Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diversificarea

Featured Replies

Cred ca e bine sa faci ce-ti dicteaza instinctul de mamica.

Noi planificam o vacanta la inceputul lui mai. Ar avea 8 luni. 2 ore de zbor si o saptamana plecati. Habar nu am ce va manca atunci? si cum ne-om descurca cu mancaera (si bagajele) :angryfire: . Sper sa fie ok. Pana acum am fost un we cand avea 2 luni la Sibiu si un we cand avea 3 luni la Moeciu si s-a comportat foarte bine: a mancat mai bine, a dormit mai bine, a fost mai cuminte ... schimbarea de aer pare sa ii priasca.

Ma gandesc sa iau mixerul vertical cu mine si castronul de la mixer ... si oi gasi pe acolo fructe, iaurt natural. Cu legumele va fi mai greu (ca piureurile de la restaurant au sare). Ei dar pana atunci ne vom mai dezmetici si va fi in luna a 2-a sau a 3-a de diversificare.

Buna, fetelor! Foarte folositor topicul asta! Noi suntem mari deja. Avem aproape 1 an si 3 luni. Am inceput si noi diversificarea pe la 6 luni(desi i-am mai dat ocazional suc de mere -2-3 lingurite de pe la vreo 4 luni). Noua ne-a placut marul foarte mult. Nu l-am fiert, copt si asa crud. Nu am patit nimic. Bine, aveam mere de la tara, nestropite in viata lor niciodata, din cauza socrului care are albine in livada. Cu morcovul nu ne-am inteles deloc. Apoi la recomandarea medicului i-am dat branza din lapte facut cu calciu lactic. Am papat si borcanele, dar doar fructe si de la anumite firme in care consider ca am incredere. Dar asta decat vreo luna - doua, si mai mult cand eram in deplasari. Acum suntem deja marisori, dar nu papam decat supa cu galuste, tocanita cu cartofi (e singura mancare in care mananca carne) si pireu. In rest scuipam afara tot. Fructe mancam tot ce exista fruct, nu facem nazuri. Am incercat tot felul de mancaruri, combinatii, am incercat sa-l pacalesc cu ficat, carne, in pireu, dar degeaba. Nu tine vrajeala. Mancam si lactate de tot felul. Dar mancare consistenta mai nimic. Cu toate astea avem 11 kg. Greseala mea a fost ca nu am insistat mai mult cu carnea si avem o anemie de care ne tratam de vreo 2 luni incoace. A, si am uitat sa va spun ca oul nu-l suporta de nici o coloare la stomacel (asa am fost si eu cand eram mica - nu am putut manca ou pana pe la vreo 5-6 ani), il vomita imediat.

Nici eu nu sunt adepta borcanelelor si conservelor, dar asa cum spuneam ocazional nu cred ca se intampla nimic.

Of, am uitat sa va zic ca inca mai alaptam. Mi-e groaza de gandul ca trebuie sa-l intarc, pentru ca noaptea ne mai trezim si altceva nu vrem decat tzitzi.

Cu legumele va fi mai greu (ca piureurile de la restaurant au sare).

Cind am fost noi ultima data la mare era o pereche cu o fetita mica si au concordat meniul pentru ea,ii facea bucatarul ceva ce ea sa poata minca, cred ca daca sunt persoane serioase care nu vor sa-si piarda clientii pe o saptamina pot sa-ti fiarba la abur un morcov si un cartof. Acu eu nu stiu un'te duci si ce se maninca acolo dar daca ai rezervat meniu fix la un restaurant eu as vorbi cu ei din timp si le-as prezenta cerinta asta. E mai greu daca o sa va duceti in fiecare zi dintr-un restaurant in altul, acolo o sa trebuiasca sa alegi din meniu ce poate ea minca la ora aceea. Cind era Marco mic si am fost in Franta orice hotel sau bar imi dadea o cana de lapte dimineata si seara pe care eu i-o puneam in biberon si ii adaugam biscuitii. Iar la prinz ii dadeam cite ceva din ce mincam noi, cit a fost mic asa am facut peste tot la restaurant.

• Author

Daniella , si eu cred ca o sa-tzi fiarba la bucatarie legumele. Daca nu , ia-tzi un d-ala care face legumele in aburi la curent.

