August 24, 201115 yr comment_100964 Ce topic frumos! Ce gradina productiva ai Maya! Probabil ai si mult spatiu? Tu o ingrijesti?Va invidiez fetelor, eu traiesc in tara betoanelor. Report
August 25, 201115 yr comment_100993 Si mie imi place topicul asta de mor! Mai ca ma faceti sa ma apuc de agricultura. Report
September 1, 201115 yr Author comment_101671 Ce topic frumos! Ce gradina productiva ai Maya! Probabil ai si mult spatiu? Tu o ingrijesti?Va invidiez fetelor, eu traiesc in tara betoanelor.Liz, în gradina de acasa pun doar verdeturi într-o parte, sau mai bine zis într-un colt... mai salbatic asa. Nu e de aratat.Dar o sa-l curat si rearanjez, asa ca poate vi-l arat la anul În rest ceva gazon natural (adica cu papadie ), tuia, buxsi, flori si trei pomi. Un cires, un mar, si un visin.În gradina din afara orasului am si un solar/sera. Nu profi, ci facuta de un constructor amator. Adica Dan the Builder, iar eu sînt asistenta lui personala, Maya. (Îi stiti pe Bob the Builder si Wendy? )Da, hai sa nu va mai ametesc, deci Dan e cel harnic. Eu ud si recoltez... asa, ce e mai usor , în rest joc mahjong pe iphone sau ascult muzica în timp ce el elimina buruienile. Dupa ce se încalzeste si ajunge la bustul gol, nu mai joc mahjong, ci îl admir, ca mi-e drag Nu am mult spatiu, dar destul cît sa scurmam olecuta prin pamînt. Am fost cam delasatori în ultima vreme, dar ne-am facut planuri pe anul viitor. Deci pazea, ca venim! Vreau sa va spun ca, acum cît am fost plecati ne-a furat cineva dovleceii din gradina!!! Nu am cuvinte! Totusi înainte de a pleca, am facut o supa buna si picanta cu bunatati din gradinuta noastra. Aici reteta : Supa picanta de dovlecei si orez Report
September 1, 201115 yr comment_101675 Cine stie cunoaste ! Oh, my garlic! - latra si batranul Paparotti impreuna cu cei trei catei de usturoi. Perfectiunea mancarurilor tale a devenit previzibila , insa retetele tale sunt mereu surprinzatoare. Imi lipseste uleiul de avocado, dar o mica lipsa nu m-a oprit pe mine niciodata. "Dunare daca n-aveam; Oltul Dunare-l faceam" Aur, ai in farfurie!De 24 de karate. Report
September 1, 201115 yr Author comment_101748 Cine stie cunoaste ! Oh, my garlic! - latra si batranul Paparotti impreuna cu cei trei catei de usturoi. Perfectiunea mancarurilor tale a devenit previzibila , insa retetele tale sunt mereu surprinzatoare. Imi lipseste uleiul de avocado, dar o mica lipsa nu m-a oprit pe mine niciodata. "Dunare daca n-aveam; Oltul Dunare-l faceam" Aur, ai in farfurie!De 24 de karate. Uleiul de avocaado îl poti înlocui cu succes, cu orice alt ulei care-ti place Multumesc pentru cuvintele frumoase, si pentru inspiratia pe care ne-o oferi în bucatarie! Report
September 2, 201115 yr comment_101811 Ce topic frumos! Ce gradina productiva ai Maya! Probabil ai si mult spatiu? Tu o ingrijesti?Va invidiez fetelor, eu traiesc in tara betoanelor.Liz, în gradina de acasa pun doar verdeturi într-o parte, sau mai bine zis într-un colt... mai salbatic asa. Nu e de aratat.Dar o sa-l curat si rearanjez, asa ca poate vi-l arat la anul În rest ceva gazon natural (adica cu papadie ), tuia, buxsi, flori si trei pomi. Un cires, un mar, si un visin.În gradina din afara orasului am si un solar/sera. Nu profi, ci facuta de un constructor amator. Adica Dan the Builder, iar eu sînt asistenta lui personala, Maya. (Îi stiti pe Bob the Builder si Wendy? )Da, hai sa nu va mai ametesc, deci Dan e cel harnic. Eu ud si recoltez... asa, ce e mai usor , în rest joc mahjong pe iphone sau ascult muzica în timp ce el elimina buruienile. Dupa ce se încalzeste si ajunge la bustul gol, nu mai joc mahjong, ci îl admir, ca mi-e drag Nu am mult spatiu, dar destul cît sa scurmam olecuta prin pamînt. Am fost cam delasatori în