Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Una bucata ratusca :)

Featured Replies

Am una bucata ratusca (in loc de curcan de Thanksgiving) - acasa o faceam deobicei pe varza, dar aici nu am decat varza dulce, deci nu e acelasi lucru.

Nu vreau sa o fac cu portocale...as vrea sa ramana gustul de carne pur..adica la cuptor, dar nu alterat prea mult gustul de ratusca :tongue3:

Aveti vre-o indrumare =))?

Am una bucata ratusca (in loc de curcan de Thanksgiving) - acasa o faceam deobicei pe varza, dar aici nu am decat varza dulce, deci nu e acelasi lucru.

Nu vreau sa o fac cu portocale...as vrea sa ramana gustul de carne pur..adica la cuptor, dar nu alterat prea mult gustul de ratusca :tongue3:

Aveti vre-o indrumare =))?

Bunica-mea o unge cu sare si ulei si o baga la cuptor cu cateva boabe de piper. la foc mic, pana se rumeneste pe toate partile. De obicei o pune pe varza, dar cred ca poti s-o pui si pe cartofi natur sau orez!

Ia-ti si colebil langa tine, ca ratza e destul de grea la digerat :) ... dar e buuuunnaaaaa!

şi eu am raţă în program, voi face o variantă de lacquered duck, foarte simplă, dacă te coafeză, îţi descriu reţeta.
  • Author

Bunica-mea o unge cu sare si ulei si o baga la cuptor cu cateva boabe de piper. la foc mic, pana se rumeneste pe toate partile. De obicei o pune pe varza, dar cred ca poti s-o pui si pe cartofi natur sau orez!

Ia-ti si colebil langa tine, ca ratza e destul de grea la digerat :) ... dar e buuuunnaaaaa!

Suna bine de tot..si eu tot pe varza o puneam, dar acum vreau sa-i fac alaturi cartofi (poate noi..)

şi eu am raţă în program, voi face o variantă de lacquered duck, foarte simplă, dacă te coafeză, îţi descriu reţeta.

Ma coafeaza , ma coafeaza :tongue3:) Chiar te rog, cu cat mai multe idei, cu atat mai bine! Mai ales ca am pus la loc una bucata de curcan sa iau pe madam ratusca =))

raţa asta e foarte făţoasă şi uşor de făcut, ia uite-o ce bine arată, mânca-o-ar dexter pe ea (poza e de cînd am comis-o ultima oară)

post-1215-13180253526519_thumb.jpg

înainte de a fi bagata in cuptor, raţa trebuie amenajata în felul urmator:

se desfac 2 linguri de miere cu 4 linguri de apa si se adauga la o cratiţă/oală/wok plină cu apă fiartă. se intromite raţa în recipient şi se acoperă cu apa respectiva, pe toate parţile şi în mod continuu, timp de cinci minute. pe părţile pe unde nu ajunge apa, se foloseşte un polonic, aparat de scufundare sau stropitoare. dacă vrei să mai adaugi şi alte condimente în apa aia, feel free.

dupa ce se scoate din apă, se condimentează şi se pune într-o tavă cu fundul cît mai gros, fără ulei, pentru că îşi va lăsa grasimea proprie foarte repede.

se bagă cu pieptul in sus si nu se mai atinge cam 40 de minute, timp în care va deveni aurie. din momentul cînd s-a colorat la nuanţa dorită, se mai lasă cam 50 de minute la foc mic, ca să se coacă in interior. nu se întoarce pe verso. e gata când are 180 F în interiorul pulpei.

în grăsimea (multă) din tavă, se poate adauga ficatul (dacă-l are şi nu l-ai mincat deja), plus piesa de rezistenţă, care-s afinele proaspete, se deglasează dacă e cazu şi se face un gravy fără făină, care se serveşte lîngă/peste/pe dedesupt/pe dreapta/pe stânga/etc. nu ai afine, merge şi cu zmeură, cu alte fructe nu am încercat (cranberries?)

la garnitură nu mă bag dar pe a mea o văd lângă cubulete de butternut squash pe care e posibil să pun unt şi chiar şi miere.

faina reteta Dexter. o sao incerc si eu.

eu una o fac precum puiul in teapa. sau la cuptor umpluta cu mere taiate cubuletze si presarate cu un amestec de piper, scortisoara si sare siaici oleac de unt..de jur imprejur pun mere intregi si in scobitura, unt si mirodeniile citate.

servita ori cu cartofi natur, ori cu un orez iranian ( cu migdale, coaja deportocale etc) si un pic de unt.

Misto ratusca, Dextere. Am facut si eu azi una. Unsa cu diverse: sare, boia,usturoi pisat, miere si cimbru. Si pusa apoi in tava cu niste vin alb. Servita cu varza rosie calita.

Data viitoare incerc reteta ta.