Si , aici exista si hoteluri cu meniuri pt copii.

2 ore cu avionul .....inseamna ca in Europa mergi in concediu.

O sa fie OK.

Iaurturi ai voie sa-i dai la 8 luni? Ma refer la lapte de vaca....

Daniella , si eu cred ca o sa-tzi fiarba la bucatarie legumele. Daca nu , ia-tzi un d-ala care face legumele in aburi la curent.

Si , aici exista si hoteluri cu meniuri pt copii.

2 ore cu avionul .....inseamna ca in Europa mergi in concediu.

O sa fie OK.

Iaurturi ai voie sa-i dai la 8 luni? Ma refer la lapte de vaca....

Eu parca stiam ca dupa 7 luni e voie iaurt.Eu i-am dat pe la 8.

• Author

eu parca am retzinut ca lapte de vaca dupa un an.....

exact nu stiu

sau poate iaurtul mai repede???? poate ca o fi altfel.....nush.

Inca nu suntem acolo :)

Noi mergem in iulie in nordul Frantzei dar vrem sa inchiriem o casa . Mergem cu prietenii nostri , deci in 6 ;)

exact nu stiu

Inca nu suntem acolo ;)

Noi mergem in iulie in nordul Frantzei dar vrem sa inchiriem o casa . Mergem cu prietenii nostri , deci in 6 :)

Mai,eu,cum ziceam,i-am dat dupa 8 luni.A mîncat cîte o lingurita,dar nu prea a fost încîntata.Dupa cîteva zile am mai încercat sa-i amestec iaurtul cu ceva banana,dar nici asa nu a fost încîntata prea tare...deci as putea zice ca pîna pe la un an,a mîncat vreo 4 linguri de iaurt ;)

Nici acum nu se da în vînt dupa el,dar cîteodata mai manînca un paharel,dar doar din ala fara fructe,adica pur.Defapt niciodata nu s-a dat în vînt dupa lactate.cîndva a început sa bea lapte,dar asta pe la 8-9 ani ;) A avut operioada în care bea mai mult..acum iar ..aproape deloc.

Cînd am început sa-i dau carnita,a devenit leguma preferata a Denisei ;) ...de pe la 3-4 ani,nu prea a mai vrut,si nici acum nu se omoara dupa carne.Totdeuna însa i-au placut fructele si legumele cu foarte mici exceptii,pastele,orezul si pestele.

• Author
Putem , oare , influentza cu hrana bebeilor preferintzele culinare de mai tarziu?

Cred ca ideea e ca daca ii dam copilului iaurt devreme, de exemplu, copilului ii va placea sau va uri toata viata iaurtul? :)

Eu sint convinsa ca da, alimentatia copilului din perioada de copil mic ii influenteaza hotaritor preferintele culinare. Mai mult decit mincarea in sine, obisnuintele de alimentatie pot influenta adultul de mai tirziu. Am intilnit oameni mari care au ajuns sa urasca mincarea si mesele in sine pentru ca parintii le-au bagat pe git ce feluri de mincare considerau ei ca sint necesare pentru copil, sau masa se desfasura mereu cu scandal pentru ca tot parintii nu erau multumiti, cantitativ, de cit minca copilul. Am cunoscut o doamna care, odata devenita adulta, a refuzat sa gateasca vreodata ceva, oricit de mic, pentru ca toata copilaria ei a fost marcata de "nu te ridici de la masa pina nu termini tot ce ai in farfurie". Visul ei era sa cresca mare si sa manince ea si toata lumea din jurul ei ciocolata si prajituri ;) Sotul ei stie de trauma ei (si n-o sa pun cuvintul trauma intre ghilimele, pentru ca chiar e o trauma, un abuz din partea parintilor, oricit e bine intentionati or fi fost ei) si nu i-a pretins niciodata servicii culinare, el isi face singur cite ceva de mincare iar ea maninca ciocolata si prajituri toata ziua.

Putem , oare , influentza cu hrana bebeilor preferintzele culinare de mai tarziu?

As zice ca asa..la modul general,nu prea credca poti influenta,poate doar cînd e mic...

Denise,cum ziceam,de bebelina si copil mic,îi placea mult carnea,sau na,ma rog,pireurile unde era si carnita,sau mai tîrziu cînd mînca singurica,bucatelele de carnita îi placeau cel mai bine.Dupa 3-4 ani,nu mai era mare amatoare de carne,cum nu e nici acum.

Supele si ciorbele,nu i-au placut nici de copil mic,nici acum.Le manînca,dar nu au loc printre favorite.

Supele creme însa,le adora.

Carnea,daca o manînca,e în general de pui,porc foarte rar si peste mai mult si cam de toate felurile care le manînca si Dan(care manînca aproape toate animalele din apa ;) spre deosebire de mine,care maninc cu placere doar somon,pastrav,calamar-deci din astia ce nu-s asa peshtioshi :) ).

La legume si fructe,cum ziceam,manînca cam orice,si asta a facut-o de mica,pentru ca eu i-am dat de toate,si nu am acceptat niciodata NU-MI PLACE,pîna nu a gustat.Chiar daca nu i-a placut ceva,dupa o perioada îndelungata,leguma resectiva pregatita altfel, i-am oferit-o din nou la proba.

Broccoli,era una dintre legumele care le detesta,acum chiar îi place...în rest,nu stiu vreo leguma care sa n-o manînce.Fructe,la fel,desi ca ta-su prefera fructele noastre,adica nu cele exotice.Totusi,pentru ca eu nu accept nu,probeaza din toate fructele "klingoniene" pe care i le dau de proba.Eu ador toate fructele exotice.

Singurul fruct care nu îi place a fost,este...si cred ca va ramîne-mango.

Foarte multi copii nu accepta verdeturi.Denise a avut o faza cînd nu i-a placut patrunjelul,si alta cînd nu vroia marar.Dar acum le accepta.În rest,nu am avut treaba cu ele.Busuiocul,ca mine..aproape ca-l paste ;)

Acum,dupa ce am scris,îmi dau seama defapt ca poti influenta copilul,daca îl animezi.Daca renunti,clar ca o sa existe chestii care n-o sa-i placa ;)

Cred ca ideea e ca daca ii dam copilului iaurt devreme, de exemplu, copilului ii va placea sau va uri toata viata iaurtul? :)

Eu sint convinsa ca da, alimentatia copilului din perioada de copil mic ii influenteaza hotaritor preferintele culinare. Mai mult decit mincarea in sine, obisnuintele de alimentatie pot influenta adultul de mai tirziu. Am intilnit oameni mari care au ajuns sa urasca mincarea si mesele in sine pentru ca parintii le-au bagat pe git ce feluri de mincare considerau ei ca sint necesare pentru copil, sau masa se desfasura mereu cu scandal pentru ca tot parintii nu erau multumiti, cantitativ, de cit minca copilul. Am cunoscut o doamna care, odata devenita adulta, a refuzat sa gateasca vreodata ceva, oricit de mic, pentru ca toata copilaria ei a fost marcata de "nu te ridici de la masa pina nu termini tot ce ai in farfurie". Visul ei era sa cresca mare si sa manince ea si toata lumea din jurul ei ciocolata si prajituri ;) Sotul ei stie de trauma ei (si n-o sa pun cuvintul trauma intre ghilimele, pentru ca chiar e o trauma, un abuz din partea parintilor, oricit e bine intentionati or fi fost ei) si nu i-a pretins niciodata servicii culinare, el isi face singur cite ceva de mincare iar ea maninca ciocolata si prajituri toata ziua.

Asta chiar e aiurea,sa fii obligat sa manînci tot din farfurie(egal ca-ti place sau nu ce se afla acolo),dar stiu de la Dan...asa a fost la el.Nu a ramas cu traume,dar a urît enorm treaba asta!A crescut cu : "Nu ai voie sa te ridici de la masa,pîna nu ai terminat totul din farfurie!"

Mie mi se pare groaznic sa obligi un copil sa faca treaba asta.

Dar doamna aia,nu mai maninca nimic în afarade dulciuri? ;)

Sarmana.Nasol...

exact nu stiu

Inca nu suntem acolo ;)

Noi mergem in iulie in nordul Frantzei dar vrem sa inchiriem o casa . Mergem cu prietenii nostri , deci in 6 :)

Mai,eu,cum ziceam,i-am dat dupa 8 luni.A mîncat cîte o lingurita,dar nu prea a fost încîntata.Dupa cîteva zile am mai încercat sa-i amestec iaurtul cu ceva banana,dar nici asa nu a fost încîntata prea tare...deci as putea zice ca pîna pe la un an,a mîncat vreo 4 linguri de iaurt ;)

Nici acum nu se da în vînt dupa el,dar cîteodata mai manînca un paharel,dar doar din ala fara fructe,adica pur.Defapt niciodata nu s-a dat în vînt dupa lactate.cîndva a început sa bea lapte,dar asta pe la 8-9 ani ;) A avut operioada în care bea mai mult..acum iar ..aproape deloc.

Cînd am început sa-i dau carnita,a devenit leguma preferata a Denisei ;) ...de pe la 3-4 ani,nu prea a mai vrut,si nici acum nu se omoara dupa carne.Totdeuna însa i-au placut fructele si legumele cu foarte mici exceptii,pastele,orezul si pestele.

Maya, daca nu prea manca lactate i-ai dat separat calciu? Ca am si eu problema asta cu stefania, nu vrea sa manance lactate. Doar din cand in cand mamaliguta cu branza proaspata si iaurt, dar f rar. Ma gandeam ca ea nu are de unde sa-si ia calciu.

hai ca sunteti tare simpatice! de la ce am plecat... si la ce filozofii ati ajuns deja!

da, am hotarat sa luam bilete pentru o saptamana in Cipru, din 2 mai. Avem de ales intre varianta all inclusive, dar nu dorim ca asta e de-aia de stai pe loc si mananci ca spartul... si te intorci cu 5 kg in plus. Eu sunt gurmanda si pofticioasa si nu pot sa ma abtin sa pap din tot ce vad apetisant. Iar mancarea de la all inclusive mie mi se pare gen cantina si nu-mi place. In plus in Cipru se mananca foarte bine la orice taverna si ieftin, mai ales sunt MEZE (multe feluri de pesti si fructe de mare proaspete facute in diverse feluri ...si astea sunt de neratat, dar astea nu ti le da la all inclusive cred). Concluzia da, vom umbla din taverna in taverna, in afara de mic dejun.

De iaurt si eu auzisem de la 7 luni. Eu nu stiu insa, inca nimic de la pediatra noastra, ca de cate ori o intreb zice ca deocamdata nici o schimabare, pana la 6 luni continuam cu san exclusiv. De aia zic, ca nu am habar cu ce ne vom descurca pe acolo. Sunt supermarketuri ... dar ... stiu si eu. Adriana tu povestesti de cana cu lapte, pana intr-un an?

Parmezan puneti de la 6 luni in Italia, de cand incepeti diversificarea ?

Si eu cred ca ii influenteaza gusturile viitorului adult. De aceea cred ca e bine sa guste din toate ... incetul cu incetul ...

nu am auzit de problema cu puiul, dar stiu ca e cea mai toxica dintre carnuri (la noi) datorita antiboticelor cu care sunt injectati sa nu moara, si a concentratelor pe baza de hormoni si animale moarte cu care sunt hraniti

si eu stiu persoane adulte care nu mai mananca ficat, sau spanac, pentru ca au fost fortate de parinti sa manance in copilarie, pentru continutul in fier ...

nu am auzit de problema cu puiul, dar stiu ca e cea mai toxica dintre carnuri (la noi) datorita antiboticelor cu care sunt injectati sa nu moara, si a concentratelor pe baza de hormoni si animale moarte cu care sunt hraniti

Daniella aici te contrazic. Sa stii ca intamplator pana sa raman insarcinta am lucrat la o ferma de pui(de fapt 4). Sotul lucreaza de 5 ani pana in prezent, ambii ca medici veterinari. Ceea ce spui tu cu hormonii nu este adevarat. Cel putin nu la noi. Puilor nu se administreaza deloc hormoni. Sunt interzisi. Antibiotice da, dar se respecta timpul de asteptare fara dar si poate. Se monitorizeaza fiecare lot de pui atat pe perioada de viata a lor, cat si dupa pentru reziduuri. La hrana iarasi te contrazic. Fainurile de animale sunt interzise de ceva vreme pentru administrarea infuraj la pasari, maximum se poate da faina de peste in furaj, dar sa stii ca din cauze economice se da doar pentru startul puilor, asa ca pana la taiere se duce sigur.

Nu stiu in alta parte cum e, dar la noi asa se procedeaza.

Dar doamna aia,nu mai maninca nimic în afarade dulciuri? :P

Sarmana.Nasol...

N-am urmarit-o si in alte situatii decit cele in care ne-a condus intimplarea, dar am petrecut destul de mult timp impreuna si nu am vazut-o mincind decit fursecuri, napolitane, pateuri, placinte de patiserie si sandwich-uri. E cel mai radical caz pe care l-am vazut eu, dar mai cunosc persoane care au avut foarte mult de suferit de pe urma a ceea ce numeam "obisnuite alimentare". Probabil ati vazut si voi copii obezi la 4-5 ani, adulti deveniti obezi pentru ca au fost supraalimentati de mici si au ramas cu acest obicei. Acum un an am vazut un copil de vreo 6 sau 7 ani care plesnea de gras ce era, si va asigur ca nu sint exagerata, nu era grasun ci obez intr-un grad foarte avansat. Iesea dintr-o "alimentara" cu maica-sa si o vad ca scoate din sacosa o punga de chipsuri si o cutie de Cola si i le da. Am avut asa un impuls puternic sa ma duc la ea sa-i spun ca e o crima ce face, copilul ala e condamnat nu numai fizic la o viata plina de probleme de sanatate, dar si la suferinta psihica, la toate mistourile la care copiii de talia lui sint supusi.

Am depasit cu mult aria subiectului, dar ideea era ca ce oferim copilului, de la mingiieri la mincare, inca de cind se naste, are efect asupra lui, influentindu-i alegerile de mai tirziu.

Adriana tu povestesti de cana cu lapte, pana intr-un an?

Nu, avea 2 ani.

eu imi amintesc ca i-am pus de la inceput

Eu cred ca sunt parinti care isi strica copiii :P apropo de traumele de care pomeniti.

Eu de exemplu de mica si adolescenta nu mincam multe lucruri, acum le maninc.

Lui Marco i-am dat mereu tot, exact cum zice si sorella mea, mai intii gusta si apoi vedem, acu in faza asta adolescentiala nu va zic ce fitze face la chestii pe care le minca, dar eu pun la fel pe masa orice ca si inainte, daca ii place maninca daca nu, data viitoare, in nici un caz nu-i fac numai lui alea 2 legume pe care le prefera. Ca daca ar fi dupa el ar trai din pasta si pizza.

Eu cred ca noi le dam niste reguli si obiceiuri de baza, apoi ei o sa-si dezvolte gusturi personale si o sa fie si influentati de multe chestii, stati sa va creasca un picut si sa inceapa sa mearga la cresa si gradinita :P

Daniella aici te contrazic. Sa stii ca intamplator pana sa raman insarcinta am lucrat la o ferma de pui(de fapt 4). Sotul lucreaza de 5 ani pana in prezent, ambii ca medici veterinari. Ceea ce spui tu cu hormonii nu este adevarat. Cel putin nu la noi. Puilor nu se administreaza deloc hormoni. Sunt interzisi. Antibiotice da, dar se respecta timpul de asteptare fara dar si poate. Se monitorizeaza fiecare lot de pui atat pe perioada de viata a lor, cat si dupa pentru reziduuri. La hrana iarasi te contrazic. Fainurile de animale sunt interzise de ceva vreme pentru administrarea infuraj la pasari, maximum se poate da faina de peste in furaj, dar sa stii ca din cauze economice se da doar pentru startul puilor, asa ca pana la taiere se duce sigur.

Nu stiu in alta parte cum e, dar la noi asa se procedeaza.

Punticu, ma bucur sa aud aceste vesti imbucuratoare. Eu am spus ce am spus, in vitutea celor spuse de medicul meu de familie si de Mencinicopschi. De asemenea, am cunoscut o persoana care mi.a spus ca a lucrat (acum vreo 7 ani) la glinca parca ii spune, la ferma de pui si mi-a povestit ca animalele moarte erau transformate in crematoriu in faina din care se faceau furaje pentru pasari.

Mie dr de familie mi-a spus ca sunt hranite pasarile cu ceea ce e interzis pe piata europeana si s.a scurs la noi- concentrate cu hormoni. Si ca animalele injectate cu antibiotice si hranite cu hormoni le metabolizeaza si practic noi ne hranim cu o carne care are in tesut aceste antibiotice si hormoni metabolizate. De asemenea, ambele surse sustin ca este cea mai toxica hrana, carnea de pui, mai rea decat o carne macra de porc. Acum daca toate astea s-au schimbat ma bucur nespus, dar nu am auzit pana acum asa vesti bune.

Probabil ati vazut si voi copii obezi la 4-5 ani, adulti deveniti obezi pentru ca au fost supraalimentati de mici si au ramas cu acest obicei. Acum un an am vazut un copil de vreo 6 sau 7 ani care plesnea de gras ce era, si va asigur ca nu sint exagerata, nu era grasun ci obez intr-un grad foarte avansat. Iesea dintr-o "alimentara" cu maica-sa si o vad ca scoate din sacosa o punga de chipsuri si o cutie de Cola si i le da. Am avut asa un impuls puternic sa ma duc la ea sa-i spun ca e o crima ce face, copilul ala e condamnat nu numai fizic la o viata plina de probleme de sanatate, dar si la suferinta psihica, la toate mistourile la care copiii de talia lui sint supusi.

Am depasit cu mult aria subiectului, dar ideea era ca ce oferim copilului, de la mingiieri la mincare, inca de cind se naste, are efect asupra lui, influentindu-i alegerile de mai tirziu.

Inteleg perfect ce spui. Si eu cunosc un caz de copil obez la 7 ani, care are 50 kg peste greutatea pe care o aveam eu pana mai acusi la 3x de ani (fiind mai mica de inaltime, of course), cu 37 la picior deja si care mananca intr.una, oricand, oriunde si orice.. Am convins familia, dupa vreo 2 ani de cand ii bat la cap, sa o duca la un medic endocrinolog, ceea ce au facut in noiembrie. Medicul le-a dat regim si le-a spus ca daca fetita nu slabeste macar 2 kg pana in ianuarie o interneaza. Sunt curioasa daca o sa continuea sa mearga la control, pentru ca si maica-sa a mers la primul consult cu un nutritionist, dupa care a tinut pe jumate dieta vreo 2 saptamani si apoi a ingropat subiectul cand trebuia sa mearga la control. Cum spuneai si tu, crima e a parintilor, copilul nu are putere de discernamant.

Adriana tu povestesti de cana cu lapte, pana intr-un an?

Nu, avea 2 ani.

eu imi amintesc ca i-am pus de la inceput

Eu cred ca sunt parinti care isi strica copiii :P apropo de traumele de care pomeniti.

Eu de exemplu de mica si adolescenta nu mincam multe lucruri, acum le maninc.

Lui Marco i-am dat mereu tot, exact cum zice si sorella mea, mai intii gusta si apoi vedem, acu in faza asta adolescentiala nu va zic ce fitze face la chestii pe care le minca, dar eu pun la fel pe masa orice ca si inainte, daca ii place maninca daca nu, data viitoare, in nici un caz nu-i fac numai lui alea 2 legume pe care le prefera. Ca daca ar fi dupa el ar trai din pasta si pizza.

Eu cred ca noi le dam niste reguli si obiceiuri de baza, apoi ei o sa-si dezvolte gusturi personale si o sa fie si influentati de multe chestii, stati sa va creasca un picut si sa inceapa sa mearga la cresa si gradinita :P

ce parmezan ar trebui sa cumpar sa fie bun pentru bebelus ? din cel normal sau exista ceva special ?

da, faci foarte bine sa pui pe masa de toate. Pe mine ma ia groaza, pentru ca tati e un mofturos si aia nu mananca, aia nu, aia nu ... :P Evident pe unele nu le.a gustat niciodata, dar nici nu vrea! A avut prea multi ani cine sa.i caute in coarne si greu sa.l mai schimb eu acum. :P

A avut prea multi ani cine sa.i caute in coarne si greu sa.l mai schimb eu acum. :P

Greu dar cred nu imposibil, si trebuie rabdare din partea ta si vointa si deschidere de minte din partea lui, gindeste-te peste citva timp cum o sa o faci pe Bea sa manince un ardei de exemplu daca ea o sa aiba in fata pe tata care nici el nu-l maninca. :P Eu sunt un pic mai drastica, drept care prin urmare Stefano acu maninca si ardei si varza pe care cind era la mama acasa nu le minca, pentru ca ea nu le digera :P Acu le maninca si le si digera, el :P

Parmigiano in primul rind sa fie cel adevarat de la mama lui, nu imitatii. Si sa fie invechit de 24 sau 36 de luni. Eu iau bucatile de circa un kg ambalate sub vid si se pastreaza luni de zile in frigider, cind deschid o bucata o tin intr-o punga dintr-alea pentru legume, cu gaurele prin ea ca sa nu se creeze umiditate, noi il consumam destul de frecvent si n-are timp sa se usuce.

• Author

As zice ca asa..la modul general,nu prea credca poti influenta,poate doar cînd e mic...

Denise,cum ziceam,de bebelina si copil mic,îi placea mult carnea,sau na,ma rog,pireurile unde era si carnita,sau mai tîrziu cînd mînca singurica,bucatelele de carnita îi placeau cel mai bine.Dupa 3-4 ani,nu mai era mare amatoare de carne,cum nu e nici acum.

Supele si ciorbele,nu i-au placut nici de copil mic,nici acum.Le manînca,dar nu au loc printre favorite.

Supele creme însa,le adora.

Carnea,daca o manînca,e în general de pui,porc foarte rar si peste mai mult si cam de toate felurile care le manînca si Dan(care manînca aproape toate animalele din apa :love7: spre deosebire de mine,care maninc cu placere doar somon,pastrav,calamar-deci din astia ce nu-s asa peshtioshi :) ).

La legume si fructe,cum ziceam,manînca cam orice,si asta a facut-o de mica,pentru ca eu i-am dat de toate,si nu am acceptat niciodata NU-MI PLACE,pîna nu a gustat.Chiar daca nu i-a placut ceva,dupa o perioada îndelungata,leguma resectiva pregatita altfel, i-am oferit-o din nou la proba.

Broccoli,era una dintre legumele care le detesta,acum chiar îi place...în rest,nu stiu vreo leguma care sa n-o manînce.Fructe,la fel,desi ca ta-su prefera fructele noastre,adica nu cele exotice.Totusi,pentru ca eu nu accept nu,probeaza din toate fructele "klingoniene" pe care i le dau de proba.Eu ador toate fructele exotice.

Singurul fruct care nu îi place a fost,este...si cred ca va ramîne-mango.

Foarte multi copii nu accepta verdeturi.Denise a avut o faza cînd nu i-a placut patrunjelul,si alta cînd nu vroia marar.Dar acum le accepta.În rest,nu am avut treaba cu ele.Busuiocul,ca mine..aproape ca-l paste :)

Acum,dupa ce am scris,îmi dau seama defapt ca poti influenta copilul,daca îl animezi.Daca renunti,clar ca o sa existe chestii care n-o sa-i placa :D

Exact asta am intrebat :)

• Author

Daniella , e bine ca potzi sa alaptezi , e cea mai buna hrana.

Dar de ce pana la 6 luni? Aici se recomanda pana la 6 luni la copiii cu pericol de alergii, la restul cica ajunge pana la 5 luni. ( vorbesc de copiii care primesc exclusiv san)

• Author

Azi am papat carnitza!!!! Vorba ta , Maya , cred sa fie cea mai buna leguma de acum inainte!!!!

I-am facut un piure de morcov si dovleac , l-am impartzit in 2 si in jumatate am pus aproape o lingura de carnitza , in cealalta jumatate nu. Am zis sa fiu pregatita , daca nu vrea carnea? A mancat cu asa o pofta partea cu carne.....cealalta parte a mers.....dar nu chiar asa :love7:

Face yum-yum , parca , atunci cand ii place ceva. Atata mormaie acolo....la cartofi nu :) ( oricum , cartofi ii dau rar , o data la saptamana. Sa nu uite gustul :) )