Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budinca de caramel

Featured Replies

[b]Daca va plac budincile,poate o încercati si pe asta.Nimic mai simplu,putine ingrediente...si iese ceva delicios,fara stabilizatori si alte E-uri.

400 ml lapte fierbinte
4-5 linguri zahar
25 g amidon

[center]post-5-13021093932003_thumb.jpg[/center]

[center]Se caramelizeaza zaharul,atît de auriu-maroniu cît va place.

Cu cît mai închis la culoare,cu atît mai pronuntat este gustul de caramel.

Atentie însa sa nu-l ardeti prea mult,ca devine usor amarui.

Se stinge caramelul cu lapte fierbinte,apoi se lasa pe foc moderat spre minim

pîna se dizolva tot caramelul.

post-5-13021093009113_thumb.jpg

Se iau cîteva linguri de lapte caramelizat si se amesteca cu amidonul.

post-5-13021093664137_thumb.jpg

Acest amestec se toarna peste laptele caramelizat,

amestecînd într-una cu telul pîna se îngroasa.

(se lasa sa traga un clocot usor,pe foc moderat)

post-5-13021093793551_thumb.jpg

Se toarna în cupe,forme,sau ce doriti,si se lasa la racit.

post-5-13021093932003_thumb.jpg

[/center]

Notite:

-aceasta budinca se poate freca cît este înca putin calduta cu 100 g unt la temperatura camerei,

si obtineti o crema catifelata cu care puteti umple o rulada,sau alte blaturi usoare si pufoase,gen pandispan.

-cînd e rece se poate mixa cu 250 ml frisca batuta,si obtineti o crema usor aerata.

-în aceste creme puteti adauga fulgi de ciocolata

-sau puteti aromatiza cu un lichior de cafea

-o puteti servi ca desert,decorata cu tigarete napolitane

-se pot umple eclairs

[/b]

Mmmm,bun-bun de tot!Chiar acum cateva zile am facut si eu o crema caramel,putin diferita.
  • Author

Mmmm,bun-bun de tot!Chiar acum cateva zile am facut si eu o crema caramel,putin diferita.

Asta e o simpla budinca,care se poate prelucra mai departe ca o crema.Noua ne-o place asa simpla.

Mai fac budinca de cocos,am facut chiar si de capsuni,si zmeura.Ies foarte bine si-s bune,si mai fine decît cele lui dr Oetker.

Cu fin,ma refer în sensul,ca alea au o nota asa lipicioasa,astea facute de casa sînt mult mai catifelate.Se simt altfel pe limba :porc:

Tot ce e cu caramel,sa vina la mine! :)

(asta vine de la citatul lui Misu:"Lasati dolarii sa vina la mine!" :)

Notite:

-aceasta budinca se poate freca cît este înca putin calduta cu 100 g unt la temperatura camerei,

si obtineti o crema catifelata cu care puteti umple o rulada,sau alte blaturi usoare si pufoase,gen pandispan.

-cînd e rece se poate mixa cu 250 ml frisca batuta,si obtineti o crema usor aerata.

-în aceste creme puteti adauga fulgi de ciocolata

-sau puteti aromatiza cu un lichior de cafea

-o puteti servi ca desert,decorata cu tigarete napolitane

-se pot umple eclairs

[/b]

Sau se poate servi cu palnia, asa cum as face eu la ora asta!

Carameloaso! :porc:

Parca vad ce bucuros va fi cineva in weekend :)cand voi face desertul acesta!

Imi spui te rog cea de cocos, capsuni, zmeura cum se fac.

Imi e interzis zaharul astfel ma orientez catre ce nu are in compozitie acest ingredient si mi-as satisface si eu papilele cu o crema catifelata.

• Author

Parca vad ce bucuros va fi cineva in weekend :)cand voi face desertul acesta!

Imi spui te rog cea de cocos, capsuni, zmeura cum se fac.

Imi e interzis zaharul astfel ma orientez catre ce nu are in compozitie acest ingredient si mi-as satisface si eu papilele cu o crema catifelata.

O sa le postez în curînd.Acum la we o fac pe cea de cocos :)

• Author

Ce e palnia?

Thx ;)

Pilnia, sorrella, aia pe care o pui pe sticla si versi din galeata in ea ;)

Na' ca alt exemplu nu mi-o venit ;)

Hhahahaahahhhaa,eu ma gîndeam c-o fi o chestie gen biscuite,fursec...ce stiu eu.Fantezii mama,fantezii :)

Maya sigur o fac in acest weekend pe cea de caramel si o sa astept cu nerabdare restul retetelor tale care pentru mine sunt o desfatare a imaginatiei, a viselor =)) .... si sigur a gustului in momentul in care le incerc =))

Facuta azi.

Am muncit si la sters aragazul :lol: (numa ieri ce-l spalasem :occasion15: ) pentru ca atunci cind am varsat laptele pe care l-am incalzit doar 2 minute in microunde, probabil prea putin, peste olicica de fonta cu zaharul ars in ea a facut precum vulcanul :)

Foarte buna a fost si s-a si terminat, mi-am amintit ca eu am facut-o mai demult asemanatoare, am amestecat dulce de leche cu lapte si amidon.

Grazie sorella, va deveni ceva frecvent de facut :lol:

post-4-13022071469723_thumb.jpg

• Author

Maya sigur o fac in acest weekend pe cea de caramel si o sa astept cu nerabdare restul retetelor tale care pentru mine sunt o desfatare a imaginatiei, a viselor :lol: .... si sigur a gustului in momentul in care le incerc :occasion15:

Azi o fac pe cea cu cocos.Mîine cel tîrziu o postez :lol:

• Author

Facuta azi.

Am muncit si la sters aragazul :lol: (numa ieri ce-l spalasem :occasion15: ) pentru ca atunci cind am varsat laptele pe care l-am incalzit doar 2 minute in microunde, probabil prea putin, peste olicica de fonta cu zaharul ars in ea a facut precum vulcanul :)

Foarte buna a fost si s-a si terminat, mi-am amintit ca eu am facut-o mai demult asemanatoare, am amestecat dulce de leche cu lapte si amidon.

Grazie sorella, va deveni ceva frecvent de facut :lol:

post-4-13022071469723_thumb.jpg

Daca ai caramelizat la foc iute,si laptele nu-i cald destul se ridica.Trebuia sa folosesti o oala înalta.

Ma bucur ca ti-a placut,sorella :)

Cupa e frumoasa!

Daca ai caramelizat la foc iute,si laptele nu-i cald destul se ridica.Trebuia sa folosesti o oala înalta.

Ma bucur ca ti-a placut,sorella :lol:

Cupa e frumoasa!

Da, olcica era supercalda si laptele nesuficient de cald, deacu stiu cum sa procedez.

Cupa e de la Lidl, e maricica si am pus toata cantitatea, am mincat toti 3 la rind din ea :occasion15:

Acu vreau sa o fac si sa i-o pun in niste paharele cu capac, asa le are Marco de mincat si nu ma pune sa-i iau Danette :lol:

• 4 months later...

Gataaa!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif

Facuta azi!

post-73-13151443237079_thumb.jpg

• 2 weeks later...
Dezvolta, Maya, bitte schon!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif
  • Author

Dezvolta, Maya, bitte schon!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif

Dezvolt dupa ce o fac. Sa va dau cantitati exacte, sa fiu sigura ca iese textura ca lumea :)

La we, revin :)

• Author

[indent]

Budinca Praliné

O budinca care îndulceste si dezmiarda sufletul! O adevarta pralina! De aceea am numit-o asa. Acum ca am doua dulcegarese ciocolatoase, pe Denise si mama, le rasfat pe amîndoua. Mama a fost foarte încîntata, ca se poate face o budinca asa buna, fara stabilizatori si alte elemente din sistemul periodic. Pralina asta este o continuare a budincii de caramel.

[center]

post-5-1316623788386_thumb.jpg

post-5-13166237993053_thumb.jpg[/center]

Ingrediente:

• 500 ml lapte (3,8 %)
  • 50 g ciocolata amaruie (75% cacao)
  • 80-100 g zahar
  • 30 g amidon
  • 1-2 linguri Disaronno Amaretto (optional)

Se caramelizeaza zaharul. Atentie, daca îl caramelizati prea mult, devine usor amarui. Asta nu este neaparat o problema pentru cei care o prefera asa. Budinca. Mie de exemplu îmi place, dar fetelor le-am facut un caramel auriu, perfect. Se opreste 2-3 linguri de lapte, iar restul se toarna peste zaharul ars. Dupa ce caramelul s-a dizolvat în lapte, se amesteca amidonul cu laptele pus deoparte si se toarna în laptele caramelizat. Se lasa sa traga un clocot, pîna se îngroasa. Se adauga ciocolata si se amesteca bine, pîna se omogenizeaza complet. Apoi se adauga amaretto si ciocolata rupta bucati, si se toarna în cupe, forme, paharele... Se lasa la racorit, apoi se serveste cu maaaare pofta!

[center]post-5-13166238822397_thumb.jpg

Are o textura fina si delicata, totusi este stabila. Se poate turna si în forme,

care se pot rasturna pe farfurii, apoi servi pe oglinda de fructe sau sos de ciocolata, cocos...

post-5-13166238918829_thumb.jpg

Pofta buna!

post-5-13166239073892_thumb.jpg[/center]

[/indent]

• 4 weeks later...

In seara asta, dupa ce-am halit, se trezeste jupanu' ca vrea ceva dulce. Neavand nica prin frigider / casa, am zis ca n-ar strica sa-i fac rapid ceva dulce. Am deschis la Retete de dulciuri si-am bagat un ochi pe-o reteta (care s-a dovedit a fi asta:). Asa ca.... am trecut la treaba si, tocmai ce-am facut (si servit jupanu') cu prima budinca. Ma refer la prima reteta, nu prima budinca din viata! :(

Bunaaaaaaa! :( Rapida si usor de facut! Am scapat si niste esenta de rum (nu de rom de la metrou, cum m-a intrebat jupanu', sa fie sigur) si a iesit de belea!

Ca observatii:

- facand si alta data creme (pentru prajituri) cu zahar caramelizat si cu lapte, am infierbantat intai laptele (pana s-a ridicat spuma) si cand s-a topit zaharul, am inceput sa pun putin cate putin. Face spume, se ridica, dar, fiind putin lapte, nu sare pana-n tavan si nici nu da pe-alaturi din oala.

- am folosit o olicica antiaderenta (ca n-am alta cratita mica) si zaharul s-a lichefiat. Nu l-am dat deoparte, sa se raceasca, am pus laptele imediat ce mi-a convenit culoarea.

Rezultaul final? Yumiiiiii!!! Bun, bun! :(

Saru' mana pentru masa! :(