ultima vreme, dar ne-am facut planuri pe anul viitor. Deci pazea, ca venim! Vreau sa va spun ca, acum cît am fost plecati ne-a furat cineva dovleceii din gradina!!! Nu am cuvinte! Totusi înainte de a pleca, am facut o supa buna si picanta cu bunatati din gradinuta noastra. Aici reteta : Supa picanta de dovlecei si orez Draga mea ce conteaza ca e coltisor, conteaza ca plantezi ceva acolo:) arata-ne macar solarul cind o fi timpul.Imi pare rau sa aud ca v-au furat recolta, dar macar ai apucat sa faci supa de dovlecei. Pare de-a dreptul dietetica si gustoasa!Eu am in frigi una de cartofiori cu dovleci, orez, rosii, morcovi si dreasa cu ou si smintina, dar cind o termin o fac si eu pe asta picanta de dovleci musai. La noi e super cald ca a venit musonul si mincam numai fructe si supe. Report
November 4, 201114 yr Author comment_109536 [center]Din ultima tura de cartofi, productie proprie O parte din ei, au acompaniat o bibilica la cuptor. Lecker [/center] Report
July 15, 201214 yr comment_157391 Ia sa duc eu sus topicul asta,ca si-asa incepe sezonul recoltelor.Am cules ieri prima tura de fasole.M-am minunat cand am vazut ce multa e!Am gatit astazi o portie,am pus o punga in congelator si i-am dat ieri si unei vecine o pungutahttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/toothy9.gif .Mama ce buna e,am mancat ieri asa cruda,tare bunuta si [i]crocanta . [/i]Asadar,fasole : Am gatit-o simplu,am dunstuit-o in putin unt cu putin usturoi,am adaugat doi stropi de apa si niste smantana pt frisca,am lasat-o sa dea cateva clocote apoi am sarat,am adaugat ceapa ciorii si patrunjel(tot din gradina) si gata.Am servit-o alaturi de peste,amestec de legume cumparate si ciuperci. Report
July 15, 201214 yr comment_157398 ce fasole frumoasa, Petunico! si mi-ai dat si idei, cu oleac' de smantana n-am facut nicodata, merci! Report
July 15, 201214 yr comment_157400 ce fasole frumoasa, Petunico! si mi-ai dat si idei, cu oleac' de smantana n-am facut nicodata, merci! Ma bucur ca ti-am dat idei Fasolea e tare faina si mai am cel putin doua recolte de cules,dupa cum am vazut ieri cata mai e . Abia astept sa se faca si soiul ala mai lat si restul legumelor ce le mai am pe acolo Report
July 15, 201214 yr comment_157412 Foarte faina fasolica, ce pofta mi-ai facut. Eu azi am cules toate agrisele, coacazele negre si juma de tufa de cocaze rosii.Acum sa vedem maine ce fac din ele. Report
July 15, 201214 yr comment_157426 Foarte faina fasolica, ce pofta mi-ai facut. Eu azi am cules toate agrisele, coacazele negre si juma de tufa de cocaze rosii.Acum sa vedem maine ce fac din ele. Abia astept si eu sa vad. Eu am mai cules ieri si un castronel de zmeura si le-am facut astazi copiilor inghetata : Report
July 16, 201214 yr comment_157458 Te invidiez si pentru fasole si pentru zmeura!! Dar bine ca v-ati bucurat de ea!! Report
July 16, 201214 yr comment_157466 Te invidiez si pentru fasole si pentru zmeura!! Dar bine ca v-ati bucurat de ea!! Scuze,nu am vrut sa provoc invidie https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif Report
July 16, 201214 yr comment_157471 Foarte faina fasolica, ce pofta mi-ai facut. Eu azi am cules toate agrisele, coacazele negre si juma de tufa de cocaze rosii.Acum sa vedem maine ce fac din ele. Abia astept si eu sa vad. Eu am mai cules ieri si un castronel de zmeura si le-am facut astazi copiilor inghetata : miam-miam. arata super inghetata.eu zmeura am daor cat sa iau odata 4-5.Asta toamna din greseala am taiat o tufa,dar nici nu stiam prea bine ce am pe acolo.Poate la primavara mai pun cateva tufe.Anul asta a fost de tatonare sa vad ce am prin ograda.Cam asta e ce am adunat ieri, de la stanga spre dreapta :agrise(1,300kg),coacaze rosii(1,3kg),coacaze negre(1 kg)agrisele, sunt tepoase Acum uitandu-ma la poze ma gandeam,oare coacazele astea negre nu or fi afine? Report
July 16, 201214 yr comment_157472 Foarte faina fasolica, ce pofta mi-ai facut. Eu azi am cules toate agrisele, coacazele negre si juma de tufa de cocaze rosii.Acum sa vedem maine ce fac din ele. Abia astept si eu sa vad. Eu am mai cules ieri si un castronel de zmeura si le-am facut astazi copiilor inghetata : miam-miam. arata super inghetata.eu zmeura am daor cat sa iau odata 4-5.Asta toamna din greseala am taiat o tufa,dar nici nu stiam prea bine ce am pe acolo.Poate la primavara mai pun cateva tufe.Anul asta a fost de tatonare sa vad ce am prin ograda.Cam asta e ce am adunat ieri, de la stanga spre dreapta :agrise(1,300kg),coacaze rosii(1,3kg),coacaze negre(1 kg)agrisele, sunt tepoase https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif Acum uitandu-ma la poze ma gandeam,oare coacazele astea negre nu or fi afine? https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gif Mama ce bogatie ai tu acolo.Eu cu fructele astea negre nu ma cunosc,de aia nici nu le culeg ,dar niste ribite (coacaze rosii) tare as manca.Trebuie sa vad ca sigur sunt pe aici tarani care au de cules,ca si la campurile cu capsuni,sa merg si eu sa adun. Report
July 16, 201214 yr comment_157521 Ioana ,Alea sunt coacaze negre,toata ziua .Afinele au "pruina" adica un fel de strat fin cu aspect ceros care se sterge daca le freci intre degete .Asa ca la prune .Iar gustul e total diferit .La afine frunza e mica si ovala la coacaze e mai palmata .Afinele de padure sunt mai mici ,mai negre si mai astringente .Frunza e tot ovala,dar mai mica .Am vrut sa pun si poze de pe net ,dar vad ca nu ma lasa . Coacazele mele rosii au ajus jeleu .Coacazul negru a inghetat azi iarna .La primavara plantez altii . Report
July 16, 201214 yr Author comment_157527 Da, coacaze negre sînt alea. Afine sînt astea care au "filmul" albastrui precum pruna. Uite aici. Report
July 17, 201214 yr comment_157561 Pisco, Maya, pana la urma am cocluzionat ieri vb cu nasa pe skype ca-s coacaze.Dupa frunza ma gandeam si eu ca asta sunt,dar aveam un dubiu, fiindca nu mai stiam cum arata afinele de padure.Cele mari de cultura le stiu cum sunt,da alea de padure imi ramasese mie ceva in cap. Pisco,am zis ca fac si eu jeleu de coacaze, mai am juma de tufa, le-am lasat ca mi s-au parut inca necoapte total si fac jeleul, din astea care le am acum am in plan o combinatie tare interesanta. Report
July 24, 201214 yr comment_158133 Pentru mine asta e arta, pentru ca virgula calitatea ingredientelor de baza e mai mult decit excelenta. Si aici anul asta n-a facut altceva decit sa ploua, cartofii nu s-au facut si i-a scos socrul meu, a pus altii dar nu stiu cind o sa aiba timp sa se faca deacuma.Daca nu-ti ies rosiile mari mai da-le o sansa si planteaza-le pe cele mici, poate le ajunge putinul soare sa se coaca, lor le trebuie mai putin.Cartofi mai avem de vreo cîteva portii si pa Rosiile,am avut de toate felurile...pur si simpu nu vor.Am încercat de toate,pina la a le stropi.Si asta chiar nu fac ca n-are rost.Stropite gasesc si în comert Raspund inainte de a avea rabdare sa citesc pana la capat Cea mai buna solutie pentru rosii, ever!, este sa pui undeva in gradina, intr-un loc unde bate soarele, un vas in care sa lasi la macerat tulpini de urzica cu apa. Dupa minimum 2 saptamani, apa asta cumplit de puturoasa se pune la rosii si o sa ai surpriza vietii ce ajutor poate sa dea.Metoda verificata in Franta, Belgia si gradina parintilor, in Romania Succes Report
July 25, 201214 yr Author comment_158272 Am încercat de toate,pina la a le stropi.Si asta chiar nu fac ca n-are rost.Stropite gasesc si în comert Raspund inainte de a avea rabdare sa citesc pana la capat Cea mai buna solutie pentru rosii, ever!, este sa pui undeva in gradina, intr-un loc unde bate soarele, un vas in care sa lasi la macerat tulpini de urzica cu apa. Dupa minimum 2 saptamani, apa asta cumplit de puturoasa se pune la rosii si o sa ai surpriza vietii ce ajutor poate sa dea.Metoda verificata in Franta, Belgia si gradina parintilor, in Romania Succes Cum spuneam, am încercat toate metodele (biologice/organice) de care am auzit vreodata, iar asta cu zeama de urzici a fost prima încerata repetata în fiecare an. In gradina mea nu functioneaza, si nici în a altora. Macar nu-s singura In orice caz, asta e primul an în care mîncam rosii coapte de-adevaratelea de pe tulpina verde si sanatoasa. Anii trecuti, cum spuneam, se duceau toate pe rîpa cu toate ca ne straduiam din toate puterile. Ajungeau 2-3 rosii la maturitate, si alea deja pe vrej uscat. De fapt se maturau de timp si nu de soare, apa si hrana din pamînt. Anul asta nu le-am facut absolut nimic. Am luat doar patru fire, asa ca sa avem si noi rosii. Eram convinsi ca nu se fac nici de data asta, anul fiind unul rece si lipsit de soare, caldura... Ei, anul asta am avut noroc. Din pacate nu prea ne-am ocupar de ele si s-au cam înaltat si facut multe ramificatii care nu trebuiau, asa ca avem rosii mai putine, dar totusi am mînca de cîteva ori si înca mai sînt destule care trebuie sa se coaca. Cum avem 2-3 zile cald si soare, cum îsi dau drumul si se coc rapid Am îngrasat doar cu guano natura le pasari maritime Aaa, si o mai fi o magie în "Spiel", plantele au fost de la calugarite Tot de acolo am si dovleceii, la fel, super si ei! Anul viitor îmi iau absolut toate plantele de la doamnele calaugarite. Report
July 25, 201214 yr comment_158325 Nu rade Maya ca si Gregor Mendel fondatorul geneticii era tot calugar! Au ei acolo, un schepsis! Report
July 26, 201214 yr comment_158477 Cum spuneam, am încercat toate metodele (biologice/organice) de care am auzit vreodata, iar asta cu zeama de urzici a fost prima încerata repetata în fiecare an. In gradina mea nu functioneaza, si nici în a altora. Macar nu-s singura Repet: solutia cu urzicile e verificata practic si de mine, si de parintii mei, deci, ca in multe alte subiecte de pe glob , sunt si unii carora le-a reusit.Daca ai rezolvat cu calugaritele, e foarte bine - rosii sa iasa! Report
July 26, 201214 yr Author comment_158501 Cum spuneam, am încercat toate metodele (biologice/organice) de care am auzit vreodata, iar asta cu zeama de urzici a fost prima încerata repetata în fiecare an. In gradina mea nu functioneaza, si nici în a altora. Macar nu-s singura Repet: solutia cu urzicile e verificata practic si de mine, si de parintii mei, deci, ca in multe alte subiecte de pe glob , sunt si unii carora le-a reusit.Daca ai rezolvat cu calugaritele, e foarte bine - rosii sa iasa! Cred ca m-am exprimat gresit. Nu voiam sa sune cum ca în gradina nimanui nu functioneaza, doar ca în a mea si a altora precum vecini de-ai mei de gradina... nu stim de ce? Stiu ca la altii functioneaza, la noi nu vrea si pace. În orice caz, daca ai citit, vezi ca am tot repetat metoda, pentru ca e buna pe post de îngrasamînt natural si pentru ate plante. Deci nu contest metoda, ci doar spun ca mai sînt si alti nenorocosi ca mine, carora li se duc rosiile pe pluta cu tot cu zeama de urzici. La noi, vremea e cam cel mai mare inamic al rosiilor. Report
July 27, 201214 yr comment_158557 În orice caz, daca ai citit, vezi ca am tot repetat metoda, pentru ca e buna pe post de îngrasamînt natural si pentru ate plante. La noi, vremea e cam cel mai mare inamic al rosiilor. Marturisesc(inca o data) ca nu am citit tot - scuze Si da, cred ca vremea e de baza. Dar bine ca ti-au iesit chiar si asa! Report