• Author
Mersi frumos de idei - eu insa nu vreau sa fie deloc dulce..si nu stiu daca nu ramane o idee de dulce de la miere

Mersi frumos de idei - eu insa nu vreau sa fie deloc dulce..si nu stiu daca nu ramane o idee de dulce de la miere

Uma, nu iese dulce. Miere are darul de a face crusta fumoasa si aurie. Dulceata nu intra in carne. Eu nu am desfacut mierea cu apa asa cum a facut Dexter, doar am uns-o direct cu o pensula. Apoi am turnat un picut peste ea vin. Oricum, noi nu mancam pielea. A iesti frageda si delicioasa. Se topea in gura :fuckme:.

Dar totusi daca tot ai retineri la miere, poti sa o lasi si fara, si ungi doar cu un pic de ulei de masline si apoi condimentezi.

• Author

Pricepui sa traiti :fuckme: !

O sa o ratulesc maine...sa vedem, poate gasesc totusi varza murata la sarbi sau la rusi..

faina reteta Dexter. o sao incerc si eu.

eu una o fac precum puiul in teapa. sau la cuptor umpluta cu mere taiate cubuletze si presarate cu un amestec de piper, scortisoara si sare siaici oleac de unt..de jur imprejur pun mere intregi si in scobitura, unt si mirodeniile citate.

servita ori cu cartofi natur, ori cu un orez iranian ( cu migdale, coaja deportocale etc) si un pic de unt.

Stella, te reog spune-mi cum pui merele intregi, scobite de cotor sau nu? vreau sa fiu sigura ca am inteles bine. si apoi merele le servesti langa orez, nu? am o jumate de rata si vreau sa o pregatesc deseara. poate te induri sa-mi dai si reteta de orez iranian :floare:

Pricepui sa traiti :floare: !

O sa o ratulesc maine...sa vedem, poate gasesc totusi varza murata la sarbi sau la rusi..

So? unde e ratza? Astept poza sa salivez, ca de mancat n-am voie!

• Author

Pricepui sa traiti :floare: !

So? unde e ratza? Astept poza sa salivez, ca de mancat n-am voie!

N-ai vazut ca a batut vant de lene in Nord America :hug:? E inca in tzipla, ca si varza...sper ca zilele astea sa o comit si sa o pozez pe madam :lol:

Rumenita în unt, apoi bagata la cuptor molcom, cu arpagic, morcov, ramuri de telina, foaie de dafin, usturoi, boabe de piper si de ienupar, doua pahare de vin rosu si unul de otet bun de vin.

Dupa ce s-a copt rata, filtrezi sosul, îl lasi sa scada de 1/3 si îl legi pe foc mic cu bucatele de unt rece, una cîte una, amestecînd energic cu telul.

Alaturi tagliatelle sau cartofi fierti natur.

Stella, te reog spune-mi cum pui merele intregi, scobite de cotor sau nu? vreau sa fiu sigura ca am inteles bine. si apoi merele le servesti langa orez, nu? am o jumate de rata si vreau sa o pregatesc deseara. poate te induri sa-mi dai si reteta de orez iranian :scratch:

https://forum.artaculinara.ro/topic/497-meniurile-mele-de-craciun/page__view__findpost__p__70568

• Author

Rumenita în unt, apoi bagata la cuptor molcom, cu arpagic, morcov, ramuri de telina, foaie de dafin, usturoi, boabe de piper si de ienupar, doua pahare de vin rosu si unul de otet bun de vin.

Dupa ce s-a copt rata, filtrezi sosul, îl lasi sa scada de 1/3 si îl legi pe foc mic cu bucatele de unt rece, una cîte una, amestecînd energic cu telul.

Alaturi tagliatelle sau cartofi fierti natur.

Reteta asta Alexandru este un vis...daca reusesc sa conving si pe cel ce asteapta rata pe varza, atunci va fi comisa!Daca nu, sigur la urmatoarea ratusca.

Stella, te reog spune-mi cum pui merele intregi, scobite de cotor sau nu? vreau sa fiu sigura ca am inteles bine. si apoi merele le servesti langa orez, nu? am o jumate de rata si vreau sa o pregatesc deseara. poate te induri sa-mi dai si reteta de orez iranian :scratch:

https://forum.artaculinara.ro/topic/497-meniurile-mele-de-craciun/page__view__findpost__p__70568

Multumesc Maya :hug:

Maya, Dexter cum se deglaseaza sosul de grasimea ratei? :)

si cum se face gravy fara faina? doar din sosul lasat + vin rosu scazut pe foc si strecurat? :)

facui si eu rost de o ratusca si stau sa ma hotrasc: pe varza? sau freo alta reteta mai pe gustul meu :notworthy: (mie una varza nu-mi prea place decat daca iese crocanta -uscata - prajita ... nu'sh cum sa zic). Dar rata pe varzuca se face cu varza murata sau dulce? e pe undeva freo reteta de rata pe varza oare ? :)

eu ori scurg grăsimea mai la început, cum începe să apară in tavă şi o pun de o parte, ori o las în sos.

gravy fără făină este exact cum zici tu

multumesc mult Dexter :notworthy: Credeam ca lasi sa se intareasca grasimea sa o poti scoate/separa

O sa aleg una dintre retete, sa vad care, caci mama soacra deja e montata cu gandul la rata pe varza.