Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alimente interzise/nerecomandate in timpul sarcinii

Featured Replies

• carnea cruda sau fripturile in sange

salamul din carne cruda
carnatzi uscati ( din carne cruda)

marginea branzei
branza din lapte nepasteurizat

alcoolul

legume si fructe nespalate

peste crud afumat( gen somon afumat , pastrav afumat)

Simonaro, as mai adauga oul crud (maioneza), sushi, pestele oceanic (cica ar contine mici cantitati de mercur :roll: ), fast food, ficat (trebuie consumat cu prudenta pentru ca contine mult fier, care, in exces, poate produce malformatii, Doamne fereste :geek: )

Cafea, ceai negru, ceai verde si orice ceai diuretic, precum si ceai de cimbru, salvie, in, ienupar, pelin, paducel..

Branza cu mucegai

Pateuri de carne sau vegetale

Peste afumat

Scoici afumate, la conserva

Salamuri, carnati neprajiti (risc de listeria).

Oua nefacute bine

Spanac (trebuie sa fie preparat...aici au fost cazuri de E-coli din cauza spanacului)

• Author
Branza cu mucegai

Pateuri de carne sau vegetale

Peste afumat

Scoici afumate, la conserva

Salamuri, carnati neprajiti (risc de listeria).

Oua nefacute bine

Spanac (trebuie sa fie preparat...aici au fost cazuri de E-coli din cauza spanacului)

Pateurile ce au?

stiu ca pateul de carne nu prea e recomandat din cauza excesului de vitamina A , dar cel vegetal? Ce are?

Pateurile ce au?

stiu ca pateul de carne nu prea e recomandat din cauza excesului de vitamina A , dar cel vegetal? Ce are?

Simona, eu asa am mai gasit pe net. Am inteles ca nu pateurile vegetale au nu stiu ce bacterie. Cand eram in luna a7a am mancat si nu am patit nimic (am mancat pateu vegetal romanesc). Nu am mancat mult doar de pofta. Am tot adunat sfaturi de ici-colo si am incercat sa ma feresc de anumite produse care erau mentionate in mai multe locuri.

• Author

Merci , Huvi , e bine de stiut :love7:

Apropos de branza , eu am gasit pe net ca , in mod normal , orice produs din lapte nepasteurizat trebuie marcat ca atare in EU. Ca daca nu scrie pe el din ce fel de lapte e facut , inseamna ca e lapte pasteurizat. Doctorita a zis , totusi , sa nu ma incred in asta.

Azi m-am uitat pe un pachet de Feta produs in Grecia , nu scria pe el ca ar fi lapte crud , dar Feta se face NUMAI din lapte crud , asa-i?

Voi ce stiti de parmezan? Ca as face un Rucola Salat cu rosii si parmezan.....

zic sa n-o dam in paranoia.

io, ca multe alte femei, nu cred ca stiam de vreo interdictie. si, slava domnului, iesi produsul finit f bun :love7:

simona, da' ori ai burtica?

• Author
zic sa n-o dam in paranoia.

io, ca multe alte femei, nu cred ca stiam de vreo interdictie. si, slava domnului, iesi produsul finit f. bun :D

simona, da' ori ai burtica?

da , am :D

Moatzo ,nu-i paranoia!!!

Deloc!

De exemplu: de cativa ani se stie ca unele branzeturi AR PUTEA contzine Listeria. Sunt femei care au mancat 9 luni branza telemea si n-au patzit nimic , dar exista un risc. Fiecare alege pt el daca vrea sa se expuna acestui risc. Eu nu vreau sa-mi pun BB-le in pericol si de aceea ma informez si ma feresc :) . Nu e vorba deloc de paranoia.

Probabilitatea e foarte mica , dar de ce sa risc?

da , am :)

sa fii sanatoasa si tu, si bb!

fa cum crezi tu ca-i mai bine ca sa te stii in siguranta.

• 3 weeks later...
  • Author
Eu stiu ca salami pe pizza se accepta , pentru ca-i deja copt :notworthy: , cu branza e , oare , la fel?
Eu stiu ca salami pe pizza se accepta , pentru ca-i deja copt :occasion14: , cu branza e , oare , la fel?

Nu vad de ce n-ar fi...pizza se coace la 200 grade, asa ca la temperatura aia moare orice bacterie/germen, de fapt, e nevoie doar de cateva minute la 70-80 grade ca sa omori tot. Pasteurizarea laptelui se face la 70 grade.

• 1 month later...
  • Author
Fetelor , cum e cu mascarpone? Din ce lapte se face? Proaspat sau pasteurizat? ca pe a mea nu scria nimic :)

Cafeaua e OK in sarcina, pentru persoanele care au tensiunea mai mica sau cele care obisnuiau sa bea cafea zilnic inainte de sarcina. O cafea pe zi nu are efecte negative.

Simona, mascarpone din cate stiu eu e ok.

Simi, eu zic ca poti manca parmezan, sora mea aproape in ficare zi manca Grana Padano in toate 3 sarcinile si sa vazi ce copii sanatosi are.

Vad ca zicei de listeria,toxoplasmoza, boli din astea.Ca sa scapati imi primul rand de stres faceti analizele sa vedeti daca ati avut sau aveti imunitate la ele.

Toxoplasmoza se poate lua din legumele,salatele nespalate bine si carnea nefacuta bine(mai in sange)

Listeria se ia intr-adevar din branzeturi.

Oricum eu stiu persoane care aveu listeria si au aflat abia dupa ce au pierdut o sarcina,de aceea e bine ca la inceput de drum sa se faca toate aceste analize.

• Author

Ioana , eu n.am avut toxoplasmoza , nici contact cu Listeria , astea-s primele analize care se fac aici , pe langa grupa sanguina si RH.

Singura boala la care sunt imuna ( dintre cele 3 pericole enumerate de doctoritza) este cytomegalie...nush cum se scrie , se ia de la bebe mici sub 3 ani.

Parmezanul se face din lapte nepasteurizat , am intrebat-o pe Adriana =)), sora ta a avut noric , eu nu risc.

listerioza,toxoplasmoza si mercurul(metilmercur)acestea trei sunt de urmarit,

cat despre branzeturi sunt de evitat cele moi in schimb pot fi consumate daca au fost tratate bine termic pana fac bucluci(pe pizza ori altele)

parmezanul si grana pot fi consumate fara probleme pentru ca au fost maturate pe termen lung,luni buni

mercurul este de evitat daca nu mancati pesti pradatori(rechin,peste spada,ton proaspat) si nu se depasesc 300 gr pe saptamana

• Author

parmezanul si grana pot fi consumate fara probleme pentru ca au fost maturate pe termen lung,luni buni

Nicoleta , io n-am gasit niciunde chestia asta , si nici doctoritza n-a pomenit nimic de maturat...unde ai gasit informatia?

Nicoleta , io n-am gasit niciunde chestia asta , si nici doctoritza n-a pomenit nimic de maturat...unde ai gasit informatia?

http://www.parmigiano-reggiano.it/come/caratteristiche_nutrizionali/default.aspx

http://www.granapadano.com/aspx/Home.aspx?idMenu=1030&liv=1&idAmb=66

Amandoua sunt maturate pe termen lung, bine Grada, are diverse grade de maturare, cum zic si ei indicate pe eticheta

Simona , nu stiu cat noroc a avut, dar dr nu i-a interzis sa manance parmezan.

Stiu ca neavand toxoplasmoza ii dezinfectam salatele cu solutie speciala.

Oricum sarcina usoara in continuare.

Dar cum ramane cu poftele? Cred ca orice gravida le are intr-o oarecare masura! La prima sarcina am poftit la portocale si cred ca vreo 2 luni am mancat si cate 2-3 kg pe zi, apoi la lapte dulce si eu nu cumpar lapte din comert (sunt abonata la cineva care are vaca) si beam cel putin cate 2 l pe zi!

La a doua sarcina pofteam la fast food! La mine la munca se obisnuia ca cel putin de 2-3 ori pe saptamana sa mancam fast food si ce puteam sa fac in zilele in care se comandau pulpe de pui crocante cu cartofi pai si cu sos de usturoi cu maioneza? Daca nu mancam aveam o zi proasta (imi era rau!) si nu mai dormeam nici noaptea! Cand veneam acasa (gravida de vara) sotul isi desfacea o sticla de bere de la frigider si eu trebuia sa beau prima gura de bere (nici nu indraznea sa plece de langa mine cu sticla!) Si pot sa spun ca am baut bere aproape zilnic! Niciodata una intreaga, dar de multe ori nu ma opream doar la o gura de bere!

Copii mei sunt sanatosi tun amandoi! Si credeti-ma ca am preferat sa nu ma documentez prea mult despre ce e bine si ce e rau! As fi fost prea stresata apoi si asta chiar nu facea bine la bebe!

Multa sanatate la toate viitoarele mamici! Si mai calcati si putin stramb, ca o data nu se pune, a doaua oara nu se vede.... :thumleft:

da,mai sunt si poftele dar care ne darama doar din cauza a nivelului ridicat de hormoni poate cel scazut al autocontrolului insa ratiunea trebuie sa invinga de cele mai multe ori si nu moftul :thumleft: