September 25, 201213 yr comment_164310 Deci eu fac asa https://forum.artaculinara.ro/topic/1961-gogosari-marinatigeany/cum am zis si acolo matusa(dinspre mama matusa Marlena) la masura de otet juma de ulei juma de zahar pune si juma de apa ,eu ca bunica nu pun apa ,deci reteta exact ca la bunica mea(bunica dinspre tata bunica Profira) e 1l de otet de 9 gr. 500 de ml. de ulei,500 de gr. de zahar,matusa pune exact asa doar si 500 de ml. apa, eu nu pun in rest vezi tu acolo se mai fierb si hrean si etc.. astia sunt dulci ''marinati'' daca-i vrei doar la otet ca in comert ca sa zic asa ,mama punea in trecut doar la 1 l de apa 1 l de otet de 9 gr. 2 linguri de sare mare de muraturi neiodata ,dadea in clocot asta,in borcanul de sticla sterilizat punea dedesupt 2 cutite lama in cruce sa nu se crape borcanul de sticla de la opareala ,inauntru erau petalele de gogosar (deci asta insenand felii mari sferturi sau chiar dati in 6 daca-s mai mari)bobite de piper de coriandru de mustar (bine ca astea pe vremea cand punea mama nu erau dar acum sunt peste tot),foi de dafin,felii de morcov de telina si de hrean,se toarna opareala in borcane si se inchid...la fel si la conpida cum ii ziceam si Alinei,mama asa punea si erau f. bune si tineau...acum la gogosari imi plac mai mult cei marinati(dulci)... Report
September 25, 201213 yr comment_164312 Daniella....cu sanatatea o tirii....iau pumnul zilnic si trebuie s o duc pina pe 8 ianuarie cind am rdv la clinica la Paris.asta cu frantujii!Pe belgieni ii vad sau nenea doforu pe mine ....pe la sf ce decembrieIn fine ma duc peste tot desi situatia nu se va schimba decit odata cu inima.... Despre must....nu am aici posibilitate sa i storc nu am 'mecanizm'....ii in Campina:( Vad pup pe toate pe plimbarete(cupon ceva Pusica?) pe' rarute' dar si pe neostovitele nostre care imi fac pofta de muraturi.deci bref pupaturi la gasca...si eu pindesc omu caci cred ca am omorit un calculatorici...;ca tot am luat tableta de pomana(nu poate nici un dastept s o faca sa se 'puna' pe net...) ps in curte sa aciuat o mamica pisica cu 3 copchilasi adorabili...iar dau mincare pe ascuns.... dupa plecarea noastra in decembrie iar vor fi ucisips2 acum ma lupt cu preparatul porcului cu telina:( Report
September 25, 201213 yr comment_164319 [center]Any, bun revenit! Mi-a fost taaaare dor de tine!!!! Verber sanatate tie si mustaciosului! De la mine, un must din Puglia. Nu mai e asa dulce si este deja acidat fain. Un deliciu! Nu gasesti în magazine? La noi tot sezonul... adica timp de vreo doua luni (august si septembrie), se gaseste must alb, rosé si rosu, din Italia. Cel mai des din Puglia.[/center] Report
September 25, 201213 yr comment_164320 [center]Any, bun revenit! Mi-a fost taaaare dor de tine!!!! Verber sanatate tie si mustaciosului! De la mine, un must din Puglia. Nu mai e asa dulce si este deja acidat fain. Un deliciu! Nu gasesti în magazine? La noi tot sezonul... adica timp de vreo doua luni (august si septembrie), se gaseste must alb, rosé si rosu, din Italia. Cel mai des din Puglia.[/center] Maya bine te-am gasit!!!!!! E tare frumos si bine cand te-ntorci si esti intampinat cu caldura ! Am baut si eu must la unchiul meu in Ro. Nici nu mai stiu de cand nu mai gustasem un pahar de must bun. Report
September 25, 201213 yr comment_164322 Maya bine te-am gasit!!!!!! E tare frumos si bine cand te-ntorci si esti intampinat cu caldura ! Am baut si eu must la unchiul meu in Ro. Nici nu mai stiu de cand nu mai gustasem un pahar de must bun. Pai cum mai, tu în Italia si nu gasesti must bun? Ce fac italienii, îl dau nemtilor pe tot? Cum sa nu fii întîmpinata cu caldura, muza mea? Noroc ca internetul nu permite filinguri, ca altfel simteai si doi "muahh & muaaaahh" pe obrajori! Report
September 25, 201213 yr comment_164324 [center]Any, bun revenit! Mi-a fost taaaare dor de tine!!!! Verber sanatate tie si mustaciosului! multumim mult si voua asisderea Nu gasesti în magazine? La noi tot sezonul... adica timp de vreo doua luni (august si septembrie), se gaseste must alb, rosé si rosu, din Italia. Cel mai des din Puglia.[/center]Nu MAYA nu gasescin magazine....poate doar la piata simbata incerc!pup fetele....porc cu telina delicios....acum plamadesc o pizza cu peste!seara faina! Report
September 25, 201213 yr comment_164325 Mutti, sanatate multa si tie si picei . Any, nici nu stii cat de mult ma bucur sa te revad , sa te citesc, atat de rar cat am intrat eu, mereu am simtit ca esti plecata in vacanta si nu zumzai si tu cu celelalte harnicute! Wellcome home ! Verber, multa sanatate si optimism, ca o sa fie bine! Ai grija de purcelusii mici ... Maya, ce bine arata paharul acela de must! Report
September 25, 201213 yr comment_164326 Maya, drept sa zic nici nu m-am uitat pana acum dupa must. Dar anul asta imi fac plinul de la un prieten de familie care face vin .Am simtit deja si "muah muah" si sunt tare mandra si bucuroasa ! Dani, sarumana pentru floricele , abia astept sa intru in normal, o sa-mi fac timp sa citesc tot ce e nou, o sa-mi fac timp sa mai postez cate ceva, dar asta incepand cu saptamana viitoare cred.Deocamdata imi fac curatenie generala acasa, ca nefiind nimeni atatea luni praful s-a asternut peste tot. Asa ca profit si fac acum curatenie generala, cu scos tot din dulapuri, perdele, etc. Report
September 25, 201213 yr comment_164327 Mai fetelor, am nasit si eu pentu prima oara anul asta si a fost atat de frumos si de emotionant!Foarte multe emotii am avut, de ziceai ca ma marit eu. N-am dansat in viata mea atat de mult, iar Dl.Any a dansat sarbe si hore de ziceai ca-i moldovean get beget. Report
September 25, 201213 yr comment_164330 woaw Any, neaparat imi doresc sa vad pozele! ce emotii frumoase trebuie ca ai avut. Neavand copii, cred ca ti-a fost si teama sa umbli cu ingerasul (dezbracat, imbracat ... ). Domnul Any a invatat si recitat crezul? Report
September 25, 201213 yr comment_164331 woaw Any, neaparat imi doresc sa vad pozele! ce emotii frumoase trebuie ca ai avut. Neavand copii, cred ca ti-a fost si teama sa umbli cu ingerasul (dezbracat, imbracat ... ). Domnul Any a invatat si recitat crezul? Nu Dani, am fost nasi de cununie! Dar tot emotionant a fost! Report
September 25, 201213 yr comment_164341 Neavand copii, cred ca ti-a fost si teama sa umbli cu ingerasul (dezbracat, imbracat ... ). Tz, tz, Daniella, tu chiar crezi ca daca nu ai copii, nu stii sa umbli cu ei ?Eu aveam putini ani cand s-a nascut nepoata-mea, un bebe adorabil de 7 luni, mica si delicata ca o papusica, a fost spalata, schimbata, hranita nu numai de mine dar si de fratele meu care era chiar mai mic decat mine Report
September 25, 201213 yr comment_164343 Domnul Any a invatat si recitat crezul? asta ma duce cu gandul la gluma pe care a spus-o Lupu Rednic la emisiunea Cireasa de pe tort ,preotul intreaba la botez:'' te lepezi de satana?!'' la care el raspnde:'' m-asi lepada parinte dar am 3 copchii cu ea'' Report
September 25, 201213 yr comment_164353 Eu am fost mai emotzionata cand am cununat decat atunci cand am botezat...poate unde o fi fost si prima data Si cand am botezat-o pe Teo .....acum 8 ani!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nici n-aveam nici un habar de cum se tzine un copil in bratze.....dar a fost frumos! Report
September 25, 201213 yr comment_164355 Azi m-am luat dupa dr , ca sa nu-i dau fetii Nurofen cand are peste 39 , sa mai astept daca nu plange si nu o doare ceva ca trece mai repede boala daca infrunta febra. Asta mica pana la 40,5 se joaca pana pica , mai!!!!! Ardea toata dar se juca. Apoi a venit la mine: [i]Mama , obosita.... Cine-i obosita? Enena...mama? hai sus ,obosita ...[/i] Imi venea sa o mananc! I-am dat Nurofen si peste jumate de ora ii canta Mutzi ani traiatza! la mamaie la tel. Sunt uimitori copii astia! Eu zac ca o leguma , mai! Report
September 25, 201213 yr comment_164359 Anutza bine ai revenit. pup tulemond din goana calului, ca azi m-am luat cu mainile si de cap si de c.., am avut doua repetitii, si m-a pus aghiutza sa trec inainte prin piata, doar sa caut busuioc( basilic) ....rezultatul a fost ca seara am ajuns acasa cu 2 sarsanale imense cu fel de fel de legume...deci...castraveti la murat si salata gelei....mai am si vreo cativa gogosari, dar nu stiu zau daca ma mai incumet acuma ....va-mpupez si va doresc sanatate tuturor, si o noapte ina si odihnitoare. Report
September 26, 201213 yr comment_164361 Nee! Vezi Steluto daca nu asculti sfatul bucatarului sa mergi la piata cu listuta dupa tine,trebuia sa-ti faci biletel pe care sa scrii mare : BUSUIOC''...si atat Multa sanatate lui Elenuta Antza bine ai revenit fata draga! La noi se anunta o zi frumoasa si calda ,l-am intrebat pe sot ce sa mai fac de mancare ,se pare ca scap ieftin azi ca vrea snitele ,am un piept de pui asa ca ma culc pe-o ureche azi O zi faina tuturor! Report
September 26, 201213 yr comment_164366 Buna dimineata! Da, sa anunta vreme frumoasa inclusiv in week-end . La noi s-a stricat/virusat calcularetzul si este tare greu, cel de acasa ma refer, chiar voi, fetelor, din Bucuresti, stiti pe cineva care sa depaneze calculatoare si sa nu ia pielea de pe om, adica la pret. Am apelat la cineva si mi-a cerut 300 RON, mi s-a parut mult. Mutti, sanatate multa lui Elena! Any, caut in caietul cu retete si cum pune mama gogosarii si vin aici si ti-o dau. Ca sa ai mai multe variante de retete. In rest, o zi frumoasa va doresc! Poftiti la masa! Report
September 26, 201213 yr comment_164368 Buna dimineata tuturor!Stellina sarumana, bine te-am gasit!Geanino bine te-am gasit si mamaaaaa cate cafele trebuie acolo!Mutti si eu am fost emotionata foarte tare la cununat, a fost o experienta foarte frumoasa.Georgi merci de reteta, dar cred ca era altcineva care ti-o ceruse . Multumesc pentru micul dejun copios! Report
September 26, 201213 yr comment_164370 eii na'! Suntem echipati genetic cu niste senzori perfecti care sa detecteze ce e mai bun in mancarea pe care o gustam, dar sunt unele combinatii care ne fac sa exclamam de fiecare data de placere. Iar secretul lor nu e vreun condiment minune, ci alaturarea perfecta a doua ingredinete care sa se completeaze reciproc. Oare de ce atunci cand mancam clasicii cartofi prajiti cu bacon nu avem aceeasi impresie placuta ca atunci cand combinam anansul si sunca. Explicatia sta, ca la orice mancare, in combinatia de gusturi: sarat, acid, dulce sau acru. Cum cartofii prajiti si baconul sunt ambele sarate si grase, nu ar avea ce sa ne uimeasca, in schimb acididatea fructelor ne va lasa o senzie placuta in gura. Revista Bon Appetit a cerut parerea unor experti ai gustului - Joe Peragine, chimist la Brand Aromatics si Paul Breslin cercetator al Centrului de Monell si profesor de nutritie al Universitatii Rutgers – care au disecat cele mai reusite combinatii alimentare. Ananas si sunca Le gasesti adesea in topping-urile unei pizza exotice si sunt un exemplu excelent pentru doua ingrediente facute parca sa fie gustate impreuna pentru ca isi completeaza aroma. Motivul pentru care se potrivesc atat de bine este ca sunca, la fel ca si alte tipuri de carnuri, iti lasa in gura un gust gras, neplacut. Aici isi face intrarea ananasul, un fruct in mod natural acid, care taie senzatia de gras si readuce echilibrul in gust. Zeama de muraturi si whisky Nu vorbim de un remediu pentru mahmureala, ci de o combinatie care merita bauta in tandem. Zeama de muraturi, condimentata si sarata, va fi un pansament dupa o gura de whisky amar. Pere si branza cu mucegai E o combinatie stilata, pe care ai vazut-o de multe ori pe platourile cu gustari. Explicatia sta in aceeasi impreunare de grasimi si acizi de care ai nevoie pentru un gust perfect. In acest caz branza cu mucegai este grasa si sarata, in timp ce perele aduc putina aciditate in combinatie. Pudra de ardei chili si fructe Mexicanii nu gresesc cand folosesc acest condiment peste fructe proaspete. Chiar daca nu stiu explicatia stiintifica, se bucura de gustul intens al fructelor in acest fel. Capsaicina din ardeii iuti creste intensitatea mirosului (care are un rol la fel de important ca si papilele gustative atunci cand mancam) si elibereaza acididatea dulce a fructelor. Capsune si otet balsamic De obicei, pui otetul peste salatele cu legume, asa ca o astfel de combinatie cu un fruct dulce pare putin ciudata. De fapt, e la fel de interesanta ca si piperul presarat peste capsune proaspete. Otetul balsamic si un praf de piper scot in evidenta dulceata naturala a acestor bunatati de iunie. Caramel si sare Zahar si unt topite impreuna. Acesta e caramelul pe care il adoram cu totii. Singura problema e ca uneori pare “lesinator” de dulce. Un praf de sare poate schimba, insa, totul si poate reda echilibrul acestei combinatii dulci scotand in evidenta aromele. Mere si unt de arahide In mere nu vei gasi nici sare, nici grasimi. Aici e secretul pentru care se potrivesc atat de bine cu untul de arahide, care le are pe amandoua. Incearca-l pe tarte cu mere si vei vedea diferenta. Cele mai multe dintre combinatiile de mai sus tindem sa le acceptam si chiar sa le incercam. Exista insa si unele mai putin obisnuite cum ar fi cartofii prajiti si inghetata. Explicatia perfectiunii acestei combinatii este potrivirea perfecta dintre inghetata si amidonul din cartofi. Gandeste-te ca acelasi amidon il ai si intr-un blat de prajitura facut cu faina, care se potriveste cu o cupa de inghetata. De fapt, gustul final pe care il simti este de dulce si crocant, ceea ce nu poate fi atat de rau. Report
September 26, 201213 yr comment_164373 Buna dimineata tuturor!Georgi merci de reteta, dar cred ca era altcineva care ti-o ceruse . Multumesc pentru micul dejun copios! Da, Any, ai dreptate, Mutti a cerut reteta de gogosari, eu oricum o sa-o scriu aici si o vede toata lumea. Ca doar asa invatam, de la una la alta. Report
September 26, 201213 yr comment_164375 BUNAma gindesc la o supa de potiron....Stella am vazut ca m6 ca in franta se gaseste la farmacie o pudra ceva cu care fac brinza (daca ai lapte proaspat)f interesantpup fetele Report
September 26, 201213 yr comment_164376 fetele, dragutele, ca tot vorbiti de muraturi, ziceti-mi si mie daca/cum puneti pe iarna ardeii copti vazusem (sper ca n-am visat ) zilele trecute o discutie despre, dar acuma nu o gasesc si am o plasa de ardei la care tre' sa le fac felu' azi ca de maine ma'c intr-o scurta vacanta (ca m-am tare obosit la copt ardeii ) si pana ma intorc ... va multumesc si va pup harnicutelor care esteti Report
September 26, 201213 yr comment_164380 Bristena, uite reteta dupa care am facut noi intr-un an, in celalalt an i-am pus in pungute la congelator. Ingrediente: 5 kg ardei grasi mari 1/2 l otet 2 l apa 100 ml ulei 2 linguri miere de albine sau 3 linguri zahar 2,5 linguri sare pentru muraturi (la un litru lichid, o lingura de sare) boabe de piper, boabe de mustar, boabe de ienibahar, 5 foi de dafin Mod de preparare: Se coc ardeii, se presara cu sare, se lasa acoperiti pana se racesc cat sa se poata curata. Se curata de coaja si de cotor, se lasa l-a scurs. Se aseaza ardeii scursi foarte bine, in borcane pana la curbura borcnului.Otzetul, apa,uleiul, mierea, sarea si condimentele se dau in fiert. Cand clocoeste zeama, se toarna in borcane, se lasa cateva minute. Daca e nevoie, se mai adauga pana la umplerea borcanului. Se capseaza si se da imediat la cuptorul incins pentru 20 minute. Se lasa sa se raceasca in cuptor. Se pastreaza foarte bine in beci, camara. Pupici si sper sa-ti fie de ajutor! Report
September 26, 201213 yr comment_164381 Bris, eu ii pun gata copti, curatati si scursi, in pungute la congelator. Report