Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hameiul din farfurie, nu din halba

Featured Replies

post-9-13010589153296_thumb.jpg

Cand spuneam hamei, ma gandeam la bere.Asociam hameiul cu berea si atat.

In bucatarie se folosesc varfurile fragede a lastarilor de hamei.Daca ar fi sa fac o comparatie, l-as compara cu sparanghelul.

post-9-13010588970153_thumb.jpg

Mama mi-a spus ca il culegeau cand erau copii si bunica il punea in ciorba.Crestea spontan in apropierea apei.Acum este sezonul lor.Aici, in Piemonte se cheama luvertin.

post-9-13010588736849_thumb.jpg

Mama l-a vazut la o taraba in piata, mi-a spus ca n-a mai mancat de cand era copila.

Un buchet l-am facut ciorba cu carne de vitel.

post-9-13010589787269_thumb.jpg

Si un buchet, fritatta.Am calit o ceapa micuta rosie, am adaugat lastarii de hamei si o cescuta de apa.Am acoperit si lasat la fiert 5 minute.

post-9-1301059078563_thumb.jpg

Am batut 4 oua, am adaugat o mana de parmigiano ras si am turnat peste hameiul nostru.

post-9-1301059137797_thumb.jpg

Daca-l vedeti, nu-l ocoliti, o sa va placa.

post-9-13010592384749_thumb.jpg

Tare interesant, de vazut , n-am vazut de cumparat desi suntem in tara hameiului :headbang: .

Ce gust are, cu ce-l poti asocia? :toothy9;

• Author

Daca ar fi sa fac o comparatie, l-as compara cu sparanghelul.

La voi ar trebui sa fie plin.

Din ce-am mai cautat pe net, aici in zona, se recolteaza cel "salbatic" care creste spontan pe malul apelor.Bineinteles si cel cultivat e bun.

Desi in unele parti am gasit scris ca este specie protejata si e interzis recoltatul.Ma refer la cel salbatic.Eu l-am gasit in piata, la vanzatori-producatori locali.

Long live the greens! :headbang:

La noi pe piata se gaseste din cand in cand si ceea ce e mai important stiu si de unde sa-l culeg ( o gradina parasita de-a sasilor in drum spre casa)

Si eu il folosesc fie in ciorbe de primacara, fie crud in salata sau doar sotat in untedelemn cu o leaca de zeama de lamaie.

Toamna, in septembrie - octombrie culeg conuri si le folosesc la sosuri. Aroma amaruie data de semnintele de la baza solzilor mi se pare geniala!

Pai Maestro, asta-i egoism!

Sa stii de el si sa nu ne spui si noua?!Se poate?

Eu stiu de la bunica. De fapt de la ambele.

Si ca sa nu fiu acuzat ca nu dau din casa, va semnalez si lujerii si frunzulitele tinere de hrean - O nebunie!

Daca ar fi sa fac o comparatie, l-as compara cu sparanghelul.

La voi ar trebui sa fie plin.

Din ce-am mai cautat pe net, aici in zona, se recolteaza cel "salbatic" care creste spontan pe malul apelor.Bineinteles si cel cultivat e bun.

Desi in unele parti am gasit scris ca este specie protejata si e interzis recoltatul.Ma refer la cel salbatic.Eu l-am gasit in piata, la vanzatori-producatori locali.

e plin, da pe campurile de recolta, nu-s daca il pun si de vanzare, nu de alta da inafara de bere nu prea le au cu altceva.

Azi chiar ma uitam dupa retete cu spargel si vazusem un tip de spargel verde care avea doar motul, in rest tulpinitza subtire.

Lili, eu iubesc hameiul :headbang: asa ca trebuie sa-l incerc si-n forma mai......solida :toothy9;. Trebuie sa fie bun, n-are cum sa nu fie.

...Si ca sa nu fiu acuzat ca nu dau din casa, va semnalez si lujerii si frunzulitele tinere de hrean - O nebunie!

..Frunze de hrean, care, ca si frunzele de stevie, de spanac, de sfecla si cele tinere de tei, sînt folosite la confectionarea unor sarmale mai atipice :icon_twisted:

• Author

..Frunze de hrean, care, ca si frunzele de stevie, de spanac, de sfecla si cele tinere de tei, sînt folosite la confectionarea unor sarmale mai atipice :P

O alta chestie verde, pa tarabele producatorilor locali, era vrejul tanar de la dovlecei.Aici il cheama "tenerume".Se folosesc, tot asa, in omlete, calit in unt sau ulei, cu paste.Sau in ciorbe.

Eu inca nu am luat, sper sa-l mai gasesc ca sezonul la vrejuri e scurt! :pupic: