March 2, 201214 yr comment_133637 De fapt o sa va povestesc mai mult despre carnavalul sappadin(Plodar Vosenocht). Sappada sau in dialectul local "Plodn" este o localitate situata in provincia Belluno.Este situata la 1200 m altitudine.Luna februarie este luna carnavalului in Italia.La fel si la Sappada, fiecare duminica din luna este dedicata a trei clase sociale: duminica saracilor, duminica lucratorilor si duminica domnilor. Dar in tot carnavalul predomina "Il Rollate", masca tipica sappadina. E un personaj auster, imponent, imbracat cu o mantie de blana si cu fata acoperita cu o masca de lemn.Numele de "Rollate" deriva de la "roln" sferele zgomotoase din bronz pe care personajele noastre le poarta legate la spate cu un lant de fier. La gat, au legata o batista rosie(cei casatoriti) si o esarfa alba cei necasatoriti. Sunt infricosatori, inalti, zgomotosi, cu maturi in mana.Va e frica? Si de el? Fiind in duminica saracilor toate mastile sunt reprezentative: In rest se mananca: Se bea vin fiert: Muzica canta: Scene din viata de zi cu zi, amenajate intr-o casa veche din 1700. Am creeat un pic de atmosfera: S-a votat cea mai frumoasa masca din lemn Cea mai frumoasa caciula(glumesc): Cea mai frumoasca masca in "rol secundar": Case pictate: lemne de foc: Faimoasa tuica de chimen cu care v-am impuiat capul: Si gata ca v-am plictisit destul: Report
March 2, 201214 yr comment_133640 Superbe poze, superb peisaj! "Omuletul" fioros e nemaipomenit! Si poti sa mai continui, ca nu m-ai plictisit deloc!!!!! Multumiri pentru reportaj! Report
March 2, 201214 yr comment_133641 Bun si poze de la ski cu campioanele nu ne pui ?Imediat ce am vazut mastile, gandul m-a dus la mascatii nostri din Ro, la traditiile noastre care se pierd . Report
March 2, 201214 yr Author comment_133644 Fox, din fericire am stat mai mult pe partii la ski.Asa ca nu-mi luam aparatul de fotografiat cu mine.In schimb am facut multe in duminica carnavalului.Foarte fascinant, intr-un cadru natural de exceptie.Chiar parea desprins dintr-o felicitare din secolul XVIII. Case vechi, toate din lemn, intr-o stare exceptional de buna.Oamenii locului sunt foarte traditionalisti.Tin foarte mult la originile lor.Practic Sappada a fost infiintata de 15 familii venite din Austria.Si, si acum e impartita in 15 "borgate", fiecare cu numele familiei respective. Au dialectul lor care e un amestec de tiroleza si bavareza. Am avut ocazia, acasa la o cunostinta sa mancam specialitati sappadine.Nu le-am pozat dar sper sa le reproduc cat mai curand. Ce mai...o parte din inima mi-a ramas acolo.Ca in fiecare loc pe care l-am vizitat.Sper la anul sa nimerim duminica lucratorilor si sa continui astfel saga carnavalului sappadin. Report
March 2, 201214 yr comment_133645 Ce mai...o parte din inima mi-a ramas acolo.Ca in fiecare loc pe care l-am vizitat.Sper la anul sa nimerim duminica lucratorilor si sa continui astfel saga carnavalului sappadin.tare-mi place sa ma plimb cu tine!!!!! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif Report
March 2, 201214 yr Author comment_133646 Any, exact despre asta vorbeam cu Mr Eataly.Stiu ca in anumite regiuni se mentin traditiile. Uite-o pe Manu: Eu-s geloasa pe aparatul meu foto, asa ca n-are cine sa-mi faca poze. Report
March 2, 201214 yr comment_133649 Un pupic pe nasuc lui Manu! Nici mie nu-mi face nimeni poze , mi le fac singura din mers , si-apoi lui Dl.Any i se face mila de mine cand ma vede si se-ndura sa-mi faca vreo 2 poze. Report
March 2, 201214 yr Author comment_133651 Aici se vede mai bine cat sunt de impunatori "I Rollate": Si prim plan: Report
March 2, 201214 yr Author comment_133653 Eu nu-l las din mana si ma apuca "tremuratul" sa-l vad in mana altcuiva. Report
March 2, 201214 yr Author comment_133656 Boni ma bucur ca ai "venit" cu mine in calatorie. Any esti prea buna. Report
March 2, 201214 yr comment_133660 Lili abia astept sa ne zici ce bunatati ai mancat!Of, tot la mancare mi-e gandul . Report
March 2, 201214 yr comment_133677 Mutumesc de fotoreportaj, daca Manu nu ar fi asa de frumoasa si pozele tale nu ar vorbi asa de curgator, m-as supara ca nu am vazut nicio poza cu tine!! Sa mai pui poze cu locuri din astea, mai invata omul, ca doar nu le-am vazut pe toate!! Report
March 2, 201214 yr comment_133681 Lilly,superbe poze si ca de obicei,ai surprins esenta si atmosfera . Eu nu-l las din mana si ma apuca "tremuratul" sa-l vad in mana altcuiva. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/71.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Credeam ca nu,mai eu patesc asta.Mai mult.Daca nu fac eu pozele ,nici nu ies faine .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif Vai cat mi-s de modesta .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Rolland-zii astia seamana cu Brondosii din Cavnic care umbla pe strazi de Craciun. http://www.youtube.com/watch?v=gx1Tl4Fr9g0&feature=related Report
March 2, 201214 yr Author comment_133735 Zerda, ma bucur ca te multumesti cu Manu si cu restul pozelor ca cu mine nu am. Lia, m-am straduit sa fac poze decente ca desi era soare, erau minus 15 grade si nu pot sa pozez cu manusi.Iti inghetau degetele instantaneu. M-am gandit eu ca la voi se mai pastreaza traditiile.Si daca studiem mai bine costumele si comportamentul, au aceiasi semnificatie. No' c-am infratit "I Rollate" cu "Brondosi". Report
March 2, 201214 yr comment_133778 bineinteles ca n-am mai auzit de traditia asta pana acum, dar , ca si pe fete, m-a dus gandul imediat la mascatii nostri. tot de la Ram se trag.acuma am fost si la Sappada, grazie, Lili! Report
March 2, 201214 yr comment_133797 Multumesc pt tot ce ne-ai povestit si aratat.....fiorosul mic e o scumpete . Report
March 3, 201214 yr comment_133933 ce traditii, ce poze si ce prezentare frumoase! Multumim Eataly de plimbarea asta pitoreasca .dar schioareaaaa Report
March 4, 201214 yr Author comment_134188 bineinteles ca n-am mai auzit de traditia asta pana acum, dar , ca si pe fete, m-a dus gandul imediat la mascatii nostri. tot de la Ram se trag.acuma am fost si la Sappada, grazie, Lili! Exact, n-am vrut sa pun pozele dar si pe mine m-a frapat asemanarea.Si mi s-a parut ceva interesant de aratat.Bine unii-s de Craciun unii-s de Carnaval.Dar esenta-i aceiasi. Report
March 4, 201214 yr Author comment_134189 Multumesc pt tot ce ne-ai povestit si aratat.....fiorosul mic e o scumpete . Cu placere, Yo.Micutul era atractia carnavalului.Dupa 10 minute a disparut, era prea ger.Am avut noroc ca am reusit sa-l "prind". Report