop. se rade coaja la lamai, se pastreaza, se storc apoi lamaile,la sucul obtinut se pune cantitate dubla de zahar . explu 1 l suc-2 kg zahar.se pune la foc mic sa fiarba. cand s-a legat se pun cojile la infuzat. cand e rece se strecoara si se pune in sticle. se serveste ca orice sirop de fructe cu apa. la italieni pe un site am citit ca cineva pune sucul obtinut ( explu 1l suc -1 kg zahar)la foc foarte mic si apoi dupa ce a fiert pune in recipient de sticla, la congelator si face o limonada din apa + cantitatea dorita de compozitie. scria ca nu se face beton, ci ca se poate lua usor cu lingura) am mai vazut si o doamna din maroc. la 3 lamai netratate , 400 gr de sare fina. taiate lamaile, puse cu sare la borcan si folosite la retete magrebine. mai exista si o tehnica de a taia dar nu in profunzime ( ca vinetele la imam bayldi, doar crestate) se umple crestatura cu sare groasa.se pun in borcane. cu apa deasupra 2/3 si se completeaza cu ulei de masline. se inchid borcanele si se sterilizeaza 45 min .personal nu am incercat cele sarate , si nici siropul.dar sirop am baut la prietena si era excelent. Report
June 19, 201016 yr comment_43237 Eu am facut o bavareza care a iesit excelent, cind am avut lamii adevarate direct din Sicilia adunate si la mine in casa sosite Dar am cautat apoi de-am innebunit reteta pe care o luasem dintr-o revista si n-am mai gasit-o.Asa ca acum ti-as zice, cu sucul, pentru ca of course ca din coji faci limoncello care o sa-i placa in mod sigur lui The Husband, ori faci lemon courd cum ti s-a zis ori sirop pe care il congelezi si il folosesti apoi la limonate sau la stropit blaturile de tort. Report
June 19, 201016 yr comment_43242 eu mai fac lamaiata ( prajitura )/lemon squares reteta e pe culi, nu stiu daca am voie sa pun link. si tarta cu lamaie la tarta pun foaia de aluat frantzuzesc, intepata temeinic cu furculitza. apoi la fiecare lamaie ( de obicei pun 5) o lingura de zahar si una de smantana plus coaja rasa de lamaie, se bate ca o omleta compozitia, se varsa peste foaie si se da la cuptor la 22°C pana se rumeneste deasupra.girardet face din 3 lamai si o portocala, el face cu aluat dulce. eu fac mereu cu foetaj, ca nu am rabdare si timp sa fac eu aluatul http://atelier-gourmand.blogspot.com/2010/05/tarte-au-citron-et-sa-fine-couche-de.html Report
June 20, 201016 yr comment_43348 Marmellata di limoni(marmelada de lamai).Eu am gasit reteta intr-o revista -'Cucinare bene'(mai 2006)-,si am vrut si eu sa o fac dar nu am reusit.Lamai netratate 12,zahar 300 grame.Se spala si se sterg bine lamaile.Se curata doar partea galbena a coajei,si se fierb in apa cam 15 minute pana devin moi.Se scot pe un servet,si se tamponeaza bine.Jumatate din coji se marunteste,iar cealalta jumatate se taie fasii.Se paseaza cantitatea maruntita(se da prin sita,se face pireu).Sucul de la 8 lamai,se cantareste, si 4 linguri de apa,si se pune intr-o craticioara la fiert cu aceeasi cantitate de zahar(cca 300 gr).Semintele lamailor se pun intr-un saculet de tifon,si se pun si ele in craticioara.Fierbeti la foc mic,cam 60 minute.Scoateti saculetul cu seminte.Adaugati cojile de lamaie,si mai lasati cam 60 minute la fiert,mestecand des.Marmelada se inchide la culoare,si nu cade de pe lingura.Fierbinte se pune in borcane. Report
July 7, 201016 yr Author comment_45881 Multumesc Stella si 9Ramy9 pentru retetele de marmelada. Se va face in curand. Report