Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vinete împanate cu usturoi

Featured Replies

5 vinete lunguiete

10 catei de usturoi

500ml bulion de rosii (lichid, nu concentrat)

5-6 lg ulei de masline

sare, piper, cimbru, zahar(facultativ)

post-3-128802505196_thumb.jpg

Se curata vinetele în benzi, se despica pe lungime în patru, dar nu pîna la capat.

post-3-128802471216_thumb.jpg

Se oparesc în apa cu sare timp de 15min. Prevedeti o farfurie rasturnata deasupra si pe care o împingeti în jos cu coada unei linguri de lemn, altfel vinetele eu tendinta sa pluteasca.

post-3-128802473866_thumb.jpg

Se scurg bine pe un fund de lemn, cu o greutate deasupra.

post-3-128802476837_thumb.jpg

Usturoiul se curata, se taie felii si se împaneaza vinetele cu el, prin despicaturi.

post-3-128802482183_thumb.jpg

Se toarna jumatate din ulei pe fundul unei tavi mai adînci, se dispun vinetele, se presara cu sare, piper, cimbru si o lingurita de zahar (facultativ).

Se acopera cu bulion de rosii, se stropesc cu restul de ulei si se dau la cuptor 180°C pret de 35-40min. Din timp în timp se mai stropesc cu sosul din tava.

post-3-12880248827_thumb.jpg

• Author

Arata tare bine.Eu nu prea gasesc vinete de astea la noi,dar banuiesc ca merg toate,egal de culoareacojii :D

Culoarea vinetelor nu este foarte imporanta, pot fi si clasice, si albe si pestrite.

Se fac usor si rapid, singura etapa mai penibila e oparitul lor (ma tot scormon sa inventez un sistem care sa le tina sub apa fara sa stau lînga ele un sfert de ceas).

Sînt bune si calde, dar mai ales reci. :appl:

Daca în loc de felii de usturoi împanam vinetele cu un amestec de legume taiate julien (varza, ceapa, morcov, radacina de telina, ardei gras, pastîrnac, usturoi) si sotate în ulei de masline, obtinem clasicul "Imambaialdi"

Sa ma ierti pentru interventie dar clasicul imambaialdi, nu contine morcovi, telina, pastarnac si nici varza, dar in schimb are patrunjel.

Nu ca nu ar fi bune, dar nu sunt clasicul Imam Bayildi!

• Author

Sa ma ierti pentru interventie dar clasicul imambaialdi, nu contine morcovi, telina, pastarnac si nici varza, dar in schimb are patrunjel.

Nu ca nu ar fi bune, dar nu sunt clasicul Imam Bayildi!

Nu am de ce sa te iert, ca nu mi-ai gresit :P

Si nu ca as tine mortis sa te contrazic, dimpotriva, ai dreptate, e o diferenta între "imambaialdi" si "Imam Bayildî" (în compozitia caruia, cred, intra chiar si stafide).

Cum le-am gustat pe amîndoua, recunosc sincer ca prefer varianta româneasca. Care are morcovi, pastîrnac si telina. Si varza. (Si patrunjel, desigur, un lapsus din partea mea). Vezi Sanda Marin (chiar daca nu e o referinta) si nu numai.

Desigur, pot sa ma însel, si reteta turca sa fie cea clasica, iar cea româneasca o curiozitate locala.

:occasion15:

Pur simplu mie imi place sa elimin morcovul preparat din aproape orice cu exceptia muraturilor sau a salatelor in care figureaza crud. Asa ca stiu foarte bine ce reteta contine sau nu morcov la baza. De aia mi-a placut clasicul imam bayildi si nu-mi place cel autohton de nicio culoare.

Cu stafidele ma descurc mult mai bine decat cu morcovul, desi adevarul este ca reteta de baza nu include stafide.

Si evident ca de aia mi-a placut si reteta ta de vinete impanate, pentru ca vinele imi plac mult.

