Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tartiflette

Featured Replies

Ingrediente :

1 Reblochon (+/-500g)

1.5kg cartofi

200ml smîntîna

150g piept afumat

1 ceapa

1 catel usturoi

50g unt

sare, piper, cimbru (facultativ).

post-3-128282604692_thumb.jpg

Se fierb cartofii în coaja (eu îi fierb la vapori, 25min, ca sa ramîna înca un pic al dente), se curata, se taie felii.

Ceapa si usturoiul se toaca si se soteaza cu 20g unt si pieptul afumat taiat în bucati.

post-3-12828261029_thumb.jpg

Se unge o forma cu unt, se dispune un strat de cartofi, un strat de ceapa+usturoi+piept, apoi din nou un strat de cartofi.

Reblochonul se rîcîie usor cu lama unui cutit, apoi se taie în doua, pe muchie, apoi fiecare bucata în jumatati.

post-3-128282613509_thumb.jpgpost-3-128282614264_thumb.jpg

post-3-128282617752_thumb.jpg

Se dispun bucatile de Reblochon cu coaja în sus peste cartofi, se stropeste totul cu smîntîna si se presara cu bucatele de unt.

post-3-128282618737_thumb.jpg

Cuptor, 180°C timp de 30min. Daca se rumeneste prea repede, se acopera cu folie de aluminiu.

post-3-128282620427_thumb.jpg

:lol: , e prea cald , dar cunosc reteta ca e tipica la vecinii din Ht Savoie .

este delicioasa, pe o seara rece de iarna .

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :P

Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D

Maya, ce mai conteaza caloriile :lol: , branza aia se gaseste si cea facuta artizanal e wow.

asa ca musai sa vii in zona sa iei branza .

• Author

Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :D

Cînd vad brînza aia taiata...nu mai zic nimic,dar si de aia vreau.Daca nu gasesc,te împusc! :D

Problema nu este ca ar avea multe calorii. Problema este ca dupa prima felie e greu sa te abtii de la a doua, care tocmai îti deschide apetitul pentru a treia, si asa mai departe :P

:D , e prea cald , dar cunosc reteta ca e tipica la vecinii din Ht Savoie .

este delicioasa, pe o seara rece de iarna .

Cînd ai pofta, stabilesti ca s-a racit afara. Teribil! :lol:

Ca anecdota, Pastorel povesteste ca Petre Carp se dadea în vînt dupa Reblochon si nu intra la renumita bodega Tripcovitch decît daca aveau.

Arata extraordinar,intr-un mare fel,etc.Branza deaia nu am vazut si nu am mancat niciodata... :lol:

[color=#0000FF][b]Banuiesc ca are treisutedemilioanedecalorioane,dar îmi place :P[/b][/color]

:hug: :hug: :D ori tot inca pe atata!!

Dom'ne, eu ma mai uit pe la retetele alea chinezovietnamezofilipinezomongolezojaopnezoaziatici. Ss'ochei.

Cel mai tare imi plac insa astea iuropene de le afisezi. Super tare tartifleta asta, am mai auzit eu pe undeva de ea. :floare: Hmm...oare unde gasesc io un magazin de delicatesuri, sa iau branza? Crec' la olandezii zburatori.

Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?

Maya, sa-ti trimit branzoasa, daca o gasesc?

Lorica,eu cînd umblu dupa brînza,o gasesc!O am deja în frigi!Am si taiat o bucatica si am probat-o!E suuuper!

I-am tras chiar si-o poza,dar înca n-am micit-o :floare:

Also,mon cher,ai scapat de colt-ul de argint! :(

Ai mei nu vor tartiflettele,dar eu tot o sa fac o portie pentru moi.

• Author

J’ai acheté aujourd’hui à Briançon le reblochon

post-4-128302561138_thumb.jpg

e le fromage tartiflette

post-4-128302558792_thumb.jpg

cartofi cu coaja roz francezi roz + plus kaiser afumat la Metro

tartifletteeeeee j'arrive :)

Chestia aia zisa "fromage a tartiflette", mai bine uit-o, zau! Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.

• Author

Asa o bucata am luat si eu,are aproape 500 g

Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette :)

post-5-128302622854_thumb.jpg

Arata perfect, pofta buna! :)

Ma pregateam sa-mi rascumpar viata cu un reblochon expediat la iuteala prin chronopost :)

Asa o bucata am luat si eu,are aproape 500 g

Dezbracata,cu struguroi din Sicilia(sînt atît de buni!)...buna tare si deabia astept sa fac o portie de tartiflette :)

post-5-128302622854_thumb.jpg

Da-o-n branza ma-si! M-ai terminat cu strugurii aia...m-am prelins pe monitor!! :) :) :)

Chestia aia zisa "fromage a tartiflette", mai bine uit-o, zau! Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.

Atunci fac o singura tartiflette cu reblochonul.

Pe asa-zisa o s-o pun la o tarta sarata.

E bine asa? :drool:

Reteta foarte gustoasa...o sa o fac cand vine primul frig.

pe la mine sunt de toate dar intreb catva detalii:

cartofii pentru a putea fii fierti la abur trebuie sa fie de marime mica/mijlocie si toti de aceeasi marime? cam cat timp dureza fierberea?

pieptul afumat e carne macra fara grasime sau poate avea si fasii de grasime? gen bacon?

pentru cate persoane sunt cantitatile date? ar ajunge la o masa ca fel principal (dupa gustari substantioase) la 4 persone?

scuze pentru intrebarile puerile dar as vrea sa o fac pentru musafiri si n-as vrea sa fac proba mai intai.

