December 15, 200916 yr comment_9248 Pe 17 dec, ora 18.30, la sediul Fundatiei Victoria (Intr. Pristolului nr. 3. et. 1) are loc prelegerea dr. Georgeta Filitti : Ce mincau romanii: de la mesele domnesti la banchetele interbelice. Taxa - 30 RonCitez: Istoricul Georgeta Filitti ne va plimba cu mult farmec, eruditie si umor pe la mesele romanilor, fie ei celebri, bogati sau simpli, incepind cu perioada domnitorilor, continuind cu perioada fanariota, vremurile monarhiei si ajungind pina la sfirsitul perioadei interbelice. Povestitorul nostru ne va descrie cum aratau mesele boierilor si aristocratilor, ne va enumera feluri de mincare orientale (savorile fanarului), frantuzesti (din sec 19 si 20) sau cele de influenta englezeasca care erau “gustate” in diverse epoci. Doamna Filitti ne va explica in ce consta codul bunelor maniere in preajma meselor si a banchetelor in secolele trecute si vom putea vedea menu-uri de la evenimente celebre din sec 19. Prezentarea va fi completata de povestea ceaiului cu atmosfera si ritualul sau de servire, precum si accesoriile sale specifice care pentru noi astazi sint piese de muzeu. Report
December 15, 200916 yr comment_9251 Pe 17 dec, ora 18.30, la sediul Fundatiei Victoria (Intr. Pristolului nr. 3. et. 1) are loc prelegerea dr. Georgeta Filitti : Ce mincau romanii: de la mesele domnesti la banchetele interbelice. Taxa - 30 RonCitez: Istoricul Georgeta Filitti ne va plimba cu mult farmec, eruditie si umor pe la mesele romanilor, fie ei celebri, bogati sau simpli, incepind cu perioada domnitorilor, continuind cu perioada fanariota, vremurile monarhiei si ajungind pina la sfirsitul perioadei interbelice. Povestitorul nostru ne va descrie cum aratau mesele boierilor si aristocratilor, ne va enumera feluri de mincare orientale (savorile fanarului), frantuzesti (din sec 19 si 20) sau cele de influenta englezeasca care erau “gustate” in diverse epoci. Doamna Filitti ne va explica in ce consta codul bunelor maniere in preajma meselor si a banchetelor in secolele trecute si vom putea vedea menu-uri de la evenimente celebre din sec 19. Prezentarea va fi completata de povestea ceaiului cu atmosfera si ritualul sau de servire, precum si accesoriile sale specifice care pentru noi astazi sint piese de muzeu. fuarte misto, brava!! Report
December 15, 200916 yr comment_9261 iti tin loc linga mine pe bancuta ? doar daca imi trimitz si un aparat de teleportare Report
December 15, 200916 yr comment_9372 Asteptam relatari si poze de la "Locul faptei".Te invidiez ca nu pot sta pe bancuta langa tine. Report
December 15, 200916 yr Author comment_9383 Daca ne lasa sa facem poze, o sa faca Cori Abia astept Report
December 17, 200916 yr comment_10291 Poze eu nu am facut (mi-am lasat aparatul acasa, ca intotdeauna ), insa impresiile sunt de departe... grozave (si pentru asta ii multumesc Ralucai ca nu m-a lasat sa plec acasa ci a tras de mine sa raman) In primul rand a fost o placere deosebita sa o ascult pe doamna Filitti vorbind. Un om inteligent, cu o educatie aleasa, cu o cultura pe masura. Pentru cei care traiesc in Romania acestea sunt calitati pe cale de disparitie pe care cu atat mai mult le apreciem.In al doilea rand, prelegerea ne-a purtat intr-o lume pe care o cunosteam prea putin, o lume a exceselor culinare, patronate de imaginea unui Voda pus pe cearta si a unor boieri mancai si slugarnici, gata sa ii faca pe plac Domnului. Excesele culinare intrec de departe orice efort de imaginatie am fi dispusi sa facem: durata unei mese 8-10 ore, 60 de feluri de mancare... De domeniul fantasticului!Interesanta a fost si evolutia obiceiurilor culinare romanesti, care au trecut de la orientalism la bucataria europeana intr-un foarte scurt timp. Raluca o sa va povesteasca mai mult, avem si un mini-interviu cu doamna Filitti, mie mi-a facut o placere deosebita sa o ascult si sa particip la aceasta prelegere Report
December 17, 200916 yr Author comment_10307 Eu am sa pun pe scurt informatiile obtinute, dar imi va lua ceva timp, asa ca rabdare si titiun Intre timp s ava spun ca seara a fost deosebit de agreabila in compania lui Bunny si a Carmencitei, iar prelegerea a fost chiar mai interesanta decit imi imaginam. Report
