April 18, 201115 yr comment_85904 Ieri, o prietena de-a mea a facut o cratita de cartofi si conopida la cuptor. Deasupra, a pus marar (mult) si pesmet. Cand a fost gata, a lasat oala cu pricina sa se raceasca, apoi o pus o folie de aluminiu deasupra, ca sa nu se-mprastie mirosurile in frigider. Cratita inca mai era calduta, a mai lasat-o o vreme deoparte. La un moment dat, se-ntoarce in bucatarie si.... ciurpraiz-ciurpraiz: folia de aluminiu era faramitata!!! Se facuse „faina” si se amestecase bine-mersi cu pesmetu’ cu marar. Partea care era pe tigaie (pe metal) era intreaga, fara probleme. Normal ca tot continutul din oala a zburat la gunoi. Da’ intrebarea e: ce-a putut ataca acel aluminiu si sa-l „faineze”???? (deci nu era topit, era faramitat)Mararu’ e asa puternic? Sau, dimpotriva, folia era asa prost „construita”? Lasand la o parte faptul ca folia de aluminiu e relativ toxica.... dar in cazul de fata era folosita cu rol de "capac", nu era supusa unui tratament termic (cratita era doar calduta, in nici un caz fierbinte). Report
April 18, 201115 yr comment_85906 Ieri, o prietena de-a mea a facut o cratita de cartofi si conopida la cuptor. Deasupra, a pus marar (mult) si pesmet. Cand a fost gata, a lasat oala cu pricina sa se raceasca, apoi o pus o folie de aluminiu deasupra, ca sa nu se-mprastie mirosurile in frigider. Cratita inca mai era calduta, a mai lasat-o o vreme deoparte. La un moment dat, se-ntoarce in bucatarie si.... ciurpraiz-ciurpraiz: folia de aluminiu era faramitata!!! Se facuse „faina” si se amestecase bine-mersi cu pesmetu’ cu marar. Partea care era pe tigaie (pe metal) era intreaga, fara probleme. Normal ca tot continutul din oala a zburat la gunoi. Da’ intrebarea e: ce-a putut ataca acel aluminiu si sa-l „faineze”???? (deci nu era topit, era faramitat)Mararu’ e asa puternic? Sau, dimpotriva, folia era asa prost „construita”? Lasand la o parte faptul ca folia de aluminiu e relativ toxica.... dar in cazul de fata era folosita cu rol de "capac", nu era supusa unui tratament termic (cratita era doar calduta, in nici un caz fierbinte). Conopida, ca orice varza, contine sulf. Sulf + apa = solutie acida.În plus, nu este exclus ca prietena ta sa fi pus ceva zeama de lamîie la fiert, ca sa iasa conopida mai alba. Combinate cu calitatea probabil mediocra a foliei, iaca necazul. Mararul si pesmetul nu au nici un amestec. Aluminiul bine folosit nu este toxic. Dar daca îl pui în prezenta unor agenti corozivi... Report
April 18, 201115 yr comment_85907 Mai,tre' sa fi fost tare proasta folia,altfel nu-mi explic.Nici macar procesata termic(în conditii normale) nu are voie sa se descompuna.În contact cu fierbinte posibil sa-si schimbe culoarea spre maroniu/partea din interior.În contact cu ceapa,otet si de astea oxideaza...etcTind sa cred ca în acest caz calitatea proasta e singura vina... Report
April 18, 201115 yr comment_85908 Conopida, ca orice varza, contine sulf. Sulf + apa = solutie acida. Aluminiul bine folosit nu este toxic. Dar daca îl pui în prezenta unor agenti corozivi...Folosita pe post de capac,folia de aluminiu nu are voie sa se descompuna,nici macar de la "cîta" lamîie Report
April 18, 201115 yr comment_85909 Si eu folosesc fara grija folia de aluminiu, chiar pentru prepararea papiotelor în care pun vin alb si/sau zeama de lamîie, fara probleme.Dar pentru asta folosesc exclusiv folie de calitate alimentara. Report
April 18, 201115 yr comment_85913 Conopida, ca orice varza, contine sulf. Sulf + apa = solutie acida. Aluminiul bine folosit nu este toxic. Dar daca îl pui în prezenta unor agenti corozivi...Folosita pe post de capac,folia de aluminiu nu are voie sa se descompuna,nici macar de la "cîta" lamîie Bine zice Maya! Am pus pesti in folie de aluminu stropiti cu suc de lamaie, bashca feliile taiate. In cuptor si apoi la racorit. Nu am patit asa ceva.Mare pozna ... Report
April 18, 201115 yr comment_85925 Inclin si eu sa cred ca e o folie de o calitate extrem de indoielnica.Si eu o folosesc si la acoperit cratitele care merg in cuptor si nu mi s-a intimplat niciodata asa ceva, sau la copt pestii in ea, si la cite si mai cite. Report
April 18, 201115 yr Author comment_85927 Sar'na de raspunsuri. I-am zis de dimineata, cand mi-a povestit "bucuria", sa arunce la gunoi sulul respectiv, ca e ceva in neregula cu folia aia. Si ea, dar si eu, am tot scotocit pe net, da' n-am gasit asemenea tarasanie pe nicaieri. Ea zice ca a mai folosit astfel folia de aluminiu, fara nici o peripetie. Dar sulul asta abia il cumparase. Si va zbura din casa la fel de repede cum a intrat! Report
April 24, 201115 yr comment_86498 In ultima vreme, mi s-a intamplat de nenumarate ori, ca folia folosita pe post de capac in timpul prepararii termice, dupa ce e scoasa din cuptor sa faca gaurele. Sub gaurica bucatica de folie e cazuta pe mancare. Idem daca se lipeste ceva din tava de ea (de jos in sus). Report
April 25, 201115 yr comment_86547 Banuiesc ca din acelasi motiv.Adica nasoala calitatea.Mie nu mi-s întîmplat asta niciodata...nici cu folie ieftina si nici cu aia scumpa.Cu ieftina ma refer la cea de la Aldi de exemplu.E foarte buna si nu se topeste,nu face gauri,nu se farîmiteaza,etc.E sigur folie alimentara,si nu altceva?Mi se apre aiurea sa faca gauri sau sa se "dizolve"... Macar scrieti aici ce marca,sa nu mai cumpere si altii Report
April 26, 201115 yr comment_86604 nu mai stiu marca, am desfacut sulul de mult si cred ca are muuulti metri. Da, e luata de la raionul de folii alimentare. Si posibil sa fie din acelasi sul, de cand mi se tot intampla asta. Posibil sa fie de la Fino. Nu am stiut ca si astea sunt pe calitati in plus, ieri cand sa infoliez cu plastic farfuriile de aperitive, nu mi s-a lipit folia de farfurii. Asta e de la Fino si are 300m folosesc la ea de 2 ani si pana acum se lipea. O fi o conspiratie mondiala, sau platourile alea de la Ikea or fi din vreun material de nu se lipeste? Report
April 26, 201115 yr comment_86606 Nu mi s-a intamplat asa ceva, e drept folosesc cu mare "zgarcenie" folia de aluminiu.Spuneti-mi si mie va rog ce intelegeti prin folie de aluminiu ieftina? Cat costa aia ieftina. Report
April 26, 201115 yr comment_86635 Nu mi s-a intamplat asa ceva, e drept folosesc cu mare "zgarcenie" folia de aluminiu.Spuneti-mi si mie va rog ce intelegeti prin folie de aluminiu ieftina? Cat costa aia ieftina.Pai aia de la Aldi,e una ieftina..adica 1 euro si ceva/sub 2 euro.iar una scumpa de la toppits(sau alta marca) de pe la 3 euro(si mai putina ca aia ieftina ).Nici eu nu folosesc des folie nici de aluminiu,si nici transparenta.Cel mai des,daca se poate numi des...adica unde folosesc cel mai mult folia de aluminiu,este pe post de a acoperi ceva(un pui,o pîine,un cozonac) în scop de a proteja de rumenirea prematura în cuptor...în rest,pe post de capac la vase cu "ceva" în frigider(sau egal unde)eu folosesc mai bine o farfurie.Si nici nu gatesc în folie,de exemplu peste la cuptor,sau alte chestii împachetate.Folosesc hîrtie de copt/pergament. Report
April 26, 201115 yr comment_86637 Nu mi s-a intamplat asa ceva, e drept folosesc cu mare "zgarcenie" folia de aluminiu.Spuneti-mi si mie va rog ce intelegeti prin folie de aluminiu ieftina? Cat costa aia ieftina.Pai aia de la Aldi,e una ieftina..adica 1 euro si ceva/sub 2 euro.iar una scumpa de la toppits(sau alta marca) de pe la 3 euro(si mai putina ca aia ieftina ).Nici eu nu folosesc des folie nici de aluminiu,si nici transparenta.Cel mai des,daca se poate numi des...adica unde folosesc cel mai mult folia de aluminiu,este pe post de a acoperi ceva(un pui,o pîine,un cozonac) în scop de a proteja de rumenirea prematura în cuptor...în rest,pe post de capac la vase cu "ceva" în frigider(sau egal unde)eu folosesc mai bine o farfurie.Si nici nu gatesc în folie,de exemplu peste la cuptor,sau alte chestii împachetate.Folosesc hîrtie de copt/pergament. Eu iau la 1,50 euro 8 metri mi se pare.Dar n-or fi toate la fel ? edit la calitate ma refer Report
April 26, 201115 yr comment_86639 N'am patit niciodata asa ceva...nu prea avea voie sa se intample asta...cred ca a fost o folie de proasta calitate... Report
April 26, 201115 yr comment_86654 eu folosesc folie de aluminiu doar pentru a proteja la copt (mi s-a intamplat uneori sa se arda pe deasupra si sa ramana necopt preparatul de cand cu cuptorul cu flacara si de sus si de jos ...e drept ca nu am citit instructiunile). in schimb folie de plastic folosesc la orice pun in frigider pentru a-l izola cat mai bine de a prinde si a raspandi mirosuri, dar si pentru a intarzia oxidarea. pe vremuri (acum 10 ani si mai bine) am facut de cateva ori peste in folie de aluminiu, apoi mi-a intrat la cutiuta ca transferul de aluminiu (particule extrem de fine din peturi si canuri mai ales) si de plastic provoaca alzheimer si nu am mai facut-o o fi proasta, dar nu am stiut pana acum ca trebuie alese cu grija, ca-s pe calitati! Dupa ce sa ne orientam? Report