• Author

Reteta foarte gustoasa...o sa o fac cand vine primul frig.

pe la mine sunt de toate dar intreb catva detalii:

cartofii pentru a putea fii fierti la abur trebuie sa fie de marime mica/mijlocie si toti de aceeasi marime? cam cat timp dureza fierberea?

pieptul afumat e carne macra fara grasime sau poate avea si fasii de grasime? gen bacon?

pentru cate persoane sunt cantitatile date? ar ajunge la o masa ca fel principal (dupa gustari substantioase) la 4 persone?

scuze pentru intrebarile puerile dar as vrea sa o fac pentru musafiri si n-as vrea sa fac proba mai intai.

Cartofii pot foarte bine fi fierti la aburi (eu am scris la vapori, scuzele mele), timpul de fierbere aproximativ e mentionat în reteta.

Marimea nu conteaza, dar daca fierbi cartofi de 4cm lungime lînga cartofi de 15cm lungime, scoate-i pe cei mici înaintea celor mari. Cînd intra un cutit ascutit în cartof fara prea mare efort, înseamna ca e gata.

Pieptul afumat e întotdeauna cu grasime, de altfel daca te uiti în prima poza ai sa vezi halca în dosul castronului cu cartofi.

Cantitatile date sînt pentru sase persoane normale, desi trebuie sa recunosc ca mi s-a întîmplat sa dovedesc un castron ca ala din poza, de unul singur si într-o singura seara.

De altfel, cu performante de genul asta am ajuns la aproape 100kg, noroc ca m-a facut mama înalt :angryfire:

• 3 weeks later...

Mon cher am facut aseara tartiflette dar am schimbat un pic procesul de fabricatie, comparativ cu ce facusem data trecuta si cu ce povestesti tu, am facut cum e scris in cartea mea.

post-4-128470352068_thumb.jpg

Gustul a fost mai mult decit sublim, facind in felul asta aromele s-au combinat pe gustul meu de o mie de ori mai bine.

Am pus mai intii kaiserul (500 de gr) in tigaie la scurs grasimea, fara a adauga unt si ulei cum scria in reteta, am adaugat 4 cepe albe, de marime medie, taiate feliute si am lasat sa se topeasca amestecind des

post-4-128470380411_thumb.jpg

in acest moment am adaugat 6 cartofi de marime medie curatati si taiati felii cu mandolina

post-4-128470418148_thumb.jpg

am pus capacul si am lasat se se inmoaie la foc mic, amestecind incet si des, vreau sa zic ca s-au copt si au facut cojita aceea gustoasa de la kaiser, splendida

post-4-128470423018_thumb.jpg

Intre timp m-am ocupat de reblochon (450 gr)

post-4-128470426147_thumb.jpg

post-4-128470430488_thumb.jpg

am ras un pic coaja

post-4-128470432054_thumb.jpg

si l-am taiat ca tine in jumatate

post-4-128470434964_thumb.jpg

Am uns forma cu putin unt si am transferat amestecul din tigaie asezind dedesubt cartofii si deasupra pieptul cu ceapa

post-4-128470441406_thumb.jpg

si peste ele brinza

post-4-128470448924_thumb.jpg

Apoi m-am dus s-o plimb pe Puffy :lol: si i-am dat indicatii lui Marco sa aprinda el cuptorul, la intoarcere era asa, dupa vreo 20 de minute la 200°C

post-4-128470455243_thumb.jpg

Mi-a placut enorm, mult mai mult ca prima data cind am facut-o, am mincat toti 3 din cantitatea asta si ar mai fi fost pentru o persoana, deci as zice ca aceste cantitati sunt pentru 4 persoane, mi-am mai lasat o bucatica pentru azi la prinz :lol:

Am uitat poza cu sectiunea, o s-o adaug :D

• 1 month later...

Mama cum poa sa arate branza aia! :blob8:

Eu n-am nici cea mai mica sansa sa gasesc asa ceva pe aici.

S-a intamplat ca tocmai am gasit! De fapt e a doua oara cand gasesc, si in acelasi loc, intr-un Tesco mare la fo juma de ora de dublin. Prima data am mancat-o de seara pana dimineata, o jumate de rondea. Cu paine proaspata. Dupa ce am dovedit-o mi-am amintit de reteta asta si zic sa vezi ca asta e branza cu pricina si eu am ratat super reteta!

Acu cateva zile am mai facut oi plimbare pana acolo si am gasit-o acolo :lol: . Peste 5 euro jumate de rondea. M-as duce sa vad cat cantareste, dar am bebeloiu in brate. Mi-a placut ff mult! De aia nici nu m-am uitat la bani, ca e totusi scumpa pentru buzunarul meu de la o vreme ;) . Cat de curand ma apuc de reteta, am gasit niste piept de porc la polonezi, gen kaiser dar de 100 de ori mai buna, seamana cu ce fac ai mei pe la tara, are doar niste conservanti si nimic altceva, o splendoare - scumpa si asta, dar merita :D .

Mai degraba încerca macar o data sa înlocuiesti reblochonul cu taleggio.

Am gasit si taleggio, tot din intamplare, si m-a impuns curiozitatea sa o incerc. Mai, e faina, dar as zice ca e la distanta mare de reblochon - taleggio e f imputita, tre sa te speli cu peria sa iasa mirosul dupa ce ai atins-o :lol: .