April 11, 201115 yr comment_85294 Reteta am gasit-o in revista ''Subito pronto''.Este o reteta istorica,deoarece aceasta reteta a fost improvizata de bucatarul lui Napoleon,in seara de 14 iunie 1800,cand francezii i-au invins pe austrieci,la Marengo(localitate situata la cativa chilometri de Alessandria,la sud de Torino,in Italia).Eu am redus cantitatile,dar va dau ingredientele pentru 6 persoane cum sunt in revista,care sunt urmatoarele:-1 pui taiat bucati-1 ceapa medie-150 grame de rosii decojite -200 grame de ciuperci mici albe champignon-4 linguri faina-ulei de masline cam jumatate de pahar-5 foi dafin-1 catel usturoi-3 crengute de patrunjel-3 linguri de unt-1 pahar de vin alb-sare,piper-creveti de apa dulce 300 grame(merg si cei de mare,se poate si fara) Se taie marunt ceapa,usturoiul si patrunjelul,si se amesteca.(se poate executa si cu robotelul) Bucatile de pui se dau prin faina.Intr-o tigaie mai adanca se pune uleiul,si se pune puiul cateva minute la prajit,intorcandu-l uniform pe toate fetele. Se reduce focul,si se adauga ceapa,usturoiul si patrunjelul tocat marunt,amestecand cam 1 minut.Se sareaza si se pipereaza. Se pune vinul,se da focul mare,sa se evapore cam 1 minut. Se pun rosiile decojite si o foaie de dafin.Se da focul mic si se acopera cu capac.Se lasa cam 25 minute.Se mai amesteca din cand in cand.Daca mai e nevoie,mai puneti un pic de apa calda. Se curata ciupercile, si se pun intr-o tigaie cu untul cateva minute.Se sareaza,se pipereaza si se adauga 50 mililitri apa calda.Se lasa 5 minute la fiert. Dupa cele 25 minute,se adauga ciupercutele peste pui,si se lasa 10 minute impreuna,la foc mic. Crevetii se pun cateva minute la foc cu un pic de vin. Se pune puiul in farfurie,si crevetii langa.Iar daca vreti sa gustati exact ca Napoleon,langa pui si creveti,tot in farfurie,se pune paine prajita,iar desupra feliei,1 ou ochi.(eu am omis oul). Cine doreste,se pote inlocui carnea de pui cu vita,iar vinul alb cu rosu. Report
April 11, 201115 yr Author comment_85295 Revista. Poate gasiti si alte variante,eu am facut dupa aceasta revista. Report
April 11, 201115 yr comment_85296 Ramo'felicitasion Ti-a iesit perfect Io' dupe' gusturili' lu' mua' evit crevetii ca nu-i mananca nimeni si pun oul,dar noi e de la moldova'. Bravo Ramo inca o data f.f. frumos. Report
April 11, 201115 yr comment_85297 Bine, mai Ramo, n-ai putut sa vii si tu cu puiul asta macar acum 3 saptamani cand eram la lectia despre puiul Marengo la franceza la clasa a VIII-a? Ca reteta asta e pas cu pas si arata asa de bine, nu niste imagini vai de lume, gasite de mine pe net, de n-au priceput elevii mei nimic din ce dovezi foto am gasit eu. Am editat pentru ca din cate imi aduc eu aminte reteta originala e cu raci si nu cu creveti. Sau cel putin asa glasuieste textul preluat din memoriile bucatarului ce a inventat reteta. Report
April 11, 201115 yr Author comment_85301 Ramo'felicitasion Ti-a iesit perfect Io' dupe' gusturili' lu' mua' evit crevetii ca nu-i mananca nimeni si pun oul,dar noi e de la moldova'. Bravo Ramo inca o data f.f. frumos. Reteta a fost improvizata cu ce avea bucatarul in dotare.Deci se poate adapta dupa gustul fiecaruia. Bine, mai Ramo, n-ai putut sa vii si tu cu puiul asta macar acum 3 saptamani cand eram la lectia despre puiul Marengo la franceza la clasa a VIII-a? Ca reteta asta e pas cu pas si arata asa de bine, nu niste imagini vai de lume, gasite de mine pe net, de n-au priceput elevii mei nimic din ce dovezi foto am gasit eu. Am editat pentru ca din cate imi aduc eu aminte reteta originala e cu raci si nu cu creveti. Sau cel putin asa glasuieste textul preluat din memoriile bucatarului ce a inventat reteta. I-mi pare rau,dar acu 3 saptamani puiul era mic,si l-am lasat sa mai creasca.Da, reteta era cu raci,cu cei din apa dulce,adica nu de mare,de rau. Report
April 11, 201115 yr comment_85316 Ramy felicitari ! ce-as pofti si eu la tine la masa! o mai fi ramas ceva ? Report
April 11, 201115 yr comment_85318 Foarte faina reteta si prezentarea.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif Report