Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pate de ciuperci

Featured Replies

[center]post-119-128956104564_thumb.jpg[/center]

[center][i]Ingrediente:

[size=3]350 gr ciuperci

400 gr fasole fiarta , racita si scursa bine

1 ceapa

1 ardei

cimbru -o crenguta

100 gr migdale,fulgi

sare si piper dupa gust

2 lingurite de ulei[/i][/size]

post-119-128956192724_thumb.jpg

Se toaca ceapa si ardeiul si se pun la inmuiat in 2 lingurite de ulei

post-119-128956196261_thumb.jpg

Cand totul devine usor translucent,se adauga ciupercile taiate,cimbrul zdrobit intre degete,si eu am pus si seminte de fenel,ca-mi place grozav gustul

post-119-128956208303_thumb.jpg

post-119-128956210915_thumb.jpg

Se lasa pe foc cam 15 min , nu se pune apa,ciupercile isi lasa sosul lor

post-119-128956228904_thumb.jpgpost-119-128956230041_thumb.jpg

Se da focul la redus si se lasa pana seaca toata zeama,practic toata bunatatea intra in amestec,care arata cam asa cand e gata,

post-119-128956244053_thumb.jpg

Se lasa la racit si se baga o jumatate din cantitatea de ciuperci la robot impreuna cu fasolea,se face ca un piure

post-119-128956255389_thumb.jpg

Intre timp se rumenesc usor migdalele,intr-o tigaie,fara grasime

post-119-128956264221_thumb.jpg

Se pun impreuna piure-ul obtinut,jumatatea de ciuperci si ceapa oprite si migdalelecoapte,se potriveste de gust si credeti-ma busuiocul,pe care m-am gandit sa-l pun la urma ,i-a dat parca tot gustul(numai daca va place)

post-119-128956287409_thumb.jpg

post-119-128956308493_thumb.jpg

Si daca nu vi se pare atragatoare culoarea,credeti-ma gustul e foarte bun,e preferatul meu,il tin la frigi,si cand vin de la serv.scot si pun pe craker-si,asta asa ,pana imi trag sufletul ;)

Pofta buna! :hug:

post-119-128956325511_thumb.jpg

post-119-128956343804_thumb.jpg[/center]

Iar ne-ai zdrobit !

;) ;) ;)

De curand am invatat de la un chef de la televizor sa dau pe razatoarea fina (cea pentru coaja de lamaie) piciorusele ciupercilor si o parte din palarii apoi sa le sotez. Aroma e mult mai intensa.

Poate ar merge si aici , asa cum a mers la sos.

Voi incerca reteta ta schimband insa fasolea cu boabe de soya muiate in apa 12 ore si apoi fierte. sunt mai digestive, proteina vegetala 100% si nu chiar atat de ... muzicale :hug: ca si fa-sooole-mioooo !

• Author
Shefoo-Le,fa-i cum `oi face ,da numa `s-auz ca ti-a placut! :hug: ;)

Iar ne-ai zdrobit !

:hello: :hello: :appl:

exact. la mine pe buze era: m-ai terminat!!!!

Nico, promit solemn sa-l fac, mai ales ca incepe postul si se potriveste de minune. si ca sa fiu si eu altfel decat voi ;) cred ca am sa il incerc cu naut fiert, imi place foarte tare nautul. revin cu impresii si poze :bounce:

Nico, eu ma pun pe treaba :love7: si revin cu pateul fie pe crackers, fie pe o mamaliguta ... :-*

Mamma mia ce bunatate pe aici.

Sefule mie mi se pare teribil sa dau pe razatoare ciupercile, asta doar din cauza ca mi-as da pe razatoare si unghiile :) Oare acelasi rezultat nu s-ar putea obtine punindu-le in robot si dind citeva impulsuri, doar cit sa se marunteasca bine de tot?

Nico, sar'na pentru masa :((

am facut asa cum am spus, cu naut. e foarte, foarte buna, daca iti place nautul. mie imi place mult ;)

am sa incerc urmatoare tura cu fasole. este mai neutra si lasa la suprafata ciupercile. asa se simt, dar ca o combinatie.

cred ca merge perfect si ca "pate de masline". am sa il incerc si asa :P

Adriana, eu am dat o data ciupercile (crude) prin robot, pentru niste chiftelute, si nu prea mi-a placut ce a iesit. o chestie "apoasa". poate depinde si de ciuperci.

datul pe razatoarea fina mi se pare o munca criminala :P dar pe seful cel rabdator il cred in stare de orice

era sa uit de dovada doveditoare, pe felii de bagheta neagra cu seminte

post-84-128994154638_thumb.jpg

Sefule mie mi se pare teribil sa dau pe razatoare ciupercile, asta doar din cauza ca mi-as da pe razatoare si unghiile :) Oare acelasi rezultat nu s-ar putea obtine punindu-le in robot si dind citeva impulsuri, doar cit sa se marunteasca bine de tot?

Crede-ma ca nu stiu.

Eu nu am unghii, well, am si eu dar scurte. :)

Incerca cu doua, trei bucati. Eu la robot am si un set de razatoare ce se monteaz sus in capac. Cu acelea rezultatul precis va fi identic.

Boni spunea ca ar implica rabdare.

Ieri am dat pe razatoare o caserola de ciuperci de 500 g pentru o supa crema. Ciupercile sunt moi si se rad extrem de usor si de repede. Sa fi fost doua minute? Sa fi fost trei? Pana aduceam, montam robotul, pana il spalam (eu manual) uscam, cred ca mi se acrea.

Cand am ras si eu primul meu champignon, cu putina vreme in urma, am fost uimit ca au rezultat firisoare lungi si subtiri, ca un fel de taietei. Isi schimba culoare repede atat in aer cat si la gatit iar preparatele (sos, supa, pateu) capata o culoare maronie apropiata de cea a cojii de aluna.

Eu m-am indragostit de procedeu.

Pastrez de fiecare data cam un sfert din cantitatea de ciuperci pe care le feliez si calesc in unt ( a la Julia Child) , pentru diferenta de textura, aspect, aroma.

Nico , l-am facut astazi. delicios...pozele nu sunt artistice. eu am mixat totul din comoditate, si cum nu mai aveam lamele de migdale,

dar aveam unele macinate grosolan, am decis ca e ok asa :) ; gustul e delicios, merci de reteta

post-16-129001521239_thumb.jpg

post-16-129001522591_thumb.jpg

post-16-12900152522_thumb.jpg

• Author

Am citit, am vazut pozele, am plescait in gol (si-n sec) si plec in targ. Caut oale, ca nu se mai poate. Oi face eu cumva pate-ul asta, da' n-are nici un farmec, fara oale d-astea de lut.... :)

Sunt aproape sigura ca o sa-ti placa,e light ,usor de mancat,chiat pe la 12 noaptea cand mai inatrzii pe la tv,cum mi se intampla mie, :P .

Vai, Nico, cum poate sa arate!!! Imi ploua in gura. De nota 10+. :)

Ce ma bucur ca-ti place,printre atatea bunatati pe care le faci,poate incerci... ;)

• Author

[center] ... si-a fost pateul un deliciu pe mamaliguta ! :) Saru' mina pt. inca o reteta minunata, Nico ! :)

Dana,ce sa mai zic, esti o harnicuta si-o draguta,si nici prin gand nu-mi trecea sa pun fasole rosie,iar de mamaliga nici nu mai incape vorba.Chiar ma bucur ca ti-a placut :P

Mamma mia ce bunatate pe aici.

Sefule mie mi se pare teribil sa dau pe razatoare ciupercile, asta doar din cauza ca mi-as da pe razatoare si unghiile :D Oare acelasi rezultat nu s-ar putea obtine punindu-le in robot si dind citeva impulsuri, doar cit sa se marunteasca bine de tot?

:D ;)

• Author

Nico, sar'na pentru masa :D

am facut asa cum am spus, cu naut. e foarte, foarte buna, daca iti place nautul. mie imi place mult :)

am sa incerc urmatoare tura cu fasole. este mai neutra si lasa la suprafata ciupercile. asa se simt, dar ca o combinatie.

cred ca merge perfect si ca "pate de masline". am sa il incerc si asa :P

Adriana, eu am dat o data ciupercile (crude) prin robot, pentru niste chiftelute, si nu prea mi-a placut ce a iesit. o chestie "apoasa". poate depinde si de ciuperci.

datul pe razatoarea fina mi se pare o munca criminala ;) dar pe seful cel rabdator il cred in stare de orice

era sa uit de dovada doveditoare, pe felii de bagheta neagra cu seminte

post-84-128994154638_thumb.jpg

Bonicico,pai pentru ceapa rosie te pup de doo ori!

Am naut la conserva ,intotdeauna gata pentru urgente,in caz ca graba e mare si trebe ceva alaturi;

Dar am si boabe mari uscat,si noua ne place,am vrut sa respect reteta sa vad ce-o sa iasa,eu ca un nepriceput,cred ca fasolea e mai bogata la gust,dar fac si eu cu naut,ca m-ati facut curioasa! :)

Nico , l-am facut astazi. delicios...pozele nu sunt artistice. eu am mixat totul din comoditate, si cum nu mai aveam lamele de migdale,

dar aveam unele macinate grosolan, am decis ca e ok asa :D ; gustul e delicios, merci de reteta

Nico,arata fantastic!O sa-l fac si eu! Merci ;)

La mine are sansa doar daca fac totul marunt....adica pate de tot.Sint sigura ca asa îl manînca si Denise.Desi e mare acum,are o faza de asta cu nu-mi place aia,sau ailalta.Daca e pate,si cum gustul stiu sigur ca e bun,o sa manînce si o sa aprecieze la maxim ;)

Dana,foarte faina ideea ta cu pateul asta pe mamliguta!

Pe lînga ai sosul ala de ardei copti?

l-am refacut, de data asta cu fasole (ca in reteta originala) si masline. si eu, ca si Maya, trebuie sa il fac cat mai pasta, ca sa il manance toata lumea

post-84-129032858246_thumb.jpg

cum postul e lung, cred ca o sa ma tot vezi pe aici, Nico, cu tot felul de variante :P

Dana,ce sa mai zic, esti o harnicuta si-o draguta,si nici prin gand nu-mi trecea sa pun fasole rosie,iar de mamaliga nici nu mai incape vorba.Chiar ma bucur ca ti-a placut :D

Nico, cu fasole alba gatesc foarte rar. Pe cea rosie o folosesc indeosebi la salate, iar daca tot o aveam in casa mi-am zis sa-i dau o intrebuintare si la pateul asta. (de ce l-am asociat din prima clipa cu mamaliga ? e clar, ca sint moldoveanca ! ;) )

[...]

Dana,foarte faina ideea ta cu pateul asta pe mamliguta!

Pe lînga ai sosul ala de ardei copti?

Maya, ai ghicit, ala a fost si-a mers perfect ca garnitura ! :pupic: