Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gogosari marinati...Geany

Featured Replies

Geany, aseara inainte sa plec vine verisoara de la munca rupta de foame! Mananca ciorba, mananca orez marocan cu carne de oaie si se opreste brusc: dar niste muraturi nu ai?? Zic am muraturi de toate felurile! Si-i dau gogosari marinati! A mancat jumate de farfurie de gogosari si jumate de mancare!

Super succes!

geany, am făcut rost de vreo 10 gogoşari şi vreau să fac reţeta ta dar nu am disponibil decît un borcan de 1.7 litri. dacă gogoşarii nu ajung pînă sus şi rămîne spaţiu gol e bai? sau să mă duc să cumpăr borcane mai mici?
  • Author

geany, am făcut rost de vreo 10 gogoşari şi vreau să fac reţeta ta dar nu am disponibil decît un borcan de 1.7 litri. dacă gogoşarii nu ajung pînă sus şi rămîne spaţiu gol e bai? sau să mă duc să cumpăr borcane mai mici?

E bai daca doresti sa-i conservi pe termen lung ca se rasufla daca e loc in borcan ,dar poti sa-i pui in borcanul tau mai rasfirati ,fa intreaga cantitate de sos si astfel umpli borcanul cu sosul asa nu e nici o problema ,oricum mai sunt si feliutele de legume: morcov,dar mai ales telina si hreanul (au rolul lor la conservat nu doar de aroma ii tine si tari),sa nu uiti sa sterilizezi borcanul asta daca planuiesti sa-i conservi pt termen lung ,si sa se inchida ermetic borcanul sa nu prinda aer,si sa-i tii la loc umbros si rece :unsure:

Daca iti ramane sos poti foarte bine sa faci o salata de ardei copti sau salata de muraturi a lui Gella ca e tot acelasi sos .

Geany, sambata trecuta am facut a patra portie de - 5 kg - gogosari, ca pe prima am mancat-o deja singura :unsure: .

5 kg de gogosari au incaput ( fara un castronel care l-am si papat pana s-au sterilizat borcanele) in trei borcane de 1,7 kg, si pentru ca i-am lasat pana a doua zi, si-au lasat suficient sos cat sa nu ii mai presez, stau mai rasfirati.

multumesc inca o data pt. reteta!

• Author

Ma bucur nespus ca ti-au placut ,si esti multumita :hug:

Cum am mai spus eu mereu am spus ca o sa fac diversificat sa am si cu bulion si cu mustar si de ce nu si cu amandoua :lol: dar de fiecare data ajung sa-i fac tot simpli ,si mie imi plac nespus de mult,dar sunt singura din casa care-i mananca asa ca ma feresc sa fac multi .

• Author

Geany, aseara inainte sa plec vine verisoara de la munca rupta de foame! Mananca ciorba, mananca orez marocan cu carne de oaie si se opreste brusc: dar niste muraturi nu ai?? Zic am muraturi de toate felurile! Si-i dau gogosari marinati! A mancat jumate de farfurie de gogosari si jumate de mancare!

Super succes!

Scuze nu vazusem mesajul tau :lol:(era cocotat prea sus se vede, ca mie mi se incarcase mesajul lui Dex si deaia nu am mai urcat pagina sa ma uit mai sus) de care gogosari ai desfacut aia cu bulion?! cum ti s-au parut?! Sa mai veniti cu impresii!

Ce noroc pe verisoara ta flamanda ca ai ospatat-o :hug:

Sa va fie de bine!

• Author

Erau simpli, pe aia cu bulion o sa-i testez eu prima! :hug:

Ma intereseaza mult daca o sa ai timp,sa-mi spui pe care ii preferi :lol: ca e vechea mea dilema!

• Author

geany, mulţumesc, aşa o să-i fac, răşchiraţi şi cu zeamă multă

Asa ,asa! Vezi daca intentionezi sa-i conservi pe termeni lung sa se inchida capacul la borcan ermetic sa nu prinda aer ca daca e chestie de 2 luni nu-i problema dar mna' zic si eu,cine-i vrea pana la primavara trebuiesc indeplinite anumite conditii de sterilizare si depozitare,cum le-am mentionat mai sus nu mai insist ,dar tot repet ca e bine de stiut!

Astept impresii si daca au fost facute modificari (la condimente etc :lol: )

• 2 weeks later...

săptămîna trecută am gogoşărit, a fost distracţie şi aventură mare dar per total a ieşit foarte bine fiind prima oară cînd am pus murături în oţet.

am folosit ecuaţii matematice superioare să reduc reţeta la 10 gogoşari cîţi aveam şi rezultatul a fost o cană de oţet, juma de ulei, două linguri de miere, o lingură de sare. am pus hrean, ţelină, morcov şi păstîrnac, de piper am uitat iar cu dafinul nu ne salutăm, din cauză de gusturi diferite :pupic:

prima eroare, am făcut opăreala intr-o cratiţă întinsă şi zeama nu acoperea gooşarii, a trebuit să-i bălăcesc eu manual, dar tot nu am acoperit toate colţurile ceea ce inseamnă că nu erau moi peste tot. oi vedea dacă a fost bai cînd i'oi deschide.

cînd a fost să-i pun in borcan, i-am răşchirat, conform planului iniţial dar nu mi-au intrat toţi iar sosul ajungea numai pînă la trei sferturi :pupic: i-am scos pe toţi ca să-i repoziţionez şi să-i îndes mai bine, m-am umplut de sos şi-n suflet, da tot degeaba. plus că sosul, orice aş fi făcut, tot nu ajungea pînă sus.

aşa că am făcut o altă porţie de sos, identică cu prima, am schimbat borcanul şi a ieşit asta: gogoşari's răşchiraţi şi acoperiţi de sos. de sterilizat nu i-am sterilizat că nu vreau să îi lungesc prea mult. intr-o săptămînă dau atacul. dex very happy, thank you geany! :floare:

post-1215-13514441563079_thumb.jpg

• Author

Ha ha! Dupa cum ii vad arata f. bine,sper sa fie pe gustul tau! :lol:

Ma faci sa mai incep un borcan :floare:

geany, am desfăcut gogoşarii şi sunt extraordinar de nemaipomeniţi, să-ţi dea dumnezeu sănătate :floare:
  • Author

geany, am desfăcut gogoşarii şi sunt extraordinar de nemaipomeniţi, să-ţi dea dumnezeu sănătate :-*

Ma bucur nespus ca ti-au placut! :rolleyes: Sa-i mancati si voi sanatosi!

La noi inca mai sunt gogosari si nu sunt asa de scumpi,dar nu mai pun ca prea dau iama in ei,si ai mei nu mananca destia, asa ca asta e, cine nu-i are si-i doreste cine-i are nu-i pofteste ;)

off-topic: si pentru ca sunt cu foamea in stomac citesc "gogosi marinati" :rolleyes:
  • Author

off-topic: si pentru ca sunt cu foamea in stomac citesc "gogosi marinati" :rolleyes:

Ha ha! Lasa ca nu esti singura :-*

• 6 months later...

Erau simpli, pe aia cu bulion o sa-i testez eu prima! :floare:

Ma intereseaza mult daca o sa ai timp,sa-mi spui pe care ii preferi :floare: ca e vechea mea dilema!

Cu intarziere raspund dupa priceperea mea la respectiva dilema: ultimul borcan de gogosari marinati pastrati in frigider a fost consumat de domnul cu diverse fripturi saptamana trecuta. In ciuda faptului ca este luna mai s-au pastrat tari, rosii si buni.

Si ieri in fata unui snitel aburind am dat cep la ultimul borcan ala cu bulion ! Revelatie, superb, divin, acum ma gandeasc ce sa fac cu sosul, ca la ailalti l-am pus la diverse salate ....

Sa nu dati cu pietre, dar eu cred ca reteta originala, pe carnetel, cu bulion avea ea un motiv pentru existenta! Oricum eu o sa fac ambele variante, ca am doritori!! Geany, imi pare rau ca nu ai atatia doritori ca faceai si tu dupa chef si pofta!

AH si ce mi-a placut extrem este ca nu si-au schimbat culoarea deloc!!!!!

• Author

Ma bucur nespus! :cheers: Merci de raspuns =))

Eu nu stiu de ce am frica de sosul cu bulion ,ca la mine e tare tare cald in casa nu am nici boxa, balcon izolat si inchis,etc,dar cum am zis se vede treaba ca teama mea e nefondata :floare:

Cu sosul ramas,faci ardei copti si-i scalzi acolo :floare:

Apai cum ai vazut mai sus la neste gogosari copti eu am facut o tentativa de cantitate mica de sos (asa dulce) si am turnat cald peste ei!! diiivviinnii!!!

Ce bine ca am azi ardeii copti ca altfel muream de pofta! :floare:

• Author
Daa!! si ca nota, se mai poate pune si mustar dupa gust ,(pasta/sos de mustar de la borcan ,duce sau iute) :floare: eu am mancat la cineva si era f. bun,dar eu mereu sf. sa fac doar sos simplu desi mereu imi promit sa voi incerca si celelalte variante,cu bulion,cu mustar :floare:
  • Author

Ce m-or injura unii si altii ca le-am facut pofta acum cu gogosarii!! :floare:

Hi hi hi! le-o mai treci' (vb. lui bunica-mea d-zeu s-o odihneasca) :cheers:

Sa aiba in vedere reteta pt. la toamna!

Paii nu trebuia sa vii sa dai cu subsemnatu' pe aici,cum s-au pastrat/conservat,peste iarna,cum ti s-au parut etc...?! :floare:

Eu ma bucur nespus cand imi spuneti ca ati facut si ca v-au placut :floare:

Dada pentru la toamna macar asa de gust 2 borcane de 800 grame, n-o sa va para rau! Daca nu e pe gustul vostru garantez minim 2 maxim 10 invitati care or sa vrea!
  • Author

:floare: :cheers: Dar,daca va prinde microbul,atentie ca pot da dependenta :floare:

Asta ca sa nu vina careva sa spuie' ca nu a fost avertizat :floare:

=))

• 3 months later...

Geany , am pus gogosarii tai la borcan deja. Insa imi e teama ca nu o sa stea....sa n-am frica?

Si bineintzeles ca am facut si o boacana , i-am oparit cam moi....gustul e divin ,mie-mi place si textura , dar ma gandesc sa nu se strice....

Sa nu-i dinstui intr-o cratitza cu apa pe aragaz? Oare se inmoaie prea tare?