December 18, 200916 yr comment_10329 Poze eu nu am facut (mi-am lasat aparatul acasa, ca intotdeauna ), insa impresiile sunt de departe... grozave (si pentru asta ii multumesc Ralucai ca nu m-a lasat sa plec acasa ci a tras de mine sa raman) In primul rand a fost o placere deosebita sa o ascult pe doamna Filitti vorbind. Un om inteligent, cu o educatie aleasa, cu o cultura pe masura. Pentru cei care traiesc in Romania acestea sunt calitati pe cale de disparitie pe care cu atat mai mult le apreciem.In al doilea rand, prelegerea ne-a purtat intr-o lume pe care o cunosteam prea putin, o lume a exceselor culinare, patronate de imaginea unui Voda pus pe cearta si a unor boieri mancai si slugarnici, gata sa ii faca pe plac Domnului. Excesele culinare intrec de departe orice efort de imaginatie am fi dispusi sa facem: durata unei mese 8-10 ore, 60 de feluri de mancare... De domeniul fantasticului!Interesanta a fost si evolutia obiceiurilor culinare romanesti, care au trecut de la orientalism la bucataria europeana intr-un foarte scurt timp. Raluca o sa va povesteasca mai mult, avem si un mini-interviu cu doamna Filitti, mie mi-a facut o placere deosebita sa o ascult si sa particip la aceasta prelegere si unde naiba incapeau shaij' de feluri de mincare? :shock: in rest, nu ma mira imaginea cu voda certaret si rau si boierii slugarnici. asta s-a pastrat foarte bine pina in prezent Report
December 18, 200916 yr Author comment_10378 Istoricul ne-a vorbit despre perioada secolului 17, in general, dar a facut numeroase referiri si la obiceiurile alimentare de pe la inceput de secol 15, cu precizarea ca totusi datele sint insuficient probate. Marturii despre viata de atunci au ramas atit de la cronicari cit si de la calatorii straini. De asemenea Stefan Cantacuzino, ultimul domn pamintean inainte de instaurarea domnilor fanarioti, a ajutat la aparitia unei carti de bucate si chaira a elaborat anumite retete. Aici am sa revin, Dr, Filitii a spus ca este de acord sa purtam o alta conversatie despre asta. Informatiile privind obiceiurile vremii atesta ca in general, Voda dadea in medie 4 mese solmne, cu un numar de cca 30 invitati, boieri straini si romani. Doamna tarii petrecea cu boieroaicele in alta parte. Alte mese despre care au ramas scrieri sint: nunti, botezuri, inmormintari, adevarate momente de socializare ale vremii. Mesele solemne, pe care le dadea Voda, erau in general un calvar pentru toata lumea: eticheta impunea, voda dispunea. Chiar daca masa festiva cadea in post – din 365 zile ale anului, 200 sint de post, de obicei la mese fiind prezenta si o fata bisericeasca) bunatatile erau mereu pe masura invitatilor.Ceremonialul era in linii mari urmatorul: Voda statea separat la o masa, de unde comanda si supraveghea desfasurarea evenimentului, boierii (halea si paia) separat, la alta masa, cei de rang mai inalt cit mai aproape de Voda. Se incepea cu ceea ce numim azi mezelic, un aperitiv in asteptarea semnalului lui Voda. La masa existau tacamuri, se pare ca chiar dinaintea aparaitiei lor la mesele lui Ludovic al XIV-lea, dar nu existau servetele. Igiena mesei lasa tare mult de dorit. Vasele lui Voda erau din argint, ale boierilor din cositor sau chiar strachini. O alta caracateristica era ca dupa temrinarea unui fel, vasele nu se ridicau, ci se stivuiau, astfel ca la sfirsitul mesei era chiar greu sa te uiti la musafirii din fata ta!Apoi se incepeau toasturile: primul, ca eram vasalii turcilor, eticheta (si spionii) impuneau ca primul toast sa fie inchinat lor, apoi urmau cele inchinate lui Voda, cele inchinate musafirilor straini, si apoi cele ale boierilor. De obicei acest ritual dura 2 h, iar paharul cu care se cinstea era de o oca, insa de teama de a nu se imbata, s-a separat fundul paharului pina la citiva cm de buza. Urma apoi masa propriu zisa, care dura, functie de numarul de feluri servite –60 feluri = 6-8 h), dar puteau fi si 12 feluri, si atunci timpul se scurta. Undeva pe la jumatatea banchetului, se dansa, mesele fiind permanent acompaniate de muzica, uneori uluitor de tare – calatorii straini afirma ca romanii traiesc intr-un permanent vacarm, inca de la 1590, si am convingerea ca pina in ziua de azi, situatia nu s-a schimbat!Felurile de mincare: in linii mari orice fel de carne, mai putin cea de vita (vaca dadea lapte iar bioul era pus la jug, erau sacrificati doar cind nu mai erau productivi, ceea ce insemna de obicei ca erau prea batrini pentru a mai putea fi consumati. Report
December 18, 200916 yr Author comment_10390 Ca paranteza, pe vremea aia nu se servea mic dejun. Cind se trezeau boierii mincau o supa de vaca, singurul mod in care se putea prepara animalul. De asemenea, supa obtinuta era folosita ca baza de mincare pentru alte preparate. Se faceau si multe experimente, bucatarii la vremea aia nefind de profesie, ci sclavi tigani. Empiric, au ajuns la un rezultat fantastic, s-a observat ca genunchiul de porc fiert 56 h era o mare delicatesa! Abia mai tirziu bucatarii au inceput sa vina de afara, mai intii germani, maghiari, mult mai tirziu francezi. Revenind la carne, se consuma orice: vinat, de o diversitate uriasa la vremea respectiva, preparat cu bait, pasari, vitel, porc, peste – cega, morun, pastruga. Pestele mic era adus de pe domeniile lui Voda, dar cel mare de la Dunare. Nefiind la vremea respectiva un transport adecvat, se proceda in felul urmator. In primavara la dezghtat, se sapau gropi adinci, se aliniau alternativ cu paie, gheata luata din riuri sau lacuri, se punea pestele si se repeta. In caldura Baraganului, o groapa de genul asta oferea peste proaspat pina in mijlocul lui august. O alta metoda inedita de a pastra cirnatii era zidirea lor in ipsos – neavind contact cu aerul, acestia nu se mai deteriorau. Condimentele si mirodeniile prezente: mierea, scortisoara, capere, coconari – condiment mediteraneean, lamiia, etc. Se consumau orice fel de legume, cu precadere orezul, comertul cu orientul fiind primul despre care exista date serioase. Din 1798 exista corespondenta intre comerciantii din principatele romane si furnizorii din occident/orient si un exemplu in sensul asta sint comenzile de ananas de la Sibiu. O alta caracteristica a vremii e ca se facea vin, din podgoriile domnesti, dar se consuma imediat, ca nu se gasise o metoda de prezervare. Vinul se aducea si de afara, unul din cele mai apreciate fiind vinul de Tokaj. Se mai beau un fel de lichioruri, numite vutci, alcool colorat cu sucuri de fructe. Semnalul de terminare al dineului il constituiau luminarile aduse la masa, insemnind ca boierii se puteau inchina si ca pot veni podaresele.Podaresele sint prostituatele vremii, care isi faceau veacul pe linga podurile din orase, femei deosebit de frumoase, cu care Voda isi „trata” oaspetii turci la final de banchet. Turcii erau convinsi ca erau Boieroaice, desi nu erau interesati sa faca discutii filozofice cu ele, iar boierii fericiti ca nu trebuie sa-si imparta nevestele, prostituatele fericite ca erau platite generos. Azi numim asta negociere Win-Win Report
December 18, 200916 yr comment_10450 Raluca, multumesc pentru invitatie Prelegerea a fost foarte interesanta, interlocutoarea noastra, o persoana deosebita,placuta, cu mult umor – cu siguranta are foarte multe de povestit, iar eu as sta orein sir sa o ascult. Timpul a trecut foarte repede in compania ei si bineinteles a prietenelormele dragi Acum va pup, plec la stomatolog :laughing7: Report
July 20, 201016 yr Author comment_48773 http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7599089-blogurile-culinare-care-sint-cei-mai-cunoscuti-gastronomi-virtuali-din-romania.htm Report
July 20, 201016 yr comment_48778 http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7599089-blogurile-culinare-care-sint-cei-mai-cunoscuti-gastronomi-virtuali-din-romania.htmAdi,Laura si Ina go,go,go!Sînt preferatii mei! Report
July 20, 201016 yr comment_48910 Bravo Laura !https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/41.gif Felicitari pentru colaborarea cu Revista Femeia ! Report
July 24, 201016 yr comment_49746 Nu am stiut unde sa ma prezint asa ca anunt si eu aici ca mi-am facut cont pe artaculinara.com si va spun bine v-am gasit. E un forum interesant. Report
July 25, 201016 yr comment_49879 Nu am stiut unde sa ma prezint asa ca anunt si eu aici ca mi-am facut cont pe artaculinara.com si va spun bine v-am gasit. E un forum interesant. Bine ai venit, andrea-isabelle. Avem un topic aici unde lumea îsi da binete, daca nu ai nimic împotriva, voi muta postarea ta acolo. Report