Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort cu ciocolata, martipan si pere

Featured Replies

[indent][center]Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! :thumleft:

post-5-13312965256596_thumb.jpg

post-5-13312965348699_thumb.jpg

post-5-13312965458332_thumb.jpg

Starletele, dulci si parfumate cu textura ferma.

post-5-13312965571781_thumb.jpg[/center]

Ingrediente pentru un blat de 20 cm:

• 3 oua
  • 3 linguri de faina
  • 2 linguri zahar (sau 3 linguri + vanilie sau un zahar vanilat)
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 lingura cacao dark
  • 1 lingurita praf de copt

Se mixeaza ouale cu zaharul cel putin pîna îsi tripleaza volumul, si devin o spuma densa si pufoasa. Eu asa le mixez mereu, în robot. Bineînteles ca puteti face un blat dupa metoda clasica, mixînd albusurile separat, adaugînd galbenusurile frecate cu zahar. Apoi se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, si se adauga ( sau încorporeaza usor cu o spatula) lingura cu lingura, pe masura ce se mixeaza usor/ pe cea mai mica treapta a robotului/mixerului. Compozitia se toarna într-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se da în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de 25 minute. Se lasa la racit pe un gratar, dupa care se taie în trei felii.

[center]post-5-13312966525931_thumb.jpg[/center]

Pentru însiropare:

• suc natural de pere
  • amaretto

Feliile de blat se însiropeaza înainte de a fi montat tortul.

Eu am însiropat cu suc de pere si amaretto. Daca servesc si copiii, însiropati doar cu suc de pere.

Ingrediente pentru umplutura:

• 3-4 pere mici
  • 350-400 ml suc de pere
  • 10 g agar-agar/sau gelatina
  • 50 ml suc de pere(pentru dizolvarea agar-ului/gelatinei)
  • 1 lingura zahar ( optional )

Se curata perele, se îndeparteaza casuta cu seminte, se taie în patru si se feliaza. Se pun împreuna cu sucul de pere si o lingura de zahar (daca e nevoie. Eu nu am pus, perele si sucul fiind destul de dulci) la fiert, pîna se înmoaie putin. Înainte cu aproximativ 2 minute de a opri focul, se amesteca agar-agar cu sucul rece de pere ( 50 ml ) si se toarna la perele fierte. Se amesteca într-una pe foc moderat timp de 1-2 minute, apoi se lasa la racorit. Cînd si cînd se amesteca. Asa verificati gelifierea. Daca folositi gelatina, urmati instructiunile de pe ambalaj.

[center]post-5-13312967122628_thumb.jpg

Dupa racire, cînd jeleul începe a gelifia,

se împarte în doua si se niveleaza cîte un strat pe feliile de blat însiropate.

post-5-13312967412016_thumb.jpg

Se acopera cu cea de-a treia felie de blat,

care se stropeste cu restul din amestecul de amaretto + suc de pere.

Se lasa la racoare cel putin cîteva ore sau peste noapte.

post-5-13312967617848_thumb.jpg[/center]

Stratul superior:

• 100 g martipan

[center]

Se întinde o foaie de martipan de 3-4 mm, se decupeaza un cerc cu circumferinta de 20 cm

si se niveleaza usor peste blatul umed/însiropat.

post-5-13312967910731_thumb.jpg

post-5-13312968256073_thumb.jpg[/center]

Decor:

• glazura de ciocolata (ciocolata + smîntîna lichida în proportie de 4:1)
  • inimioare din restul de martipan
  • inimioare colorate

[center]Se topeste ciocolata cu smîntîna în bain marie. Cît înca este fluida, se toarna încet peste tort.

post-5-13312968513551_thumb.jpg

Se decoreaza.

post-5-13312968648804_thumb.jpg

Se serveste cu mare pofta!

post-5-13312968813799_thumb.jpg

post-5-13312969005148_thumb.jpg[/center]

Notite:

-un tort destul de usor din punct de vedere caloric, tinînd cont ca este de ciocolata :bounce:

-este parfumat si aromat, iar combinatia para - ciocolata - migdala/martipan, este fantastica!

-am folosit suc natural de pere, din comert

-cred ca i-ar sta foarte bine îmbracat cu frisca (în loc de ciocolata) , tortuletului

-în umplutura de pere se poate adauga (optional) 2-3 linguri de brînza cremoasa gen Quark, ricotta, mascarpone

-daca va place aroma migdalei, dar doriti sa însiropati blaturila fara alcool, adaugati în sucul de pere 3-4 picaturi esenta de migdale. Se gasesc fiole mici de la Dr. Oetker. [/indent]

Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! :hug:

Care scoala, clasa pregatitoare scrie pe blogul tau! :D

Glumim, insa tortul arata de iti vine sa mananci ecranul calculatorului! :sad1: :blob8:

Si ai muncit ceva la el!

stiti care a fost primul meu gand cand am deschis aici? :blob8:

cum? Maya isi face tort ciocolatos? ca nu-i ziua Denisei, nici a lui Dan. iar blogul e al Mayei.

Maya, ce-ti veni? :sad1:

de tort si poze ce sa mai zic... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif

imi place foarte tare consistenta blatului, cel putin dupa cum se vede in poze.

sa-l mancati sanatosi, si sa dainuiasca blogul multi ani de acum inainte https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

• Author

Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! :D

Care scoala, clasa pregatitoare scrie pe blogul tau! :D

Glumim, insa tortul arata de iti vine sa mananci ecranul calculatorului! :sad1: :blob8:

Si ai muncit ceva la el!

Muncit... hm, nu prea. Ia doar timp asteptatul :D

La mîncat merge rapid! :D

Merci :hug:

• Author

:sad1: La multi ani :blob8: blogului si multumiri pentru tratatie!!!!!! :hug:

Tortul e superb!!! Imi vine sa mus din monitor, uitandu-ma la poze. Sunt convinsa ca e mi-nu-nat la gust! :D

Multumesc si eu! Nu musca, ca monitor mai trebuie. Si dintii :D

• Author

stiti care a fost primul meu gand cand am deschis aici? :hug:

cum? Maya isi face tort ciocolatos? ca nu-i ziua Denisei, nici a lui Dan. iar blogul e al Mayei.

Maya, ce-ti veni? :D

de tort si poze ce sa mai zic... https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif

imi place foarte tare consistenta blatului, cel putin dupa cum se vede in poze.

sa-l mancati sanatosi, si sa dainuiasca blogul multi ani de acum inainte https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

Maya... se conformeaza mediului înconjurator :blob8:

Cu toate ca nu refuz o feliuta de tort ciocolatos, ma declar o neciocolatoasa, DAR!

Exista combinatii care mi se par absolut divine. Cioco-para, cioco-portocala :D

Si pentru ca blatul e însiropat, adica umed... imi place, yep... îmi place :D

Merci, Boni :sad1:

Tzucu-ti sucitoru,martipanu,inimioarele,perele si Blogul !

Ca toate-mi plac .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wub.gif

La multi ani si multe .multe retete frumoase .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif

La multi anisori blogusorului tau, Maya :P :occasion14: Despre tort ce as putea spune? Nu mai spun nimic...doar ca e EXTRAORDINAR!!! :P

Sunt momente in care nu gasesti cuvinte potrivite pentru exprimarea exacta a gandurilor;un astfel de moment traisec eu acum, privind tortul asta extraordinar facut pentru o ocazie speciala...

La multi pentru blog, pentru promovarea valorilor culinare si nu in ultimul rand, a esteticului, fiindca eu privindu-ti operele culinare dar si pozele lor, vad in tine suflet de artist.

E o incantare sa te cunosc si sa-ti citesc blogul!

stiu ca perele fac buna casa cu ciocolata, dar eu, de-a lungul anilor, nu am gasit inca o reteta care sa-mi satisfaca papilele

vazand reteta, avand in casa tot ce trebuia, am purces la treaba si...iata rezultatul, nu asa aspectuos ca al Mayei dar...foarte gustos

post-142-133136743532_thumb.jpg

Maya, multumesc de reteta si La multi, multi ani blogurilor tale (Geluta are dreptate, citind pe la pisici - rar ma duc pe-acolo, din pacate sunt alergica - am ramas impresionata si de talentul tau literar, ca pe cel "culinaresc" si "fotografiesc" il stiam

[indent][center]Blogul meu împlineste azi 5 anisori! Mai putin si îl trimit la scoala! :pupic:

Impecabil, ca de obicei :floare: !

La multi ani blogului!

Ma bucur ca ai revenit, te admir (in special!) pentru felul in care prezinti retetele!

Felicitari!

Multi ani inainte blogului si tie. Tortul arata foarte apetisant, prezentarea pe masura, ca de obicei.