• Author

Pur simplu mie imi place sa elimin morcovul preparat din aproape orice cu exceptia muraturilor sau a salatelor in care figureaza crud. Asa ca stiu foarte bine ce reteta contine sau nu morcov la baza. De aia mi-a placut clasicul imam bayildi si nu-mi place cel autohton de nicio culoare.

Cu stafidele ma descurc mult mai bine decat cu morcovul, desi adevarul este ca reteta de baza nu include stafide.

Si evident ca de aia mi-a placut si reteta ta de vinete impanate, pentru ca vinele imi plac mult.

Sper sa te conving ca morcovul merita sa-l apreciezi si altfel decît crud.

Te asigur ca prin turcia, care e mama lu' imam bayildi, în umplutura se pun si stafide.

Si daca nu ma înseala memoria (a trecut ceva vreme :occasion15: ) se pune si un pic de scortisoara.

Despre morcov :

îl tai matale de-a curmezisul fibrei, la 45°

îl pui la fiert cu sare si un pic de zahar

cînd muchiile bucatilor de morcov încep sa se rotunjeasca, scurgi, pui la tigaie cu ulei de masline, zeama de la o portocala, eventual de la o lamîiie, sare, piper si comino.

La sfîrsit, presari (daca apreciezi iarba cu pricina) cu frunze de coriandru tocate.

Alexandru imi plac mult,mult,mult de tot,cum mi-a placut si puiul tau cu salvie si usturoi,dar eu am o problema cu mirosul de usturoi la cuptor,culmea ca mujdei sau aromatizat ulei de masline sau un sos imi place,dar la cuptor devine greoi si nu-mi mai place,e vreun truc(gen tinut in lapte sau oparit ceva sa-l faca mai ''diafan''?)sau sunt eu cu capu' si asi face bine sa-i mai dau o sansa?!..voi cum va descurcati cu mirosul degajat de usturoiul copt,la cuptor?!

Alexandru imi plac mult,mult,mult de tot,cum mi-a placut si puiul tau cu salvie si usturoi,dar eu am o problema cu mirosul de usturoi la cuptor,culmea ca mujdei sau aromatizat ulei de masline sau un sos imi place,dar la cuptor devine greoi si nu-mi mai place,e vreun truc(gen tinut in lapte sau oparit ceva sa-l faca mai ''diafan''?)sau sunt eu cu capu' si asi face bine sa-i mai dau o sansa?!..voi cum va descurcati cu mirosul degajat de usturoiul copt,la cuptor?!

Mie nu-mi pica bine la stomac (cateodata) usturoiul facut la cuptor. Crud, mananc la greu. Dar cand e copt / fiert, imi cam face probleme... Cu mirosul in schimb - n-am nici o treaba!

• Author

Mie nu-mi pica bine la stomac (cateodata) usturoiul facut la cuptor. Crud, mananc la greu. Dar cand e copt / fiert, imi cam face probleme... Cu mirosul in schimb - n-am nici o treaba!

În cazul acesta, extrageti germenul de usturoi din mijloc, el este responsabilul indigestiei :occasion15:

http://4.bp.blogspot.com/_Msn87xWVT8c/SfSu6dLgBnI/AAAAAAAAOpY/pKxeev3Wg0w/s400/DSC07996.JPG

singura etapa mai penibila e oparitul lor (ma tot scormon sa inventez un sistem care sa le tina sub apa fara sa stau lînga ele un sfert de ceas).

Alexandru, daca ai un mojar mai cu greutate, pune-l cu gura in jos deasupra farfuriei.

Despre morcov :

cînd muchiile bucatilor de morcov încep sa se rotunjeasca, scurgi, pui la tigaie cu ulei de masline, zeama de la o portocala, eventual de la o lamîiie, sare, piper si comino.

La sfîrsit, presari (daca apreciezi iarba cu pricina) cu frunze de coriandru tocate.

Imi va face placere sa-l gatesc, daca promiti ca il vei manca tu pe tot, mie poti sa-mi faci o tartiflette!

Aversiunea mea catre morcovul fiert, copt, prajit, e demna de scopuri mai inalte!

