Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Flan de zahar ars

Featured Replies

post-9-13016552183488_thumb.jpg

Cred ca nu mai e un secreta dragostea mea pentru laptele concentrat.Eu admit, il cumpar "de'a gata", dar se poate face si in casa.Avea Lia o reteta.

Eu reteta de flan am gasit-o in retetarul de la Nestlè, luat din Franta cu cutia de 800 de ml de lapte concentrat.Mai sunt o gramada, care mai de care mai ispititoare.

200 gr de zahar pentru zaharul ars

375 ml lapte concentrat

380 ml apa

5 oua(eu am pus 6 ca erau mititele)

vanilie

Unt pentru uns formele.

Am pus la caramelizat zaharul stropit cu 6 linguri apa.

post-9-13016554508353_thumb.jpg

Paralel, punem pe foc laptele concentrat si apa.

post-9-13016554819322_thumb.jpg

Turnam caramelul peste lapte si amestecam bine.

post-9-13016555224479_thumb.jpg

Obtinem un lichid caramelos, foarte tentant prin parfum si textura, dar am rezistat eroic.

post-9-13016555846019_thumb.jpg

Il lasam un pic la racit, dupa care adaugam ouale usor batute.

post-9-13016556303027_thumb.jpg

Amestecam bine si turnam compozitia in forme (merge si o unica forma) unse cu unt.

post-9-13016557148701_thumb.jpg

Le-am acoperit cu folie de aluminiu, le-am asezat intr-o tava, in tava am turnat apa.

post-9-1301655775224_thumb.jpg

Puteti folosi mai multe variante de copt:

Pe foc: puse intr-o oala cu apa, si puneti capac.La foc mic o ora.

La cuptor, ca mine: 40 de minute la 200 de grade.

In oala cu presiune: 10-15 minute.Tot cu apa, normal.

Le puteti scoate imediat din forme si le seviti cand s-au racit.Sau le seviti direct din forme.

post-9-13016568780656_thumb.jpg

Pentru decorul de caramel am suspendat doua betigase de sushi, in paralel la 10 cm distanta si am turnat in fir subtire deasupra lor.Ce a ramas pe betisoare am recuperat pentru decor, restul i doua ore s-a curatat de pe faianta din bucatarie! :pupic:

E o treba murdara, dar cineva trebuie sa o faca!

post-9-13016568467934_thumb.jpg

Ce inseamna lapte concentrat: lapte condensat sau evaporat? Sa stiu dupa ce sa ma uit prin magazin. Merci :hungry:

Aceasi intrebare o am si eu? :hungry:

Lia stiu ca are la lapte evaporat reteta si al tau din cate vad e condensat.

• Author

Superb,superb,superb! :)

Ador aroma de caramel sub orice forma!

Si noua, seamana cu o budinca gust mou!

Ce inseamna lapte concentrat: lapte condensat sau evaporat? Sa stiu dupa ce sa ma uit prin magazin. Merci :)

Eu va zic ce stiu, daca spun bestialitati opriti-ma!

Eu am vazut ca concentrat si evaporat sunt doua lucruri diverse.Cand am luat evaporat era laptele ala de pus in lapte.Foarte lichid si neindulcit, in general.

Laptele concentrat e lapte cu zahar mult si fiert pana se ingroasa.Practic reteta de dulce de leche "neterminat".

Aceasi intrebare o am si eu? :)

Nu o contrazic pe Lia, dar eu spun ca reteta ei e ceea ce numesc eu lapte concentrat adevarat.

I shouldn't have opened this one! That's Pandora's box!! :D :D :D :)

L-am facut pentru ca stiam ca ma asteapta 6 km de running. :)

Cre' ca o sa-mi placa la nebunie.

La cat e de simplu de facut si cu variantele de copt, cuptor sau nu, nu aveti scuze! :headbang:

Eu reteta de flan am gasit-o in retetarul de la Nestlè, luat din Franta cu cutia de 800 de ml de lapte concentrat.Mai sunt o gramada, care mai de care mai ispititoare.

Lilly, mai ischiteste-ma ! :drool: :drool:

Flanul are oo, are lapte, nu trebuie lasat la dospit, ne place si mai ales se face rapidescu. Saru' mina, m-am scos cu desertul de Paste !!! :director:

ce pot spune e ca va urasc pt deserturile astea.Noroc ca in we e frumos si scot bicicloanta la inaintare.

Am de toate in dotare.Daca vedeam reteta mai devreme luam de la taran 20 de oo

Ce inseamna lapte concentrat: lapte condensat sau evaporat? Sa stiu dupa ce sa ma uit prin magazin. Merci :violent1:

Eu va zic ce stiu, daca spun bestialitati opriti-ma!

Eu am vazut ca concentrat si evaporat sunt doua lucruri diverse.Cand am luat evaporat era laptele ala de pus in lapte.Foarte lichid si neindulcit, in general.

Laptele concentrat e lapte cu zahar mult si fiert pana se ingroasa.Practic reteta de dulce de leche "neterminat".

Aceasi intrebare o am si eu? :)

Ma bag si eu ca musca in lapte. ;) Daca-i vorba de laptele acela duuuulce cu consistenta si grosimea mierii care iese dintr-o cutie de tabla :) , in limba romana ii spune lapte condensat, nu concentrat. Doar in italiana ii zice concentrat. In alte limbi e condensat ;) . De aici si confuzia.

Iaca o poza de exemplificare

post-97-13019204425932_thumb.jpg

• Author

Ma bag si eu ca musca in lapte. ;) Daca-i vorba de laptele acela duuuulce cu consistenta si grosimea mierii care iese dintr-o cutie de tabla :blackeye: , in limba romana ii spune lapte condensat, nu concentrat. Doar in italiana ii zice concentrat. In alte limbi e condensat ;) . De aici si confuzia.

Iaca o poza de exemplificare

Ai rezolvat misterul.In Ro il cheama "condensat".Capito!

Intr-una dintre retete, scrie o cutie de lapte concentrat si una de lapte condensat.Acu sa ma vad! :violent5:

Ce ma fac?Mai bine sar peste reteta aia.

Eataly cel condensat e facut din lapte praf...exista pe net multe retete iar cel evaporat e cel facut cu reteta lui Lia.

[center]Reteta lapte condensat by Gloxinia:

1 pahar zahar pudra

1 pahar lapte praf

1/2 pahar apa clocotita

Toate ingredientele in blender la viteza maxima.

Trebuie sa fie ca mierea, greu curgator si bunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

Daca e prea subtire mai adaugati lapte praf, daca e prea gros adaugati apa

Reteta lapte condensat de pe net:

[center]How to Make Homemade Sweetened Condensed Milk

What if your recipe calls for sweetened condensed milk and you’re out? You can make

your own. Homemade sweetened condensed milk is acceptable whenever called for in

a recipe and you can make it for a lot less than you would buy it for. Just follow this

recipe:

Yield: The equivalent of one 14-ounce can of sweetened condensed milk.

Ingredients

1/3 cup water

2/3 cup sugar

1 cup dry milk powder

3 tablespoons butter

Directions

1. Heat a bowl of water in the microwave until it is very hot (or use tap water if you

can get it steaming hot).

2. Combine the remaining ingredients in a small bowl. Add the hot water and beat

with an electric mixer or wire whisk until smooth.

Note: This should be made as you need it and will not store well. One recipe equals one

can of store bought sweetened condensed milk[/center]

Traducere:

[center]1/3 cup water=80 ml apa

2/3 cup sugar=150 gr zahar

1 cup dry milk powder=70 gr lapte praf

3 tablespoons butter=40 gr unt.

1.incalziti apa intr-un bol,la microunde,pana cand e foarte fierbinte

2.amesteca toate celelalte ingrediente intr-un bol mic,apoi adauga apa fierbinte si bateti cu mixerul sau cu telul electric,pana cand devine cremos,fin[/center]

PS: Daca nu sunt bine puse aici aceste retete rog unul din administratori sa le mute intr-un topic nou fara poze.

La rugamintea lui Lilly,in ideea ca nu gasiti lapte condensat in magazin,va dau reteta mea de :

[b][size=3][color=#ff8c00]Lapte condensat home made.

[/color][/size][/b]

Este laptele pe care l-a folosit Lilly in reteta de mai sus

http://3.bp.blogspot.com/_V9YXyMMdbqc/TMhiwA-5OsI/AAAAAAAABFQ/UWqES3a-muc/s640/LC+1.JPG

Laptele condensat este un produs care lipseste inca din rafturile multor magazine.

Este un dulce nelipsit din bucataria americo-latina si sunt multe dulciuri care necesita acest ingredient.

Cu toate ca este foarte dulce,mie imi place sa pun cateva picaturi pe biscuiti , + o cana cu lapte.

[font=Helvetica Neue][color=#cc0000][b]Ieri am primit 2 litrii de lapte de vaca (de casa https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif ) si pentru ca mai aveam lapte in frigider,am hotarat sa fac o portie de lapte condensat.[/b][/color][/font]

Procedeul este extrem de simplu si rapid.

Asadar,pentru o portie avem nevoie de :

- 500 g zahar pudra cu amidon

- 375 ml lapte

- 45 g unt

- 1 baton vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat

- un varf de cutit sare

Eu am pus zahar pudra normal si am adaugat 25 de grame de amidon.

Ingredientele se amesteca bine si se pun la fiert intr-o cratita antiaderenta,incapatoare.

Cratita trebuie sa fie cam de trei ori mai mare decat volumul ingredientelor,pentru ca compozitia se umfla mult la fiert.

[font=Helvetica Neue][color=#cc0000][b]http://2.bp.blogspot.com/_V9YXyMMdbqc/TMhjQnM-DtI/AAAAAAAABFU/LyPL-x_GXTQ/s400/Fierberea.JPG[/b][/color][/font]

Asadar,punem totul la foc si invartim cu o lingura de lemn,pana cand se dizolva zaharul si incepe sa fiarba compozitia.

In acest moment,atentie mare,pentru ca incepe sa se umfle.

Reduceti focul ,si cand face bule ,socotiti timpul necesar de fierbere.

Exact 10 minute !!!

Daca fierbe mai putin e prea fluid,daca fierbe mai mult,se intareste.

Puneti-l in borcanele,si pastrati-l in figider.Rezista 7-10 zile.

A doua zi,dupa ce s-a racit complect ajunge la consistenta finala.

Trebuie sa fie cremos,onctuos,ca o miere groasa.

Are un gust placut de lapte.Eu il aseman la gust cu laptele de pasare.

[b][font=Arial][color=#cc0000]Numai ca este foarte dulce si are alta consistenta. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif[/color][/font][/b]

[font=Helvetica Neue][color=#cc0000][b]http://3.bp.blogspot.com/_V9YXyMMdbqc/TMhj09VH2VI/AAAAAAAABFY/lO-OoizWB8s/s400/LC+2.JPG[/b][/color][/font]

Cu lapte condensat,se pot face o multime de retete . Bomboane, creme ciocolata,[font=Helvetica Neue][color=#cc0000][b]glazuri,tarte.

crema caramel..........[/b][/color][/font]

[b][font=Arial][color=#cc0000]Si minunatul Dulce de Leche.

[/color][/font][/b]Sper sa incercati aceasta reteta si sa va fie de folos.

Va pup

Ma bag si eu ca musca in lapte. :D Daca-i vorba de laptele acela duuuulce cu consistenta si grosimea mierii care iese dintr-o cutie de tabla :wasted: , in limba romana ii spune lapte condensat, nu concentrat. Doar in italiana ii zice concentrat. In alte limbi e condensat :P . De aici si confuzia.

Wiki lu' neamtu zice Kondensmilch sau Evaporierte Kondensmilch e aceeasi marie ...condensat si evaporat condensat ...na sa va vaz! :D

Unii poate îl numesc lapte evaporat concentrat condensat :occasion14:

Spuneti-i si voi : Lapte din ala gros si dulceag,sau cum zice Laura -dulce de leche neterminat :P