March 9, 201214 yr comment_135247 [indent][center]Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! Starletele, dulci si parfumate cu textura ferma. [/center] Ingrediente pentru un blat de 20 cm: 3 oua3 linguri de faina2 linguri zahar (sau 3 linguri + vanilie sau un zahar vanilat)1 lingura zahar vanilat1 lingura cacao dark1 lingurita praf de copt Se mixeaza ouale cu zaharul cel putin pîna îsi tripleaza volumul, si devin o spuma densa si pufoasa. Eu asa le mixez mereu, în robot. Bineînteles ca puteti face un blat dupa metoda clasica, mixînd albusurile separat, adaugînd galbenusurile frecate cu zahar. Apoi se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, si se adauga ( sau încorporeaza usor cu o spatula) lingura cu lingura, pe masura ce se mixeaza usor/ pe cea mai mica treapta a robotului/mixerului. Compozitia se toarna într-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 25 minute. Se lasa la racit pe un gratar, dupa care se taie în trei felii. [center][/center] Pentru însiropare: suc natural de pereamaretto Feliile de blat se însiropeaza înainte de a fi montat tortul. Eu am însiropat cu suc de pere si amaretto. Daca servesc si copiii, însiropati doar cu suc de pere. Ingrediente pentru umplutura: 3-4 pere mici350-400 ml suc de pere10 g agar-agar/sau gelatina50 ml suc de pere(pentru dizolvarea agar-ului/gelatinei)1 lingura zahar ( optional ) Se curata perele, se îndeparteaza casuta cu seminte, se taie în patru si se feliaza. Se pun împreuna cu sucul de pere si o lingura de zahar (daca e nevoie. Eu nu am pus, perele si sucul fiind destul de dulci) la fiert, pîna se înmoaie putin. Înainte cu aproximativ 2 minute de a opri focul, se amesteca agar-agar cu sucul rece de pere ( 50 ml ) si se toarna la perele fierte. Se amesteca într-una pe foc moderat timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racorit. Cînd si cînd se amesteca. Asa verificati gelifierea. Daca folositi gelatina, urmati instructiunile de pe ambalaj. [center] Dupa racire, cînd jeleul începe a gelifia,se împarte în doua si se niveleaza cîte un strat pe feliile de blat însiropate. Se acopera cu cea de-a treia felie de blat,care se stropeste cu restul din amestecul de amaretto + suc de pere.Se lasa la racoare cel putin cîteva ore sau peste noapte. [/center] Stratul superior: 100 g martipan[center]Se întinde o foaie de martipan de 3-4 mm, se decupeaza un cerc cu circumferinta de 20 cmsi se niveleaza usor peste blatul umed/însiropat. [/center] Decor: glazura de ciocolata (ciocolata + smîntîna lichida în proportie de 4:1)inimioare din restul de martipaninimioare colorate [center]Se topeste ciocolata cu smîntîna în bain marie. Cît înca este fluida, se toarna încet peste tort. Se decoreaza. Se serveste cu mare pofta! [/center] Notite: -un tort destul de usor din punct de vedere caloric, tinînd cont ca este de ciocolata -este parfumat si aromat, iar combinatia para - ciocolata - migdala/martipan, este fantastica!-am folosit suc natural de pere, din comert-cred ca i-ar sta foarte bine îmbracat cu frisca (în loc de ciocolata) , tortuletului-în umplutura de pere se poate adauga (optional) 2-3 linguri de brînza cremoasa gen Quark, ricotta, mascarpone-daca va place aroma migdalei, dar doriti sa însiropati blaturila fara alcool, adaugati în sucul de pere 3-4 picaturi esenta de migdale. Se gasesc fiole mici de la Dr. Oetker. [/indent] Report
March 9, 201214 yr comment_135252 Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! Care scoala, clasa pregatitoare scrie pe blogul tau! Glumim, insa tortul arata de iti vine sa mananci ecranul calculatorului! Si ai muncit ceva la el! Report
March 9, 201214 yr comment_135254 La Multi Ani blogului, la cat mai multe retete!Tortuletul sunt sigura ca este exact asa cum arata: delicios!Cioco-pere-martipan ! Report
March 9, 201214 yr comment_135264 La multi ani blogului si multumiri pentru tratatie!!!!!! Tortul e superb!!! Imi vine sa musc din monitor, uitandu-ma la poze. Sunt convinsa ca e mi-nu-nat la gust! Report
March 9, 201214 yr comment_135265 La multi anisori, inainte!Tortul arata de milioane! Vreau si eu! Report
March 9, 201214 yr comment_135268 stiti care a fost primul meu gand cand am deschis aici? cum? Maya isi face tort ciocolatos? ca nu-i ziua Denisei, nici a lui Dan. iar blogul e al Mayei. Maya, ce-ti veni? de tort si poze ce sa mai zic... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gifimi place foarte tare consistenta blatului, cel putin dupa cum se vede in poze. sa-l mancati sanatosi, si sa dainuiasca blogul multi ani de acum inainte https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Report
March 9, 201214 yr comment_135275 O bunatate cu siguranta . Iar blogul sigur il trimiti la scoala , ca profesor Report
March 9, 201214 yr Author comment_135276 Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! Care scoala, clasa pregatitoare scrie pe blogul tau! Glumim, insa tortul arata de iti vine sa mananci ecranul calculatorului! Si ai muncit ceva la el! Muncit... hm, nu prea. Ia doar timp asteptatul La mîncat merge rapid! Merci Report
March 9, 201214 yr Author comment_135277 La Multi Ani blogului, la cat mai multe retete!Tortuletul sunt sigura ca este exact asa cum arata: delicios!Cioco-pere-martipan !Merci, Lili!Chiar a fost delicios! Report
March 9, 201214 yr Author comment_135278 La multi ani blogului si multumiri pentru tratatie!!!!!! Tortul e superb!!! Imi vine sa mus din monitor, uitandu-ma la poze. Sunt convinsa ca e mi-nu-nat la gust! Multumesc si eu! Nu musca, ca monitor mai trebuie. Si dintii Report
March 9, 201214 yr Author comment_135280 La multi anisori, inainte!Tortul arata de milioane! Vreau si eu!Macar virtual te servesc! Merci, Sorina Report
March 9, 201214 yr Author comment_135281 stiti care a fost primul meu gand cand am deschis aici? cum? Maya isi face tort ciocolatos? ca nu-i ziua Denisei, nici a lui Dan. iar blogul e al Mayei. Maya, ce-ti veni? de tort si poze ce sa mai zic... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gifimi place foarte tare consistenta blatului, cel putin dupa cum se vede in poze. sa-l mancati sanatosi, si sa dainuiasca blogul multi ani de acum inainte https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Maya... se conformeaza mediului înconjurator Cu toate ca nu refuz o feliuta de tort ciocolatos, ma declar o neciocolatoasa, DAR!Exista combinatii care mi se par absolut divine. Cioco-para, cioco-portocala Si pentru ca blatul e însiropat, adica umed... imi place, yep... îmi place Merci, Boni Report
March 9, 201214 yr Author comment_135283 O bunatate cu siguranta . Iar blogul sigur il trimiti la scoala , ca profesor Merci, Izuk! Da, ca profesor suplinitor Nu, ca elev. Eu merg pe ideea, ca omu' cît traieste învata Report
March 9, 201214 yr comment_135287 Tzucu-ti sucitoru,martipanu,inimioarele,perele si Blogul !Ca toate-mi plac .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wub.gif La multi ani si multe .multe retete frumoase .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Report
March 9, 201214 yr comment_135330 La multi anisori blogusorului tau, Maya Despre tort ce as putea spune? Nu mai spun nimic...doar ca e EXTRAORDINAR!!! Report
March 9, 201214 yr comment_135337 La cati mai multi ani , sa ne incanti si de acum incolo cu multe retete delicioase. Report
March 10, 201214 yr comment_135415 Sunt momente in care nu gasesti cuvinte potrivite pentru exprimarea exacta a gandurilor;un astfel de moment traisec eu acum, privind tortul asta extraordinar facut pentru o ocazie speciala...La multi pentru blog, pentru promovarea valorilor culinare si nu in ultimul rand, a esteticului, fiindca eu privindu-ti operele culinare dar si pozele lor, vad in tine suflet de artist.E o incantare sa te cunosc si sa-ti citesc blogul! Report
March 10, 201214 yr comment_135419 stiu ca perele fac buna casa cu ciocolata, dar eu, de-a lungul anilor, nu am gasit inca o reteta care sa-mi satisfaca papilele vazand reteta, avand in casa tot ce trebuia, am purces la treaba si...iata rezultatul, nu asa aspectuos ca al Mayei dar...foarte gustos Maya, multumesc de reteta si La multi, multi ani blogurilor tale (Geluta are dreptate, citind pe la pisici - rar ma duc pe-acolo, din pacate sunt alergica - am ramas impresionata si de talentul tau literar, ca pe cel "culinaresc" si "fotografiesc" il stiam Report
March 12, 201214 yr comment_135660 [indent][center]Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! Impecabil, ca de obicei !La multi ani blogului!Ma bucur ca ai revenit, te admir (in special!) pentru felul in care prezinti retetele!Felicitari! Report
March 12, 201214 yr comment_135662 Multi ani inainte blogului si tie. Tortul arata foarte apetisant, prezentarea pe masura, ca de obicei. Report