• Author

Despre morcov :

Imi va face placere sa-l gatesc, daca promiti ca il vei manca tu pe tot, mie poti sa-mi faci o tartiflette!

Aversiunea mea catre morcovul fiert, copt, prajit, e demna de scopuri mai inalte!

Oh, daca ai sti cîta vreme am detestat si eu gustul de morcov... O amintire din copilarie cînd maica-mea îmi facea soteu de morcovi, ca cica îs buni pentru sanatate, iar mie îmi venea sa-mi iau cîmpii numa de la miros. :) Noroc ca omul îsi mai schimba ideile, cu timpul :P

Tartiflette? Face mosul, face, ca e de sezon. ;)

Dap! din frageda pruncie m-au chinuit cu morcovul prin supe ciorbe si sosuri. Cica e bun la vedere, sa bat in lemnm dar acolo stau mai bine ca restul familiei care manca cuminte morcovi cu galeata!

Nu exclud ca s-ar putea placa gustul candva, doar ca nu s-a intamplat inca. Scuzi de off, anul asta am facut zacusca de fasole si am pus morcov, eu cu mana mea, si mi-a iesit chiar buna!

Pentru invitatie, te tin minte! :P

dar eu am o problema cu mirosul de usturoi la cuptor,culmea ca mujdei sau aromatizat ulei de masline sau un sos imi place,dar la cuptor devine greoi si nu-mi mai place,e vreun truc(gen tinut in lapte sau oparit ceva sa-l faca mai ''diafan''?)sau sunt eu cu capu' si asi face bine sa-i mai dau o sansa?!..voi cum va descurcati cu mirosul degajat de usturoiul copt,la cuptor?!

[color=#FF0000]

1. Trag adanc in piept si intru in transa psihedelica :)

2. Il folosesc pe post de deodorant ... dezonorant [/color] :P

Mentin declaratia conform careia pentru mine ustutoiul e o grupa alimentara de sine statatoare ;)

Am in camara si dulceata de usturoi. Nu ma puneti sa va arat poze, ca nu ma laud degeaba.

Pentru sosul de usturoi am invatat de la televizor de la chef-ul Don Mariano un truc pe care l-ai pomenit deja.

Se aduce la fierbere intr-o canita de tabla o cantitate mica de apa in care cateii de usturoi sunt imersati timp de 8 secunde. Nici mai mult nici mai putin. Apoi se goleste continutul intr-o sita.Se feliaza, se soteaza putin in unt noisette, se infaineaza, apoi se adauga smantana dulce, sare, piper alb, eventual suc de lime, sau vinisor alb sec.

Stiu asta-i sosul, dar l-am verificat si gustul usturoiului e pastelat nu agresiv-plebeu iar feliutele de usturoi nu se fac fleashca.

Poate ar merita incercat si la cuptor :P

dar eu am o problema cu mirosul de usturoi la cuptor,culmea ca mujdei sau aromatizat ulei de masline sau un sos imi place,dar la cuptor devine greoi si nu-mi mai place,e vreun truc(gen tinut in lapte sau oparit ceva sa-l faca mai ''diafan''?)sau sunt eu cu capu' si asi face bine sa-i mai dau o sansa?!..voi cum va descurcati cu mirosul degajat de usturoiul copt,la cuptor?!

[color=#FF0000]

1. Trag adanc in piept si intru in transa psihedelica :P

2. Il folosesc pe post de deodorant ... dezonorant [/color] :D

Mentin declaratia conform careia pentru mine ustutoiul e o grupa alimentara de sine statatoare :D

Am in camara si dulceata de usturoi. Nu ma puneti sa va arat poze, ca nu ma laud degeaba.

Pentru sosul de usturoi am invatat de la televizor de la chef-ul Don Mariano un truc pe care l-ai pomenit deja.

Se aduce la fierbere intr-o canita de tabla o cantitate mica de apa in care cateii de usturoi sunt imersati timp de 8 secunde. Nici mai mult nici mai putin. Apoi se goleste continutul intr-o sita.Se feliaza, se soteaza putin in unt noisette, se infaineaza, apoi se adauga smantana dulce, sare, piper alb, eventual suc de lime, sau vinisor alb sec.

Stiu asta-i sosul, dar l-am verificat si gustul usturoiului e pastelat nu agresiv-plebeu iar feliutele de usturoi nu se fac fleashca.

Poate ar merita incercat si la cuptor :P

Multumesc sefule o sa vad,cum am zis cu mujdeiul(sau ma rog in stare cruda)sau in tigaie ,sosuri, nu am probleme,eii la cuptor se schimba aspectul,mirosul devine f. greoi,nici nu mai pot sa mananc si mirosul ala parca-l simt prin casa zile intregi desi tin numai deschis(ai mei zic,ca-s cu capu' creca' au dreptate,dar ce sa fac daca asa simt eu?!!) :D

• Author

Multumesc sefule o sa vad,cum am zis cu mujdeiul(sau ma rog in stare cruda)sau in tigaie ,sosuri, nu am probleme,eii la cuptor se schimba aspectul,mirosul devine f. greoi,nici nu mai pot sa mananc si mirosul ala parca-l simt prin casa zile intregi desi tin numai deschis(ai mei zic,ca-s cu capu' creca' au dreptate,dar ce sa fac daca asa simt eu?!!) :D

Geany, încearca sa-l oparesti vreo cinci minute înainte sa-l folosesti. :P

Multumesc sefule o sa vad,cum am zis cu mujdeiul(sau ma rog in stare cruda)sau in tigaie ,sosuri, nu am probleme,eii la cuptor se schimba aspectul,mirosul devine f. greoi,nici nu mai pot sa mananc si mirosul ala parca-l simt prin casa zile intregi desi tin numai deschis(ai mei zic,ca-s cu capu' creca' au dreptate,dar ce sa fac daca asa simt eu?!!) :)

Geany, încearca sa-l oparesti vreo cinci minute înainte sa-l folosesti. :)

Multumesc asa o sa fac... :floare:

le-am facut pentru astazi. s-au topit din farfurie. multumim :lol:

eu le-am facut in varianta pentru lenesi. m-ai speriat cu partea cu oparirea, asa ca le-am taiat frumos pe jumate (crude), le-am crestat cu cutitul, le-am impanat cu usturoi, le-am turnat sosul in cap si le-am pus in tava la cuptor. o bunatate :pupic:

• 5 months later...

Daca în loc de felii de usturoi împanam vinetele cu un amestec de legume taiate julien (varza, ceapa, morcov, radacina de telina, ardei gras, pastîrnac, usturoi) si sotate în ulei de masline, obtinem clasicul "Imambaialdi"

Parca ai fi Houdini in deruta :tongue4: ... scoti usturoiul, bagi usturoiul ... :tongue3:

Reteta asta ar merge preparata cu vinete coapte si scurse de zeama amara ? :rolleyes:

• Author

Parca ai fi Houdini in deruta :tongue4: ... scoti usturoiul, bagi usturoiul ... :tongue3:

Reteta asta ar merge preparata cu vinete coapte si scurse de zeama amara ? :rolleyes:

Nu prea, dar poti în schimb sa faci vinete coapte gratinate, cu cascaval.

Le cujreti, nu le bati, ungi o forma cu ulei de masline, întinzi vinetele bine scurse, înfigi aschii de usturoi, stropesti iar cu ulei, acoperi cu felii de cascaval sau mozarella, dai la cuptor pîna se rumenesc, game over.

Daca vrei poti sa adaugi si un strat de bulion de rosii amestecat cu patrunjel tocat, dar nu e musai.

Se fac usor si rapid, singura etapa mai penibila e oparitul lor (ma tot scormon sa inventez un sistem care sa le tina sub apa fara sa stau lînga ele un sfert de ceas).

Peste farfurie, asezi un borcan de 800 ml plin cu apa si capacul insurubat.

Semnat:

Toma Halva Edison :rolleyes: